Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Fafniak napisał:

@tomek4446 czy jakieś kłopoty problemy napotkałeś przy majstrowaniu kabli?

Szukam druta z którego mogę zrobić 2x1,5m

Mam wtyki neutrik-a z ruchomą masą

Beldena łatwo się spawa do odpowiednich wtyków ;). Ja mam dwie lewe ręce a też sobie sam zrobiłem ja na wtykach Kacsa

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Fafniak napisał:

czy jakieś kłopoty problemy napotkałeś przy majstrowaniu kabli?

Żadnych, dwie żyły z ekranem , naturalne wyglądające jak pakuły wypełnienie , bardzo dobrze się odcina nożyczkami w odróżnieniu od wypełnień syntetycznych.

Kabel na oko jakieś 6 mm średnicy , bardzo giętki.

Jak to te wtyki , to dobrze , że przypomniałeś , mam 8 par kupionych kiedyś do kabli gramofonowych , zapomniałem o nich :) 

https://muzyczny.pl/114924_Neutrik-NF2CB2-wtyk-RCA-para.html

2 godziny temu, Sanwing napisał:

Ja mam dwie lewe ręce a też sobie sam zrobiłem ja na wtykach Kacsa

Od dłuższego czasu robię kable na wtykach tej firmy i też mogę polecić. Zawsze zwracam uwagę by obudowa wtyku była odkręcana od góry. W razie awarii łatwo sprawdzić , gdzie nie ma styku.

Ten kabel robiłem na

https://www.blackdotaudio.eu/wtyk-rca-cinch-kacsa-rp-200rt-8-rodowany-na-kabel-8mm-p-3112.html

świetny wtyk , ale trzeba poświęcić trochę czasu na dobre rozgrzanie miejsca połączenia ze względu na pokrycie rodem. Czysto miedziane lutuje się dużo łatwiej.

@Fafniak , jeszcze trochę za wcześnie na opinię , ale jest to kolejny kabel który usłyszałem :)

Edytowano przez tomek4446
Napisano
Robienie interkonektów to sama przyjemność. Czasem tylko są trudności w zdobyciu tego przewodu.
Tak się składa, że po inwestycji u mnie w firmie zostało od cholery różnych kawałków kabla w tym dwużyłowego stosowanego do sieci profibus. Żyły 2x0,64, w solidnym ekranie. Kolorek magenta jak melodika. Rodzaj żyły "drut" z miedzi. Automatycy, elektronicy wiedzą o co chodzi, co to za kabelek. W magazynku leży sporo takich kawałków i czekają na złomiarza. Wpadły mi w oko i tak się zastanawiam czy ktoś próbował zrobić z tego interkonekt. 9200ed84404e8f84c07b3f1f40b59b8d.jpg
Napisano (edytowany)
21 minut temu, Karol64208 napisał:

z drutu :35_thinking:, nie linki?

Mam IC  solid z połączeniowego Neotecha , solid miedź posrebrzana , solid czyste srebro , solid z jakiegoś kabla wyrwanego z samolotu , dlaczego nie z szafy sterującej ? :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano
Dawaj ten drut , robimy !!!  

Jak chcesz to po kosztach przesyłki mogę podrzucić. Na allegro czy po prostu w Googlach jest opis co to za kabelek.  

Ten który u mnie leży w pracy nie jest nowy, został zdemontowanyz zastąpiony innym i przeznaczony do wyrzucenia. Pracował jako kabel sygnałowy kilka lat. Można więc powiedzieć że wygrzany.

• 5 months later...
Napisano (edytowany)

Temat taniego interkonekty wraca. Ktoś miał do czynienia z poniższymi?  

Wszystko Neotecha. 

Od najtańszego:

1. OFC Miedź + srebro. Neotech KHS-441 - Interkonekt SPC. 29 zł /mb

https://avcorp.pl/product-pol-3891-Neotech-Neotech-KHS-441-Interkonekt-SPC.html?query_id=4

2. UP-OCC Nei-3004. 72zł/mb

https://avcorp.pl/product-pol-3886-Neotech-NEI-3004-Interkonekt-miedz-UP-OCC.html?query_id=4

3. Neotech Nemoi-5220 UP-OFC. 82 zł /mb

https://avcorp.pl/product-pol-3890-Neotech-NEMOI-5220-Interkonekt-miedz-UP-OFC.html?query_id=4

4. Górna granica cenowa. Neotech NEI-3003III - Interkonekt hybrydowy coaxialny: miedź oraz srebro UP-OCC. 118 zł/mb. 

https://avcorp.pl/product-pol-3885-Neotech-NEI-3003III-Interkonekt-hybrydowy-coaxialny-miedz-oraz-srebro-UP-OCC.html?query_id=3

ZASTANAWIAM SIĘ CZY KOAKSJAL SIĘ NADA NA INTERKONEKT ANALOGOWY? 

Zależy mi na szybkości i wierności przekazu.   

Kusi mnie ten koaksjal... 

@tomek4446, @Audio Autonomy, może Witek zabierze głos? @audiowit??? 

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, 1Ender napisał:

ZASTANAWIAM SIĘ CZY KOAKSJAL SIĘ NADA NA INTERKONEKT ANALOGOWY? 

Nada się. Ale analgowy już na cyfrowy nie. Kwestia dopasowania impedancyjnego.

Mam Neotech OCC NEI-3005 jako interkonekt cyfrowy coaxial. Jak kiedyś tam złożyłem sobie malinę nie miałem intekonektu i pożyczyłem od kumpla zwykły vitalco za 15zł. I grałem na nim ze 2 tygodnie zanim zdobyłem ten wspomniany Neotech. Szczerze mówiąc nie wychwyciłem istotnych różnic. Na pewno są, ale w moim systemie, z moją akustyką ciężko wyłapać. Za to głośnikowe (żeby ktoś mnie nie łapał za słówko i nie cytował przy okazji jakiejś wojny) - słyszę wyraźnie różnice.

Edytowano przez Wito76
Napisano (edytowany)

@Audio Autonomy, miałeś tego koncentryka? Nei 3003? Miedź ze srebrem. UP-OCC. Kurczę myślę czy go nie wziąć? Gościu jak zrobi mi lepszą cenę to może wezmę 3-4 metry. Ale kompletnie go nie znam. 

3004, też biorę pod uwagę. Jest wystarczająco szybki, nie zamula? Ma być pod lampę (pre). 

Edytowano przez 1Ender
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Kupiłem taki kabelek. PROLINK HI END. Koaksjalny. Jak zamontuję pochwalę się jak gra. Nostromo testuje na nim swoje daci. Można u nich kupić. Będzie do cyfry i analogu.

Edytowano przez 1Ender
  • 1 year later...
Napisano (edytowany)
Dnia 11.11.2021 o 22:12, 1Ender napisał:

Kupiłem taki kabelek. PROLINK HI END. Koaksjalny. Jak zamontuję pochwalę się jak gra. Nostromo testuje na nim swoje daci. Można u nich kupić. Będzie do cyfry i analogu.

Minął rok i nie pochwaliłeś się. Tak się składa, że trochę niechcący wpadł mi w ręce ten niebieski Prolink HiEnd OFC i to w odcinku 10m zakończony wtykami. Opinie na Audiostereo ten prolink ma bardzo pochlebne, opisywany jako kiler, jako niespodzianka, że w tej cenie to niemożliwe by tak kabel grał i za przysłowiową flaszkę wódki okazyjnie wziąłem te 10m. Zrobiłem sobie z niego jeden cyfrowy coaxial i parę analogowych. O ile przy coaxialu nie do końca jestem pewien, czy słyszę różnicę względem nominalnie wpiętego Neotecha (a może to dobrze o nim świadczy?), nie psuje mi nic - tak analogowy kabelek zrobiony z tego Prolinka niezbyt już mi się podoba. Trochę spłaszcza moim zdaniem. Każdy trochę inaczej intuicyjnie odbiera słowo "muzykalny" i w moim odbiorze ten kabelek nie jest zbyt muzykalny. Owszem, daje radę, ale myślałem że będzie lepiej. Wykorzystałem 3m na polutowanie coaxiala i analoga i 7m zostało. Wysłałem koledze tę analogową parę do posłuchania i te 7m co mi zostało, by sobie odciął ile potrzebuje, ale oddał kabelki i nic sobie nie wziął, podobne wrażenia miał jak ja,

P.S.1 Nostromo ma w swojej ofercie ten szary Prolink, niebieski jest grubszy. 

P.S.2 Jak ktoś chce sobie zrobić IC to jak pisałem wyżej, mam jeszcze trochę tego kabelka i za Dziękuję mogę odstąpić.

Edytowano przez Wito76
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, 1Ender napisał:

Mam  zrobiony , ale odwrotnie miedź up occ na sygnałową,  a na masę srebro.

Z tą różnicą jeszcze, że sygnałowa up occ to linka (lepsza niż Solid Core), a masa to srebro drucik w rurce teflonowej.

To ma sens,  masa zawsze najlepszy przewodnik, czyli srebro.

Odpowiednia geometria bez ekranów i jest spoko i to bardzo.

Jestem zaskoczony jak "zagrał", ale wtyki drogie bez lutów, Furutecha  FT 111 R.

Po tym chyba będę skłonny spróbować na srebrze w obu miejscach.

Edytowano przez DiBatonio