1Ender Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 @RoRo Pożyczę, pożyczę ? tym bardziej, że właściciel firmy powiedział, że zmiany są duże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 (edytowany) Dnia 11.01.2019 o 10:48, 1Ender napisał: Pytanie mam do was o dodatkowe zasilanie. Bo, że zasilanie jest bardzo ważne, to wiem. Natomiast... Czy po zakupie dedykowanego zasilania do dac Nostromo, zasilacz wniesie wyraźną, namacalną poprawę w dźwięku? Czy raczej kosmetyczną? Ktoś to sprawdził? Miałem Dac Nostromo Wolf {poprzednią wersję} wraz z dedykowanym zasilaczem Nostromo pod ten Dac. Jak najbardziej zmiany są słyszalne w stosunku do standardowego zasilania. Każdy zakres pasma się poprawił, większa przestrzeń, lepsza separacja, większy wolumen instrumentów. Ja byłem bardzo zadowolony i nie żałowałem wydania tych paru stów na lepsze zasilanie. Oczywiście nie jest to tak , że od razu cały system gra zupełnie inaczej, ale zmiany jak najbardziej są słyszalne. Według mnie jak najbardziej warto. Edytowano 12 stycznia 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 Tym bardziej, że zasilacz to 360 zł.. Więc nie jest to majątek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 No więc o to chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C-u-b-e Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 Mam następujące pytanie. Przymierzam się do zakupu prostego DACa, który mógłbym podłączyć do laptopa i słuchać muzyki na zestawie Onkyo 8850 + Heco Aurora 1000. Na razie mam całość podłączoną do wyjścia słuchawkowego w kompie kablem jack-RCA. Wstępnie myślę o czymś budżetowym: FX-Audio DAC-X3 AudioQuest DragonFly xDuoo XQ-23 Fiio Tashian D03k Trochę droższy jest np. Cambridge Audio DacMagic 100. Ważne przy tym jest to, że za jakiś czas (pewnie do roku) chciałbym wzmacniacz zastąpić amplitunerem Onkyo TX-8270 i źródłem dźwięku będzie przede wszystkim serwer NAS. Czy wówczas DAC również warto wykorzystywać czy może jednak Onkyo przetworzy sensownie sygnał cyfrowy i będzie się tego dało słuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2019 (edytowany) Na pewno nie licz na to że wyprowadzisz jakoś sygnał z Onkyo TX-8270 do zewnętrznego DAC-a i potem z niego znowu wrócisz sygnałem analogowym do amplitunera. On nawet niema do tego wyjścia cyfrowego. Możesz użyć zewnętrzny DAC ale tylko do cyfrowych źródeł zewnętrznych , takich jak np. komputer lub TV. Fiio Tashian D03k nie użyjesz do podłączenia komputera jeśli nie posiada on wyjścia cyfrowego coaxial lub optycznego, bo tylko takie ma on wejścia. Jesli chesz się zaopatrzyć w zewnętrzny DAC , to nie potrzebujesz wzmacniacza w niego wyposażonego. FX-Audio DAC-X3 ma wprawdzie wejście USB, jednak jest ono potraktowane po macoszemu i lepiej używać pozostałych jego wejść cyfrowych. Sens użycia AudioQuest DragonFly Black lub xDuoo XQ-23 jest taki że można je potem używać jako wyższej jakości układ dźwiękowy dla komputera lub telefonu z możliwością podłączenia do nich słuchawek. xDuoo XQ-23 sprawdza się również jako źródło dźwięku bezprzewodowe. Edytowano 12 stycznia 2019 przez MobyDick 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek NW WAFC Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 9 godzin temu, C-u-b-e napisał: Mam następujące pytanie. Przymierzam się do zakupu prostego DACa, który mógłbym podłączyć do laptopa i słuchać muzyki na zestawie Onkyo 8850 + Heco Aurora 1000. Na razie mam całość podłączoną do wyjścia słuchawkowego w kompie kablem jack-RCA. Wstępnie myślę o czymś budżetowym: FX-Audio DAC-X3 AudioQuest DragonFly xDuoo XQ-23 Fiio Tashian D03k Trochę droższy jest np. Cambridge Audio DacMagic 100. Ważne przy tym jest to, że za jakiś czas (pewnie do roku) chciałbym wzmacniacz zastąpić amplitunerem Onkyo TX-8270 i źródłem dźwięku będzie przede wszystkim serwer NAS. Czy wówczas DAC również warto wykorzystywać czy może jednak Onkyo przetworzy sensownie sygnał cyfrowy i będzie się tego dało słuchać. Miałem kiedyś DacMagic100. Kupiłem go, bo do NADa c356 miałem wpięty odtwarzacz Bluray. Panasonica. Znacząco poprawiał brzmienie CD. Następnie kupiłem odtwarzac CD NAD c546 i okazało się, że po puszczeniu z niego sygnału cyfrą przez DM100 sygnał ciągle jest lepszy. Konkludując, bardzo polecam to małe pudełeczko, nawet gdy będziesz mieć odtwarzacz za 2k. O pc nie wspominając. A grać będzie lepiej, im lepsze będziesz mieć kolumny i wzmacniacz. pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C-u-b-e Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Dziękuję za podpowiedzi. Analizując Wasze argumenty dochodzę do wniosku, że zaczną raczej od xDuoo XQ-23 albo AudioQuest DragonFly Black. Być może ten DAC mając tylko wejście USB jest zoptymalizowany właśnie pod nie. Gdyby przestał być potrzebny, ma szeroki zakres innych zastosowań. Poza tym chyba dość łatwo tego typu sprzęt sprzedać na rynku wtórnym, bo ofert praktycznie nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Poszukaj sklepów, gdzie może wypożyczyć lub zwróć. Zazwyczaj masz na to 14 dni (odstąpienie od umowy zawartej na odległość, ale tylko w przypadku prowadzenia działalności przez podmioty gospodarcze, czyli np. Sklepy. Nie dotyczy osób "prywatnych") Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C-u-b-e Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Wydawało mi się, że to właśnie osoby prywatne (a nie przedsiębiorcy) mają te 14 dni na odstąpienie od umowy. Jest to rzeczywiście jakiś sposób na przetestowanie sprzętu, ale dla mnie chyba zbyt kłopotliwy. Trzeba wypełniać formularze, pakować paczkę do wysyłki... Chyba wolę jednak od razu podjąć ostateczną decyzję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Dac magic jest dużo gorszy od Nostromo. Możesz kupić nostromo Wolf lub inny produkt tej firmy. Szczerze polecam. Szukaj używanych to kupisz sporo taniej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Wielu ludzi uważa że Wolf 2 gra właśnie muzykalnie, jednak z dużą dozą detali. Sam go nie słyszałem, myślę ze sporo zależy od tego na czym słuchamy. Stary Wolf był utożsamiany z jeszcze bardziej muzykalnym brzmieniem któremu nieco brakowało szczegółowości brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Kurcze... miałem WOLFa na testach. W moim systemie jakoś nie zauroczył mnie, dośc blisko (o ile pamiętam...) był audio-gd nfb 1.32 ooo znalazłem : https://hi-fi.com.pl/forum/1-stereo/27095-nostromo-wolf-vs-audio-gd-nfb-1-32 WOLF 2 jest inny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Ja akurat Wolfa nie słuchałem, mój dac to ręcznie robiony nostromo 4. Ale jak dla mnie rewelacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2019 Ale ja nie twierdzę inaczej... to fajny i ciekawy DAC ale jak sie ma tego NFB to szkoda zamieniać na coś co jest tak podobne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Cześć, Mam prośbę o sugestię. Co kupić do Chromcast audio aby go połączyć wyjściem optycznym do Nad 356? Na razie to gra przez standardowy żółty kabelek chinch ale zakładam że dodanie DAC poprawi jakość dla Tidal. Myślę póki co o: - Cambridge Audio DacMagic 100 - Nostromo Wolf2 - używany Arcam Dac/irDAC - Musical Fidelity V90 (z Amazon bo byłoby bliżej ceny 1k) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 (edytowany) Polecam KORG dac ds 100m o bardzo dobrym brzmieniu który kosztuje 600 zł!!. Brzmieniowo taki sam co KORG dac ds 100 tyle, że jest w wersji mobilnej. Posiadam go i jestem bardzo z niego zadowolony. Interconect jaki używam to roland black series. https://www.korg.com/us/products/audio/ds_dac_100m/ http://hd-opinie.pl/26478,audio,interfejs-dsd-i-nie-tylko-test-korg-ds-dac-100-audiogate.html https://www.roland.com/us/products/rcc-5-352r/ Edytowano 18 lutego 2019 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 18 minut temu, Fortepiano napisał: Polecam KORG dac ds 100m o bardzo dobrym brzmieniu który kosztuje 600 zł!!. Brzmieniowo taki sam co KORG dac ds 100 tyle, że jest w wersji mobilnej. Posiadam go i jestem bardzo z niego zadowolony. Interconect jaki używam to roland black series. Fajnie wygląda ale to USB DAC. Chromcasta audio nie da podłączyć :( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Moim zdaniem wybór DAC-a jest tu mało istotny, bo brzmienie będzie w dużym stopniu zdominowane przez wzmacniacz. Warto się zastanowić nad tym w jakim kierunku ma kształtować brzmienie ten DAC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Każdy element systemu jest istotny, źródła dzwięku w żadnym razie nie można lekceważyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Tyle że w jednych systemach wpływ źródła może być bardzo duży a winnych znacznie mniejszy. W systemach z klasycznymi wzmacniaczami NAD-a bedzie on zwykle nieduży, co nie znaczy że nie będzie go w ogóle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 15 minut temu, MobyDick napisał: Tyle że w jednych systemach wpływ źródła może być bardzo duży a winnych znacznie mniejszy. W systemach z klasycznymi wzmacniaczami NAD-a bedzie on zwykle nieduży, co nie znaczy że nie będzie go w ogóle. Czy mam to rozumieć tak, że Chromcast nie uzyska dużej poprawy jakości jak się przejdzie z 'żółtego kabelka' na prosty DAC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 (edytowany) Jeśli dobierzesz odpowiedni DAC możesz liczyć na poprawę, jednak nie oczekiwałbym cudów. Poprawy jakich aspektów brzmienia oczekujesz ? Sprawa że DAC ten musi posiadać wejście optyczne Toslink jest tu kluczowa, bo tylko takie wyjście cyfrowe posiada Chromecast. Za to parametry rozdzielczości wystarczą na poziomie 24 bit / 96 kHz. Edytowano 18 lutego 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Słucham na ca dac100 często spotify z PC-ta i różnica do słuchania przez ampli onkyo jest kolosalna na plus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 (edytowany) A do jakiego wzmacniacza go podłączasz obecnie ? Edytowano 18 lutego 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts