bartek2 Napisano 9 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2018 Tak się zastanawiam. Ponieważ mam małe dziecko i kolejne w drodze:-) Jakie muszą być spełnione warunki, aby sprzęt zagrał bardzo dobrze podczas cichego słuchania? Może jakieś przykłady sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2018 (edytowany) Z mojego skromnego doświadczenia (jeden brzdąc)wynika: - wzmacniacz który jest dość dynamiczny (audiolab 8200a wystarczy) - ciepłe kolumny - dobrze zrobiony potencjometr który ma "długi rozbieg" (audiolab odpada ) Przy cichym słuchaniu według mnie liczą się głownie ciepłe kolumny i ich dobre ustawienie Jeśli chodzi o wzmacniacz to co opisałem według mnie jest najważniejsze - reszta jest drugorzędna Edytowano 9 stycznia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@sZ3k Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 11 godzin temu, Fafniak napisał: Z mojego skromnego doświadczenia (jeden brzdąc)wynika: - wzmacniacz który jest dość dynamiczny (audiolab 8200a wystarczy) - ciepłe kolumny - dobrze zrobiony potencjometr który ma "długi rozbieg" (audiolab odpada ) Przy cichym słuchaniu według mnie liczą się głownie ciepłe kolumny i ich dobre ustawienie Jeśli chodzi o wzmacniacz to co opisałem według mnie jest najważniejsze - reszta jest drugorzędna Zgadzam się, co do wzmacniacza. Mam starego NADa - za cholerę nie ustawię żeby grał cicho ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 A czy np. jakiś odpowiedni DAC dałby radę coś w tym temacie poprawić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 (edytowany) Można kupić kolumny o podbitych skrajach pasma. Można kupić wzmacniacz z funkcją loudness. Przydatny będzie wzmacniacz z elektronicznym sterowaniem głośnością. PS Tylko, czy nie wyolbrzymiasz problemu. Edytowano 10 stycznia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 (edytowany) ew. Musiałby to sie odbyć tak żeby DAc miał przedwzmacniacz na pokładzie a wzmacniacz musiałby być ustawiony w tryb koncowki Edytowano 10 stycznia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 Zawsze pozostaje możliwość słuchania muzyki na słuchawkach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 Dobrze ktoś pisze, że wzmacniacz z loundess lub midnight np Pioneery to mają. Do tego duże kolumny podłogowe o wysokiej skuteczności powyżej 90dB. Ewentualnie aktywne monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 Do cichego słuchania to raczej kolumny o niskiej skuteczności, żeby nie było potrzeby mocno przyciszać na potencjometrze. Do tego warto aby miały charakterystykę pasma przenoszenia zbliżoną do fizjologicznej dla cichego słuchania, czyli z wyeksponowanymi skrajami pasma. Tą kwestie może rozwiązać wcześniej wspomniany filtr fizjologiczny lub po prostu regulacja barwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 Kolumny o niskiej skuteczności nie grają basem bez odpowiedniej dawki prądu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2018 Dlatego że grają ciszej ? przy tej samej dawce prądu. A tak poważnie. Taka zależność nie istnieje. Kolumny o wysokiej skuteczności które wymagają większego natężenia dźwięku do właściwej pracy nie nadadzą się tak samo jak te o niskiej skuteczności i podobnej charakterystyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 Nie dlatego, że grają ciszej, tylko dlatego, że każda kolumnach w okolicach 100-300Hz ma najniższą impedancję, a tym samym jest najbardziej wymagająca prądowo względem wzmacniacza. Im skuteczniejsza kolumna, tym większa szansa, że bas pojawi się przy mniejszej dawce prądu. Im większa potrzebna dawka prądu, tym głośniej będzie grał tweeter, a bas będzie milczał do pewnego momentu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 czytałem że nait 5si gra dobrze przy cichym słuchaniu, i po odsłuchach w domu moge potwierdzić trzeba jednocześnie brać pod uwagę że przy złej instalacji elektrycznej może buczeć trafo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 3 godziny temu, rms.pl napisał: Nie dlatego, że grają ciszej, tylko dlatego, że każda kolumnach w okolicach 100-300Hz ma najniższą impedancję, a tym samym jest najbardziej wymagająca prądowo względem wzmacniacza. Im skuteczniejsza kolumna, tym większa szansa, że bas pojawi się przy mniejszej dawce prądu. Im większa potrzebna dawka prądu, tym głośniej będzie grał tweeter, a bas będzie milczał do pewnego momentu. Piszesz jakieś absurdalne bzdury . Skuteczność kolumny to natężenie dźwięku jakie reprodukuje przy określonej ilości dostarczanej mocy. Nawet gdy jest podawana napięciowo to skutkiem napięcia na impedancję jest natężenie które to dają moc, czyli ilość energii w czasie. Do kolumny o niższej skuteczności trzeba dostarczyć więcej energii elektrycznej aby wyprodukować tyle samo energii akustycznej. To wszystko. Najprawdopodobniej mylisz efekt dużych kolumn o niżej schodzącym basie z mniejszymi , które są zwykle mniej skuteczne i z gorszym pasmem przenoszenia od dołu. Taka duża kolumna w niezbyt dużym pomieszczeniu może przytłaczać basem przy normalnym poziomie głośności. Przy cichym słuchaniu może być ok. Jednak z dwóch kolumn o tej samej wielkości z reguły to ta o niższej skuteczności będzie niżej schodziła z basem. Sprowadza się to do tego że skuteczność niema z tym nic wspólnego. Tylko pasmo przenoszenia i kształt charakterystyki. Tak to wygląda teoretycznie i praktycznie. Twoje wnioski wzięły się chyba z odczuć nie potwierdzonych wiedzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź, ale pozostanę przy swoim zdaniu potwierdzonym wiedzą i praktyką odsłuchową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 (edytowany) Tzn tak zwana "wiedzę.. opierasz na praktyce nie popartej prawdziwą wiedzą i wprowadzasz ludzi w błąd. Dlatego może lepiej zachowaj ją dla siebie. Rozumiem ze w pewnych przypadkach się to zgadza z rzeczywistością , lecz jest zupełnie sprzeczne w innych. Zaobserwowałeś coś, do czego usiłujesz na silę dorobić jakąś teorię. Tyle że to ma się zupełnie nijak do rzeczywistości. Edytowano 11 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 (edytowany) Dnia 9.01.2018 o 21:57, bartek2 napisał: Jakie muszą być spełnione warunki, aby sprzęt zagrał bardzo dobrze podczas cichego słuchania? Może jakieś przykłady sprzętu. Szkoda, że nie podałeś wielkości pomieszczenia i budżetu. Mam natomiast konkretny, przetestowany u siebie zestaw w pomieszczeniu ok 16m2. Kolumny Pylon Audio Opla 20 - kolumny co ważne 8 Ohm, więc już z tego tytułu trzeba przekręcić Volume bardziej w prawo, a przy tym grające z lekko wycofana średnicą i dość nisko schodzącym basem. Grały z Denon Ceol N9, który posiada funkcję automatycznego podbijania basu w zależności od głośności (typowe loudness podbija również wysokie tony), a także z Magnatem MA 600 - hybrydą z dobrym potencjometrem głośności - wyświetlacz, który tak naprawdę zaczyna grać cicho od poziomu 10 w skali 0-40. PS. Pisze to jako ojciec dwójki dzieci Edytowano 11 stycznia 2018 przez sturek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trouble Napisano 11 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2018 Aby dobrze grało cicho musi być szklana dobrego whyski, basta! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 12 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2018 Dobry Whyski? A cóż to takiego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2018 To taki bardzo audiofilski płyn , mocno poprawiający brzmienie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trouble Napisano 15 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2018 Wbrew pozorom po łiski odbiór jest zaburzony ? czyli nie audiofilski. Ale czy na tej audiofilskości tak bardzo nam zależy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2018 Myślę ze poprawia brzmienie. Tak jak potrafi poprawić urodę kobiet . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greatweasel Napisano 28 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2018 U mnie gra yamaha 803d z magnatami quantum 727 i przy cichym słuchaniu rewelacja, nawet lepiej niz głośno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek2 Napisano 28 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2018 1 godzinę temu, Greatweasel napisał: U mnie gra yamaha 803d z magnatami quantum 727 i przy cichym słuchaniu rewelacja, nawet lepiej niz głośno z Yamaszki zadowolony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greatweasel Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 Bardzo jak za te pieniądze nie ma konkurencji, w sensie funkcjonalności połączonej z dźwiękiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts