Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@Karol64208 , nie jestem pewien do końca. Ja rozprowadzałem w chałupie instalację ,ale podłączał do tablicy kolega elektryk. Niedługo będę zmieniał tablicę to się dowiem , teraz do niej mam nieco utrudniony dostęp. Jak pisałem , nie mam pewności, ale przy budowie mojego bloku , była mowa o uziemieniu. To mały blok zbudowany wg. naszego projektu tj. mieszkańców , / taka enklawa / całkiem niedawno. Ale głowy nie dam sobie uciąć , sprawdzę to napiszę.

Napisano
7 minut temu, HQ150 napisał:

Jak to nie jest stary ,, pokomunistyczny'' blok to raczej masz już uziemienie.

Blok ma 17 lat , był to nasz projekt budowany bez dewelopera , kurde nie będę mógł zasnąć przez to uziemienie :) 

Napisano

Obecnie wszędzie jest zero ochronne /przeciwporażeniowe/ był obowiązek wymiany wszystkich starych uziemionych instalacji i na pewno nie masz uziemienia. Tak więc twoje wysiłki są chybione, dlatego też obecnie sprzęt audio nie ma bolca uziemiającego.

Nie masz:15_yum: bo przepisy nie pozwalają na to, wytyczne już takie były w latach 90

Nie wiem jak powinno być oznaczone /kolorem/ bo mnie już nie było w PL ale są dostępne 2 czarny lub niebieski / czerwony, brązowy to faz/

Nie wiem jak PL zero ochronne to tylko zabezpieczenie od zabezpieczeń przeciwporażeniowych.

Dlatego też sprzęt audio nie ma wejścia dla uziemienia, i nie tylko.

Napisano

Karol, czy Tobie nigdy się nie znudzi wymyślanie podobnych historii? ;) 

Przewód ochronny (PE) w naszych sieciach domowych (TNS, TNCS) zawsze łączy się z przewodem neutralnym (N), który jest... , tak właśnie - uziemiony :) 

Sieci izolowane (nieuziemione) wykorzystuje się tylko w specyficznych zastosowaniach.

Napisano
7 godzin temu, nowy78 napisał:

Przewód ochronny (PE) w naszych sieciach domowych (TNS, TNCS) zawsze łączy się z przewodem neutralnym (N), który jest... , tak właśnie - uziemiony :) 

a to już nie jest uziemienie. Uziemienie zawsze jest odizolowane /wydzielony od przewodu N w przeciwnym wypadku jest to 0 ochronne.

więcej informacji

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, nowy78 napisał:

Przewód ochronny (PE) w naszych sieciach domowych (TNS, TNCS) zawsze łączy się z przewodem neutralnym (N),

Nie. Nie zawsze.

4 godziny temu, Karol64208 napisał:

Uziemienie zawsze jest odizolowane /wydzielony od przewodu N

Nie. Nie zawsze :D

Wiecie jakie macie instalacje w mieszkaniu/domu?

Edytowano przez Stolarz
Napisano

Ja mieszkam w bloku z lat 80 - najprawdopodobniej TNCS (z tym, że S sobie sam dodałem, gdy robiłem remont mieszkania i domowej instalacji elektrycznej). 

16 minut temu, Stolarz napisał:
12 godzin temu, nowy78 napisał:

Przewód ochronny (PE) w naszych sieciach domowych (TNS, TNCS) zawsze łączy się z przewodem neutralnym (N),

Nie. Nie zawsze.

W takim razie muszę zapytać (z ciekawości), kiedy nie? 

Napisano

I to dokładnie. Każdy centymetr przewodu w obrębie mieszkania położyłem sam. A że przeszedłem na zasilanie trójfazowe, to i w szachcie na klatce schodowej trochę musiałem pogrzebać. 

Napisano (edytowany)

1. Sieć zasilająca bez instalacji uziemiającej (TN-C). Przewód neutralny (N) pełni również funkcję ochronną (PE) oznaczany jest tutaj skrótem PEN.
obraz.png.da1ec5c42cc5f054ffd9e59324df46ed.png

2. Sieć zasilająca z osobną instalacją uziemiającą w obrębie mieszkania / domu. W domowej rozdzielnicy przewody neutralne i ochronne są łączone ze sobą (TN-C-S)

obraz.png.4fc4b2e43e75c87166e33f60303cd3e9.png

3. Sieć zasilająca z osobną instalacją uziemiającą, uziemioną w tym samym miejscu co punkt neutralny transformatora (TN-S)

obraz.png.4d7e23381ac326dfea7d4101b7496dbb.png

https://elektrykadlakazdego.pl/uziemienie/

Edytowano przez Stolarz
Napisano (edytowany)

Jak się "zero upali" to nie będzie połączenia w niektórych przypadkach Piotrze 😉 ot i cała zagadka 

10 minut temu, nowy78 napisał:

przewody PE i N nie będą ze sobą połączone? 

Edytowano przez MariuszZ
Napisano

Aaaaa.... :) 

Gdy jednak przewody pozostają w całości:

@Stolarz, zwróć proszę uwagę, że w sieci TNS także takie połączenie występuje. PE i N mają wspólny punkt uziemiający przy transformatorze. Cechą wyróżniającą taką sieć jest natomiast to, że w żadnym miejscu PE nie jest używany jako przewód "roboczy", przewodzący prąd w warunkach normalnej pracy.

Sieć w której uziemienie jest całkowicie niezależne (osobny uziom) to TT, ale nie przypuszczam, aby lokatorzy zabudowy wielorodzinnej mogli się spotkać z takim typem w swoich budynkach.

Napisano
3 godziny temu, nowy78 napisał:

Cechą wyróżniającą taką sieć jest natomiast to, że w żadnym miejscu PE nie jest używany jako przewód "roboczy", przewodzący prąd w warunkach normalnej pracy.

oj to byś się zdziwił co robią ludzie z tym PE, albo świadomie ale i też z niewiedzy, radze uważać jak mieszka się w bloku.

Widzę że temat ładnie się rozwinął ¬¬ w takim razie pozostaje pytanie czy jest sens stosowania kabli zasilających w ekranie i czy to na pewno dobry pomysł?:35_thinking: