Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Takie kondensatory mocno wpływają na brzmienie wzmacniacza.

Od rzeczonych Mifleksów wg podanych przez Adama  @Adam Szczepanowski porównań tylko Duelund jakiś na 100VDC i jego odmiany oraz Jupitery Condensery też na 100VDC lepiej wypadają. Jeżeli chodzi o Mundorfy przeczytać tamże można "Another example: the Mundorf Supreme Classic Silver Gold Oil sounds in direct A-B comparison to have less body and a less natural tonal palette than the Miflex. A very nice capacitor, the KPCU-01" co chyba świadczy na korzyść Mifleksów ;) Poza tym to polski produkt :) 

Napisano

Z wyrokowaniem o tym który kondensator były lepszy a który gorszy byłbym ostrożny. Bywa ze te które są bardzo drogie i sprawdzają się świetnie w jakiejś konfiguracji podzespołów, mogą zupełnie się nie sprawdzić tam gdzie sprawią że dźwięk będzie pozbawiony przestrzeni, detali i ogólnie zmulony. Ważne żeby ostatecznie wzmacniacz zagrał z nimi dobrze a nie że ktoś napisał że jemu gdzieś tam zagrało dobrze. Warto ostrożnie podchodzić do takich opinii.

Napisano
6 minut temu, MobyDick napisał:

Z wyrokowaniem o tym który kondensator były lepszy a który gorszy byłbym ostrożny.

Zgadzam się jak najbardziej z tym spostrzeżeniem 👍

2 minuty temu, nowy78 napisał:

można jakoś wybrnąć ;)

Już myślałem Piotrze, że się poddałeś, a tu proszę, dałeś radę 👍 Kolumny pewnie przed zmianą grały wybitnie, a po upgradzie ? Jest lepiej ? 😀

Napisano
26 minut temu, MariuszZ napisał:

Kolumny pewnie przed zmianą grały wybitnie, a po upgradzie ? Jest lepiej ?

Mariusz, nie chciałem wchodzić z but..., yyy, to znaczy z kolumnami w Twój temat o wzmacniaczu lampowym, który zresztą śledzę z ciekawością od początku. Gratuluję ukończenia projektu!👍 Skoro jednak zapytałeś to odpowiem. Tym razem nie dostrzegłem jakichś spektakularnych zmian. Być może trochę dlatego, że upgrade robiłem na raty, no i chwilę to zajmowało. W BE-718 wymieniłem wszystko co chciałem (kondensatory, kable, podwiesiłem zwrotnice na sprężynach) za jednym zamachem. Tam poprawa była wyraźna. W Dancerach najpierw podwiesiłem zwrotnice, a dopiero za jakiś czas wymieniłem kondensatory (ze względu na opóźniającą się dostawę). Czyżby izolacja mechaniczna zwrotnic zmniejszyła efekt jaki daje wymiana kondensatorów? Wydaje się to dosyć prawdopodobne. W ogóle to zbieram się do założenia tematu o marce Usher, w którym chciałem opisać moje przygody z ich produktami, ale ciągle mi coś wypada. O, pochwalę się np. że jutro jadę po końcówkę mocy + przedwzmacniacz tejże właśnie marki. Będę miał tydzień na testy przed podjęciem ostatecznej decyzji. Dojdzie więc kolejny element systemu do opisania :) To tak dla równowagi, bo coś ostatnio bardzo lampowo się na forum zrobiło ;) - końcówka ma po 16 tranzystorów mocy na kanał :P 

Napisano
6 minut temu, nowy78 napisał:

Gratuluję ukończenia projektu!👍

Dziękuję. Jeszcze będę z tym wzmakiem próbował różnych zmian o czym będę informował. Na temat o Twoich przygodach z Usherem czekam z niecierpliwością. Sam jestem zainteresowany kolumnami i ta marka jest w moim TOP zainteresowań. Pozdrawiam 😀

Napisano

Chwilę mnie tu nie było i wzmacniacz już złożony. Gratuluję @MariuszZ! Powodzenia w dalszych modyfikacjach i ulepszeniach - dobieranie kondensatorów i rezystorów do uruchomionego układu, to jest dopiero przyjemność (choć w pomiarach różnic raczej nie zauważysz ;)). 

@Adam Szczepanowski, na początek złóż wzmacniacz na w miarę przyzwoitych elementach i zadbaj o odpowiednie sparowanie wartości. Droższe podzespoły brzmią nie tylko lepiej, ale i inaczej. Trzeba wiedzieć jakie zmiany w dźwięku przyniesie wymiana zwykłego rezystora metalizowanego na Kiwame, Allen Bradley, tantalowe Shinkoh lub Audio Note czy inne. Tak samo jest z kondensatorami w zasilaczu, w katodach lamp (o ile są), pomiędzy stopniami itd..

Napisano
1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał:

Gratuluję @MariuszZ! Powodzenia w dalszych modyfikacjach i ulepszeniach - dobieranie kondensatorów i rezystorów do uruchomionego układu, to jest dopiero przyjemność (choć w pomiarach różnic raczej nie zauważysz ;)).

Dziękuję. Nie jestem do końca zadowolony. Ta temperatura jednak jest jak na mojego czuja za wysoka (czujnik na powierzchni kondensatorów katodowych pokazuje lekko ponad 60 stopni). Teraz gdybym składał to z lampami na wierzchu. Mody będę robił i mierzył dla wprawy 😋 Pozdrawiam.

Napisano
3 minuty temu, MariuszZ napisał:

(czujnik na powierzchni kondensatorów katodowych pokazuje lekko ponad 60 stopni)

Nie jest źle. Obudowę masz dosyć dużą, a do tego sporo otworów wentylacyjnych na górnej pokrywie, więc wentylacja jest zapewniona. Byleby nie upychać wzmacniacza w jakiejś ciasnej wnęce/ półce.

A zresztą - człowiek uczy się na błędach. Nie da się tego uniknąć :)

Napisano

Ich wysoka temperatura wynika najprawdopodobniej z promieniowania ciepła lamp mocy które są blisko. Takiego problemu niema gdy lampy wystają ponad obudowę a płytki są pod spodem przymocowane do górnej płyty obudowy wzmacniacza. Tutaj pewnie ekran z blachy pomiędzy lampami i kondensatorami do pewnego stopnia rozwiązał by problem.

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Dziękuję. Nie jestem do końca zadowolony. Ta temperatura jednak jest jak na mojego czuja za wysoka (czujnik na powierzchni kondensatorów katodowych pokazuje lekko ponad 60 stopni). Teraz gdybym składał to z lampami na wierzchu. Mody będę robił i mierzył dla wprawy 😋 Pozdrawiam.

Cześć Mariusz.

Wzmacniacz z lampami wewnątrz powinien posiadać wyższą obudową np 200 mm. Jednak to pierwsze wrażenie, i kwestia przyzwyczajenia, ewentualnie wstawić cichy wentylatorek wyciągający nagrzane powietrze. Moja obudowa w SE 2 X 6550, 4 X ECC82 posiada wysokość 148 mm, zasilacz mam zamontowany na boku z dala od lamp, pokrywa górna również się nagrzewa.

Pozdrawiam.

Czego nie używacie kondensatorów sprzęgających Wima 0,22, 0,47 uF? Szkoda pieniędzy na audiofilskie wynalazki i nie spełnione nadzieje.

Napisano
13 minut temu, Janusz44 napisał:

Czego nie używacie kondensatorów sprzęgających Wima 0,22, 0,47 uF? Szkoda pieniędzy na audiofilskie wynalazki i nie spełnione nadzieje.

Trendy są inne teraz hehe. To tylko zabawa poniekąd i hobby więc warto próbować różnych kondensatorów i samemu oceniać. 

Obudowa faktycznie niska (122mm). Pomyślę jeszcze oprócz tych otworów na dole i górze żeby dorobić z boków i z tyłu może faktycznie jakiś cichy wentylatorek, tylko to takie nieestetyczne jest 😋 Jak wytrzyma miesiąc słuchania i nic się nie stopi, nie rozleje elektrolit czy inne niespodzianki nie wyskoczą to nie będę kombinował z chłodzeniem. Mam w zapasie i kondy na 105 stopni i lampy mocy to poczekam cierpliwie. Pozdrawiam.

Napisano
31 minut temu, Pboczek napisał:

Nie ma to jak talenciki. Gratuluję!

Dzięki 😀 Naprawdę niewiele trzeba żeby coś poskładać i się cieszyć. To proste konstrukcje na PCB. Nie tak złożone jak np. Janusza czy te montowane na pająka przez bardziej doświadczonych pasjonatów. Zachęcam do budowania i składania bo jest zabawa i nawet super to gra 😀 Pozdrawiam.

Napisano
3 godziny temu, MobyDick napisał:

Ja porównywałem Wimy FKP z pewnymi audiofilskimi wynalazkami :) . Kosztowały grosze a wypadły nieco lepiej. Tyle ze to było porównanie w jednym konkretnym wzmacniaczu i tam własnie takie były potrzebne.

Fakt - nie wszystko złoto co się świeci. Nie wszystkie drogie kondensatory brzmią dobrze i nie wszystkie wpasują się w brzmienie danego urządzenia. Wimy są dosyć neutralne i to jest ich plusem :) 

Jednak bez wątpliwości - są na świecie lepsze kondensatory. Zależy czego potrzebujemy i czego szukamy.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Siedziba i zakłady są w Polsce więc i produkcja chyba też 😀

Firma z Kutna przetrwała kryzys i obecnie zarabia na audiofilach z dobrą przebitką.

http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=14&t=31844

http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35136,19876071,kondensatory-z-kutna-walcza-o-rynek-audiofile-czekaja.html

Edytowano przez Janusz44
Napisano
7 minut temu, Janusz44 napisał:

Firma z Kutna przetrwała kryzys i obecnie zarabia na audiofilach z dobrą przebitką.

To cieszy tym bardziej, że coraz mniej "nas" na rynkach międzynarodowych. Trzymam kciuki za ich sukcesy i jak będę  składał kolejnego wzmaka to sięgnę po ich wyroby 👍