Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Topping D10 w ogóle nie posiada możliwości napędzania słuchawek, jest jednak z nich chyba najbardziej zaawansowanym konwerterem na SPDIF.

U mnie śmiga D10 z SMSL sAp II do słuchawek to może dlatego lepiej od DA3  na tym polu wypada. Jako konwerter faktycznie DA3 się z powodu braku wyjść cyfrowych odpada w tym przypadku. Zapędziłem się.

Napisano

Nie wiem czy w dobrym temacie ale napiszę taki protip. Od niedawna Tidal udostępnia albumy MQA i tu ciekawostka. Jeśli streamuje do swojej Yamahy rn602 przez aplikację MusicCast lub BubbleUpnp to i tak finalnie maksymalnie otrzymuję Flac 44.1 kHz / 16 bit. Streamujac z aplikacji mconnectLite ( darmowa wersja) przesyłany plik jest gęstszy :)

Screenshot_20190121_223209_com.yamaha.av.musiccastcontroller.jpg

Screenshot_20190121_222952_com.yamaha.av.musiccastcontroller.jpg

Screenshot_20190121_223005_com.conversdigital.jpg

Napisano (edytowany)

Gdy dowiedziałem się o MQA w Tidalu, też chciałem sprawdzić, czy pójdzie mi przez mój Arcam Solo Movie. Próbowałem na dwa sposoby:

1. Przez apkę MusicLife - w niej niestety nie ma albumów MQA, zatem próba nieudana

2. Trochę desperacko przez oryginalna apkę Tidal z tabletu przez BT - Arcam wyświetlił: aptx 44.1kHz

Napisałem zatem krótkiego maila z zapytaniem do MQA - Odpisali, że Arcam nie jest ich partnerem póki co

Napisałem zatem krótkie pytanie do AudioCenter (jak grać albumy MQA z Tidal na Arcamie?) - Odpisali, że ani ich soft, ani przetworniki nie pozwalają póki co na granie MQA i jeżeli taka opcja się pojawi, to raczej umożliwi granie na nowszym (w domyśle chyba jeszcze nie istniejącym) sprzęcie Arcama.

Wszystko robiłem raczej w próżnej ciekawości, bo w moich warunkach odsłuchowych i z moim uchem pewnie i tak bym różnicy między 44.1/16 a 96/24 nie usłyszał.

Sprawdzę jeszcze tę apkę, o której pisze Tomasz :) (dla spokoju)

Edytowano przez Bartek NW WAFC
Napisano (edytowany)

Lista partnerów z którymi współpracuje MQA oficjalnie z podziałem na typy urządzeń  jest tuaj:

http://www.mqa.co.uk/customer/our-partners

Jak dla mnie to MQA jest takie wyostrzone po prostu, jest to ok do urządzeń mobilnych i oszczędza transfer, na domowym audio to raczej nie jest najlepsze rozwiązania aczkolwiek wygodne. Wolałbym raczej FLAC 24 bitowy ale nie znalazłem jeszcze sposobu,zeby tanio subskrybować Qobuz. Może znajdę sposób aby z VPN kupić to przez inny kraj tak jak robię z Tidalem. Wezmę darmowy okres próbny i to sprawdzę :) No i przede mną jeszcze przygoda z DSD

Czytałem wyniki ślepych testów na 83 respondentach w tym muzyków, użytkowników drogich systemów i tańszych, słuchających na słuchawkach itd, osób w różnym wieku i ** SPOILER ** okazało się ,że większość osób nie słyszy ,żadnej lub wyrażnej różnicy między MQA a PCM 24 bit. Statystycznie osoby starsze ( powyżej 40) z droższymi zestawami audio powyżej 50K USD i muzycy wybierali częśćiej PCM, a osoby młodsze MQA lecz bez większych różnic. Więc tak na prawdę dopłacamy za specjalny sprzęt certyfikowany MQA, jeżeli słuchamy na domowym audio a nie telefonie ** SPOILER **

A tutaj artykuł dlaczego MQA jest złe dla producentów 

https://www.linn.co.uk/blog/mqa-is-bad-for-music

----------**********------------

Hej wszystkim, pobrałem Qobuz na próbny darmowy miesiąc, jakość Hi-res. 

Jak na razie streamując tylko z tel bez sukcesów. Odtwarzając z aplikacji qobuz mam 96/24 ale nie mogę streamować w tej jakości do amplitunera. Używając BubbleUpnp ( oficjalnie wspierana apka) otrzymuje 44/16, to samo z aplikacji MusicCast. Z mconnectLite to nawet mp3 i nie da się zmienić tej jakości. Sytuacja się nie zmienia kiedy taki album się pobierze do biblioteki qobuz. 

Protip 2 / na stronie MQA jest lista oficjalnie wspieranych partnerów i jest tam aplikacja na Androida USB audio player Pro. Co prawda kosztuje około 40 zł ale pozwala na streaming w jakości MQA, powiedzmy z Tidala do sprzętów właśnie takich jak Yamaha czy Arcam

Screenshot_20190122_213830.png

Screenshot_20190122_213647.png

Screenshot_20190122_213724.png

Edytowano przez Tomasz Syta
Napisano
20 godzin temu, Tomasz Syta napisał:

Czytałem wyniki ślepych testów na 83 respondentach w tym muzyków, użytkowników drogich systemów i tańszych, słuchających na słuchawkach itd, osób w różnym wieku i ** SPOILER ** okazało się ,że większość osób nie słyszy ,żadnej lub wyrażnej różnicy między MQA a PCM 24 bit. Statystycznie osoby starsze ( powyżej 40) z droższymi zestawami audio powyżej 50K USD i muzycy wybierali częśćiej PCM, a osoby młodsze MQA lecz bez większych różnic. Więc tak na prawdę dopłacamy za specjalny sprzęt certyfikowany MQA, jeżeli słuchamy na domowym audio a nie telefonie ** SPOILER **

Oczywiscie że tak jest. FLAC vs MP3 i audiofil ma problem.

Napisano
25 minut temu, piotr los napisał:

Wiem że wypożycza Pan sprzęt audio, aczkolwiek boję się o jakość jaką prezentują kurierzy. 

Całą odpowiedzialność (ubezpieczenie) bierze na siebie sklep - s4home , itp. więc nie ma się czego obawiać , najlepiej mieć możliwość otworzenia paki przy kurierze by sprawdzić czy w środku coś się nie uszkodziło.

Napisano
2 godziny temu, piotr los napisał:

Wiem że wypożycza Pan sprzęt audio, aczkolwiek boję się o jakość jaką prezentują kurierzy. 

Bez obaw ?

Jestem "świeżo" po takiej akcji ze sklepem S4Home (grudzień). Wszystko przebiegło bezboleśnie i ostatecznie zakończyło się kupnem jednego z modeli odsłuchiwanych wzmacniaczy.

Napisano

Hej bez Pan :) Jesteśmy tu wszyscy na TY :) Tak jest lepiej.

Tak wysyłka i jej jakość jest zostawiona na mnie. Ja także się później "bujam" z odszkodowaniami. Pod WARUNKIEM że wypożyczający dobrze odbierze paczkę.

Piotr

Napisano
16 minut temu, piotr los napisał:

pytanie do posiadaczy Yamahy RN 803, z jakimi kolumnami macie połączony ten amplituner?

Heco Music Style 900. Dobre połączenie po wygrzaniu kolumn, ale do większych pomieszczeń. U mnie ten zestaw nie pokazuje pełni możliwości z powodu małego metrażu i słabej akustyki, choć i tak jest dobrze. Rozglądam się powoli za podstawkowymi. Ktoś poleci jakieś podstawki?

Napisano (edytowany)

Może napisz ile chcesz przeznaczyć na kolumny, będzie łatwiej coś doradzić.

Cytat

U mnie ten zestaw nie pokazuje pełni możliwości z powodu małego metrażu

ile m2?

Edytowano przez ADAMOJO
Napisano
Dnia 25.01.2019 o 13:25, piotr los napisał:

obaczymy... w poniedziałek odbiorę Yamahę 803 na 3 dni i posłucham jej

pytanie do posiadaczy Yamahy RN 803, z jakimi kolumnami macie połączony ten amplituner?

KEF Q750 

Napisano
15 godzin temu, ksi3zyc napisał:

KEF Q750 

Miałem na testach w domu również te kolumny i do końca nie byłem zdecydowany: KEF Q750, czy Heco Music Style 900. Wygrały te drugie ze względu na niższą cenę. W moim pomieszczeniu nie słyszałem aż tak dużych różnic, żeby dopłacać do KEF-ów. Uważam jednak, że dobrze zgrywają się z R-N803.

Napisano

no i stało się... amplituner stereo poszedł w odstawkę i będzie czysty wzmacniacz + cd. Zastanawiam się nad Cambridge Audio CXA80 , ponieważ taki odsłuchiwałem. Do tego posłucham kilku zestawów kolumn i ... coś zakupię