tomek4446 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Cyrus ma świetny przedwzmacniacz i śmiem twierdzić , że jakościowo to przepaść w porównaniu z tymi montowanymi w gramofonach. Ma jednak ograniczenie , obsługuje wyłącznie wkładki MM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 (edytowany) Proszę Cię tylko już nie dodawaj mu mętliku w głowie w postaci tematu MC. Kolego Bartoszu dostałeś 3 niezłe propozycje od Tomka, czego chcieć więcej? No tak, sam pewnie nie wiesz, jak to poprzednicy stwierdzili. Z mojej strony doradzam Ci tylko na pierwszego drapaka nie decyduj się na Thorensa z pływającym zawieszeniem. Edytowano 7 sierpnia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 @MDMA66 a tak z ciekawości i dla potomnych , co jest z nim / Thorensem/ nie tak ? Na pływającym mam obecną Yamahę oraz miałem Telefunkena S500 , wszystko śmiga , pod warunkiem wymiany gąbek które po 40 latach maja prawo sparcieć. I tak jak w Telefunkenie wymiana jest dziecinnie prosta, tak w Yamaszce już niestety nie , bo gąbki są zabezpieczone od góry simeringami i bez odpowiednich narzędzi wymiana jest trudna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 (edytowany) Gramiak jest super, tylko przy niestabilnych podłogach odsłuchowych, potrafi talerz pływać od chodzenia w pobliżu Edytowano 7 sierpnia 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 No bo jak się słucha, to się siedzi , a nie łazi Zawsze można zmienić plintę na cięższą , zastosować podkładki gumowe pod stopki / wersja najtańsza / , lub podkładki ze sprężynami lub ...... skuwasz podłogę pod gramiakiem , robisz cokół z betonu , na to warstwa gumy dla pewności ..... Nie wiem tylko dlaczego kobiety nie akceptują przeważnie tej ostatniej metody Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 59 minut temu, tomek4446 napisał: No bo jak się słucha, to się siedzi , a nie łazi Zawsze można zmienić plintę na cięższą , zastosować podkładki gumowe pod stopki / wersja najtańsza / , lub podkładki ze sprężynami lub ...... skuwasz podłogę pod gramiakiem , robisz cokół z betonu , na to warstwa gumy dla pewności ..... Nie wiem tylko dlaczego kobiety nie akceptują przeważnie tej ostatniej metody Racja, najlepiej siedzieć w trójkącie odsłuchowym, ale czasami trzeba udać sie do kuchni po kawe, a droga wiedzie koło gramiaka. Mimo to, i tak ubóstwiam swoj tor analogowy, cyfra u mnie jest tylko dodatkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 7 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 (edytowany) 6 godzin temu, Bartosz napisał: chodzi o Cyrus One. Ma on wbudowany przedwzmacniacz. Built-in MM Phono stage 1 godzinę temu, MDMA66 napisał: Racja, najlepiej siedzieć w trójkącie odsłuchowym, ale czasami trzeba udać sie do kuchni po kawe, a droga wiedzie koło gramiaka. mój jest stoi na półce, antywibracyjna podkładka, ale półka jest przymocowana do ściany, to polecam. Półka jest mocowana powyżej kolumn. Edytowano 7 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Napisano 7 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2020 Otrzymałem info, że jeśli planuję zakup kolumn firmy Klipsch R-620F, to lepszym wyborem będzie wzmacniacz Audiolab 6000A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 10 godzin temu, Bartosz napisał: lepszym wyborem będzie wzmacniacz Audiolab 6000A możliwe, ale najlepszym wyborem do vinyli to wzm. lampowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 11 godzin temu, Bartosz napisał: Otrzymałem info, że jeśli planuję zakup kolumn firmy Klipsch R-620F, to lepszym wyborem będzie wzmacniacz Audiolab 6000A. Nie chcę sie wtrącać zbytnio ale zanim kupisz posłuchaj trochę dłużej takiego zestawienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2020 Gramofon, używany półautomat po odnowieniu, pełnym przeglądzie i serwisie do 1000 zł w zupełności wystarczy! Np. https://allegro.pl/oferta/gramofon-saba-psp-900-nowa-pokrywa-full-serwis-9454241978 Yamaha pre + końcówka. Świetny dźwięk. Przedwzmacniacz wbudowany. Zestaw godny polecenia. https://allegro.pl/oferta/koncowka-mocy-yamaha-m-70-pre-yamaha-c-70-9442386010 Zostały kolumny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2020 12 godzin temu, 1Ender napisał: Np. https://allegro.pl/oferta/gramofon-saba-psp-900-nowa-pokrywa-full-serwis-9454241978 Yamaha pre + końcówka. Świetny dźwięk. Przedwzmacniacz wbudowany. Zestaw godny polecenia. https://allegro.pl/oferta/koncowka-mocy-yamaha-m-70-pre-yamaha-c-70-9442386010 Zestaw dobry, Saby dobrze się spisywały, tylko może wkładkę wymienić na coś lepszego, żeby pozostały sprzęt mógł zagrać i pokazać swoje możliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 9 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2020 @Karol64208 1. Nie cytuj post pod postem, jak na niego odpowiadasz. 😂 2. Na wkładkę przyjdzie czas, kolega powinien się osłuchać. 😉 3. Najważniejsze by dźwiękowo spasować. 4. Dobór kolumn. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 11 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2020 a ja chciałem proponować Projecta -czytając jak wyżej koledzy proponują wiekowe używki...Kto co woli, ale trzeba uważać co się kupuje. Co prawda gramofony to "5 części na krzyż" -ale "licho nie śpi" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2020 Dnia 11.08.2020 o 23:35, Miras23 napisał: Co prawda gramofony to "5 części na krzyż" -ale "licho nie śpi" Taaa pewnie obudowa, pokrywa, talerz, ramię i wkładka. To ma być te "5 części na krzyż? Chyba żartujesz z taką prostotą konstrukcji gramofonów. A co do używek - to proponujemy przede wszystkim solidne konstrukcje, odbiór osobisty i sprawdzenie gramofonu oraz w miarę możliwości kupowanie u sprawdzonych sprzedawców. Poza tym najtańsze nowe ProJecty nie są zbyt dobrymi konstrukcjami . Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2020 Zgadza się. Ale przyznasz, że konstrukcję gramofonu, nie można porównać na przykład do wzmacniacza To też zależy od producenta. Moją uwagę przyciągnęły gramofony TEAC. Zobacz sobie modele TN3 lub TN4D. Adekwatnie za 2 i 3 tys. Czego chcieć tam więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Dnia 13.08.2020 o 21:42, Miras23 napisał: Ale przyznasz, że konstrukcję gramofonu, nie można porównać na przykład do wzmacniacza Oczywiście , że nie bo to dwa różne światy , wzmacniacz to elektronika , a gramofon mechanika. Znam wzmacniacze , choćby moje monobloki lampowe , które mają mniej części niż mój gramofon Gramofon to łożyska , silnik , cięgna , sprężyny , zaciski ,trzpienie , zawieszenie , winda , zębatki , ramie , system smarowania , talerz i to wszystko musi być wykonane precyzyjnie by współgrało , wzmacniacz możesz polutować w tzw. "pająka" a i tak zagra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 (edytowany) Co sądzicie o rega planar1 vs planar1 plus? Warto doplacac do wbudowanego "wysokiej jakosci" przedwzmacniacza??? Roznica w cenie to ok £100 Edytowano 16 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 12 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Warto doplacac do wbudowanego "wysokiej jakosci" przedwzmacniacza??? ale jak masz wzmacniaczu to po co przepłać, i tak ma wkładkę ma średniej jakości. To lepiej kupić lepszą wkładkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 (edytowany) No ale producent pisze ze wysokiej jakosci przedwzmacniacz jest wbudowany. Czy jest mozliwe ze bedzie lepszy niz wbudowany w moim wzmacniaczu (marantz pm 6004)? Na wkladke przyjdzie czas pozniej. Jak wiadomo lepszy pre teraz to i pozniej lepszy dzwiek z nowej wkladki. Pytanie tylko czy warto isc w ta strone i doplacac do modelu "plus"? Testował ktos cos? Ps: producent wzmacniacza informuje ze pre phono jest b.dobrej jakosci na elementach dyskretnych... Edytowano 16 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 (edytowany) 6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy jest mozliwe ze bedzie lepszy niz wbudowany w moim wzmacniaczu (marantz pm 6004)? raczej nie, poza tym musisz mieć wejście na pre-amp w Marantzu, nic nie poprawisz, raczej przeznacz to kwotę na lepszą wkładkę i igłę ED. Wtedy odczujesz znaczącą różnicę Edytowano 16 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 (edytowany) Jest wejscie phone w wzmacniaczu Pytanie zatem czy: Rp1 podlaczyc pod phone Czy Rp1 plus pod np. cd (bo pre jest wbudowane w drapak)? Edytowano 16 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 (edytowany) to jest phono MM to jest do podłączenie gramofonu bez pre-ampa 31 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Roznica w cenie to ok £100 za tą kwotę to już można kupić Shura Edytowano 16 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 5 minut temu, Karol64208 napisał: to jest phono MM to jest do podłączenie gramofonu bez pre-ampa Wiem i rege mozna podlaczyc. Pisalem juz wczesniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 9 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Rp1 plus pod np. cd (bo pre jest wbudowane w drapak)? najlepiej pod AUX, albo wejście tylko oporowe. Musisz sprawdzić czy ma takie wejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts