Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No dobra , zmusiłeś mnie :) Nie cierpię testować kabli , zmiany są tak subtelne , o ile są , że potem opisując wrażenia już tak naprawdę niczego nie jestem pewien .

Przygotowałem sporo kabli do porównania , ale już po trzecim doszedłem do wniosku , że taka ilość to głupota , bo obraz dźwiękowy zaczyna się zamazywać i męczyć.

Porównywałem w ten sposób , że najpierw Belden potem inny kabel , znowu Belden i zmiana na inny .........

Postawiłem na bluesa , a konkretnie dwa utwory :

- J.C's Blues - Michigan Curve , ze względy na głęboki , basowy wokal , dobrą lokalizację instrumentów na scenie.

- Drifting Blues - Biorn Berge , świetna gitara , sporo solówek , dobrze uruchamiają się wysokie tony oraz pewien dźwięk powtarzający się w nagraniu / 0.29 sek ; 1.47 sek ..... / , nie znam się na tym ale może to być pociągnięcie kostką po strunach. Zresztą niech gitarzyści się wypowiedzą / @nowy78 /.Ów dźwięk na czterech podpiętych kablach brzmiał inaczej :) 

Belden vs Koda - tutaj zdecydowanie ujawniła się jasność Beldena , Koda to był ciemny dźwięk we wszystkich pasmach. Dziwne , bo na Dali tego nie słyszałem ? Po przepięciu ponownym Beldena po za wysokimi tonami pojawiła się detaliczność,

Belden vs Alpha Core Goertz , no tutaj to już był kłopot. Po wpięciu Alphy jakby zaczęło się dziać więcej na scenie, ale z zachowaniem równowagi tonalnej Beldena. Przepinałem cztery razy i za każdym razem to samo , niby ten sam dźwięk, ale Alpha dawała większy realizm. Stawiała w każdym paśmie taką kropkę nad 'i".

Belden vs Talk Concert 4 - na wysokich bardzo podobnie do Beldena , ale średnie i szczególnie bas niżej. Brzmiało tak trochę jak by była mała przerwa między wysokimi a resztą pasma. Jeszcze niedawna Talk był wpięty do Grandów i naprawdę było dobrze , nie zauważyłem , by powodował jakieś słyszalne szkody.

Aby napisać tych parę zdań spędziłem cztery godziny przepinania kabelków . Moja konkluzja jest taka , śmiało można zainwestować w Beldena , dźwięk jest wyrównany , no może trochę bardziej wyeksponowana góra, ale to nie przeszkadza , nic nie syczy itd.   

Nie ma to jak rodzinny niedzielny poranek / prawda , że mam wyrozumiałą żonę ? :) /

IMG_1522.JPG

IMG_1521.JPG

Napisano
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Dziwne , bo na Dali tego nie słyszałem ?

27 minut temu, tomek4446 napisał:

Jeszcze niedawna Talk był wpięty do Grandów i naprawdę było dobrze , nie zauważyłem , by powodował jakieś słyszalne szkody.

Dwukrotnie odniosłeś się do tego, że wczesniej nie zauważyłeś takich zmian co moim zdaniem ma dwa wyjasnienia:

- zauważasz wiecej w dzwieku niz jakiś czas temu (nabyte doswiadczenie),

- poprzednie kolumny plus wzmacniacz były z tych systemów niewrażliwych na zmiany okablowania.

Napisano

Mam podobne odczucia co @tomek4446 , kabel daje trochę więcej klarowności przekazu. Dół wydaje mi się na większej kontroli - porównanie ze zwykłym miedziakiem , także jak za kabel za 20-25zł/m^2 z bawełną to warto kupić. Wg mnie to lepsza opcja niż melodika purple (podobny budżet).

Napisano
3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

- zauważasz wiecej w dzwieku niz jakiś czas temu (nabyte doswiadczenie),

- poprzednie kolumny plus wzmacniacz były z tych systemów niewrażliwych na zmiany okablowania.

Wydaje mi się , że jest tak , iż przede wszystkim więcej słyszę dzięki kolumnom , łącznie z cholernym przydźwiękiem :) Jak podłączę Dali, to przydźwięk jest ledwie słyszalny , jak Alteci to daje po uszach. Może więc i kable zacząłem słyszeć ? 

3 godziny temu, Kubakk napisał:

kabel daje trochę więcej klarowności przekazu.

Zgadza się , jak na razie zrównał się z taśmą Alpha Core , a cenowo ma przewagę kilkudziesięciu długości ;) 

W wolnej chwili zobaczę jak wypada porównanie z Chordem Clearway , Suprą Linc , Monkey Cable Silver , Suprą Classic.

Napisano

No to teraz ja ;)

Cały w bieli :D

u mnie od długiego czasu był jakis chord - nie wiem  jaki, biały jakiś chyba 1200 kosztował

Belden jest "gorący" trochę tak jakbyście podkręcili nasycenie barw na zdjęciach, szczególnie w niskich tonach, podoba mi sie to na tyle że nie chce mi się ślepych testów robić ;)

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Wydaje mi się , że jest tak , iż przede wszystkim więcej słyszę dzięki kolumnom , łącznie z cholernym przydźwiękiem :) Jak podłączę Dali, to przydźwięk jest ledwie słyszalny , jak Alteci to daje po uszach.

Cena używania wysoko skutecznych kolumn. O ile muzykę możesz przyciszyć do poziomu przy którym słuchałeś z Dali, tak bzyczenia produkowanego przez wzmacniacz już niestety nie. Zmniejszyła się więc odległość pomiędzy sygnałem użytecznym a nazwijmy to zakłóceniami.

Napisano

Trochę już pograne na Beldenach i stwierdzam ,że warto było. Całe pasmo przyjemne , chociaż góra odrobinę mocniej zaznaczona i np. @Bogusław Kożyczkowski mogłoby nie spasować z uwagi na możliwe sybilanty.

Ale np. Alice Merton - No Roots - fajnie słychać gardło jak bierze powietrze i zaznacza wyrazy (niekiedy na progu syczenia)

Basik z płyty Taconafide także przyjemnie wybrzmiewał nie przysłaniając mocno wysuniętego crystal clear wokalu

Robyn - dancing on my own - syntezator + stopa "bębna" = czuje na swoich stopach siedząc na fotelu przy biurku a nie jest głośno :D

Napisano

Ja kupionego chińskiego srebrnego kimbera odwiesiłem na haczyk. Słychać braki porównując do posrebrzanego "spirala". 

Niestety to nie droga dla mnie chyba. Bawiłem się ostatnio REWem i APO EQ przymierzając się do jakiegoś DSP. 

Kable tego nie dadzą co otrzymałem po korekcji pomieszczenia. To skok naprawdę ogromny do przodu w jakości. 

Nowe wyzwania przede mną 😉

Gdyby ktoś chciał przetestować 2x2m pseudo srebrnego kimbera to pisać. Pożyczę na testy 😉

Napisano
1 minutę temu, audiowit napisał:

Nie poznaję Panów...

Nie dramatyzuj. Chyba nie ma to nic wspólnego z demencją starczą? 😉

Pewne rzeczy są do przyjęcia i można pogadać o wrażeniach czy nawet teoriach. Można testy ślepe czy widzące robić tylko po co tyle hejtu i żółci zawsze wokół tego tyle jest o wspomnianych umysłowych dolegliwościach nie wspominając. Mi trudno to dzisiaj pojąć... Dziś? Tyle się u mnie zmieniło 😉

To tylko hobby, zabawa, organizowanie czasu wg własnych upodobań... Kto to zrozumie będzie miał lżej i muzyka też inaczej zagra, bo bez ograniczeń wyobraźni, ramek wiedzy czy światopoglądowych hamulców nasze sensory lepiej działają 😉

Napisano

Ślepe testy to jest dobry temat ;)  teraz byłbym w stanie rozróżnić beldena od starego miedziaka , więc śmieszy mnie jak ktoś chce by ktoś tam wpadał na ślepy test czegoś czego nigdy nie słyszał , a jeszcze śmieszniej jak tego jest parę rodzajów.

To tak jakby ktoś kto nie pił lagavulina miał go porównywać np.  z connemarą , laprohaigiem itp. większość niby ma mierzalne 40-43% , a smakują inaczej - to tak a propos "ślepaków" ;)

Napisano
2 minuty temu, MariuszZ napisał:

A odczulanie sensoryczne? Po ilu próbach przestajesz czuć co pijesz? 😉

hmm , jak zaczynam puszczać Zenka :D 

A bez żartów , to rzeczywiście po paru łykach język staje się mniej czuły , ale zauważmy ,że tak samo jest z uszami. Jak sobie odpalę muzykę , to pierwsze kawałki brzmią najlepiej , potem następuje zmęczenie i już efekt "wow" staje się mniejszy. Tak samo na słuchawkach

Napisano (edytowany)
58 minut temu, audiowit napisał:

Nie poznaję Panów...

Czyżbyśmy my audiofile słysząc różne voodoo rzeczy nie do końca byli chorzy na umyśle? :)

Audiowicie nikt nie mówi o chorobach umysłowych. Kabel głośnikowy może mieć wplyw na barwę dzwieku systemu. I to jest Oficjalna wiadomość. Tu nie ma żadnego voodoo. 

Natomiast istnieja osoby ktore przemycaja te wlasciwosci pracujacych kabli glosnikowych w układzie wzmacniacz-kolumna do pracy w zasilaniu próbując udowodnic ze rowniez zasilajace zmieniają barwę dźwięku! Nie rozumiejąc wogóle dlaczego barwa moze sie zmienic stosujac różne glosnikowe a zasilajace nie maja takiej możliwości i to rodzi niedomowienia i sprzeczki.

To tak jakby ktoś próbował wmówić komuś że ferrari rownie dobrze odnajdzie się w terenie jak Jeep Wrangler bo..... też ma silnik i cztery koła nie rozumiejąc zupełnie srodowisk w ktorych powinny pracować oba auta. 

Dla wyjasnienia. Użycie tego samego kabla jako glosnikowy zmieni barwe a gdy go uzyjemy jako zasilajacy juz Nie! (Oczywiście jesli jego przekrój bedzie min. 0.75mm² ze wzgledow bezpieczenstwa).

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)

Miro to taki sarkazm był z przeszłości ...🤣 ale kto się lubi ten się czubi 👍

1 minutę temu, audiowit napisał:

A zasilające nie zmieniają?

Za 2-3 lata o tym pogadamy jak teraz gadamy o beldenie ;)

@Chyba Miro 84Widzisz, a nie mówiłem 🥴

Edytowano przez Inferno