Skocz do zawartości

Kino domowe - salonowe. Zmiana ustawienia na frontowej ścianie.

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Butler napisał:

U mnie w domu. ;) To Plex.

Plexa można udostępnić na zewnątrz. ;)

Też w starym mieszkaniu mam TV 3d (LG z pasywnymi okularami, matryca 120 Hz), użyte może z 3 razy. Kodowanie tych filmów jest robione pod jakąś markę TV, standard? Teoretycznie te okulary powinny zadziałać z innym TV który potrafi wyświetlić 120 Hz. Nie żebym chcial jeździć do drugiego lokalu oglądać TV ale okulary gdzieś w szafie mam i może warto poeksperymentować... 

Napisano
2 minuty temu, Adam Drzewososki napisał:

Plexa można udostępnić na zewnątrz.

Wiem, mam PlexPass lifetime ;)

2 minuty temu, Adam Drzewososki napisał:

Kodowanie tych filmów jest robione pod jakąś markę TV, standard?

Pod markę nie, ale z tego co pamiętam różnie kodowane są te obrazy. Klikając przycisk 3D mamy trzy opcje i wybieramy właściwą dającą wyraźny obraz przez okulary - obraz jeden nad drugim, obok siebie albo od razu zmieszane. Przynajmniej tak jest na moim Samsungu. Różne TV mają jednak już odmienne patenty na współpracę z okularami. Samsung ma aktywne bo na baterie.

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, Adam Drzewososki napisał:

Plexa można udostępnić na zewnątrz. ;)

Też w starym mieszkaniu mam TV 3d (LG z pasywnymi okularami, matryca 120 Hz), użyte może z 3 razy. Kodowanie tych filmów jest robione pod jakąś markę TV, standard? Teoretycznie te okulary powinny zadziałać z innym TV który potrafi wyświetlić 120 Hz. Nie żebym chcial jeździć do drugiego lokalu oglądać TV ale okulary gdzieś w szafie mam i może warto poeksperymentować... 

12 godzin temu, Butler napisał:

Wiem, mam PlexPass lifetime ;)

Pod markę nie, ale z tego co pamiętam różnie kodowane są te obrazy. Klikając przycisk 3D mamy trzy opcje i wybieramy właściwą dającą wyraźny obraz przez okulary - obraz jeden nad drugim, obok siebie albo od razu zmieszane. Przynajmniej tak jest na moim Samsungu. Różne TV mają jednak już odmienne patenty na współpracę z okularami. Samsung ma aktywne bo na baterie.

Dałoby to w ogóle redę oglądać w najwyższej rozdzielczości przez udostępnienie na zewnątrz?

Mam wątpliwości czy by nie zacinało.

Chyba przez połączenie lokalne znacznie stabilniej streaming z Nas chodzi?

Czy to nie ma znaczenia liczy się tylko jakość internetu?

Titanic jest w 3D? :)

Edytowano przez Artur Mądry
Napisano (edytowany)

Przypomieliscie.mi że też mam 3d Samsunga  nie pamiętam kiedy używałem tą opcję . Kupiony na euro 2012 i nie chce się zepsuć . 

Ale sobie przypomnę niedługo bo też staroć projektor mam optomę 750 z 3D może @J4Zwpadniesz ? 

ps.misze z dysku wygrzebać ,bi sporo miałem wstawek z neta w 3d kilka nawet fajnych efektów 👍

Edytowano przez Dedal75
Napisano
12 godzin temu, STELVIO napisał:

@Butler jaka to była kopia tego Avatara nowego co oglądałeś w domu? Warto było puszczać na kinie d? 

Pisałem wcześniej. Ale to wersja robocza, z reguły staram się ich nie oglądać pod kątem zawartości treści. Ma znaczniki i dźwięk PCM. Ale ogólnie obraz żyleta.

34 minuty temu, Artur Mądry napisał:

Dałoby to w ogóle redę oglądać w najwyższej rozdzielczości przez udostępnienie na zewnątrz?

Mam wątpliwości czy by nie zacinało.

Chyba przez połączenie lokalne znacznie stabilniej streaming z Nas chodzi?

Czy to nie ma znaczenia liczy się tylko jakość internetu?

Oczywiście że tak. Ograniczeniem jest jedynie prędkość uploadu łącza przy wysyłaniu, i oczywiście parametry download przy oglądaniu. Filmy które stosunku do wydań BR w 4K są 1:1 mają z reguły bitrate w okolicach 60-90Mb/s. Internet mam 1 Gb/s, ale upload to tylko 40 Mb/s (UPC) więc wysłać ich na zewnątrz bez zacinania/buforowania o najlepszej jakości nie mogłem. Dlatego wykupiłem Plex Pass który pozwala transkodować w locie z całkiem dobrą jakością którą program dostosowuje do parametrów łącza. Jeśli mowa o jakości, to Netflix i Disney na samo strumieniowanie realnie zużywają do 16 Mb/s transferu, dla stabilności usługi warto mieć więc łącze 25Mb/s. HBO Go i Apple TV+ teorytycznie mają w ofercie trochę lepszą jakość bo 25Mb/s. Liderem w polskich  warunkach jest Bravia Core w TV Sony. Tu jest nawet 80 Mb/s i łącze 100Mb/s jest zbyt mało stabilne. Ciekawostka, Sony zaleca wręcz stosownie WIFI które ma wyższy standard przepustowości w sieci domowej (802.11a/b/g/n/ac) w stosunku do wbudowanej karty sieciowej (100Mb/s - co za bzdura, bez sensu kabel przeciągałem).

W połączeniu lokalnym nie ma problemu, NAS QNAP ma 2,5Gb/s, a odtwarzacz sieciowy 1Gbs/s.

Przyznam Wam że nie widzę osobiście różnicy w obrazie w filmach dobrze skompresowanych do bitrate ~20Mb/s (nawet mniej) w stosunku do tzw. Remux (1:1). Ale dźwięk już robi różnicę, DD+ Atmos i TrueHD Atmos to inna bajka.

1 godzinę temu, Artur Mądry napisał:

Titanic jest w 3D? :)

A no jest

titanic.png.3b65339eb4a839cdb027602b268fc0ce.png

Napisano (edytowany)
Dnia 15.03.2023 o 08:20, Artur Mądry napisał:

Ja oglądałem w 3d i 2d, jak dla mnie warto.

W ogóle wydaje mi się, że 3d umiera i niewiele wnosi. 

Nie wiele wnosi ? Właśnie cały urok Avatara to projekcja 3d . Bo akurat mało kto się skupia na fabule i całej reszcie . Film wizualnie wymiata a efekt 3d potęguje wrażenia.  

3d umarło kilka/naście lat temu . Zabawa w 3d w domowych warunkach zaczynała się od przekątnej minimum 65" , a gdy było wielkie boom na 3d , to mało kto mógł sobie pozwolić na taką przekątną . Siła rzeczy produkcje w 3d zostały zredukowane / ograniczone.

Edytowano przez fluid81
Napisano (edytowany)
20 minut temu, fluid81 napisał:

Właśnie cały urok Avatara to projekcja 3d . Bo akurat mało kto się skupia na fabule i całej reszcie . Film wizualnie wymiata a efekt 3d potęguje wrażenia.  

Tak, wymiata! Do tego stopnia, ze mój dziewięcioletni wnuk przed telewizorem rozgarniał zarośla w lesie na Pandorze😉. Wrażenia niesamowite. 

Ogólnie z filmów 3D na Blu-ray to Avatar, a później długo , długo NIC. Okrzyczany Prometeusz to zaledwie kilka dobrych scen w 3D. Lepszy jest dokument Wszechswiat w 3D lub Afryka w 3D.

PS Mam Sony z 3D aktywnym. 

Edytowano przez Rega
Napisano

Też mam aktywne.

A jeszcze krzywizna. :) To było coś co po 3D miało przykuć uwagę kupujących. Krótszy ale bardziej intensywny WOW w sklepach :P

W ogóle coraz mniej wydań jest na BD co bardzo martwi.

To chyba pokazuje że tych z oczekiwaniami dzwieku HD jest na prawdę garstka.

Ale sa filmy na które po prostu no trzeba czekac w takiej wersji.

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To chyba pokazuje że tych z oczekiwaniami dzwieku HD jest na prawdę garstka.

bo ludzie nigdy nie słyszeli tego lepszego dźwięku. Zobacz co się dzieje temacie słuchawek. Przecież jakość słuchawek BT jest fatalna w porównaniu do tych na kablu. Ale ludzie Twierdzą, że jest super bo nie wiedzą nawet jak to ma grać.

To samo jest w przypadku audio i dalej nawet Video. Liczą się cyferki i ma być 4K. Nie ważne, że bitrate 15Mbps ale ma być 4k bo 4k jest lepsze od FHD przecież, no nie?

A w przypadku dźwięku, ludzie tego nie rozumieją. Jedynie jeszcze coś tam im świta w zakresie Atmosa ale już tytaj były temat, że "dioda ma się świecić". Nie ważne, że nic to nie daje, ale ma się świecić.

Napisano
20 godzin temu, lolekdrugi napisał:

bo ludzie nigdy nie słyszeli tego lepszego dźwięku.

Pytanie czy mają gdzie słuchać. My tu jesteśmy garstką ludzi pasjonatów. Ale potem w przedziale targetowym dla takich platform 18-50 okazuje sie że 1 na 100 ma system lepszej jakości który to wychwyci.

15 na 100 będzie mieć soundbar a 10 pewnie komputerowe głośniki.

Ja tam myslę że te platformy to doskonale wiedza co trzeba zrobić żeby zwiekszyć sprzedaż. I niesyety dla nas zwiekszenie bitrate na kanale audio tym planem nie jest.

Przecież jakość słuchawek BT jest fatalna w porównaniu do tych na kablu. Ale ludzie Twierdzą, że jest super bo nie wiedzą nawet jak to ma grać.

Mam 4 pary wszystkie na kablu :P

To samo jest w przypadku audio i dalej nawet Video. Liczą się cyferki i ma być 4K. Nie ważne, że bitrate 15Mbps ale ma być 4k bo 4k jest lepsze od FHD przecież, no nie?

Dokładnie. Szybka zamotka i marketing działa.

• 4 weeks later...