Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Też miałem swego czasu marzenie o gramofonie. Fajna rzecz tylko plyty drogie. Po przeliczeniu ile ta zabawa musiałaby mnie kosztować, poszedłem w stronę streamera i tidala HiFi. Nie mam - broń Boże - zamiaru Cię zniechęcić, chcę Cię tylko skłonić do przemyślenia tego zakupu. Pozdrawiam.

Napisano

CXA 60 nie ma wejścia phono , będziesz potrzebował przedwzmacniacza gramofonowego. Na ile poważnie chcesz się bawić w dźwięk analogowy ? Tak jak pisał przedmówca , płyty tanie nie są , do tego dochodzi osprzęt typu szablon , waga , koszt igieł / wieczne nie są /, myjka. Dlaczego gramofon musi być nowy ?

Napisano
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

płyty tanie nie są , do tego dochodzi osprzęt typu szablon , waga , koszt igieł / wieczne nie są /, myjka.

Tomasz dlaczego ludzi straszyszB| nowy gramofon ma ustawione ramię,-zbyteczny szablon,

dobrze wypoziomować - waga będzie zbyteczna, igła wymiana po ok 500h pracy, myjka do? wystarczy kilka mililitrów czystego spirytusu 98% i igła czysta.:15_yum:

9 godzin temu, tomek4446 napisał:

będziesz potrzebował przedwzmacniacza gramofonowego.

są gramofony z budowanym przedwzmacniaczem, to nie jest problem, w tej kwocie jest kilka modeli

10 godzin temu, digufuro napisał:

Nigdy nie mialem gram.i brak doswiad.na ten temat.

gramofony w tej cenie są nowe z przedwzmacniaczem gramofonowym dzięki któremu będziesz mógł

podłączyć go do swojego CXA60. Jak kupisz to napisz na PW dam kilka wskazówek.

Napisano
13 godzin temu, seba3002 napisał:

Też miałem swego czasu marzenie o gramofonie. Fajna rzecz tylko plyty drogie. Po przeliczeniu ile ta zabawa musiałaby mnie kosztować, poszedłem w stronę streamera i tidala HiFi. Nie mam - broń Boże - zamiaru Cię zniechęcić, chcę Cię tylko skłonić do przemyślenia tego zakupu. Pozdrawiam.

Cześć!

Do 3 tysięcy złotych, dysponujemy bardzo mocną propozycją, która wręcz kosi konkurencję oraz wyznacza nowy poziom wśród gramofonów w tej półce cenowej.

Mowa o TEAC TN-4D https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/teac-tn-4d-walnut.html

-Wkładka Oyster MM firmy Sumiko

-Manualny 

-Napęd bezpośredni

-Ramię w kształcie litery "S"

i jeszcze wiele innych zalet połączony z doskonałym wyglądem.

Zapraszam Cię do naszych salonów Tophifii aby przyjrzeć się bliżej temu urządzeniu.

Napisano

W tej cenie poszedł bym w Projecta. Oferta jest bardzo szeroka i do wyboru masz kolor jak i wkładkę czy właśnie przedwzmacniacz.

Zadzwoń do nas to doradzimy Ci który wybrac a kupisz go gdzie będziesz chciał.

Napisano

Cześć,
Za mało mamy informacji aby zaproponować idealny gramofon. Zadzwoń do nas i poproś kolegę Rafała, który jest u nas specjalistą jeśli chodzi o gramofony. 

Zapraszam do kontaktu 

Napisano (edytowany)

@Top Hi-Fi & Video Design na wstępie zaznaczę , że to nic osobistego . nie mam nic do firmy i zawsze ciepło piszę o filii łódzkiej zaznaczając profesjonalizm pracujących tam osób. A teraz do rzeczy , TO JEST FORUM I PISZECIE NA FORUM , wstawki w stylu gazetki reklamowej są zbędne , piszę to w odniesieniu do gramofonu / jego opisu/, który zaproponowaliście , nie dyskredytując go jako urządzenia. tutaj podaje się konkretne informacje , argumenty za i przeciw. Pamiętam dawniejsze wpisy @Q21 były podobne do Waszych , a potem ewaluowali i piszą jak ludzie / :) / , co jak sądzę przekłada się na zaufanie forumowiczów , a więc i sprzedaż . Tylko @S4Home gada od początku tak samo :) , w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

A więc jak już wywołałem wszystkich graczy z branży, to kilka moich uwag na temat opisów polecanych gramofonów . Temat drapaków trochę liznąłem , za eksperta zaznaczę się nie uważam  /znam dużo , dużo lepszych/, ale napiszę co by mnie interesowało gdy proponujecie jakiś model gramofonu / i nie jest to to że " kosi konkurencję " , bo takie stwierdzenie trzeba poprzeć testem porównawczym / . Jako przykład niech posłuży wymieniony

https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/teac-tn-4d-walnut.html 

- zamontowana jest podstawowa wkładka Sumico Oyster , z tego co widzę na stronie Top HI FI nie macie tej wkładki / jeżeli się mylę to przepraszam , ale nie znalazłem/ ma ją za to Q21

https://www.q21.pl/sumiko-oyster.html

warto o tym poinformować , jak i o cenie igły oraz o fakcie że TEAC zaleca zmienić ją po 300 godzinach grania 

https://muzyczny.pl/145287_Sumiko-Oyster-igla-do-wkladki-gramofonowej.html

- kolejna kwestia to co zrobić jak np. wydałem już 2999 na gramofon co nie jest mało , i chciałbym zmienić wkładkę na lepszą lub po prostu inną choćby taką jak mam w swoim drapaku , czyli Goldringa 2500 / no dobra trochę się chwalę , ale to tylko przykład/. A więc , czy będę musiał zmienić headshell ? Czy jest możliwość regulacji VTA , czy będę musiał stosować maty ? Jaki jest overhang dla tego ramienia , bo ani w specyfikacji na stronie ani w instrukcji gramofonu, tej informacji nie ma. Czy mam korzystać z kalkulatora , a jak tak to fajnie by było podać link np.

https://www.vinylengine.com/tonearm_alignment_calculator_pro.php

lub

http://www.conradhoffman.com/chsw.htm

Zawsze dziwi mnie nonszalancja niektórych firm w podawaniu danych technicznych w specyfikacjach np. w instrukcji TEAC -a " stoi " , że efektywność ramienia to 223 mm . natomiast na stronie 

https://audiopolis.pl/teac-tn-4d-gramofon-analogowy.html

czytam , że 233 mm. , tak jak by to nie miało żadnego znaczenia !!!

Wracając do tematu , fajnie by było poinformować potencjalnego kupca , czy mamy dedykowany szablon kalibracyjny do tego gramofonu / ramienia/ , czy pozostaje nam uniwersalny. Dobrze też wspomnieć na czym polega gramofon manualny , by nie było rozczarowań .

A na koniec , fajnie też by było dać parę linków do akcesoriów / środków czyszczenia igły , płyty , myjki , szablonów , wagi , bloczka tak aby kupujący miał komplet informacji , a i instrukcja by nie zaszkodziła :) 

Manual_TN-4D_JEFSGINLSV.pdf

Edytowano przez tomek4446
Napisano
10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Tylko @S4Home gada od początku tak samo :) , w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Bo wydaje i się że tylko ja pisze tutaj od początku. U kolegów te osoby się zmieniały. Co widac po sposobie pisania.

10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Temat drapaków trochę liznąłem

Ja właśnie nie i nie udaje. Moja domena jest cyfrowa. Dlatego poprosiłem o kontakt telefoniczny do nas gdzie mamy specjalistę od analogów.

Dobrze że mogłeś koledze przybliżyć nieco temat.

Napisano

Dla informacji wszystkich.

Nie jesteśmy tylko po to, aby pisać w "sposób marketingowy" - być może tak to odniosłeś tomek4446, lecz zwróć uwagę, że staramy się pisać obiektywnie na temat wszystkich produktów, o których piszemy. Jeżeli ktoś zadaje pytanie, to staramy się na nie odpowiedzieć jak najlepiej. Natomiast jeśli produkt jest bardzo dobry w swojej cenie, to nie zawahamy się użyć dobrych słów, bo na to zasługuje.

W każdym razie, zapraszamy każdego do dyskusji z nami! Pracujemy nad tym, aby kontakt z Wami był jak najlepszy!

Miłego dnia, Tophifi :)

Napisano
18 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Natomiast jeśli produkt jest bardzo dobry w swojej cenie, to nie zawahamy się użyć dobrych słów, bo na to zasługuje.

Dzięki za odpowiedź , jak pisałem nie mam nic do proponowanego przez Was modelu gramofonu , choć sam bym go nie kupił . Zaraz wytłumaczę dlaczego i dlaczego w  Waszym wpisie jednak dostrzegłem nutkę marketingu, na którą jako handlowiec jestem szczególnie wyczulony. Po pierwsze słucha się ludzi i jak pytający pisze / faktycznie zniknął / , że nie ma pojęcia o gramofonach, to najpierw wypadałoby mu wytłumaczyć, za co zapłaci te 3 tysie , bo " kosi konkurencje " nic nie mówi. Ten gramofon ma wbudowane pre  to dobrze i źle , w zależności na ile poważnie chcemy się zaangażować w  dźwięk analogowy , więc fajnie byłoby zapytać , czy autor wątku chce iść w stronę " kombajnu" , czy też mieć swobodę w doborze przedwzmacniaczy . Wiem , że można odłączyć pre w gramofonie , ale po co w takim razie za nie płacić, a po drugie takie ustrojstwo jak jest zbędne , to i tak w jakimś stopniu zawsze będzie wpływać na sygnał , a my walczymy, by był jak najczystszy i jego droga wkładka - IC jak najkrótsza. Kolejne pytanie które bym zadał ,to czy są plany do nagrywania płyt na kompa / nadal uważam to za jakieś nieporozumienie/ jak są to w porządku , a jak nie, to po cholerę komuś USB w gramofonie , a więc kolejna płytka za którą zapłaci ,a tą kasę można przeznaczyć na igłę lub nową wkładkę. Nie przedłużając , nim cokolwiek zaproponujemy musimy dysponować jakimiś danymi i nie dotyczy to tylko branży audio , bo inaczej jest to marketing , lub nasza subiektywna opinia w stylu " kup X , bo u mnie jest dobrze ". I ostatnie , ten gramofon to manual , jak dla mnie to plus / bo tak się słucha płyt , od początku do końca , w każdym razie tak kiedyś były one tworzone przez muzyków , było rozpoczęcie , rozwinięcie , zakończenie - np. Pink Floyd - The Dark Side of The Moon  / , ale jak ktoś nie wyobraża sobie życia bez pilota to fakt , że będzie musiał sam podnosić ramię po zakończeniu strony płyty , może skutecznie zniechęcić do drapaków.

Polecam , gdy proponujemy jakiś model gramofonu , kolumn , wzmacniacza czy czegokolwiek, uzasadnić ,dlaczego akurat on , w odniesieniu do preferencji dźwiękowych lub oczekiwanych funkcji przez pytającego i jakie są alternatywy. 

Napisano

W modelu TN4D jest nieporównywalnie lepsza wkładka a niż w modelu TN3B. Wkładka Sumiko Oyster kosztuje około 400 zł. Oczywiście w modelu TN3B również, można się pokusić o lepszą wkładkę aby podnieść efekt. Naszym zdaniem, porównując obydwa gramofony w fabrycznych konfiguracjach z użyciem ich przedwzmacniaczy, TN4D brzmi pełniej, dokładniej i bardziej wiarygodniej. 

Napisano

Kiedyś był jeszcze fajny model, TN300. Jak on mi się podobał! Mieliście go chyba za 2000 zł.Ale patrząc w przeszłość i porównując go z modelem TN3B to jest wiele podobieństw. Widać, że Teac odkopuje dobre schematy :)