Nowy123 Napisano 3 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Tak. Magnat zostaje. Czekam na wysyłkę nówki sztuki heco i magnata i będziem wygrzewać. Chcę usłyszeć czy faktycznie dźwięk będzie się zmieniał. Jakieś rady odnośnie wygrzewania? Chcę na łamach tego forum podziękować chłopakom z s4home za wypożyczenie sprzętu, fachową i miłą obsługę i dobre ceny. Mój kolega już się napalił na podobne zakupy jak usłyszał moją historię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Generalnie proces wygrzewania postępuje podczas normalnego słuchania muzyki . Gdy kolumny grają głośniej wtedy proces ten postępuje szybciej. Na samym początku warto jednak nie przesadzać za bardzo z głośnością. Gdy celem jest samo wygrzewanie i np. niema nas w domu wtedy dobrze nadaje się do tego np. szum pomiędzy stacjami z radia FM. Po to aby było ciszej można kolumny postawić naprzeciwko siebie bardzo blisko i w jednej z nich odwrócić fazę zamieniając kable. Podczas procesu wygrzewania największe zmiany zwykle występują w ciągu pierwszych kilku godzin. Potem zmiany są delikatniejsze i mogą trwać przez wiele lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 3 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Dzięki. Jak zwykle bardzo konkretna i rzeczowa porada z twojej strony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Ze swojej strony dodam. Używaj plików wysokiej rozdzielczości do wygrzewania. Słuchaj raczej cicho i będzie to trwać około 60 godzin. Nie stosuj w tym czasie korekcji basu i sopranu. Po tym czasie już do woli. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trukas Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Czy żyłowanie kolumn na początku może sprawić, że będą gorzej grały? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 3 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Też jestem ciekaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Szczególnie w przypadku membran o strukturze takiej jak papier włókna powinny się raczej stopniowo rozluźniać niż rozrywać, dlatego lepiej na początku nie grac z bardzo dużą głośnością , co nie znaczy ze trzeba grać cicho. Po prostu na samym początku wskazane jest granie z normalnym poziomem głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ze swojej strony dodam. Używaj plików wysokiej rozdzielczości do wygrzewania. Koniecznie!!!!!Pliki o małej rozdzielczości nie pozwolą kolumnom rozwinąć skrzydeł (potem) na wyższych/lepszych plikach !!! gdzie zabrniemy jeszcze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Takie doświadczenia mogą mieć nie tyle związek ze zmianami w głośnikach co z przyzwyczajaniem do nich naszego słuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Kurde jezeli chodzi o wygrzewanie kolumn to najbardziej chyba chodzi o ewentualne dotarcie cewki, w takie coś z mechanicznego punktu widzenia jestem w stanie uwierzyć. Czy jak tego nie zrobimy to czy coś się stanie.... może zamiast grać 25 lat pograją 23... nie wiem nigdy tak długo sprzętu audio nie miałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Cewka w głośniku absolutnie nie ma prawa trzeć się o cokolwiek. Zmiany zachodzą w samych materiałach. i naszej głowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalik1 Napisano 3 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2018 Ja właśnie wygrzewam zakupione Heco Aurora 700 czego mogę się spodziewać powiedzmy po 50h ? Czy dźwięk mocno się zmieni ? Na jakie partie może wpłynąć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 No to jezeli tak, jezeli cewka i zawieszenie nie musza się ułożyć w jakiś mechaniczny sposób „ wyrobić” ,uzwojenie cewki wygrzać nabrać stabilności w oporze, a zawieszenie zwyczajnie rozruszać w zakresie w jakim będzie pracowało itd .. to jaki jest sens wygrzewania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 9 godzin temu, Trukas napisał: Czy żyłowanie kolumn na początku może sprawić, że będą gorzej grały? Jeśli kolumny są nie wygrzane można je po prostu łatwo spalić. Wraz z wygrzewaniem wrasta ich realna moc. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 1 godzinę temu, Inferno napisał: No to jezeli tak, jezeli cewka i zawieszenie nie musza się ułożyć w jakiś mechaniczny sposób „ wyrobić” ,uzwojenie cewki wygrzać nabrać stabilności w oporze, a zawieszenie zwyczajnie rozruszać w zakresie w jakim będzie pracowało itd .. to jaki jest sens wygrzewania? Właśnie w w dużej mierze wygrzewanie kolumn na tym polega. Jednak cewka głośnika poruszając się w szczelinie gdy działa on prawidłowo nie powinna mieć kontaktu fizycznego z szczeliną. Tam musi być pozostawiony luz. Tarcie w tym miejscu powodowało by powstawanie niepotrzebnego ciepła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 29 minut temu, MobyDick napisał: Właśnie w w dużej mierze wygrzewanie kolumn na tym polega. Jednak cewka głośnika poruszając się w szczelinie gdy działa on prawidłowo nie powinna mieć kontaktu fizycznego z szczeliną. Tam musi być pozostawiony luz. Tarcie w tym miejscu powodowało by powstawanie niepotrzebnego ciepła. Ok, dobra złapałem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 4 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Zmiana planów. Udało się jeszcze wstrzymać wysyłkę i zamówiłem do bezpośredniej konfrontacji z mr780 NAD c356 z dacmagic100. Jak tak dalej pójdzie to mnie koledzy Piotrka ze sklepu zamordują a administrator tego forum usunie temat, który zdaje się nie mieć końca.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Jak zrezygnujesz z zakupów bo jednak nie to brzmienie ... To będzie zabawne hehe ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 4 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Nie mam takiego zamiaru. Nie było by zabawne tylko kosztowne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 1 godzinę temu, Nowy123 napisał: Zmiana planów. Udało się jeszcze wstrzymać wysyłkę i zamówiłem do bezpośredniej konfrontacji z mr780 NAD c356 z dacmagic100. Jak tak dalej pójdzie to mnie koledzy Piotrka ze sklepu zamordują a administrator tego forum usunie temat, który zdaje się nie mieć końca.? Spoko spoko ja ich tam trzymam na wodzy nic się nie bój. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 4 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Aaa to może bede żył ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Panie kolumny zmień , po tym co kolega tutaj wrzucał (filmik) uważam iż to one psują cały odbiór (jakość) hehe i karuzela kręci się dalej. Tzn by się kręciła gdyby budżet zwiększyć ,a tu temat o ~5tysiakach więc w tej kwocie aurory są optymalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szybki Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 (edytowany) 11 godzin temu, S4Home napisał: Jeśli kolumny są nie wygrzane można je po prostu łatwo spalić. Wraz z wygrzewaniem wrasta ich realna moc. Piotr Mam pytanie do kolumn - jak poznać że kolumna się przestroiła i od czego może się tak stać? Edytowano 4 grudnia 2018 przez Szybki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Sprecyzuj. Kolumny się nie przestrajają same . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Przestroiła ? Może wysokotonowy głośnik padł ? to też się przestroi na niższe częstotliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts