Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie , mam pytanie , na podstawie czego można ustawić równowagę tonalną kolumny ? Piszę kolumny , ponieważ mam na każdej potencjometr. Oczywiście wiem , że muszę brać pod uwagę obie. Myślałem o sygnale mono , ale nie wiem czy to dobry trop , więc pytam bardziej doświadczonych kolegów .

Kurde, ile fajnej zabawy jest z tymi Altecami ! :)

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, tomek4446 napisał:

Panowie , mam pytanie , na podstawie czego można ustawić równowagę tonalną kolumny ? Piszę kolumny , ponieważ mam na każdej potencjometr.

Raczej potek służy do ustawienia pod wlasne preferencje. Jesli natomiast chcesz miec jak najlepsza/prosta charke wypadaloby użyć mikrofonu kalibracyjnego sprzegnietego z kompem i wizualnie określić na ktorej pozycji potencjometru w Twojej akustyce jest najbardziej wyrownane pasmo.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Z potencjometrami o płynnej regulacji jest zwykle parobem taki ze z zasady nie są jednakowe. Głośniki również. Jeśli masz możliwość pomierzyć kolumny to można to uwzględniać. A ustawić trzeba je pod własne ucho. Na różnych płytach można odczuwać potrzebę zmiany jego położenia i albo trzeba by to robić lub znaleźć położenie uśrednione. Zwykle na początku jest z tym zabawa a potem ustawia się go na jakimś położeniu z którym zostaje na długo.

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jesli natomiast chcesz miec jak najlepsza/prosta charke wypadaloby użyć mikrofonu kalibracyjnego sprzegnietego z kompem i wizualnie określić na ktorej pozycji potencjometru w Twojej akustyce jest najbardziej wyrownane pasmo.

Wczoraj zrobiłem pomiar REW-em , wierzcie mi , nie chcielibyście go zobaczyć :) Udowodnił mi , że pomiary a jakość , przyjemność słuchania to chyba jednak dwie różne rzeczy. Dzisiaj postaram się zrobić pomiary przy dwóch skrajnych położeniach potencjometru , zobaczymy co wyjdzie. Tak  sobie wczoraj porównałem pomiary z Dali a Alteców , i wychodzi , że Alteci nie powinny w ogóle grać :)

@MobyDick , postaram się zrobić tak jak piszesz na ucho. Nie wyobrażam sobie kręcenia gałkami przy każdym utworze więc jakoś to wypośrodkuję.

A znacie jakiś utwór , gdzie można łatwo określić jaka powinna wyglądać równowaga między pasmami?

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Myślę że każdy może mieć inne wyobrażenie o optymalnej równowadze tonalnej. Do tego na innych kolumnach może to wyglądać inaczej. Powinieneś zacząć od posłuchania rożnych płyt i na nich ostawiać położenie potencjometru optymalne dla nich, a potem ustawić potencjometry gdzieś po środku. Potem możesz to skorygować. Wtedy warto by było pomierzyć obie kolumny i postarać się ustawić je podobnie na podstawie pomiarów. Może to nie być łatwe.

Napisano (edytowany)

Pomiary są ok o ile ma się do tego odpowiedni sprzęt, miejsce wykonywania pomiaru (a to bardzo ważne) inaczej można się mocno zdziwić wynikami pomiarów...

Moim zdaniem to nie studio i regulację warto wykonać po prostu na słuch- fakt będzie to dokładność +/-3 dB bo taką różnicę natężenie dźwięku wychwytuje narząd słuchu ale to wystarczy. Regulujemy pod swoje upodobania na sprawdzonym kawałku i na sprawdzonym nośniku - cóż płyty cd potrafią być nagrane od dźwięku jak za koca po mocno przesterowane wysokie tony. Regulować kolumny w tym miejscu jak mają docelowo stać - to ważne bo samo otoczenie kolumny, rezonanse pomieszczenia mogą sporo zmienić. Jak ktoś chce pobawić się bardziej w elektronikę to oczywiście można użyć sygnałów testowych (koniecznie syg. szumowych a nie pure tone). Najlepsze ustawienie potencjometrów? Większość użytkowników i tak powraca do ustawień "neutral" a jest sporo zwolenników krosowania/omijania potencjometrów. W kolumnach "vintage" tego typu elementy często z powodu wieku potrafią; przerywać, tłumić, zniekształcać - nie jest to regułą ale z mojego doświadczenia warto to sprawdzić - przykład w zasadzie wszystkie kolumny typu AR-2AX i podobne mają korozję potencjometrów.

Edytowano przez elektron6
Napisano
39 minut temu, MobyDick napisał:

Potencjometr można zawsze zastąpić dwoma lub jednym rezystorem, w zależności jak on jest użyty. Na podstawie położenia pokrętła można ustalić jakie będziemy potrzebowali rezystory.

Zgadza się :) w przypadku kolumn a w zasadzie w przypadku tłumików stosujemy dzielnik z 2 rezystorów. Zastosowanie w szereg pojedynczego rezystora nie jest równoważnym. 

Napisano

Często w kolumnach potencjometry stosuje się jak rezystory o zmiennej wartości, bez wykorzystania jednego z zakończeń ścieżki rezydencyjnej. Podłączenie głośnika pod dzielnik napięcia z potencjometru powodowało by, że można było by go ciszyć do zera.

Napisano

Zrobiłem pomiary na wg. mnie optymalnym / na razie , bo to nie koniec eksperymentów/ ustawieniu zarówno potencjometru w kolumnach jak ustawieniu samych kolumn.

Wyszło tak :

1. kanał lewy

2. kanał prawy

3. kanał prawy + kanał prawy przy załączonym Dirac Live

kanał lewy.jpg

kanał prawy.jpg

prawy +prawy DL.jpg

Jakieś sugestie ?

Napisano (edytowany)

Z charakterystyk wynika ze w obu kanałach wysokich tonów nie było za dużo.

Takie duże tuby często nie sięgały zbyt wysoko. Jednak w muzyce nie za wiele tam się dzieje. Dziś pewnie ktoś by uzupełnił je głośnikiem superwysokotonowym.

Jak w JBL Everest DD66000

dz02MTAmaD05MDA=_src_54736-jbl-everest-d

Edytowano przez MobyDick
Napisano

I właśnie to mnie dziwi. Z jednej strony mikrofon pomiarowy, a z drugiej to co słyszę. Nie brakuje mi wysokich. Co prawda nic nie kłuje w uszy , ale dźwięk skrzypiec, czy wysokich wokali jest naturalny i zaakcentowany. Mam porównanie z Dali , bo wczoraj jeszcze je podłączyłem na chwilę i nie słyszę jakiejś przewagi w wysokich Dali nad Altecami. Dlatego pisałem , że pomiar nie będzie idealny , jest spadek na ok. 14 kHz. Tak a'propos na granicy mojej słyszalności :) 

Dla porównania kanał prawy w Dali.

kanał prawy Dali..jpg

Napisano
1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Takie duże tuby często nie sięgały zbyt wysoko. Jednak w muzyce nie za wiele tam się dzieje.

Tak słucham właśnie sobie Johna Hammonda i Rory Block " Told you once in August" , pięknie brzmi gitara i naturalny męski wokal do mnie przemawia , kurde czego chcieć od życia więcej :) Moby , im dłużej słucham to tym częściej szczególnie po zobaczeniu pomiarów zastanawiam się skąd ta pogoń za tym , by kolumny "wyciągały " 20-23 kHz. Przyznaje , że sam tak miałem , jednym z kryteriów była specyfikacja. Teraz słuchając wydaje mi się to bzdurą. Opcja druga to , że ogłuchłem :) 

1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Jak w JBL Everest DD66000

Te będą zaraz po Altecach :) 

Napisano (edytowany)

Niektórzy z forumowiczów znają moje wcześniejsze wpisy na temat magii w audio i delikatnie mówiąc sceptyczne do niej podejście . A więc to co napiszę może wydać się nieco dziwne i niepokojące / przynajmniej takie jest dla mnie :) / , od godziny mam SCENĘ w Altecach. przysiągłbym , że jeszcze rano dźwięk był rozproszony, a teraz jest co prawda szeroka ale dobrze poukładana scena i to bez DL. Normalnie nie wiem co powiedzieć. Co prawda czytałem jak pisał redaktor Stereophile / również posiadacz Valencii/ , że mu "zagrały " po kilku dniach , ale takie opowieści wkładałem raczej między bajki. Bo co się kurczę może zadziać ? Przez 46 lat to się chyba wygrzały ? :) Nie ruszałem nic , no chociaż @MobyDick wczoraj zasugerował podbicie wysokich w lewej kolumnie i tak uczyniłem. Słucham bluesa i w każdym utworze jest wyraźnie zarysowana scena , wokal środkowe pole , instrumenty różnie , ale całość ma sens , ściana dźwięku o której pisałem zniknęła.

Kurde , nie są to jakieś wyjątkowe nagrania , słucham ze Spotify / składanka poniżej/ , aż się boje przeprowadzić test kabli :) A jak jeszcze jakiś znowu usłyszę ? Nie wiem czy moje ubezpieczenie zdrowotne obejmuje takie przypadki , muszę sprawdzić :) 

whiskey.jpg

Edytowano przez tomek4446