muzofan Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 godzinę temu, Melo-man napisał: Oczywiście - pisałem o tym, również tutaj, że każdy inaczej stawia poprzeczkę. Wady będzie miał każdy system. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie użytkowałem systemów za milion i więcej. Ale wiem jedno. Im lepszy system tym więcej płyt gra lepiej. Nie odwrotnie. Stąd najczęściej wynikają różnice w odczuciach użytkowników sprzętu. To co dla jednego jest sufitem, dla drugiego podłogą. Zgadzam się w 100% że im lepszy system, odpowiednio zestawiony, tym więcej gatunków brzmi dobrze lub bardzo dobrze 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Melo-man napisał: Im lepszy system tym więcej płyt gra lepiej. Nie odwrotnie. To po za sporem. Skoro lepszy system to taki, który lepiej odtwarza nagrania, to na lepszym systemie nagrania muszą brzmieć lepiej. Nie ma innej możliwości. Logicznie to samospełniająca się przepowiednia;) Edytowano 28 listopada 2021 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 To czemu wszyscy recenzenci piszą, że słabsze nagrania przyjemniej i zwyczajnie ładniej zabrzmią na systemach, które nie idą w kierunku wysokiej precyzji, neutralności, rozdzielczości? Przecież to też jest logiczne wytłumaczenie... Czemu na precyzyjnych, rozdzielczych paczkach PMC czy Audiovectorach zgrzytałem zębami przy słuchaniu niektórych płyt (było za sucho, za twardo, za szkieletowo, za ostro) a na paczkach stawiających na wypełnienie, nasycenie, gładkość, miękkość jak Dali czy Dynaudio każde nagranie gra mniej lub bardziej ale jednak zawsze strawnie, przyjemnie? Czy to oznacza, że Dali i Dynaudio to lepsze głośniki niż bardziej rozdzielcze i dynamiczne Audiovectory czy PMC? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 No to jest problem. Lepszy sprzęt to taki, który odtwarza nagrania lepiej, czy taki, co gorzej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Inaczej, dobre realizacje najlepiej zabrzmią na Audiovector i PMC a gorsze lepiej zabrzmią na Dynaudio i Dali. Co lepsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Inaczej, dobre realizacje najlepiej zabrzmią na Audiovector i PMC a gorsze lepiej zabrzmią na Dynaudio i Dali. Co lepsze? ATC 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Inaczej, dobre realizacje najlepiej zabrzmią na Audiovector i PMC a gorsze lepiej zabrzmią na Dynaudio i Dali. Co lepsze? A że jeszcze teraz większość z nas leci na strimingu to robi się jeszcze ciekawej co wybrać... Przed chwilą, seba3002 napisał: ATC 😝 No nie, góra naszych ATC nie jest mistrzostwem świata, chyba się zgodzisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 16 minut temu, kaczadupa napisał: Inaczej, dobre realizacje najlepiej zabrzmią na Audiovector i PMC a gorsze lepiej zabrzmią na Dynaudio i Dali. Co lepsze? Nie ma tak prosto. To wszystko jest uznaniowe. Skąd mamy wiedzieć, że to dobra realizacja, skoro zabrzmiała słabo (na jednych kolumnach). A czemu nazywać słabą tę, która brzmi dobrze (na innych). To tylko zabawa słowami, dlatego proponuję nie przywiązywać się tak do swoich sądów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 2 minuty temu, Kraft napisał: Nie ma tak prosto. To wszystko jest uznaniowe. Skąd mamy wiedzieć, że to dobra realizacja, skoro zabrzmiała słabo (na jednych kolumnach). A czemu nazywać słabą tę, która brzmi dobrze (na innych). To tylko zabawa słowami, dlatego proponuję nie przywiązywać się tak do swoich sądów. Idąc tym tropem nigdy nic nie ustalimy bo każdy będzie miał swoje odmienne zdanie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Idąc tym tropem nigdy nic nie ustalimy bo każdy będzie miał swoje odmienne zdanie... Jeszcze się nie przyzwyczaiłeś? 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 No ale ten mityczny dobry system gra podobno wszystko dobrze (co realnie przekłada sie "na akceptowalnym poziomie". Czyli nie jest wybitny w żadnym z obszarów ? Tylko uniwersalny. Cos mi to przypomina 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: To czemu wszyscy recenzenci piszą, że słabsze nagrania przyjemniej i zwyczajnie ładniej zabrzmią na systemach, które nie idą w kierunku wysokiej precyzji, neutralności, rozdzielczości? Przecież to też jest logiczne wytłumaczenie... Ale co to w ogóle znaczy słabsze nagranie? Bo może właśnie tym terminem recenzent tłumaczy niedostatki swojego systemu? Jeżeli sprzęt nie będzie grał szczegółowo to większość nazwijmy to ostrych płyt (jak np. Sonic Youth, Kichten of Destinction) będzie brzmiała rzeczywiście jako ściana dźwięku ( o czym tu już pisano). Jeżeli jeszcze w systemie zabraknie tonalności to dojdzie ostrość, a muzyka będzie odbierana wręcz jako hałas. Przerabiałem to, wierz mi - nie raz. Aż w końcu okazuje się, że i takie płyty mogą zagrać co najmniej dobrze. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Czemu na precyzyjnych, rozdzielczych paczkach PMC czy Audiovectorach zgrzytałem zębami przy słuchaniu niektórych płyt (było za sucho, za twardo, za szkieletowo, za ostro) a na paczkach stawiających na wypełnienie, nasycenie, gładkość, miękkość jak Dali czy Dynaudio każde nagranie gra mniej lub bardziej ale jednak zawsze strawnie, przyjemnie? Czy to oznacza, że Dali i Dynaudio to lepsze głośniki niż bardziej rozdzielcze i dynamiczne Audiovectory czy PMC? A nie zastanawiałeś się, że po prostu to nie wina głośników, ale całych systemów? Może są po prostu zwyczajnie źle dobrane? Uważasz, że realizatorzy nagrań za przeproszeniem pierd... swoją robotę i odwalają kitę, albo np. trochę ironicznie - umawiają się i ustalają, że dzisiaj tą płytę to nagramy dziadosko? Bądźmy poważni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: No nie, góra naszych ATC nie jest mistrzostwem świata, chyba się zgodzisz? Być może, ale ja i tak uwielbiam te kolumienki i słuchanie na nich muzyki, sprawia mi niebywałą frajdę 🙂. Edytowano 28 listopada 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 5 minut temu, Melo-man napisał: Ale co to w ogóle znaczy słabsze nagranie? Jaja sobie robisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 39 minut temu, Fafniak napisał: o ale ten mityczny dobry system gra podobno wszystko dobrze (co realnie przekłada sie "na akceptowalnym poziomie". Czyli nie jest wybitny w żadnym z obszarów ? Tylko uniwersalny. Cos mi to przypomina Naprawdę nie miałeś nigdy sytuacji, że po zmianie systemu jakaś płyta zagrała nagle dobrze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 minutę temu, seba3002 napisał: Być może, ale ja i tak uwielbiam te kolumienki i słuchanie na nich muzyki, sprawia mi niebywałą frajdę 🙂. Słabo! O Dynaudio potrafiłeś to piękniej napisać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Jaja sobie robisz? Nie - pytam poważnie. Bo recenzent tak napisał? Poza tym - patrz mój wątek o "Jeziorze łabędzim". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 15 minut temu, Melo-man napisał: Naprawdę nie miałeś nigdy sytuacji, że po zmianie systemu jakaś płyta zagrała nagle dobrze? Przecież tak jest prawie zawsze aż do czasu, gdy brzmienie nam się osłucha i zabawa zaczyna się od nowa, pod warunkiem, że karta bankowa na to pozwala. PS. Tak, wiem, są systemy które nigdy się nie osłuchają... 13 minut temu, Melo-man napisał: 14 minut temu, Melo-man napisał: Nie - pytam poważnie. Bo recenzent tak napisał? Czemu założyłeś, że Pacuła czy Kisiel są głusi i g..o się znają a Ty nie? Edytowano 28 listopada 2021 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 25 minut temu, kaczadupa napisał: Czemu założyłeś, że Pacuła czy Kisiel są głusi i g..o się znają a Ty nie? Głusi pewnie nie są, ale wiadomo, za coś trzeba żyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Słabo! O Dynaudio potrafiłeś to piękniej napisać. Adam, nie mam teraz czasu bo jestem w teatrze 😝. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 17 minut temu, seba3002 napisał: Adam, nie mam teraz czasu bo jestem w teatrze 😝. Można powiedzieć, że ja też bo od niedawna staram się zaszczepić w sobie bieganie jako nowy nawyk i właśnie to uskuteczniam klnąc pod nosem... 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 3 godziny temu, Melo-man napisał: Naprawdę nie miałeś nigdy sytuacji, że po zmianie systemu jakaś płyta zagrała nagle dobrze? ohhh nie raz i nie dwa ale miałem też tak ze coś zabrzmiało fantastycznie ale drugie jakoś gorzej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: staram się zaszczepić w sobie bieganie jako nowy nawyk Bardzo fajnie 🙂. Ja na zlocie poznałem kolegę, który podobnie jak ja jest pasjonatem innego sportu 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 (edytowany) 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Przecież tak jest prawie zawsze aż do czasu, gdy brzmienie nam się osłucha i zabawa zaczyna się od nowa, pod warunkiem, że karta bankowa na to pozwala. Myślę, że od pewnego poziomu brzmienie ma już taką jakość, że można z tym żyć. Oczywiście będą ludzie, którzy szukać będą zawsze. 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Czemu założyłeś, że Pacuła czy Kisiel są głusi i g..o się znają a Ty nie? Pacuła wypowiada się, że płyty rockowe są źle nagrane, co nie jest prawdą. Jego Top Ten nagranych płyt CD jest też trochę dziwny. O warunkach odsłuchowych i wciśniętymi Herbatnikami nie będę nawet się wypowiadał. W testach w ogóle nie korzysta z płyt z muzyką klasyczną. To mi wystarczy jednak jakoś to ocenić. Poza tym - co znaczy recenzent audio? Trzeba jakąś szkołę skończyć, odbyć jakieś kursy, zdobyć uprawnienia? No proszę Cię... Aha! Jakiś czas temu do jego systemu wpięli Bouldera 866, tam i w połowie "Joshua tree" podobno musieli przerwać odsłuch, tak źle to brzmiało. Akurat znam - jak chyba większość tą płytę - i wiem, jak brzmi. Dla mnie to dobrze, jeżeli nawet nie lepiej nagrana płyta. Tam nie ma prawa nic "denerwować". 19 minut temu, Fafniak napisał: ohhh nie raz i nie dwa ale miałem też tak ze coś zabrzmiało fantastycznie ale drugie jakoś gorzej A to naprawdę dziwne. Raczej w mojej prawie 30-letniej przygodzie z audio, raczej takich sytuacji nie pamiętam... Edytowano 28 listopada 2021 przez Melo-man Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 33 minuty temu, Melo-man napisał: Poza tym - co znaczy recenzent audio? Trzeba jakąś szkołę skończyć, odbyć jakieś kursy, zdobyć uprawnienia? No proszę Cię... Na pewno wyższe studia pisarskie, kursy z poezji, a uprawnienia? Hmm, tu nie wiem Tak naprawdę, to każdy mógłby być recenzentem audio. Każdy. Nawet ja, sprzętowy niedzielniak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts