MobyDick Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 W przypadku Classic 5 oszczędności na koszach z odlewanych na blaszane zakrawa to na straszne skąpstwo. Szczególnie biorąc pod uwagę to że nie są to zbyt duże kolumny z dużą ilością głośników. Producent też nie przekonuje w nich do jakiejś nadprzyrodzonej wyższości takiego rozwiązania. W droższych kolumnach są one standardem i tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 W poprzedniej serii Classic kosze były odlewane. Teraz poskąpili. Nie ma co kryć. Jak zabrzmią dobrze, to im jednak wybaczę;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Instrukcja nieco nietypowego wypakowywania kolumn. Poszło gładko. Kolumny są małe i dość lekkie, więc nie trzeba się przy ich rozpakowywaniu szczególnie trudzić. Wszystko idzie szybko, łatwo i przyjemnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 Wygrzane? Jak grają? Nie interesuję nas historia. To nie Sonus faber extrema Bo technologię już znamy. Nic specjalnego i innowacyjnego. Brak grafenu, kwantowego rozpraszania fali akustycznej i nie dołączają mosieznych podstawę do kolców, których nawet nie ma. Pierwsze wrażenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 39 minut temu, audiowit napisał: do kolców, których nawet nie ma. Ależ są kolce. Skąd to posądzenie? Nie wiem, czy producent przewidział taką możliwość, ale ja wkręciłem je na razie odwrotnie, jak stópki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 O czizas. Cóż za zaskoczenie. A gdzie charakterystyczne stópki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 1 minutę temu, audiowit napisał: A gdzie charakterystyczne stópki? W sklepie. Jak nie kupisz, to nie masz;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 7 godzin temu, audiowit napisał: Ja tu myslę o rewolucji No a te Devialet? słuchałeś? Bo to chyba taka nowatorska konstrukcja. Niektórzy nawet nie opłacani chwalą A Audio Physic zawsze mi się podobały. Do tej pory mam w obserwowanych z Allegro. Tylko jak zapytałem to pamietam że S4 powiedzieli że to nie do mojej powierzchni (oczywiście takie w moim budżecie) Jeszcze PMC to jest taka marka do pomyślenia w przyszłości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ależ są kolce. Skąd to posądzenie? Nie wiem, czy producent przewidział taką możliwość, ale ja wkręciłem je na razie odwrotnie, jak stópki. Jakbyś obejrzał film który zamieściłeś to byś wiedział... 😎 producent przewidział taką możliwość (dla leniwych - 4 minuta filmiku) pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 6 minut temu, Felix1 napisał: Kosz może i blaszany, ale za to spory magnes sugeruje, że ten głośnik powinien mieć trochę pary Porównując z wieloma innymi głośnikami w tym samym rozmiarze, napęd jest spory. Magnesy w głośnikach stosuje się takie, jakie są potrzebne do uzyskania zamierzonych parametrów, pod określone przeznaczenie. Na pewno nie jest tak, że im większy magnes, tym lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 (edytowany) 46 minut temu, RoRo napisał: producent przewidział taką możliwość (dla leniwych - 4 minuta filmiku) Przecież na filmie wkręcają w kolumny opcjonalne nóżki magnetyczne VCF II M8 (3000 zł ekstra). To nijak się ma do seryjnych kolców i możliwości ich montażu jako stópek. 46 minut temu, RoRo napisał: Jakbyś obejrzał film który zamieściłeś to byś wiedział... 😎 Może Ty uważniej oglądaj:;) Edytowano 2 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 22 godziny temu, Kraft napisał: A czy ktoś nie jest? Nie przypominam sobie nikogo, kto prosząc na forum o poradę napisał np.: "szukam kolumn z metalowymi membranami" czy "koniecznie tweeter z ferrofluidem". Dla każdego "ma grać". Nie do końca o to mi chodzi. Chodzi o to że ja czytając jakiś opis zaczynam od końca od dzwieku. Podobnie z odsłuchem. Najpierw słucham później ewentualnie się interesuje co tam siedzi. 15 godzin temu, Kraft napisał: Paka dotarła. Kurier pomógł wtachać ją do windy i grzecznościowo zapytał, czy dalej dam sobie radę. Spoko. W środku są dwie? 7 godzin temu, Inferno napisał: A Audio Physic zawsze mi się podobały. Do tej pory mam w obserwowanych z Allegro. Tylko jak zapytałem to pamietam że S4 powiedzieli że to nie do mojej powierzchni (oczywiście takie w moim budżecie) Jeszcze PMC to jest taka marka do pomyślenia w przyszłości Też je lubię. No i tak do wiekszych pomieszczeń trzeba mieć jedna te droższe konstrukcję Polecałem takze PMC. Zobaczymy. Kraft już ma dobre kontakty w EIC. Jak nie napisze źle o AudioPhysic to będa i PMC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Do pmc Kraft nie ma wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 (edytowany) 22 minuty temu, Felix1 napisał: Jednak wielkość magnesu zwykle ma znaczenie i może coś sugerować. Tylko co? W Pylonach Diamond 28 są głośniki 18-centymetrowe (CA18RLY). W moich Diamondach 25 15-centymetrowe (CA15RLY). Jak sądzisz, które z wymienionych kolumn generują większy bas? A magnesy w tych 18-tkach i 15-tkach są identyczne (9 cm). PS ATC i tak nikt nie przebije. Edytowano 3 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Nawet ATC nie uważa, że większy jest zawsze lepszy. Raz stosuje większe, raz mniejsze. Takie, jakie w danej sytuacji są potrzebne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 46 minut temu, Kraft napisał: Jak sądzisz, które z wymienionych kolumn generują większy bas? A magnesy w tych 18-tkach i 15-tkach są identyczne (9 cm). Bas wcale nie jest wyznacznikiem wielkości magnesu. Zazwyczaj w głośnikach typowo niskotonowych magnesy są mniejsze niż w niskośredniotonowych lub szerokopasmowych (o zbliżonych parametrach mocowych). Są po prostu przeznaczone do wolniejszej pracy, a to znaczy, że nie występują tam duże przyspieszenia membrany, a zatem nie potrzebna jest duża siła powodująca to przyspieszenie. Oczywiście w przypadku cięższej membrany potrzeba więcej siły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 U większości producentów kolumn i głośników można zaobserwować taką tendencję ze w droższych używa się większych układów magnetycznych. Często przez unifikację dwa głośniki z jednej serii o różnych średnicach mają tą samą średnicę magnesów. Często przez to ten mniejszy z głośników ma lepsze parametry dynamiczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Kolejny test , gdzie jest pierdzielenium potasu o niczym i niewiemy jak podane kolumny grają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Czy jak je Kraft ocenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Kuba, dopiero wczoraj późnym wieczorem je rozpakowałem. Puszczę Ci wiadomość na PW, kiedy będzie właściwa ocena. Nie będziesz musiał czytać "potasów" (?) przez tydzień;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Masz już jakieś pierwsze wrażenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Dzieci mają teraz zdalne nauczanie. Nie można hałasować:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Trudno ... A jak wrażenia organoleptyczne ? Ponoć są bardzo starannie wykonane przez Pylona. Ponoć nie tylko obudowy są tam robione ale i cały ich montaż. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 (edytowany) Obecny zestaw testowy. Impuls Audio Lagune, AP Classic 5 i PA Diamond 25. I główni konkurenci do porównania. Podobny zestaw głośników, ale blisko dwukrotna różnica w cenie. A jaka będzie różnica w brzmieniu? PS Więcej wieczorem, bo jak widać na zdjęciach, pogoda śliczna, więc trzeba korzystać;) Edytowano 3 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 (edytowany) To coś o wyglądzie Classic 5. Kolumny są śliczne. Smukłe i zgrabne. Idealnie wpasowują mi się we wnętrze. Do jakości wykonania nie można mieć większych zastrzeżeń. Jedyne, co mi się nie podoba, to rodzaj zastosowanego forniru. Z bliska, pod lupą, wygląda nawet nieźle. Nie ma wątpliwości, że to naturalna okleina. Jednak już z metra fornir Classiców zaczyna przypominać folię. W przypadku Diamondów fornir wygląda na fornir, i z bliska, i z daleka. Czuć, że to prawdziwe drewno. Czuć luksus. Dziwne w kontekście tego, że obie obudowy produkowane są w tej samej fabryce. Żeby być sprawiedliwym, to faktura forniru Impulsów też mnie nie przekonuje. Też jest zbyt "plastikowa". Ale przy zamawianiu Impulsów możemy sobie wybrać taką, jaką chcemy. Nie musi być ta konkretna. Edytowano 3 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts