dorsz Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 6 godzin temu, Kraft napisał: Z psychoakustyki wiadomo, że mózg nie jest w stanie rozróżnić pomiędzy dźwiękiem bezpośrednim a odbiciami, o ile odbicia są opóźnione mniej niż ok. 30ms https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-audio-physic.php Czyli te ustroje są bezsensowne, sorry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 13 minut temu, JaZz napisał: O! To dzisiaj dowiedziałem się, że adaptacja akustyczna jest bez sensu! 👏 Życie potrafi jednak zaskoczyć. 😳 Pomijając delikatnie że ja akurat mam room in room, to serdecznie Cię zapraszam. Bonusem Szkocja 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 10 godzin temu, tomek4446 napisał: Mój problem polega na tym , że nie mam problemu z basem W każdym razie nie z rezonansami czy dudnieniem. to z czym masz problem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 poniżej jakieś robocze zdjęcia mojego sufitu, zdecydowanie pochłaniający, Ecophon FocusDS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2021 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Z tym jest jeszcze większy problem . Estetyka hybryd , czy wełny obitej materiałem pozostawia wg. mnie wiele do życzenia Z góry mówię , że nie czepiałbym się gdyby nie chodziło o wspólny pokój dzienny. A coś w ten deseń? Całkiem ładne (nawet nie wygląda na ustrój). Albo takie. To nie ustrój, ale może trochę rozpraszająco zadziałać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 Przed chwilą, Kraft napisał: A coś w ten deseń? To pierwsze dobre , kto to robi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 3 minuty temu, tomek4446 napisał: To pierwsze dobre , kto to robi ? mi to wygląda na flokowaną piankę albo tłoczony filc Tłoczony filc to może niedługo megaacoustic robić, spróbuję to wdrożyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2021 No proszę. Warto rozmawiać;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 48 minut temu, Kraft napisał: No proszę. Warto rozmawiać;) Trochę wygląda jak zagłówek łóżka , ale lepsze to niż płyta z dziurkami 54 minuty temu, Bartek Chojnacki napisał: Tłoczony filc to może niedługo megaacoustic robić, spróbuję to wdrożyć Mój znajomy architekt zawsze mi powtarza jak mu mówię , że tego co narysował NIE DA SIĘ WYKONAĆ , że kurna, gdyby wszystko zależało tylko od producentów, to nadal żylibyśmy w jaskiniach. Bo nic ponad to by się NIE DAŁO. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 Przymierzam się do jakiejś symbolicznej adaptacji akustycznej. Dotychczas nie miałem nic. Nie wiem, czy to co rozważam da jakiś postęp. W tej chwili nic nie dudni (nawet przy większej głośności), nic nie razi, ale mam wrażenie, że stereofonia powinna być trochę lepsza. Pokój z grubsza kwadratowy, ustawienie w trójkąt równoramienny bliski równobocznego, monitory - po 45 cm. od ścian bocznych i 40 od tylnej (licząc najmniejszą odległość), głowa jakieś 30-50 cm od ściany za kanapą (zależnie, jak wygodnie się oprę). Skorzystałem z kalkulatora Bartka Chojnackiego, wiem mniej więcej, gdzie wieszać i planuję: 1) Panele na ścianie za kanapą odsłuchową (niestety maks. 6 cm. grubości) 2) Panele na ścianie za kolumnami (może być 10 cm.) 3) Pułapki basowe (ćwierć-walce lub słupki o podstawie trójkątnej) w kątach koło kolumn Pytania: 1) Czy pułapki basowe są rzeczywiście zawsze potrzebne i poprawiają sytuację? Mogę kupić je w ciemno? 2) Jest problem z panelami na ścianie za kolumnami. Problem nazywa się telewizor. Nachodzi on częściowo na obszar, gdzie powinien być lewy panel. Niestety nie mogę telewizora przesunąć w górę ani w prawo (półki z płytami). O pozbyciu się go też nie ma mowy (żona). Co w tej sytuacji zrobić: powiesić po obu stronach mini panele, żeby zachować symetrię, czy też z lewej mniejszy panel, a z prawej normalny? Z góry dzięki za pomoc. Uprzedzając niektóre uwagi: nie planowałem w ogóle systemu audio urządzając rok temu mieszkanie, a teraz nie przearanżuję z tego powodu wnętrza. Pokój jest wielofunkcyjny i nie zmieni się to, dopóki starsza córka nie zwolni swojego (za 10 lat?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 @Bartek Chojnacki Mam takie pytanko, jakie pomieszczenie byłoby lepsze pod audio? Salon - około 35 m2, 5,5m na 6,5m, czy pokój - około 21,5 m2 - tutaj bardziej kwadratowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Pytania: 1) Czy pułapki basowe są rzeczywiście zawsze potrzebne i poprawiają sytuację? Mogę kupić je w ciemno? 2) Jest problem z panelami na ścianie za kolumnami. Problem nazywa się telewizor. Nachodzi on częściowo na obszar, gdzie powinien być lewy panel. Niestety nie mogę telewizora przesunąć w górę ani w prawo (półki z płytami). O pozbyciu się go też nie ma mowy (żona). Co w tej sytuacji zrobić: powiesić po obu stronach mini panele, żeby zachować symetrię, czy też z lewej mniejszy panel, a z prawej normalny? Z góry dzięki za pomoc. Uprzedzając niektóre uwagi: nie planowałem w ogóle systemu audio urządzając rok temu mieszkanie, a teraz nie przearanżuję z tego powodu wnętrza. Pokój jest wielofunkcyjny i nie zmieni się to, dopóki starsza córka nie zwolni swojego (za 10 lat?) 1. na to nikt Ci nie odpowie ze 100% pewnością. W większości wypadków są potrzebne i poprawiają sytuację, tutaj zapewne mówimy o jakiś pułapkach uniwersalnych wełnianych albo piankowych, bo takie można stosować w miarę bezpiecznie... i zazwyczaj to pomaga 2. jeśli nie ma żadnej opcji żeby panel był za telewizorem czy coś, to niech już będzie ten mniejszy 40 minut temu, Adi777 napisał: @Bartek Chojnacki Mam takie pytanko, jakie pomieszczenie byłoby lepsze pod audio? Salon - około 35 m2, 5,5m na 6,5m, czy pokój - około 21,5 m2 - tutaj bardziej kwadratowo. na takie pytania nigdy nie ma prostej odpowiedzi... pod kątem rozmiaru praktycznie zawsze lepszy będzie większy. Proporcje 5.5x6.5 też są lepsze niż kwadratowe, są w sumie całkiem spoko, więc porównując to czysto rozmiarem i proporcjami lepszy byłby większy a teraz się zastanów, ile akustyki dasz radę zrobić w tym większym, ile przejdzie bo jest to salon i z jakimi ograniczeniami, a ostatecznie - ile razy więcej trzeba będzie zapłacić za zrobienie tego dobrze i ładnie niż np. zrobienie bardzo dobrze, niekoniecznie ładnie, tego dedykowanego zawsze powtarzam i będę powtarzał, że nie można nigdy wyłączyć kryterium budżetowego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 6 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: a teraz się zastanów, ile akustyki dasz radę zrobić w tym większym, ile przejdzie bo jest to salon i z jakimi ograniczeniami, a ostatecznie - ile razy więcej trzeba będzie zapłacić za zrobienie tego dobrze i ładnie niż np. zrobienie bardzo dobrze, niekoniecznie ładnie, tego dedykowanego zawsze powtarzam i będę powtarzał, że nie można nigdy wyłączyć kryterium budżetowego To znaczy tak. Ograniczeń u mnie raczej nie powinno być w ogóle, jeśli chodzi o salon, o pokój zresztą też. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 no to jeżeli nie ma ograniczeń to patrz punkt pierwszy - lepsze jest zazwyczaj większe pomieszczenie, a tu masz i większe i z lepszym proporcjami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 8 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: 1. na to nikt Ci nie odpowie ze 100% pewnością. W większości wypadków są potrzebne i poprawiają sytuację, tutaj zapewne mówimy o jakiś pułapkach uniwersalnych wełnianych albo piankowych, bo takie można stosować w miarę bezpiecznie... i zazwyczaj to pomaga 2. jeśli nie ma żadnej opcji żeby panel był za telewizorem czy coś, to niech już będzie ten mniejszy Dzięki. Co do 2. - oczywiście mogę dać panel częściowo za telewizorem, tylko to chyba bez sensu? Przecież telewizor odbija, prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 2 minuty temu, Bartek Chojnacki napisał: no to jeżeli nie ma ograniczeń to patrz punkt pierwszy - lepsze jest zazwyczaj większe pomieszczenie, a tu masz i większe i z lepszym proporcjami No i chyba też większą dowolność przy wyborze kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 tak, ale nie ekranuje w 100%, a zakłądam że kolumny jednak masz na podłodze albo trochę nad nią, a telewizor wyżej, więc i tak nawet jeśli panel będzie trochę zasłonięty to skorzystasz z większej powierzchni 1 minutę temu, Adi777 napisał: No i chyba też większą dowolność przy wyborze kolumn? generalnie tak i to się sprowadza do rozmiaru pomieszczenia, co ma przełożenie na możliwy do uzyskania zakres częstotliwości. Ludzie często nazywają to efektem "dużej kolumny" i to mają na myśli mówiąc o "dużych kolumnach do pomieszczenia", chodzi o to że w małym pomieszczeniu gdzie wypadnie wysoko pierwsza częstotliwość rezonansowa pomieszczenia duże kolumny i tak nie zagrają pełnią możliwości bo nie mogą, będą "duszone", a w dużym pomieszczeniu mogą rozwinąć możliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 3 minuty temu, Bartek Chojnacki napisał: generalnie tak i to się sprowadza do rozmiaru pomieszczenia, co ma przełożenie na możliwy do uzyskania zakres częstotliwości. Ludzie często nazywają to efektem "dużej kolumny" i to mają na myśli mówiąc o "dużych kolumnach do pomieszczenia", chodzi o to że w małym pomieszczeniu gdzie wypadnie wysoko pierwsza częstotliwość rezonansowa pomieszczenia duże kolumny i tak nie zagrają pełnią możliwości bo nie mogą, będą "duszone", a w dużym pomieszczeniu mogą rozwinąć możliwości No i spoko. Czyli duże kolumny w salonie, a mniejsze w sypialni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nazghul Napisano 30 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 Dnia 13.10.2021 o 10:27, Bartek Chojnacki napisał: poniżej jakieś robocze zdjęcia mojego sufitu, zdecydowanie pochłaniający, Ecophon FocusDS Rozumiem że taki podwieszany sufit załatwia sprawę adaptacji akustycznej sufitu? Czy lepszy byłby taki sufit w pomieszczeniu 4 x 6 m czy trzy wasze absorbery 120 x 60 piankowe materiałowe w punktach pierwszych odbić na suficie? Czy wybierając te konkretnie panele do podwieszanego sufitu porównywałeś do innych modeli na przykład owa acoustic? Estetyka tego jest po prostu perfekcyjna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 te sufity typu owa, ecophon, rockfon, armstrongi akustyczne, w większości mają podobne parametry zakłądając te same grubości materiału i wysokości podwieszenia na pytanie co zrobić lepiej, czy cały sufit, czy pochłaniacze punktowo, to Ci nie odpowiem za dużo zmiennych, ale ja w adaptacjach często jak jest możliwość to robię cały sufit na etapie budowlanym, a potem po pomiarach się zastanawiam co zrobić dalej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 Ecophon robi robotę, muszę przyznać z satysfakcją. Choć jeszcze sufit nie jest dokończony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts