Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)

Proszę Cię tylko już nie dodawaj mu mętliku w głowie w postaci tematu MC.

Kolego Bartoszu dostałeś 3 niezłe propozycje od Tomka, czego chcieć więcej? No tak, sam pewnie nie wiesz, jak to poprzednicy stwierdzili. :)

Z mojej strony doradzam Ci tylko na pierwszego drapaka nie decyduj się na Thorensa z pływającym zawieszeniem.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano

@MDMA66 a tak z ciekawości i dla potomnych , co jest z nim / Thorensem/ nie tak ?

Na pływającym mam obecną Yamahę oraz miałem Telefunkena S500 , wszystko śmiga , pod warunkiem wymiany gąbek które po 40 latach maja prawo sparcieć. I tak jak w Telefunkenie wymiana jest dziecinnie prosta, tak w Yamaszce już niestety nie , bo gąbki są zabezpieczone od góry simeringami i bez odpowiednich narzędzi wymiana jest trudna.

Napisano (edytowany)

Gramiak jest super, tylko przy niestabilnych podłogach odsłuchowych, potrafi talerz pływać od chodzenia w pobliżu :)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano

No bo jak się słucha, to się siedzi , a nie łazi :) Zawsze można zmienić plintę na cięższą , zastosować podkładki gumowe pod stopki / wersja najtańsza / , lub podkładki ze sprężynami lub ...... skuwasz podłogę pod gramiakiem , robisz cokół z betonu , na to warstwa gumy dla pewności ..... Nie wiem tylko dlaczego kobiety nie akceptują przeważnie tej ostatniej metody :) 

Napisano
59 minut temu, tomek4446 napisał:

No bo jak się słucha, to się siedzi , a nie łazi :) Zawsze można zmienić plintę na cięższą , zastosować podkładki gumowe pod stopki / wersja najtańsza / , lub podkładki ze sprężynami lub ...... skuwasz podłogę pod gramiakiem , robisz cokół z betonu , na to warstwa gumy dla pewności ..... Nie wiem tylko dlaczego kobiety nie akceptują przeważnie tej ostatniej metody :) 

Racja, najlepiej siedzieć w trójkącie odsłuchowym, ale czasami trzeba udać sie do kuchni po kawe, a droga wiedzie koło gramiaka.

Mimo to, i tak ubóstwiam swoj tor analogowy, cyfra u mnie jest tylko dodatkiem.

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Bartosz napisał:

chodzi o Cyrus One. Ma on wbudowany przedwzmacniacz. 

Built-in MM Phono stage

1 godzinę temu, MDMA66 napisał:

Racja, najlepiej siedzieć w trójkącie odsłuchowym, ale czasami trzeba udać sie do kuchni po kawe, a droga wiedzie koło gramiaka.

mój jest stoi na półce, antywibracyjna podkładka, ale półka jest przymocowana do ściany:D, to polecam.

Półka jest mocowana powyżej kolumn.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
11 godzin temu, Bartosz napisał:

Otrzymałem info, że jeśli planuję zakup kolumn firmy Klipsch R-620F, to lepszym wyborem będzie wzmacniacz Audiolab 6000A. 

Nie chcę sie wtrącać zbytnio ale zanim kupisz posłuchaj trochę dłużej takiego zestawienia.

Napisano

Gramofon, używany półautomat po odnowieniu, pełnym przeglądzie i serwisie do 1000 zł w zupełności wystarczy! 

Np. https://allegro.pl/oferta/gramofon-saba-psp-900-nowa-pokrywa-full-serwis-9454241978

Yamaha pre + końcówka. Świetny dźwięk. Przedwzmacniacz wbudowany. Zestaw godny polecenia. 

https://allegro.pl/oferta/koncowka-mocy-yamaha-m-70-pre-yamaha-c-70-9442386010

Zostały kolumny. 

Pozdrawiam 

Napisano
12 godzin temu, 1Ender napisał:

Zestaw dobry:D, Saby dobrze się spisywały, tylko może wkładkę wymienić na coś lepszego, żeby pozostały sprzęt mógł zagrać i pokazać swoje możliwości:D

Napisano
Dnia 11.08.2020 o 23:35, Miras23 napisał:

Co prawda gramofony to "5 części na krzyż" -ale "licho nie śpi"

Taaa  pewnie obudowa, pokrywa, talerz, ramię i wkładka. To ma być te "5 części na krzyż?
Chyba żartujesz z taką prostotą konstrukcji gramofonów.

A co do używek - to proponujemy przede wszystkim solidne konstrukcje, odbiór osobisty i sprawdzenie gramofonu oraz w miarę możliwości kupowanie u sprawdzonych sprzedawców.

Poza tym najtańsze nowe ProJecty nie są zbyt dobrymi konstrukcjami .

Pozdrawiam

Napisano

Zgadza się. Ale przyznasz, że konstrukcję gramofonu, nie można porównać na przykład do wzmacniacza :)

To też zależy od producenta. Moją uwagę przyciągnęły gramofony TEAC. Zobacz sobie modele TN3 lub TN4D. Adekwatnie za 2 i 3 tys. Czego chcieć tam więcej?

Napisano
Dnia 13.08.2020 o 21:42, Miras23 napisał:

Ale przyznasz, że konstrukcję gramofonu, nie można porównać na przykład do wzmacniacza

Oczywiście , że nie bo to dwa różne światy , wzmacniacz to elektronika , a gramofon mechanika. Znam wzmacniacze , choćby moje monobloki lampowe , które mają mniej części niż mój gramofon :) Gramofon to łożyska , silnik , cięgna , sprężyny , zaciski ,trzpienie , zawieszenie , winda , zębatki , ramie , system smarowania , talerz i to wszystko musi być wykonane precyzyjnie by współgrało , wzmacniacz możesz polutować w tzw. "pająka" a i tak zagra. :)  

Napisano (edytowany)

No ale producent pisze ze wysokiej jakosci przedwzmacniacz jest wbudowany. Czy jest mozliwe ze bedzie lepszy niz wbudowany w moim wzmacniaczu (marantz pm 6004)?

Na wkladke przyjdzie czas pozniej. Jak wiadomo lepszy pre teraz to i pozniej lepszy dzwiek z nowej wkladki. Pytanie tylko czy warto isc w ta strone i doplacac do modelu "plus"? Testował ktos cos?

Ps: producent wzmacniacza informuje ze pre phono jest b.dobrej jakosci na elementach dyskretnych...

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czy jest mozliwe ze bedzie lepszy niz wbudowany w moim wzmacniaczu (marantz pm 6004)?

raczej nie:15_yum:, poza tym musisz mieć wejście na pre-amp w Marantzu, nic nie poprawisz, raczej przeznacz to kwotę na lepszą wkładkę i igłę ED. Wtedy odczujesz znaczącą różnicę:D

Edytowano przez Karol64208