tomek4446 Napisano Piątek o 18:33 Napisano Piątek o 18:33 No i po teście. Pierwsze podejście 2/6 , drugie 4/6 , trzecie 3/6. Przeprowadzając ten test pomyślałem sobie , że jak bym miał tak na co dzień analizować niuanse brzmieniowe ,to opyliłbym sprzęt i przeszedł na filatelistykę / bez urazy/. Wracając do testowanych utworów ,to różnicę najbardziej słyszałem w utworze muzyki klasycznej, czyli Mozarta. Tutaj trzy razy nie miałem wątpliwości. Susan Vega tak samo , dałem radę. Ale to chrobotanie / JAY Z / to nie odróżniłbym od mp-trójki nawet gdyby jako druga opcja grali mi w pokoju na żywo. Podsumowując , zostanę jednak przy swoim zdaniu , że dźwięk ma mi sprawiać frajdę i albo mi pasuje , albo nie i nie będę zawracał sobie głowy w jakim jest formacie. Mając równocześnie Tidala i Spotify robiłem porównania. I nie było reguły , nie mogłem jednoznacznie powiedzieć, który serwis oferuje lepszy dźwięk. W obu przypadkach zdarzały się tak dobre jak i kiepskie realizacje. 5 3 Odpisz, cytując
fp74 Napisano Piątek o 18:44 Napisano Piątek o 18:44 9 minut temu, tomek4446 napisał: ... Podsumowując , zostanę jednak przy swoim zdaniu , że dźwięk ma mi sprawiać frajdę i albo mi pasuje , albo nie i nie będę zawracał sobie głowy w jakim jest formacie... 👍🤘 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Piątek o 20:44 Napisano Piątek o 20:44 2 godziny temu, tomek4446 napisał: No i po teście. Pierwsze podejście 2/6 , drugie 4/6 , trzecie 3/6. Przeprowadzając ten test pomyślałem sobie , że jak bym miał tak na co dzień analizować niuanse brzmieniowe ,to opyliłbym sprzęt i przeszedł na filatelistykę / bez urazy/. Wracając do testowanych utworów ,to różnicę najbardziej słyszałem w utworze muzyki klasycznej, czyli Mozarta. Tutaj trzy razy nie miałem wątpliwości. Susan Vega tak samo , dałem radę. Ale to chrobotanie / JAY Z / to nie odróżniłbym od mp-trójki nawet gdyby jako druga opcja grali mi w pokoju na żywo. Podsumowując , zostanę jednak przy swoim zdaniu , że dźwięk ma mi sprawiać frajdę i albo mi pasuje , albo nie i nie będę zawracał sobie głowy w jakim jest formacie. Mając równocześnie Tidala i Spotify robiłem porównania. I nie było reguły , nie mogłem jednoznacznie powiedzieć, który serwis oferuje lepszy dźwięk. W obu przypadkach zdarzały się tak dobre jak i kiepskie realizacje. No i super. Tez tak mam. Ale nie to jest tematem. Slyszysz różnice? To, że mozesz sie pomylić wskazując mp3 jako flac to tez inny temat. Po prostu jest różnica? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano wczoraj o 06:18 Napisano wczoraj o 06:18 Dnia 19.08.2025 o 20:37, gienas napisał: Instytut Fraunhofera Najlepsi psychoakustycy na świecie. To oni w dobrych czasach, kiedy samochody były jeszcze samochodami, "komponowali" dźwięk silników BMW. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 10:02 Napisano wczoraj o 10:02 13 godzin temu, audiowit napisał: No i super. Tez tak mam. Ale nie to jest tematem. Slyszysz różnice? To, że mozesz sie pomylić wskazując mp3 jako flac to tez inny temat. Po prostu jest różnica? I tu sie mylisz. To ze "wydaje sie" ze jest różnica dowodzi tylko tego ze subiektywnie wydaje sie ze jest różnica. Ślepy test po którym wskazanie jest potwierdzone tymże testem daje dopiero obiektywnie rzetelną informację zwrotną, że dana różnica faktycznie występuje. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 14:22 Napisano wczoraj o 14:22 17 godzin temu, audiowit napisał: Ale nie to jest tematem. Masz rację to nie wyścig. a właśnie te słyszalne różnice utwierdzają w przekonaniu , że ten sam utwór może brzmieć inaczej. Inną kwestią jest " o ile inaczej " 4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Ślepy test po którym wskazanie jest potwierdzone tymże testem daje dopiero obiektywnie rzetelną informację zwrotną, że dana różnica faktycznie występuje. Co Ty z tymi ślepymi testami ostatnio ? A to co właśnie zrobiłem nie było ślepym testem ? Trzy opcje , nie wiesz co jest co , jest różnica ,ale nie masz pojęcia w jakim formacie są utwory. 1 Odpisz, cytując
Jacch Napisano wczoraj o 16:47 Napisano wczoraj o 16:47 (edytowany) 6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: I tu sie mylisz. To ze "wydaje sie" ze jest różnica dowodzi tylko tego ze subiektywnie wydaje sie ze jest różnica. Dnia 20.08.2025 o 20:35, Jacch napisał: A to ja wiem, ze głupoty wygaduje, jako pierwsze mi sie wyświetliło i oddało sedno sprawy. Jest darmowy program Speak https://www.spek.cc/ Tak pięknie pasmo wyświetla Wrzuć sobie próbki tego samego utworu w MP3 192 lub 320 i wave i FLAC - na oczy zobaczysz róznicę. Inna sprawa to usłyszeć to i tu ważny jest sprzęt i akustyka. To miarom, mierzeniu już nie wierzymy? Róznicę widać, czy słychać to już inna sprawa. Edytowano wczoraj o 16:48 przez Jacch Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 18 godzin temu, tomek4446 napisał: Co Ty z tymi ślepymi testami ostatnio ? Wyglada na to że przeszkadza gdy pisze o ślepych testach, nawet w temacie o ślepych testach🤪 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 19 godzin temu, tomek4446 napisał: A to co właśnie zrobiłem nie było ślepym testem ? Trzy opcje , nie wiesz co jest co , jest różnica ,ale nie masz pojęcia w jakim formacie są utwory. Tak oczywiście ze było. Tylko że.... W ślepym teście potwierdzeniem różnicy jest odpowiednia trafna ilość w stosunku do prób. Sama tylko subiektywna (wyimaginowana) różnica niczego nie dowodzi. Najlepszym dowodem na to jest brak (w najlepszym przypadku) 100% trafności. Są ślepe testy które przechodzi sie z 100% trafnością. Oczywiście nikt aż tak tego nie wymaga (są ustalone widełki) Dnia 22.08.2025 o 19:33, tomek4446 napisał: Podsumowując , zostanę jednak przy swoim zdaniu , że dźwięk ma mi sprawiać frajdę i albo mi pasuje , albo nie i nie będę zawracał sobie głowy w jakim jest formacie. Dobrze ze to ślepy test "formatu" a nie np. Kabli. Dnia 22.08.2025 o 21:44, audiowit napisał: No i super. Tez tak mam. Bo "podpisał" sie pod tym @audiowit Edytowano 11 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Zrobiłem test z ciekawości. Odgadłem 2/6, w tym 2 razy wskazałem próbkę 128k, mam wrażenie ze ten test to żart, ktoś nas wkręca. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu No to ja też zrobiłem i też 2/6.... Zgadzam się z @tomek4446, że to strasznie męczące...😆. Test jednak zawiera chyba zasadniczy błąd metodologiczny. Słuchający wie z góry, że to 3 różne formaty i intencjonalnie wsłuchuje się, szukając różnic, podczas gdy słuchając naturalnie, prawdopodobnie nie zauważyłby żadnej różnicy. Skutkuje to tym, że skłania - przy braku pewności, do strzelania co daje 33% szans, a więc 2/6... Akurat te dwie, które trafiłem, to trochę strzelalem 😁. Wg mnie, o ile test jest rzetelny (w sensie jakości plików) dowodzi, że nie ma co podniecać się jakością plików z netu i tyle. No ale niech każdy sobie wierzy już w co tam chce. Gdyby test miał być naprawdę miarodajny i dać odpowiedź na pytanie: czy słyszymy różnice w jakości plików, nie powinien być testem zamkniętego wyboru, tj . kiedy wiemy, że prawidłowa jest jedna odpowiedź ale co ważniejsze, że taka odpowiedź tam jest. Wystarczy np 10-20 par próbek zestawionych AB AC BC itd ale również AA CC BB. Wtedy i tylko wtedy słuchającemu nie sugeruje się różnicy - musi ją sam usłyszeć, o ile jest... Przy takim układzie strzał na ślepo to czysty fart i statystycznie byłby pomijalny. 2 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Robilem kiedyś słępy test pomiędzy Spofyfi i Qobuz HiRes, utwory z tego drugiego brzmią nieporównywalnie lepiej. Ciekawy jestem jakie sztuczki stosują? Odpisz, cytując
fp74 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 10 minut temu, Sipo napisał: Ciekawy jestem jakie sztuczki stosują? Nie wiem, czy nie dotykasz sedna streamingu.... Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jest błąd metologiczny. Powinno być -sluchasz wzorca ktorym jest np flac. - potem porownujesz 2 nieznane probki o tej samej treści flac i np mp3. -wiedzac jak wyglada wzorzec .o?esz wskazać wlasciwy plik. A tak skad mozesz wiedzieć jak powinien brzmieć flac?! Robilem ten forumowy test i mialem 60% trafień z tym, że wszystkie pliki nie liczac jednego z pojedynczym instrumentem różnily się. Nie majac wzorca mozna się pomylić. Dlatego testy tego typu są do d.... 33 minuty temu, Sipo napisał: Robilem kiedyś słępy test pomiędzy Spofyfi i Qobuz HiRes, utwory z tego drugiego brzmią nieporównywalnie lepiej. Ciekawy jestem jakie sztuczki stosują? Wogóle to Tidal to moze sluzyć tylko do sluchania muzyki :). Natomiast jesli chodzi o jakość, to lepiej nie zaprzatać sobie nim głowy. 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 47 minut temu, Sipo napisał: Robilem kiedyś słępy test pomiędzy Spofyfi i Qobuz HiRes, utwory z tego drugiego brzmią nieporównywalnie lepiej. Ciekawy jestem jakie sztuczki stosują? Szczegółowy podział jakości dźwięku w Spotify: Spotify Premium: Aplikacje desktopowe i mobilne: Do 320 kb/s (OGG Vorbis). Odtwarzacz internetowy: Do 256 kb/s (AAC). Spotify Free: Aplikacje desktopowe i mobilne: 160 kb/s (OGG Vorbis). Odtwarzacz internetowy: 128 kb/s (AAC). Poziomy jakości w Qobuz: Jakość CD (bezstratna): Dostępna dla wszystkich utworów, zapewniająca dźwięk o jakości płyty CD (16-bit/44.1 kHz) w bezstratnym formacie FLAC. Wysoka Rozdzielczość (Hi-Res): Dla wybranych utworów, oferuje jakość do 24 bitów/192 kHz, co zapewnia bogatszy i bardziej szczegółowy dźwięk niż standardowa płyta CD. Ultra Wysoka Rozdzielczość (DSD/DXD): W przypadku niektórych utworów, dostępne są unikatowe formaty DSD i DXD, które oferują jeszcze wyższą wierność reprodukcji dźwięku, wykraczając poza tradycyjny system PCM. 1 godzinę temu, Sipo napisał: Zrobiłem test z ciekawości. Odgadłem 2/6, w tym 2 razy wskazałem próbkę 128k, mam wrażenie ze ten test to żart, ktoś nas wkręca. Tu może być sedno, nie wiadomo czy test rzetelny. Osobiście słyszę różnicę między mp3 128-320kb, FLAC 16/24 bit i 48/96kHz, ale między 24bit 96 i 192 już nie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, audiowit napisał: Powinno być -sluchasz wzorca ktorym jest np flac. - potem porownujesz 2 nieznane probki o tej samej treści flac i np mp3. -wiedzac jak wyglada wzorzec .o?esz wskazać wlasciwy plik. Proszę bardzo. Tu jest taki test: http://abx.digitalfeed.net/ 3 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, Kraft napisał: Tu jest taki test Dziękuję. Dobranoc. Chord Mojo 2 + Beyerdynamic DT770 Pro 80 Ohm. Edytowano 3 godziny temu przez lpomis 4 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Czyli Tidal to faktycznie lipa dla wprawionego, audiofilskiego ucha. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
kassyx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Google Pixel 8+ Soundcore 40i 🙃 Test zrobiony na szybko z ciekawości (kilka minut). Ale pewnie odzwierciedla prawdę. 3 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ładnie. Jest potencjał. Kto da więcej? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ten, który będzie miał najwięcej szczęścia;) 1 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, lpomis napisał: Ładnie. Jest potencjał. Kto da więcej? Buds3 pro, s24ultra - oba od samsung Ciekawe jest to ze nikt z nas po teście nie potwierdza ze dany utwór jest przez wszystkich tak samo trafny. Czy to świadczy ze każdy inaczej wychwytuje treści utworu? Czy tez może... po prostu ślepy strzał i stąd ten "rozstrzał" w procentach 🤔 3 Odpisz, cytując
kassyx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, Kraft napisał: Ten, który będzie miał najwięcej szczęścia;) Żeby nie było tak, że Ty najwiekszy sceptyk masz tutaj najlepszy wynik 😂😂😂. Dopiero byś się tłumaczył 😂 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 50 minut temu Autor Napisano 50 minut temu Mój syn go robił. Ma znacznie lepszy słuch niż ja, a poległ. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu Powinna być możliwość wyboru wykonawcy / utworu z listy i słuchania tylko wybranych. Odpisz, cytując
Recommended Posts