MobyDick Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 Tyle że bardzo mało firm produkujących kolumny ma komory bezechowe . W zasadzie tylko najwięksi producenci głośników je mają. Dla przykładu miesięcznik Audio robi pomiary w polu bliskim poza basem, a zakres najniższych częstotliwości mierzy tuż przy źródłach tych częstotliwości. Ostatecznie najważniejsze są pomiary w pomieszczeniach gdzie kolumny będą używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) Taka komora , przy założeniu ,że ma się wykształconą w tym zakresie kadrę (pokroju Bartek z MegaAcoustic) może sporo pomóc. Zabawnie być musi , kiedy pomiarowo wyjdzie super , produkt idzie na odsłuch "testera" (człowiek jak Ci co testują gry czy bardziej ktoś jak mistrz destylarni , czyli obyty w odsłuchach) i tam okazuje się ,że w rzeczywistości tego się nie da słuchać Edytowano 6 maja 2020 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 1 godzinę temu, Kubakk napisał: Taka komora komora a i pokój to dwa różne światy. Tak samo porównać wnętrze studia do pokoju, tam pracują inne kolumny przeznaczone tylko do studia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 3 godziny temu, MobyDick napisał: W zasadzie tylko najwięksi producenci głośników je mają. Może się nie znam / ostatnio stanowczo za często używam tego wyrażenia /ale przejrzałem sobie właśnie zdjęcia komór bezechowych i wyglądają mi na zwykłe pomieszczenia, obite ustrojami akustycznymi, których wykonanie przy dzisiejszej powszechnie używanej technologii nie stanowi żadnego problemu , z mikrofonami na statywach i uchwytem na kolumnę. Gdzie tu magia , czy jakaś zaawansowana technologia ? . Widziałem więcej bardziej zaawansowanych hal produkcyjnych / znajomy mający produkcję mebli wydał na w pełni zautomatyzowaną halę 15 mln. o tam pracujące roboty robią wrażenie , to ile kosztuje taki pokój ? / , niż te komory , ba sądzę że maszyna do szycia jest bardziej zaawansowana niż te pokoje. I tu chciałbym zapytać eksperta @Bartek z Mega-Acoustic , czy zaprojektowanie komory akustycznej jest , aż tak trudne , czy jest to tak kosztowne przedsięwzięcie , że stać tylko największych ? / bo nie wygląda /, czy chodzi o to , że program do pomiarów tyle kosztuje ? Jednym słowem o co tu chodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) Wepne sie w dyskusję i.... Moim zdaniem komora powinna miec ok 25-30metrow by skutecznie wyeliminowac najnizsze czestotliwosci.... wielokrotnie mniejsze to półśrodki i kompromisy Edytowano 6 maja 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 Komora bezechowa musi mieć nie tylko duża powierzchnię ale i kubaturę. Do tego wszystkie jej powierzchnie musza być bardzo mocno wytłumione. Do tego musi to być solidna budowla. Pomiary wykonuje się daleko od podłogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 Przed chwilą, MobyDick napisał: ale i kubaturę. Zapomniałem dodac 👍 Dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 11 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Moim zdaniem komora powinna miec ok 25-30metrow nie chodzi aż tak bardzo o kubaturę, no chyba że testujemy kolumny 1kW, a o neutralność tych komór. 3 minuty temu, MobyDick napisał: Pomiary wykonuje się daleko od podłogi. Kto Ci tak powiedział? Idę słuchać muzy to dobra decyzja Edytowano 6 maja 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 Myślałeś że podesty które widać czasem na zdjęciach to podłoga ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 3 minuty temu, Karol64208 napisał: Kto Ci tak powiedział? Idę słuchać muzy to dobra decyzja Pod stelażem z siatki znajduja sie nieraz ponad 1m kliny. Tak.... idź sluchac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 @Kraft obadaj filmik , chyba brałeś pod uwagę odsłuch focala , bardzo dobrze opisane brzmienie , spasowanie itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 55 minut temu, tomek4446 napisał: czy jest to tak kosztowne przedsięwzięcie Z tego, co wiem, to modernizacja (nie budowa od podstaw) komory bezechowej AGH kosztowała 1,5 miliona złotych. Komora Pylona jest chyba zbliżonych rozmiarów. A tutaj masz fragment z projektu komory Pylona. "Uzyskanie wymaganej izolacyjności akustycznej na dźwięki powietrzne na drodze bocznej oraz na dźwięki materiałowe wymaga zastosowania wibroizolacji komory wewnętrznej o częstotliwości rezonansowej mniejszej/równej od 8 Hz. Ze względu na liniowość pracy i wymagane wysokie tłumienie w zakresie dużych częstotliwości, zalecane jest stosowanie wibroizolatorów sprężynowych. Projektuje się 36 szt. Izolatorów sprężynowych o nośności 6750 kg każdy. Wibroizolatory należy rozmieścić na podwalinie zgodnie z rysunkiem konstrukcyjnym." Taka komora to nie jest zwykłe pomieszczenie wyłożone klinami z pianki. Edytowano 6 maja 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) Jupiter Dynaudio nie ma klinow ale ma cos czego nie opatentowal nikt. I nie chodzi tylko o slynnego robota, ktory moze pracowac w promieniu 360stopni ale właśnie o pomieszczenie! Kostka 13metrow w kazda strone. Ej chwila. Podobno kwadrat to najgorszy z mozliwych pokoi. Wiadomo te mody...! Czyżby??? W kwadracie sa silne mody tej samej czestotliwosci a dla Jupitera to po przeliczeniu ok 25-26hz. W tymże kwadracie. Ale wezmy teraz pod uwage jedną kwestie. Korektor parametryczny wycinajacy ( nie obnizajacy ale wycinajacy) pasmo super modu pomieszczenia plus ewentualnie harmoniczne tonu podstawowego. Co otrzymujemy? Czyzby idealny "room" i to bez klinów. Idac tym tropem pokój odsluchowy o niechcianych wymiarach 5x5x2.5 metra plus parametryczny wycinajacy pasmo moze dac genialne efekty.... hmm... tu by sie mógł wypowiedziec Bartek na temat "srogich pigół" Edytowano 6 maja 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 42 minuty temu, Kubakk napisał: @Kraft obadaj filmik , chyba brałeś pod uwagę odsłuch focala , bardzo dobrze opisane brzmienie , spasowanie itd. Kurde, jakby opisywał Bowersy 706, które niedawno testowałem. Opis pasuje toczka w toczkę. 33 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: i to bez klinów. Kliny nie są potrzebne, bo pomieszczenie jest tak duże, że pomiar kończy się zanim do mikrofonów dotrze dźwięk odbity od ścian. Nawet bez klinów mierzony jest tylko dźwięk bezpośredni. Edytowano 6 maja 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 1 godzinę temu, Kraft napisał: Taka komora to nie jest zwykłe pomieszczenie wyłożone klinami z pianki. Kraft , nie neguję tego , wiem że pierwszy lepszy człowiek z ulicy np. taki jak ja, nie stworzy komory bezechowej. Tylko trochę mnie irytuje , że sztucznie podnosi się wartość producenta , że takową posiada. W skali obrotów średniej czy dużej firmy produkcyjnej takie 1,5 mln. to naprawdę nie wiele , wstawiałem okna w chałupach za 12 mln. i nie chwalę się / przede wszystkim ,bo to nie były moje chałupy / tylko chce pokazać skalę inwestycji. Z tego co wiem YB Audio też korzysta z komory bezechowej przy testowaniu swoich kolumn , każdy producent, aby zdobyć certyfikat dopuszczenia do obrotu produktu musi przeprowadzić testy i to też jest czymś normalnym. A posiadanie komory wcale nie musi być równoznaczne z najwyższą jakością produktu. Jak wiemy co pomieszczenie to inna akustyka i tej nie przewidzi najdokładniejszy pomiar w komorze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 maja 2020 Udostępnij Napisano 6 maja 2020 (edytowany) pare fotek z komory Creative_Alchemy_GEOFF_Teaser_4K_no_graphics.mp4 Edytowano 6 maja 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 (edytowany) Dla zainteresowanych wykonaniem komory Pylona 😊 Betoniarka, taczki, łopata, tona piachu, telefon do @Bartek z Mega-Acoustic i do roboty Panowie 😁😁 Załącznik numer 1 - Projekt wykonawczy komory bezechowej.pdf Edytowano 7 maja 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 A może następny w kolejce prom kosmiczny 😋. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 A kabelki z najwyższej półki https://muzyczny.pl/128203_4Audio-LS2250-kabel-glosnikowy-2x25mm-OFC.html / nie znalazłem 4000/ https://muzyczny.pl/110119_Pinanson-1381-OFC-multicore-4-pary.html / 8 parowy cena x2/ https://muzyczny.pl/141911_Belden-1694A-V-przewld-koncentryczny-fioletowy.html?gclid=EAIaIQobChMI1qHMlI-h6QIVCOR3Ch3CBAfEEAYYAiABEgLGe_D_BwE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2020 A gdzie Verictum? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2020 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Tylko trochę mnie irytuje , że sztucznie podnosi się wartość producenta , że takową posiada. Hm... Z różnych koszałek-opałek, które producenci wypisują na swój temat, pochwalenie się posiadaniem komory bezechowej akurat najmniej wygląda mi na "sztuczne podnoszenie wartości". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 45 minut temu, Kraft napisał: pochwalenie się posiadaniem komory bezechowej akurat najmniej wygląda mi na "sztuczne podnoszenie wartości". Nadal twierdzę , że to tak jak by się kowal chwalił , że ma kowadło 2 godziny temu, Kraft napisał: A gdzie Verictum? Verictum jest dla użytkownika końcowego , zbyt zaawansowana technologia jak na skromną komorę bezechową TU TRZEBA CZEGOŚ WIĘCEJ !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 Bo tu jest technologia nie z tego świata . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 maja 2020 Udostępnij Napisano 7 maja 2020 13 godzin temu, Kraft napisał: Kurde, jakby opisywał Bowersy 706, które niedawno testowałem. Opis pasuje toczka w toczkę. Ciekawie tam opisane dokręcanie kolumn , w sumie najlepiej jak celuje się tak 20-50cm od ucha Jak za tą cenę jaką focal sobie życzy to naprawdę udana konstrukcja. Z basem na słabym wzmaku też lepiej wspomagać się subem , bo brakuje "mięsa" , moja lampa to niweluje i bas jest taki jak należy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2020 (edytowany) 13 minut temu, tomek4446 napisał: Nadal twierdzę , że to tak jak by się kowal chwalił , że ma kowadło No jak tak, to manufaktury produkujące kolumny, to tacy kowale, co nawet kowadła nie mają;) Edytowano 7 maja 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts