Piotr Sonido Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Dnia 7.01.2023 o 09:37, mar76ek napisał: Jest już Yamaha R-N2000A - cena kosmos 16 999 PLN. https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n2000a.html https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n2000a.html?color=1711 Nie no ok. Ale to nie będzie model sprzedawany za często niestety tutaj Kraft ma rację. Dopłaca się także za Design tego urządzenia. Jednak jak mowie to będzie model o którym się czesciej będzie mówić nić wybierać. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Bardzo fajnie wygląda ta Yamaha. Jest też na pewno świetnie wykonana. Bardzo doceniam HDMI ARC i mam nadzieję,że to wejście będzie pojawiać się jak najczęściej w sprzęcie stereo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mar76ek Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Z wyglądu Yamaha też bardzo mi się podoba. Bardzo do mnie trafia design Yamah. Może za jakiś czas zmniejszy się "podatek od nowości" i będą jakieś rozsądne promocje. Jeżeli cena się utrzyma, to zdecydowanie cześciej będzie się o niej mówić niż kupować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 21 godzin temu, Tomasz S. napisał: Bardzo fajnie wygląda ta Yamaha. Jest też na pewno świetnie wykonana. Bardzo doceniam HDMI ARC i mam nadzieję,że to wejście będzie pojawiać się jak najczęściej w sprzęcie stereo. Myslę że producenci robią to ostrożnie ze względu na awaryjność. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 47 minut temu, Piotr Sonido napisał: Myslę że producenci robią to ostrożnie ze względu na awaryjność. Możemy się tylko domyślać. Podobny temat jest na innym forum tylko o tym dlaczego DACe nie mają jeszcze wejść HDMI. Tam ludzie zakładają.że chodzi o koszty licencyjne związane z użyciem HDMI i ilością sprzedanych sztuk. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 22 godziny temu, Tomasz S. napisał: Możemy się tylko domyślać. Podobny temat jest na innym forum tylko o tym dlaczego DACe nie mają jeszcze wejść HDMI. Tam ludzie zakładają.że chodzi o koszty licencyjne związane z użyciem HDMI i ilością sprzedanych sztuk. Być może bo mnie tez już to interesowało od pewnego czasu. No jest to jednak złącze wykorzystywane bardzo czesto. I to teraz nie mówimy tylko o kinie ale właśnie i stereo. No miejmy nadzieję że to jednak szybko się rozwinie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 Też nie rozumiem braku HDMI w większości sprzętu hi-fi. Połączenie kablem optycznym i sterowanie 2 pilotami bywa upierdliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 Bez HDMI też czasami można np. Marantz PM-7000n czy M-CR612 po włączeniu telewizora sam się włącza i reaguje na pilota TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 (edytowany) Moje marantze (cd i wzmak) moga byc sterowane jednym pilotem po podłączeniu z tyłu urządzeń specjalnym kablem łączącym/komunikujacym te dwa urzadzenia. I tak też zrobiłem 😎 Edytowano 11 stycznia 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 3 godziny temu, klimkr napisał: Bez HDMI też czasami można np. Marantz PM-7000n czy M-CR612 po włączeniu telewizora sam się włącza i reaguje na pilota TV. Połączenie przez optyk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 3 godziny temu, lysyrafal napisał: Połączenie przez optyk? Dowolne wejście optyczne, (można wybrać które), a w PM7000N też coax. Można zaprogramować regulację głośności, wyciszanie, wyłączanie/włączanie i przełączanie wejścia. Jest też opcja, że po pojawieniu się sygnału z TV na wybranym wejściu, urządzenie automatycznie się przełącza i zaczyna grać.. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Głośność? Bo to że sygnał się przełącza to tak. Ale sterowanie głośnością? A to nie jest tak że zmieniasz głośniość po prostu na TV czyli wyjsciu cyfrowym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 W moim (dość starym) Panasonicu poziom wyjścia optycznego (na RCA chyba też) jest stały, regulowane jest wyjście na słuchawki. Bawiłem się CEOL'em (takie same połączenia jak Marantz MCR) i jakoś to działało. Ale zostałem przy PMA/DNP-800 gdzie takich funkcji nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Załączając TV przy połączeniu przez optyk do Denon PMA-900HNE powoduje wybudzanie wzmacniacza. Szkoda, że wszystkie wzmacniacze nie mają tak przydatnych funkcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2023 Tak u mnie te wyjście optyczne ma stałą wartość. Wzbudzanie tak. Ale sterowaniem głośnością jeszcze się nie spotkałem. Z tym że nie testowałem optyka z TV na wszystkie sposoby. Nie mówie nie Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 13 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2023 Tam jest port podczerwieni i można zaprogramować kilka funkcji. W instrukcjach Denona/Marantza jest opisane jako "kontrola na podczerwień". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Analog Man Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 Witam Szanownych Forumowiczów! W najbliższym czasie planuję zakup wzmacniacza. Do tej pory służyła mi Yamaha AS-700. Byłem z niej umiarkowanie zadowolony. Ciekaw jestem czy w przypadku tego sprzętu mieliście podobne doświadczenia - podczas słuchania muzyki dość szybko zaczynały „łaskotać” mnie uszy, z czasem był to wręcz lekki ból. Nie był to odosobniony przypadek, ponieważ uszy mojej żony reagowały identycznie. Może to kwestia specyfiki brzmieniowej Yamahy? To główny powód, dlaczego postanowiłem poszukać czegoś innego. Przy okazji jest to dobra sposobność, aby wskoczyć na wyższy level. Po długich i żmudnych poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że „teoretycznie” najbardziej będzie pasował mi wzmacniacz Vincent. Dlaczego? Lubię brzmienie plastyczne, barwne, maksymalnie jak najbardziej „analogowe”. Słucham dużo starego rocka i jazzu, stąd to analogowe skrzywienie. Poza tym często gości u mnie muzyka klasyczna. Pokój - 25 m2. Kolumny - trójdrożne B & W DM 604s2. W drodze selekcji uznałem, że najbardziej prawdopodobnym kandydatem do zakupu będzie Vincent sv-500. Nie licząc konkretnej marki, bardzo istotne było dla mnie to, aby wzmacniacz posiadał wejścia cyfrowe oraz regulator barwy. Czy Waszym zdaniem Vincent sv-500 będzie dobrze kooperował z moimi kolumnami B & W? Trochę niepokoi mnie moc wyjściowa Vincenta - przy 8 ohmach 2x50 W, przy 4 - 80 W. Nie wiem czy wystarczy, aby dobrze napędzić kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 To i tak szacunek że tyle wytrzymałeś. Tak łączenie Yamahy z Bowersem to jedna z tych bolączek audio które trwają od lat i tworzą ból. Zdecydowanie cieplejszy Vincent, Magnat czy Atoll to lepszy kompan dla Bowersów. Nie przejmuj się mocą. Vincent gra bardziej dociążonym dźwiękiem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch76 Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 Witam. Chciałbym prosić o pomoc, bardziej doświadczonych forumowiczów w doborze wzmacniacza do kolumn które posiadam. Kolumny Wilson Raptor 9 Max. Do tej pory miałem amplituner Yamaha R-N602, ale jak to zwykle bywa naszła mnie ochota na ulepszenie zestawu. W salonie Denona miły pan zachwalał wzmacniacz Denon PMA-900HNE, ale wiadomo pan jest od tego żeby zachwalać. Wzmacniacz może być sieciowy, ale nie musi. Budżet 4-5 tyś zł. Z góry serdeczne dzięki za pomoc, pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 17 minut temu, karaluch76 napisał: Do tej pory miałem amplituner Yamaha R-N602, ale jak to zwykle bywa naszła mnie ochota na ulepszenie zestawu. Masz fajny wzmacniacz. Ciesz się muzyką. Szkoda kasy na wykonywanie pozornych ruchów. A może masz za to potencjał do zainwestowania w akustykę pomieszczenia? Jeśli tak, to wtedy poprawa może być faktycznie znacząca. W innym przypadku zbieraj na inne/lepsze kolumny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 (edytowany) 4 godziny temu, karaluch76 napisał: W salonie Denona miły pan zachwalał wzmacniacz Denon PMA-900HNE, ale wiadomo pan jest od tego żeby zachwalać. Wzmacniacz może być sieciowy, ale nie musi. Budżet 4-5 tyś zł. Z góry serdeczne dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cześć, Masz dosyć duże kolumny do napędzenia i warto zainwestować w wydajniejszy piec, czyt. wzmacniacz. Słabszym piecem przy głośniejszym graniu, możesz uszkodzić głośniki odpowiadające za wysokie tony. Kolumny te mają również aż cztery 20-centymetrowe głośniki basowe, które wymagają odpowiednej kontroli. Denon PMA-1600NE https://studiohifi.pl/denon-pma-1600ne-zintegrowany-wzmacniacz-stereofoniczny-czarny-dostepne-od-reki,c15,p5369.html Denon PMA-1700NE https://www.sklep.megahz.com.pl/denon-pma-1700ne.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=61820c3f-9213-6351-888e-8f0d5b15f223 Powyższe ceny można negocjować na stronie sklepów lub po kontakcie telefonicznym. Pozdrawiam! Edytowano 29 kwietnia 2023 przez lysy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 (edytowany) 25 minut temu, lysy napisał: Masz dosyć duże kolumny do napędzenia i warto zainwestować w wydajniejszy piec, czyt. wzmacniacz. Mit/bujda na resorach. Ogólnie, to właśnie mniejsze kolumny potrzebują więcej mocy ze wzmacniacza. I odwrotnie. Duże grają głośniej już przy niskich mocach. Te Raptory są wyjątkowo skuteczne. Nie potrzebują "elektrowni". @tomek4446, ile masz watów do dyspozycji swoich (ślicznych) pralek z 38-centymetrowymi wooferami? 40? 70? 25 minut temu, lysy napisał: Mają po dwa 20-centymetrowe głośniki basowe na kolumnę, które wymagają odpowiednej kontroli. Tomek, a jaki masz DF w WBA? Edytowano 29 kwietnia 2023 przez Kraft 1 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 6 minut temu, Kraft napisał: Mit/bujda na resorach. Ogólnie, to właśnie mniejsze kolumny potrzebują więcej mocy ze wzmacniacza. I odwrotnie. Duże grają głośniej już przy niskich mocach. Te Raptory są wyjątkowo skuteczne. Nie potrzebują "elektrowni". Z tym, że zaproponowane wzmacniacze to żadne elektrownie nie są. P.S. Przypominam, że posiadany przez Ciebie wzmacniacz Marantz PM8005 nie radził sobie z basem w kolumnach Pylon Audio Diamond 25. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 2 minuty temu, lysy napisał: Przypominam, że posiadany przez Ciebie wzmacniacz Marantz PM8005 nie radził sobie z basem w kolumnach Pylon Audio Diamond 25. Radził sobie aż za dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2023 30 minut temu, lysy napisał: P.S. Przypominam, że posiadany przez Ciebie wzmacniacz Marantz PM8005 nie radził sobie z basem w kolumnach Pylon Audio Diamond 25. A może to mody pomieszczenia miały na to wpływ a nie wzmacniacz. Sorry Rafał, ale idąc tym tropem to rotel michi nie radził sobie z większością kolumn, których słuchaliśmy w Top Hi-Fi w Łodzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts