Stolarz Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Nie no aż tak to nie. Ja go bardziej traktuje jak naszą maskotkę. Taka popsuta maskotka z horroru chyba. Z wiecznie działającą baterią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Możemy się nie zgadzać, mieć inne poglądy, ale nie powinniśmy się z tego powodu atakować personalnie. Między "głupio gadasz", a "jesteś głupi" jest zasadnicza różnica. Warto ją dostrzegać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Dokładnie. I co należy Karolowi przyznać to nigdy personalnie nie atakuje. Mam nadzieję że tą maskotka także go nie obraziłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Czasem atakuje . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 (edytowany) 17 godzin temu, Karol64208 napisał: Dlatego też poważny producent piszę o tym co Kraft już wspomniał. Przeczytaj uważnie co napisałem ponieważ odnosisz się tylko do tych części wypowiedzi, które Ci odpowiadają jak politycy. 23 godziny temu, lysyrafal napisał: Nie pamiętam już co było napisane w mojej instrukcji B&W, ale zapewniam Cię iż trwało to znacznie dłużej i barwa brzmienia zmieniła się radykalnie. To było kilkadziesiąt lub kilkaset godzin grania ale faktem jest, że membrany były wykonane z innego materiału niż w tych które Ty słuchałeś. Tak się zastanawiam czy to nie jest chwyt marketingowy o 15-godzinach, aby kolumny nabrały optimum swoich możliwości i pokazały swoje prawdziwe oblicze. Bardzo ciekawe jest to o przyzwyczajeniu słuchu skoro u mnie na początku było ok, a po 2-latach co się stało odzwyczaiłem się coś tu chyba zatem nie gra. Ten sam producent B&W i po długim okresie grania zmiana barwy brzmienia kolumn jak wytłumaczysz to zjawisko? Edytowano 19 czerwca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 5 godzin temu, Kraft napisał: Możemy się nie zgadzać, mieć inne poglądy, ale nie powinniśmy się z tego powodu atakować personalnie. Między "głupio gadasz", a "jesteś głupi" jest zasadnicza różnica. Warto ją dostrzegać. Fakty to jedno. Poglądy to jedno a wmawianie innym czegoś to drugie. Chyba, że w audio wszystko opiera się tylko i wyłącznie na uchu słuchacza. To wtedy faktycznie można olać specyfikacje i inne fizyczne dywagacje i brać wszystko na słuch. Tylko wtedy to już będzie ucho przeciw uchu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 No ale przecież o to chodzi. Powiem ci w idealnym świecie tak zwanych odsłuchów w ciemno tak to powinno wyglądać. dostajesz naprzeciwko siebie wzmacniacz za 2000 i za 10000 nie widzisz ich nie wiesz ile kosztują je oceniasz. Później dokładnie to samo robisz z kolumnami możliwe że jeszcze o większej rozpiętości cenowej. jeżeli przy finalnym wyborze zostaną ci dwa lub trzy urządzenia które oceniasz dokładnie tak samo wysoko to wtedy możesz popatrzeć na parametry recenzje czy inne opinie. Ale nie oszukujmy się i my wiemy że tak to nie wygląda i producenci wiedzą że tak to nie wygląda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Można znaleźć małe detale jak odbity palec, porozrywane folie itd. Ale to oczywiście zależy od osoby która je miała i jak zostały ponownie spakowane. Miałem taką sytuacje raz i ewidentnie coś było wcześniej używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 4 krotne szczerze mnie przekonało. Biorę od niego 5 letnie kolumny jako nowe 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 (edytowany) Podsumowanie " Kto nic nie wie, musi we wszystko wierzyć " Edytowano 19 czerwca 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 A ja myślę że czas już wrócić do kwestii czy yamaha to dobry duet z Heco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2020 (edytowany) 18 godzin temu, Karol64208 napisał: Podsumowanie " Kto nic nie wie, musi we wszystko wierzyć " Znowu wykręt od odpowiedzi ale to staje się normą w Twoim przypadku jeżeli nie wiesz. Swoją drogą ładnie siebie podsumowałeś gratuluje!!! Edytowano 20 czerwca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 20 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2020 4 godziny temu, lysyrafal napisał: Znowu wykręt od odpowiedzi ale to staje się normą w Twoim przypadku jeżeli nie wiesz. a co mam napisać, na twoją wiarę że coś zmienia barwę, udokumentuj to, jeżeli takie coś faktycznie zaistniało to może być wiele pośrednich przyczyn. 4 godziny temu, lysyrafal napisał: Swoją drogą ładnie siebie podsumowałeś gratuluje!!! Jak już mnie znasz, to nie wierzę instrukcję i subiektywnemu zachwalaniu sprzętu, lecz w prawa fizyki które są i do tego nie trzeba wiary, a zrozumienia i wiedzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 20 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2020 Wygrzewanie kolumn faktycznie zmienia troszkę dzwięk , staje się bardzięj miękki dołem z racji (dotarcia zawieszenia, zmiękczenia ) a wysokie delikatniejsze , sam to usłyszałem. Sam posiadam aurory 700 i grają aktualnie z Cambride Audio 740a po moim liftingu ( wymiana wszystkich kondensatorów co do joty na NICHICON FG oraz wymianie przekazników i kondensatorów na wejściu na NICHICON BP ) , po tej modyfikacji CA gra jak nie ten wzmak , mógłbym powiedzieć że klasa wyżej , przede wszystkim bez suchości i ostrości znanych z tego modelu , separacja kanałów i szczegółowość rewelacja. Dostał nowe życie ale jak każdy jest ciekaw co można by w nim jeszcze po prawic A nawiązując do tematu , do Heco trzeba by inny wzmacniacz by miały większego kopa , ale każdy lubi inny dzwięk . Trzeba testować aurory z innym wzmacniaczem np. NAD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 20 godzin temu, Karol64208 napisał: a co mam napisać, na twoją wiarę że coś zmienia barwę, udokumentuj to, jeżeli takie coś faktycznie zaistniało to może być wiele pośrednich przyczyn. Widzisz to nie są moje pierwsze kolumny które się zmieniły po długim wygrzewaniu. Trzeba więcej słuchać (wiedza praktyczna), a mniej czytać (wiedza teoretyczna). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 56 minut temu, lysyrafal napisał: Widzisz to nie są moje pierwsze kolumny które się zmieniły po długim wygrzewaniu. Trzeba więcej słuchać (wiedza praktyczna), a mniej czytać (wiedza teoretyczna). @lysyrafal 1 : 0 @Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Nie ma się co droczyć Rafal. To jest ten moment kiedy trzeba dać Karolowi mleko i poczekać aż uśnie. Bicie piany na wodzie zamiast jajek.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 19 godzin temu, lysyrafal napisał: Trzeba więcej słuchać (wiedza praktyczna), a mniej czytać (wiedza teoretyczna). niestety nie tylko teoria, ale żeby podjąć merytoryczną dyskusje trzeba też znać i podstawy - teorię. 19 godzin temu, lysyrafal napisał: Widzisz to nie są moje pierwsze kolumny które się zmieniły po długim wygrzewaniu. to nadal subiektywne, a nawet jeżeli tak się dzieje to może być dużo innych przyczyn, np słaba jakość. Bo innych dowodów jak pomiary nie ma. 18 godzin temu, Kubakk napisał: @lysyrafal 1 : 0 @Karol64208 poza subiektywnymi opiniami nie można oceniać wyników Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Karol64208 napisał: ale żeby podjąć merytoryczną dyskusje trzeba też znać i podstawy - teorię. No tak zapomniałem, że Ty nawet teorii nie rozumiesz a co dopiero słuchanie długa droga przed Tobą. 3 godziny temu, Karol64208 napisał: to nadal subiektywne Znowu nie przyjmujesz do wiadomości tego co piszą ludzie z własnego doświadczenia (nie tylko ja) na Forum. Edytowano 22 czerwca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 a gdzie dokumentacja, pomiary, słowo to tylko słowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2020 Panowie, to nic nie da. Rafał, nie przekonasz Karola a dla nowych użytkowników wątek już jest stracony. Serio, trzeba odpuścić. 16 godzin temu, Karol64208 napisał: a gdzie dokumentacja, pomiary, słowo to tylko słowo. Rozumiem że w kable też nie wierzysz? Bo pomiary wyglądają podobnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2020 Masz rację Piotrek każdy zostanie przy swoim, ale uważam iż nie można zostawić takich rzeczy bez komentarza. Dnia 22.06.2020 o 15:17, Karol64208 napisał: słowo to tylko słowo. To nie tylko słowo, ale ZŁOTE USZY (oczywiście najlepiej jak Ci przedstawię dokumentację z badania słuchu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 15 godzin temu, lysyrafal napisał: ale uważam iż nie można zostawić takich rzeczy bez komentarza. Myslę że to nie jest najgorsze. Ti wygrzewanie kolumn! Kurde szczerze? Jak ktoś je już ma, nowe to nawet dla świętego spokoju je wygrzeje zanim da w Palnik. Krucjate przeciw Karolowi jeśli musimy prowadzić to nie o wygrzewanie. On przecież doradza sprzęt którego nigdy nie słuchał! A tylko ze względu na parametry. Tu trzeba interweniować. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 16 godzin temu, lysyrafal napisał: To nie tylko słowo, ale ZŁOTE USZY raczej Sowie uszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 Pisałem już wielokrotnie kolumny mogą zmienić brzmienie w kilku przypadkach. 1. Słaba jakość / grzanie się cewki głośnika/. 2. Kiedy głośniki uszkodzone -przesterowane. 3. Otoczenie w którym się znajdują jest zawilgocone, lub częste zmiany tych warunków/ obudowa wtedy zmienia swój rezonans oraz membrany i zawieszenia. To są przyczyny a później skutek zmian w odsłuchu o których piszecie, a to znaczy że parametry tych kolumn się zmieniają nie oto chyba chodzi producentom. Panowie nie twórzcie nowych zasad fizyki bo i tak Wam nikt nie da Nobla, a raczej proponuję zgłębić podstawy fizyki. I na tym zakończmy dyskusję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts