Karol64208 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 @tomek4446 wpinanie urządzeń do listwy, a załączanie to dwie różne sprawy. 3 godziny temu, Taki Tam napisał: Jakimi przesłankami kierują się producenci oferując takie rozwiązania? odpowiedź jest zwyczajna, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Poświęciłem czas, aby przeczytać cały ten wątek. W "cudowne" kable zasilające oraz kondycjonery (cokolwiek to znaczy) nie wierzę, ale zjawisko zakłóceń EMI/RFI istnieje, więc teoretycznie filtry na to miałby sens, przynajmniej w przypadku niektórych urządzeń odbiorczych. Jakakolwiek niedrogo osiągnięta poprawa w audio kusi każdego, skusiła więc i mnie. Niestety, wnioski i obserwacje przedstawione w tym wątku nie są konkluzywne. Nie dopatrzyłem się też obiektywnych dowodów na faktyczną poprawę dźwięku z powodu wspomnianych filtrów. Z tego powodu chyba zostanę przy systemie ABC, tj. Absolutnym Braku Czegokolwiek pomiędzy gniazdkiem i sprzętem (prócz kabla dostarczonego z tymże sprzętem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Zamiast czytać cały wątek można było ten czas poświęcić na wypożyczenie kabla czy listwy i przekonania się na własne uszy czy coś w trawie piszczy ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 marca 2021 Udostępnij Napisano 8 marca 2021 Dnia 14.02.2021 o 13:42, Karol64208 napisał: pobór prądu urządzenia nie zależy od przekroju kabla, i nie dostarczysz więcej zwiększając przekrój. Paranoja Może i nie zależy ale za to jak wygląda Właśnie machnąłem dwa kabelki do monobloków , stawiając na ekranowanie. Przy okazji jak by ktoś się chciał w takie rękodzieło bawić to mogę z czystym spokojem polecić wtyki Viborga. Świetnie wykonane pod względem technicznym. Mamy np. przelotki do różnych średnic kabla , można założyć tak mały jak i duży przekrój / zdjęcie 2/ , śrubki mocujące na imbus z dobrym zaciskiem. Ogólnie bez zarzutu . Jutro dziergam kolejne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 9 godzin temu, tomek4446 napisał: Właśnie machnąłem dwa kabelki do monobloków , stawiając na ekranowanie. jedno pytanko czy masz uziemienie w gniazdku czy zero. I kolejne do czego masz podłączony ekran, do wzm. czy gniazda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 36 minut temu, Karol64208 napisał: jedno pytanko czy masz uziemienie w gniazdku czy zero. I kolejne do czego masz podłączony ekran, do wzm. czy gniazda? Mam uziemienie . Ekran jest zamontowany wraz z PE od strony wtyku do gniazdka w ścianie , odciąłem i zaizolowałem od strony IEC. Swoją drogą będę niedługo robił po raz kolejny porządek w elektryce. Rozbuduję skrzynkę o kolejne bezpieczniki i już całkowicie rozdzielę obwody. Teraz na jednym mam gniazdka w pokoju ze sprzętem i korytarz. Co prawda w korytarzu nic nie jest wpięte , ale puszczę całkiem oddzielną linię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Cytat Mam uziemienie . Ekran jest zamontowany wraz z PE od strony wtyku do gniazdka w ścianie , odciąłem i zaizolowałem od strony IEC. Super uziemienie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) Up To nie uziemienie tylko jak juz ekranowanie przewodow L i N ekranem podlaczonym pod PE z sieci. Uziemienie wzmacniacza byłoby gdyby PE był podlaczony również od strony IEC. Edytowano 9 marca 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 3 godziny temu, Karol64208 napisał: jedno pytanko czy masz uziemienie w gniazdku czy zero. Yyyyy... Znowu coś zadzwoniło... Pytanie, co i gdzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Uziemienie wzmacniacza byłoby gdyby PE był podlaczony od strony IEC. Uziemienie wzmacniacza mamy wtedy, gdy jest w pierwszej klasie ochronności co znaczy, że ma obudowę połączoną z przewodem ochronnym PE. Ekran nie ma tu nic do rzeczy. Przewód zasilający zaś jeżeli ma ekran to podłącza się go do bolca PE od strony elektrowni. Podłączenie z dwóch stron może spowodować, że po podłączeniu do odbiornika na skutek różnicy potencjałów popłynie przez ekran prąd co jest niewskazane. Broń Boże żeby ktoś nie wpadł na pomysł podłączania ekranu do przewodu neutralnego, którym po podłączeniu odbiornika płynie prąd. Pamiętajcie też, żeby unikać podłączania urządzeń z metalową obudową wyposażonych w filtry sieciowe RFI/EMI do gniazd bez uziemienia (dwie żyły). Kondensatory w filtrze tworząc dzielnik spowodują, że na obudowie urządzenia będziemy mieli ok. 115V. Co prawda dla 50Hz wystąpią bardzo małe prądy, które uruchomią neonówkę, a niekoniecznie nas poturbują ale gdyby doszło do przebicia kondensatora w filtrze od strony przewodu fazowego, to uwzględniając, że nie ma przewodu ochronnego nie zadziałają bezpieczniki i obudowa "poczeka" na nas i w momencie gdy ją dotkniemy staniemy się odbiornikiem energii elektrycznej z sieci. Możemy tego nie przeżyć 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Uziemienie wzmacniacza mamy wtedy, gdy jest w pierwszej klasie ochronności co znaczy, że ma obudowę połączoną z przewodem ochronnym PE. Ekran nie ma tu nic do rzeczy Dlatego edytowalem zanim ty napisales dodajac slowo "również" bo lapnalem sie ze ktos nie "zatrybi"! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Mam uziemienie . Ekran jest zamontowany wraz z PE od strony wtyku do gniazdka w ścianie , odciąłem i zaizolowałem od strony IEC. Wlasnie chciałem przeprosić @MariuszZ i @tomek4446 za nadinterpretacje i zbyt daleko idące domysły (przewod PE podlaczony z dwóch stron a ekran z jednej tylko), ale NIE!!! Tam naprawde z cytatu wynika ze ekran i PE jest "Tylko" od strony sieci... Podpięcie tym kablem pre ktore zakłóca prawdopodobnie to usunie, ale bedzie niebezpiecznie bo nie bedzie chroniło użytkownika wiec NIE POLECAM !!!! bhp sie kłania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Jutro dziergam kolejne Pomysł o dołożeniu filtrów ferrytowych. Takie 13mm powinny być dobre ale jak planujesz dodatkowy opot na przewody to szukaj 15mm. Gdyby coś nie pasowało to zawsze można je odpiąć 😉 Pomysł z odrębną linią do audio jest fajny. Trzymam kciuki za realizację 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 @tomek4446 napisz jak wkoncu jest z tym PE z dwoch czy z jednej bo nie daje mi to spokojnie żyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Tam naprawde z cytatu wynika ze ekran i PE jest "Tylko" od strony sieci... No tak, nie wolno robić. PE ma być połączone z obudową wzmacniacza czy pre. Z jednej strony to tylko ekran przewodu ma być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 Otóż to!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Uziemienie wzmacniacza byłoby gdyby PE był podlaczony również od strony IEC. PE mam podłączony z dwóch stron , tylko ekran z jednej. Panowie , przepraszam z skrót myślowy. Chciałem , napisać czy z tym PE to macie mnie za idiotę ? Ale się powstrzymałem , lepiej faktycznie zapytać , i za troskę dziękuje. W monoblokach , przynajmniej na razie nie mam w gniazdku IEC podłączonego PE , w pre natomiast tak. Będę chciał po serwisie mieć to jakoś ustandaryzowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) Z tymi listwami to ciekawa sprawa. Kupiłem listwę według projektu Yoshi Power Cleaner. Z konkurencyjnego forum.Niedrogie a solidnie zbudowane. Podłączyłem do mojego głównego aktywnego systemu i nie dowierzałem. Gdzie się podział bas?! Zupełnie się nie sprawdziła. Wpiąłem ją w system ,, kuchenny'' z Accu i tu już jest wszystko O.K. Raz mi już d..ę uratowała przy jakimś przepięciu w sieci chyba. Wyłączyła całość i już się nie dała włączyć. Młody mi to sprawdził i okazało się, że spalił się jakiś element zabezpieczający przed przepięciami właśnie. Reszta ocalała. Kupiłem, młody wlutował i działa. Ale zaskoczyło mnie to jak inaczej w dwóch różnych systemach może wpływać na dźwięk ta sama listwa. Edytowano 9 marca 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 4 minuty temu, HQ150 napisał: Podłączyłem do mojego głównego aktywnego systemu i nie dowierzałem. Gdzie się podział bas?! A na poprzedniej bas był? Czy tu mowa o "peronie"?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 (edytowany) No po wpięciu w system go wcięło. Nie o Peruna chodzi bo on jest jeszcze w innym pokoju:-) Kinowym. Główny system mam więc bez listwy. Edytowano 9 marca 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Mam uziemienie . Ekran jest zamontowany wraz z PE od strony wtyku do gniazdka w ścianie to znaczy że na trzecim bolcu masz uziemienie, a jak tak to pozwolę się zapytać czy masz pomiar tego uziemienia nie ważne czy w gniazdku czy oddzielnie podciągnięte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 24 minuty temu, Karol64208 napisał: to znaczy że na trzecim bolcu masz uziemienie, a jak tak to pozwolę się zapytać czy masz pomiar tego uziemienia nie ważne czy w gniazdku czy oddzielnie podciągnięte. Ta troska trochę zaczyna wzbudzać moją czujność Tak , mam uziemienie na bolcu gniazdka. Pomiar był robiony dwa lata temu podczas kontroli Spółdzielni Mieszkaniowej oraz rok temu przez kolegę który mi zakładał alarm. Nie pamiętam , konkretnych wartości , ale zapamiętałem werdykt , że jest nadzwyczaj dobrze jak na blok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 @tomek4446, to nie uziemienie, "0" ochronne. Nie wiem co chcesz zyskać, szkoda czasu i kasy, ale baw się dobrze nie przeszkadzam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 24 minuty temu, Karol64208 napisał: to nie uziemienie, "0" ochronne. Karol , może się średnio znam na elektryce , popraw mnie o ile nie mam racji , czy ten żółto zielony kabelek który / zresztą sam robiłem rozprowadzenie w domu/ podłączyłem pod bolec , nie ma przypadkiem swojego zakończenia głęboko w glebie ? Czy nie nazywa się uziemieniem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2021 Udostępnij Napisano 9 marca 2021 a gdzie koniec drugi jest wpięty do tablicy rozdzielczej, czy ma osobny bolec oznaczeniem ziemia? Jak dobrze pamiętam to mieszkasz w bloku, jeśli się mylę to mnie popraw, i na pewno nie masz tam ziemi tylko 0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts