Kraft Napisano Piątek o 16:03 Autor Napisano Piątek o 16:03 33 minuty temu, Webster.brd napisał: Acha, i jak coś jest produkowane w Chinach to już nie może byc audiofilskie? Redaktor napisał: "Jeżeli szukacie nietuzinkowej konstrukcji, pochodzącej z butikowej europejskiej manufaktury..." No jak butikowej, jak część/większość/całość produkcji jest w Chinach. A tam raczej nie składa produktów tych dziesięciu wspomnianych pracowników, którzy są "prawdziwymi pasjonatami, muzykami":) Redaktor nie powinien przepisywać bajek z ich strony internetowej, ale sięgnąć do dostępnych źródeł. 2 Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Piątek o 16:30 Napisano Piątek o 16:30 Nie chce bronić redaktora, ani firmy meze, ale to jest czepianie się z twojej strony. Racja ze redaktor pewnie skopiował czy zasugerował się marketingowym bełkotem ze strony producenta. Ale która firma audio nie ma w swoich własnych materiałach kwiecistych opisów? I firma może nie jest całkiem butikowa, ale jednak mała w porównaniu do innych gigantów słuchawkowego audio, to jednak bardzo mała. Nawet jeśli część słuchawek produkowana jest w Chinach (źródło?) To nie wiemy jak duża. Część słuchawek na pewno powstaje w Europie. Czy butikowi producenci europejscy nie korzystają kompletnie z podzespołów pochodzących z Chin? Pracownicy wspomnieni w poście, odpowiadają za rozwój technologii i projektów słuchawek, a nie za ich składanie. Przynajmniej tak zrozumiałem ten kwiecisty opis. 10 to juz sporo, jeśli mówimy o małej "butikowej ;)" firmie. A wykształcenie założyciela też chyba nie ma nic do rzeczy, bo nowa unitre zakładał producent gier a nie audiolog, czy austyk, czy jakie to trzeba mieć wykształcenie żeby założyć firmę produkującą słuchawki. Odpisz, cytując
Kraft Napisano Piątek o 16:40 Autor Napisano Piątek o 16:40 (edytowany) 10 minut temu, Webster.brd napisał: A wykształcenie założyciela też chyba nie ma nic do rzeczy,... Jasne, że nie, jeśli ten założyciel jest taki zdolny, że już pierwsze skonstruowane przez niego w chałupie słuchawki były lepsze od: "każdych dostępnych na rynku modeli, które nie dawały mu poczucia więzi z muzyką, jaką odczuwał, grając na swojej gitarze Fender Stratocaster. Antonio pragnął stworzyć przedmiot, w którym mógłby przelać swoją pasję do muzyki - pełen osobowości i życia, posiadający własną historię." Edytowano Piątek o 16:41 przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano Piątek o 16:43 Napisano Piątek o 16:43 Cos takiego to tylko słowa, obliczone na to by ewentualny nabywca, jego sluchawek poczuł sie specjalnie. I to działa, nie tylko w przypadku Meze, ale każdej innej firmy, produkującej sprzęt audio i nie tylko. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Piątek o 16:46 Autor Napisano Piątek o 16:46 Oczywiście, ale redaktor szanowanego pisma powinien te baje weryfikować, a nie potwierdzać je swoją pieczątką. 2 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano Piątek o 16:48 Napisano Piątek o 16:48 Powinien, ale może miał gorszy dzień, i nie chciało mu się. Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Piątek o 16:49 Napisano Piątek o 16:49 Zgadzam się, że recenzje powinny być bardziej obiektywne Odpisz, cytując
Amarok Napisano Piątek o 17:37 Napisano Piątek o 17:37 Niestety, w dzisiejszym świecie obiektywność stała się pojęciem bardziej mitycznym niż realnym. Dlaczego więc recenzje audio miałyby być inne? W końcu recenzent też musi jakoś na chleb zarobić. Odpisz, cytując
Kraft Napisano Piątek o 17:42 Autor Napisano Piątek o 17:42 Jak przestaniemy go czytać, to nie zarobi. 4 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Piątek o 18:16 Napisano Piątek o 18:16 30 minut temu, Kraft napisał: Jak przestaniemy go czytać, to nie zarobi. Ja mam wrażenie, że od dłuższego już czasu, działa to jak swoiste perpetuum mobile. 1 godzinę temu, Kraft napisał: Jasne, że nie, jeśli ten założyciel jest taki zdolny, że już pierwsze skonstruowane przez niego w chałupie słuchawki były lepsze od: "każdych dostępnych na rynku modeli, które nie dawały mu poczucia więzi z muzyką, jaką odczuwał, grając na swojej gitarze Fender Stratocaster. Antonio pragnął stworzyć przedmiot, w którym mógłby przelać swoją pasję do muzyki - pełen osobowości i życia, posiadający własną historię." Odmiana 'cudownych garnków' - zawsze znajdą się naiwni. Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Piątek o 21:09 Napisano Piątek o 21:09 3 godziny temu, Kraft napisał: Jak przestaniemy go czytać, to nie zarobi. Ty przeczytałeś Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 13:41 Napisano wczoraj o 13:41 To teraz Stereo i Kolorowo. Podsumowanie : plusy uczciwa relacja jakość / cena minusy mimo wszystko dość wygórowana cena. Może coś się nie wykasowało albo przelew się spóźniał? Ogólnie i tak jest progres bo w końcu są wytknięte jakieś wady w teście. Oczywiście tylko podsumowanie ma jakąś wartość bo to co wyżej to po staremu takie żyzne bla bla bla. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Najciekawszą reckę PMC (inny model) przywalił Szymon F. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowany) Kolejna wpadka Hi-Fi i Muzyka. Recenzję kondycjonera Shunyata Typhon T2 redaktor Malinowski zaczyna słowami: "Akcesoria zasilające budziły kiedyś duże emocje. Dzisiaj to audiofilska oczywistość. Ich dobroczynnego wpływu na brzmienie nie kwestionuje chyba nikt." Serio??? Otóż znaczenie tych gadgetów nie tylko jest kwestionowane, ale nawet dowodzi się ich nieskuteczności. Choćby tu: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/audioquest-powerquest-3-power-conditioner-surge-protector-review.14580/ "Wnioski. Jest oczywiste, że PowerQuest 3 nie robi nic dla naszej wydajności audio." Hi-Fi i Muzyka zaczyna chyba coraz bardziej przypominać polskie wydanie Hi-Fi Choice, gdzie od dawna nie znajdziemy już prawdziwych recenzji, ale wariacje na temat tekstów dostarczonych przez producentów i dystrybutorów. Wielka szkoda. Edytowano 6 godzin temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 37 minut temu, Kraft napisał: Otóż znaczenie tych gadgetów nie tylko jest kwestionowane, ale nawet dowodzi się ich nieskuteczności. Bzdury. Co gorsza bzdury lajkowane przez innych forumowiczów. Nie znam Typhon T2. Dzięki życzliwości Premium Sound miałem natomiast w domu przez kilka dni Shunyatę Denali w podobnej cenie. To działa i gdyby było mnie stać, to bym ją sobie kupił. Shunyata Denali zaliczyła u mnie bezbłędnie "test suszarki", oblany wcześniej przez kilka tańszych modeli listew / kondycjonerów. Oczywiście jest jedno "ale" - żeby zrozumieć, ile takie urządzenie daje, trzeba mieć do czynienia ze znacznymi zakłóceniami z sieci elektrycznej. Kraft - sprawdź coś sam następnym razem, bo nie masz bladego pojęcia, o czym piszesz. Póki co, bredzisz jak potłuczony. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tyle ze tymi wszystkimi gadzetami, interesuja sie wszyscy siedzacy w audio, nawet ci bez zaklucen. Jestem pewien, ze gdybym takiemu osobnikowi w domu bez zaklucen, powiedzial, ze tego nie potrzebuje, to co najmniej by sie na mnie obrazil. Wiesz jaki status maja pewne gadzety , od pewnych firm. W Twoim przypadku to zadzialalo, ale ile tych urzadzen wyladowalo w domach, w ktorych tak naprawde nie sa potrzebne? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Cóż za emocje! Z twierdzeniem Shunyata, że po podpięciu ich listwy TV daje bardziej czarną czerń też się Rafał zgadzasz? Ok. Obaj nie przeprowadziliśmy takiej próby, więc co my tam wiemy. Problem w tym, że firmy typu Shunyata wychwalają swoje produkty powołując się na różne pomiary, które niby przeprowadzają, ale nie pokazują ich wyników - trzeba im wierzyć na słowo. A jak ktoś faktycznie zmierzy, jak Amirm, to te wykresy nic nie pokazują. Szkoda, że dla Hi-Fi i Muzyka ci wszyscy, którzy poddają działanie tych sprzętów w wątpliwość, to "NIKT". I o to minięcie się z prawdą mam do nich pretensje. Edytowano 5 godzin temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Kraft To jest dość proste. Ja miałem Shunyatę w domu, a Ty - nie. Sprawdziłem, ze była w stanie całkowicie wyeliminować ostre zakłócenia wprowadzane przez suszarkę. To, co napisałeś wcześniej świadczy o ogromnej arogancji, która zwykle bierze się z kompletnej ignorancji. "Nie testowałem, ale i tak wiem lepiej". Jakież to typowe. Gdybyś był człowiekiem na poziomie, to przeprosiłbyś teraz za szkalowanie producenta i pisma. Stać Cię na to? 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Grubo 😉. Pomijając wpływ akcesoriów zasilających, tych recek i barwnych opisów zamieszczanych w prasie czy necie przez pismaków, recenzentów już dawno nie czytam. Wyrosłem z tego 😉. Miałem kiedyś kilka różnych kabli, akcesoriów zasilających Polskiej manufaktury (to moi koledzy) i fakt robiło to różnicę. Byłem kilka razy u nich na odsłuchu i tak dużego wpływu tych akcesoriów nie słyszałem nigdy i nigdzie indziej. Nie mam tego u siebie bo to jednak nie na moją kieszeń. Co do pojedyńczych kabli, czy podepnę taki za 200 czy 2000 różnicy nie słyszę. 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie przesadzajcie. Forum jest od wyrażania opinii i dyskutowania, a wątek od krytykowania rynku audio. Można teoretycznie na podstawie pomiarów Amira wnioskować, że badana listwa nie poprawia brzmienia zaklócanych systemów. Można wypożyczyć i sprawdzić. Można polemizować i dyskutować, ale nie idźmy w jakieś absurdy z przepraszaniem za opinie i uszczypliwe personalne przytyki. Co do samej listwy to trudno ją oceniać nawet na podstawie pomiarów, które nie są kompletne. Amir mierzy do 100kHz, a zakłócenia wysokoczestotliwościowe to raczej powyżej 100k. Nie pomierzył jak listwa radzi sobie w trybie CMRR bo nic nie wspomina o wymuszeniu pętli masowej, która jest głównym powodem większości sonicznych problemów od zakloceń sieciowych. Krytyczny jestem do jego testu i wg mnie to on autor testu powinien przeprosić producenta i czytelników ASR za niekompletny test będących wodą na młyn napędzający takie jak ta dyskusje, które są trochę bez sensu 😉 Pozdrawiam. M 3 Odpisz, cytując
gienas Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 34 minuty temu, Rafał S napisał: To, co napisałeś wcześniej świadczy o ogromnej arogancji, która zwykle bierze się z kompletnej ignorancji. "Nie testowałem, ale i tak wiem lepiej". Jakież to typowe. Chyba jednak nie: 55 minut temu, Kraft napisał: Problem w tym, że firmy typu Shunyata wychwalają swoje produkty powołując się na różne pomiary, które niby przeprowadzają, ale nie pokazują ich wyników - trzeba im wierzyć na słowo. A jak ktoś faktycznie zmierzy, jak Amirm, to te wykresy nic nie pokazują Ja też wierzę wykresom, one są kreślone fizyką. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, MariuszZ napisał: Można polemizować i dyskutować, ale nie idźmy w jakieś absurdy z przepraszaniem za opinie i uszczypliwe personalne przytyki. Masz rację. Napisałem oczywiście prowokacyjnie. Ale zauważ, że prowokacyjny jest cały ten wątek. A temat innego wątku - "Czy wzmacniacze mają brzmienie" - jest wręcz obraźliwy dla redakcji czasopisma Audio. Opublikowano tam przecież masę testów różnych piecyków - testów zawierających zarówno wyniki pomiarów, jak i wrażenia z odsłuchu. Redaktorzy z jednej strony próbują tłumaczyć te wrażenia parametrami, z drugiej - czasem przyznają, że nie wiedzą czemu coś brzmi w określony sposób, bo teoretycznie nie powinno / nie widać przyczyn po temu. Nasze forum należy do tego samego podmiotu gospodarczego, co czasopismo i zostało - tak to rozumiem - pomyślane jako rozszerzenie jego działalności. Więc w pewnym sensie jesteśmy tu wszyscy gośćmi. Kraft jest gościem szczególnym. A mianowicie takim, który rozparty w fotelu, popijając leniwie herbatkę zaczyna się zastanawiać na głos, czy jego gospodarz nie jest przypadkiem kłamcą i złodziejem, a pani domu - prostytutką. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ojej… Wszyscy na spacer, ale już! 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Albo pierogi lepić.... A najlepiej uszka, będzie lepiej słychać 😀 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, misiekx napisał: Albo pierogi lepić.... A najlepiej uszka, będzie lepiej słychać 😀 A Ty Misiaczku nie myśl sobie, że wykręcisz się od recki swoich nowych, ślicznych głośników. Ja nie zapomniałem i cierpliwie czekam. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts