MariuszZ Napisano 27 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 51 minut temu, Fonomajster napisał: Ogonowskiego rozumiem, bo też bym wolał robić od nowa. W sumie to wolę nowe niż przewijane Już się robi więc jest nadzieja, że do końca lata uporam się ze wzmakiem hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Już się robi więc jest nadzieja, że do końca lata uporam się ze wzmakiem hehe Mariusz , czytam ten wątek z zapartym tchem ,normalnie połączenie przygody , thrillera i kryminału / 241 V w gniazdku/. Chylę czoła przed wiedzą i uporem,cierpliwością i kibicuję nadal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2019 Tomku, blado wypadam z wiedzą w świetle zaistniałych technicznych zdarzeń hehe. Uparty jestem tylko w tym przypadku i się nie poddam, więc będzie jeszcze "fun" 😉 chyba, że mnie Małżonka wcześniej zabije lub prąd śmiertelnie porazi hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonomajster Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 A czy między trybami pracy wzmacniacza nie powinien być przełącznik? Czy tryb ultra-linear może być na sztywno? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2019 Tak, może być "na sztywno" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 @MariuszZ jak idzie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 7 minut temu, tomek4446 napisał: jak idzie ? Wakacyjny marazm się wkradł Zamówiłem trafo nowe i czekam (ok. 2 tygodnie realizacja). Zamówiłem obudowę w modushop`ie z prośbą o wycięcie na froncie otworu M8 z kieszenią na pokrętło potencjometru. Pan napisał, że 2-3 tygodnie czekania będzie ale jak tylko dostanę to poskładam i zaprezentuję wszystko Nie wiem jak ze sprężynami zrobię i czy zrobię bo trochę widzę komplikacji będzie. Pomierzę pasmo i załączę do wglądu kilka przebiegów elektrycznych. Mam do tego Hanteka 2D42 w domu do dyspozycji. pozostałe pomiary zrobię programem pod warunkiem, że zdobędę jakąś kartę muzyczną referencyjną bo ta moja jest średnia ale jak nie znajdę to i tak pokażę co i jak Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Ok. pośpiech jest złym doradcą , więc spokojnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 3 lipca 2019 Udostępnij Napisano 3 lipca 2019 Mariusz ( @MariuszZ ), oscyloskop kupiłeś czy pożyczyłeś? Pytam, bo jeżeli kupiłeś, a wspominałeś kiedyś, że masz zamiar, to zapewne zgłębiłeś temat i wyboru dokonałeś w sposób racjonalny. Dlatego idąc na łatwiznę zadam kolejne pytanie: dlaczego ten? Ostatnio też się trochę rozglądam, zastanawiając się, czy jako niedzielnemu elektronikowi wystarczyłoby mi coś takiego, czy może lepiej dołożyć i wybrać taki. Twój wydaje się być gdzieś pomiędzy wymienionymi opcjami i teraz mam jeszcze więcej wątpliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 14 godzin temu, nowy78 napisał: oscyloskop kupiłeś czy pożyczyłeś? Kupiłem. Wybrałem ten bo jest w tym urządzeniu jeszcze generator całkiem fajny z możliwością generowania różnych przebiegów o określonej amplitudzie i częstotliwości oraz wypełnieniu. Jest też multimetr cyfrowy więc wszystko co potrzebne w domu. Zamówiłem przesyłkę z Hiszpanii. Czas oczekiwania do 2 tygodni. Filmiki poglądowe. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 lipca 2019 Udostępnij Napisano 4 lipca 2019 3 minuty temu, MariuszZ napisał: Jest też multimetr cyfrowy więc wszystko co potrzebne w domu. Jesteście Panowie dla mnie skarbnicą wiedzy , jak tylko dowiem się jak działa i opanuję mój mikrofon pomiarowy, to kupię sobie oscyloskop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 5 lipca 2019 Udostępnij Napisano 5 lipca 2019 To mi teraz Mariusz ćwieka zabiłeś. Bardzo fajne uniwersalne urządzonko. Dla amatora jak znalazł. Wszystko w jednym i spora funkcjonalność. Muszę to mocniej przemyśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 2019 1 godzinę temu, nowy78 napisał: Muszę to mocniej przemyśleć. Nie ma co się spieszyć. Może będą jakieś dobre obniżki to będzie łatwiej decyzję podjąć hehe 😉 Nie wspomniałem o możliwości podłączenia urzadzenia do kompa przez USB więc odpada niedogodność związana z małym wyświetlaczem, chociaż mi osobiście to nie przeszkadza bo jest całkiem czytelny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Dzisiaj odebrałem pakę od Pana Leszka z nowym trafo zasilającym. Szybko rozpakowałem i podłączyłem woltomierz. Na wtórnym jest bez obciążenia 256 VAC więc rokuje na dalsze prace przy wzmacniaczu bez niespodzianek, Poniżej dowody Stare trafo bez obciążenia daje 272 VAC (podłączony do wzmka dawał 265 VAC przy 240 VAC z sieci). Dalsze prace nad wzmacniaczem jak tylko dotrze obudowa. W międzyczasie tygodniowy wyjazd na Mazury więc harmonogram prac może ulec małym zmianom. Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 lipca 2019 Udostępnij Napisano 11 lipca 2019 Świetnie! Teraz powinno pójść już bez większych niespodzianek. Czas na zasłużony wypoczynek nad wodą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 lipca 2019 Udostępnij Napisano 11 lipca 2019 13 godzin temu, MariuszZ napisał: W międzyczasie tygodniowy wyjazd na Mazury Trafa budzą mój podziw. Mariusz , w sobotę też ruszam na Mazury / Kiersztanowo k/ Mrągowa/ , bierz wszystkie klocki , ja pakuję swoje i robimy ślepe testy w pięknych okolicznościach przyrody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 11 lipca 2019 Udostępnij Napisano 11 lipca 2019 Może sam transformator wystarczy ? , przyda się do "połowów" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 11 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2019 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Mariusz , w sobotę też ruszam na Mazury / Kiersztanowo k/ Mrągowa/ , bierz wszystkie klocki , ja pakuję swoje i robimy ślepe testy w pięknych okolicznościach przyrody Gdyby było to proste przedsięwzięcie to chętnie ale znając realia takich wyjazdów to ledwo miejsca na buty małżonki wystarczy w aucie hehe 5 godzin temu, Kubakk napisał: Może sam transformator wystarczy ? , przyda się do "połowów" No miałbym wyrzuty sumienia do końca życia. Prąd zabija wszystko co w wodzie żyje i małe i duże. Ja łowiąc na wędkę mam etyczne rozterki 8 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Czas na zasłużony wypoczynek nad wodą W Kołobrzegu wody dostatek ale wolę jednak ciszę i spokój, a u nas teraz jest przeludnienie i jak tylko jest okazja to korzystamy i spadamy stąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Zazdroszczę 😋 ja dopiero za 3 tygodnie mogę myśleć o urlopie 😣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Z ciekawości nie wytrzymałem i jeszcze przed wyjazdem podłączyłem nowe trafo do wzmacniacza celem sprawdzenia co się zmieniło. Trafo po podłączeniu do wzmaka i podaniu zasilania daje na wyjściu 250 VAC. W punkcie pomiarowym TP jest tak jak na schemacie i na płytce PCB 330 VDC. Niestety (?) na 3-cich nóżkach lamp mocy Ua to 324 VDC czyli więcej niż podają dostępne schematy z danymi lamp EL84 JJ. Pomierzyłem spadki napięcia na rezystorach katodowych (10,5 - 10,8 VDC) i policzyłem prąd przez nie płynący (39 - 40 mA) Z dostępnych charakterystyk lampy wynika, że dla takich parametrów moc emisyjna lampy będzie oscylowała między 12 -13 W, czyli trochę za dużo. Pozostałe zmierzone parametry: Napięcie na siatce 2 Us2 - 315 VDC, Napięcie na siatce 3 od 10,5 VDC do 10,9 VDC. Wydaje się, że punkty pracy lamp mocy są w rozsypce, ale dostępne charakterystyki podają przebiegi dla Us2 - 250 VDC, a u mnie jest 315 V. Napięcie siatki Us3 powinno być mniejsze wg dostępnych charakterystyk, a jest większe ok 2 - 3 V. Czyżby projektant coś przeoczył ? Czy może są jakieś błędy na schematach i PCB? Przerobiłem nawet wmacniacz z trybu UL na pentodowy, jak w oryginale żeby wykluczyć jakieś możliwe błędy ale nic się nie zmieniło. Wzmacniacz gra "ładnie" i nawet nie grzeje się zbytnio. Temperatura lamp ok 140 - 150 stopni, rezystor RR1 w zasilaczu ok. 60 stopni, kondensatory elektrolityczne C5/C6 przy rezystorach katodowych ok. 60 stopni podobnie jak płytka PCB przy lampach mocy. Trafo zasilające ok. 30 stopni. Może wzmacniacz policzony jest aby grał na wyżyłowanych parametrach kosztem żywotności elementów elektronicznych. Dużo pytań jak dla mnie, początkującego amatora wzmacniacza lampowego Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Tak jak Ci kiedyś pisałem , to wysokie napięcie to nie problem trafa niestety jak zbić to już jakiś miły konstruktor musi podpowiedzieć , a jak wiadomo wiedza "kosztuje" Na as forum ktoś parę msc-y z tym walczył , czy poradził sobie , nie wiem , ale chyba rezystorami kombinował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 9 minut temu, Kubakk napisał: Na as forum ktoś parę msc-y z tym walczył , czy poradził sobie , nie wiem , ale chyba rezystorami kombinował. Znalazłem sporo schematów wzmacniaczy PP na EL84 i napięcie anodowe było wyższe od granicznych 300 VDC więc samo napięcie to nie problem. Ważne chyba żeby prąd płynący przez lampę w takim wypadku był tak dobrany by moc emisyjna lampy nie przekraczała granicznych wartości. Lampa nie padnie od tego ale może się skrócić jej żywotność. Jak taki kompromis wpływa na jakość to nie wiem ale myślę, że konstruktorzy Audio Note przewidzieli wszystkie moje bolączki i wybrali taki kompromis by jakość była, a jest, co potwierdza wielu użytkowników tej konstrukcji, i żeby żywotność była do zaakceptowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Jeśli tylko lampy bardziej dostaną i nic poza tym to testowo możesz tak grać i liczyć ile godzin wytrzymają , może dadzą radę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 (edytowany) 27 minut temu, Kubakk napisał: Jeśli tylko lampy bardziej dostaną i nic poza tym to testowo możesz tak grać i liczyć ile godzin wytrzymają , może dadzą radę. Dla EL84 to max 250V a najlepiej pracują przy napięciu 235V-240V jest to sprawdzony w układ PP, Nie wiem jaki masz schemat, którego producenta lampy. Edytowano 12 lipca 2019 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Dla EL84 to max 250V a najlepiej pracują przy napięciu 235V-240V jest to sprawdzony w układ PP, Nie wydaje mi się by była to całkowita prawda. Poniżej przykładowe schematy PP na EL84. Na anody odpowiednio 306 V i 360 V i pewnie wzmaki dawały radę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts