braap Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) 5 godzin temu, Samcro napisał: Mnie zastanawia mocowanie większego trafa. To tak ma być czy "musi"?:) Edytowano 15 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Fakt, nigdy nie zwróciłem na to uwagi, a wygląda jakby komuś się śpieszyło... Mam dwa takie same, będę musiał sprawdzić, jak jest w drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Kiedyś na forum pisywał kolega mario100007. Ma dużą wiedzę nt. zasilania, co można poprawić. Szkoda, ale chyba nie pisze nic od dawna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 2 minuty temu, Samcro napisał: Fakt, nigdy nie zwróciłem na to uwagi, a wygląda jakby komuś się śoieszyło... Mam dwa takie same, będę musiał sprawdzić, jak jest w drugim. Mnie to wygląda że musieli przesunąć trafo bo kolidowało z gniazdem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) Mariusz to jest konkret w tym, do czego sam doszedł i jak niewielkie z pozoru rzeczy mają olbrzymi wpływ na dźwięk. @braap To możliwe. To trafo jest połączeniem dwóch, taką wersję zamówiłem, że wszystkie kable czy wtyczki ma z jednej strony - z tyłu. Front panel to tylko włącznik. Może stać na półce i w miarę wygląda. Niżej zdj przód i tył. Edytowano 15 października 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) 👍 Ps. Ładny parkiet Edytowano 15 października 2020 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika -nie ma sensu cytować całej wypowiedzi i zdjęć... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Parkiet pod szafką aaudio musi być ładny 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Piotrek, próbowałeś podłączać inny kabel zasilający do trafa Airlink? Odpuściłem sobie tę kwestię i dopiero Twoje zdjęcia mi przypomniały... a w międzyczasie mój kolega sprzedał swój zacny hi-powerowy kabel (co prawda cena była na poziomie trafa, więc łącznie podwoiło by to wartość "zestawu zasilającego", ale to już inna sprawa). Zresztą pytanie o zasilające kable kierowane jest również do innych Kolegów z takimi trafami... Pozdrawiam PS. Braap - nie cytuj niepotrzebnie poprzedniego postu, bo dajesz mi dodatkową robotę 😞 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 9 godzin temu, nowy78 napisał: Z mojego doświadczenia, sporo daje gniazdo zasilające w przypadku trafa z niższej fotki, a konkretniej filtr, który jest w nie wbudowany. Wprawdzie dość podstawowy, ale za to uznanej marki. Ostatnio ktoś klarował mi, żeby wstawić w to trafo Airlink audio dc bloker. Ja nie wiem czy ty dobry pomysł. Trzeba by sprawdzić, żeby móc się wypowiedzieć. Czy Kolega Nowy78 podać jakiś link do tego gniazda o którym napisał. Z góry dziękuję. p.s Jak będę kupował kolejne trafo to nie wiem jeszcze co kupię. Jedno jest pewne, te lepsze airlinki są na pewno do audio i mogą pracować ciągle. Nie wiem jak jest z Kashimurą. Może ktoś ma wiedzę i się podzieli. Ostatnio pod trafo podłożyłem stopy antywibracyjne Kepler i jestem zadowolony. Polecam podkładać pod trafo jakieś ustrojstwa antywibracyjne i testować samemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 ja uzywam DC blokera poki co ze wzmakiem (mam 220v) ale juz pytalem w firmie Tomanek, czy ma sens uzywanie w przypadku trafa 100V i otrzymalem info, że jak najbardziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 Na dobrą sprawę to sam transformator działa jak filtr górnoprzepustowy nie przepuszczając stałych składowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 (edytowany) I tak i nie Mamy wprawdzie do czynienia z dużymi indukcyjnościami, których jak wiadomo wysokie częstotliwości nie lubią, ale w przypadku toroidów, także z dość znaczną pojemnością pomiędzy uzwojeniami, za sprawą której zakłócenia mogą przedostawać się dalej. Aby temu przeciwdziałać stosuje się np ekranowanie pomiędzy uzwojeniami. W każdym razie... Ja filtry stosuję i to dwustopniowe o względnie dużym tłumieniu, a to dlatego, że wyraźnie słyszę pozytywny ich wpływ na dźwięk. 57 minut temu, doktormun napisał: Czy Kolega Nowy78 podać jakiś link do tego gniazda o którym napisał. Po powiększeniu okazuje się, że jest to Schurter, a nie Schaffner jak wydawało mi się na pierwszy rzut oka - są dość podobne "graficznie" W każdym razie, zapewne można znaleźć i takie, mając dostępny opis/typ. Ja używam takiego, wmontowanego w listwę własnej produkcji. Tu jest natomiast wersja o maksymalnym prądzie 10A (oczywiście są dostępne jeszcze większe). Lepiej jednak nie przesadzać z nadmiarem. Często te większe mają nieco gorsze parametry. PS Teraz zauważyłem, że Moby pisał o czymś zupełnie przeciwnym Tak, zgadza się, transformator nie przepuszcza składowej stałej. Ale... Jeżeli ona występuje na uzwojeniu pierwotnym, pogarsza warunki pracy transformatora. Może on być np głośniejszy. Ja jednak nie stosuję DC Blockerów. Nie podoba mi się ich budowa Edytowano 16 października 2020 przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 (edytowany) chyba niezla cena...? https://www.marktnet.nl/audio-video-film/versterkers-receivers/vintage-sansui-au-111-stereo-buizenversterker-46976725.htm ja nie jestem zainteresowany ale ktoś może będzie.. Edytowano 16 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 Po manewrach z 907 Limited i wymianą wtyków głośnikowych gra nawet bez problemu. Kurde, jak to fajnie gra...prawie zapomniałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 16 października 2020 Udostępnij Napisano 16 października 2020 A co to za manewry? Czy limited nie ma w serii wbt? Jakie włożyłeś gniazda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) 907 ltd ma wbt 0735 ale std takie bez możliwości stosowania widełek. Wymieniłem więc na takie które przyjmują widły. Też 0735, tylko nowsze. Edytowano 17 października 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 @Samcro Jeśli to nie tajemnica to co zrobiłeś ze starymi wtykami i kto wykonał modyfikacje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) Dołączyły do innych starych klamotów 😝 Sam ogarnąłem, upierdliwe głównie z powodu braku odpowiedniego klucza do odkręcenia starych, ale da radę, jeżeli ze dwa wzmacniacze rezebrałeś kiedyś. Pokrywa weg, płyta dolna weg, płytka protektora weg, kable od zacisków, tylny panel + wszystkie gniazda chinch , jedna końcówka odpięta , żeby było wygodniej. Gdybym miał lepszy klucz i inny torx do skręcania zacisków pownie część rozkreconych części bym zostawił, ale nie miałem. Co prawda trochę się zawiesiłem na podłączeniu kabli do jednej końcówki , którą wyjąłem żeby było wygodniej, ale tel do @czubsi i poszło. Oczywiście robiłem wcześniej zdjęcia, ale jakoś tak się okazało że słabo było widać, a nie chciałem "wystrzelić" końcówki w kosmos. Tylko jedna rzecz- wymiana wbt na wbt to zupełnie inna historia niż wymiana starych zacisków na wbt. W starych w większości przypadków płytka protektora trzyma się na trzpieniach zacisków, więc trzeba kombinować, jak zamocować płytke. Może zdjęcie jak wyglądają stare zaciski po wymontowaniu, tutaj z xr albo 2103, nie pamiętam. Edytowano 17 października 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 46 minut temu, Samcro napisał: 😝 No tak, te wyjścia to porażka wg mnie. Chyba nigdy nie zrozumiem jak można było takie coś montować w najwyższej klasie sprzętu. . . Blaszki z niewiadomo czego , zapewne potężne straty dla sygnału. Jedynie Wbt z długim złoconym trzpieniem prosto w płytkę . Ewentualnie biżuterię żony /dziewczyny /kochanki albo każdej z osobna przetopić na 8 trzpieni i dolutować do krótszych Wbt... Oczywiście nie musze dodawać , że w roku 93' (rocznik Xr) Accuphase w modelu E406 zastosował potężne zaciski własnego projektu przyjmujące banany i widły. Cena Accu wynosiła 380k Y vs 278k Y za Xr. Moim zdaniem Xr powinna kosztować 300k Y i mieć zaciski z prawdziwego zdarzenia. Podobnie jak KX , DR, Lextra... No ale co ja tam wiem. . . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) 21 godzin temu, braap napisał: Cholera, jak na smartfonie usunąć pola z cytatem? 12 godzin temu, Samcro napisał: Ja mam tak przerobione i muszę przyznać że nie wyobrażam sobie nie mieć opcji wpięcia banana. To jest tak wygodne no i nie trzeba niszczyć kabli (jak się już ma z bananami ) Edytowano 17 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) @braap Wybierasz opcję "odpowiedz" a nie "odpisz, cytując ". Niżej 😝 jest takie okno dzień możesz wpisywać. Ładnie zrobione 💪 @faszi Kup sobie tego Accu.... Bo nieszczęśliwy bardzo jesteś z tą XR.😝 Edytowano 17 października 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 Dzieki. Jestem prawie pewien że użyłem opcji odpowiedz i tam miałem zapamiętane dwa cytaty na które wcześniej odpowiadalem. No ale może jeszcze się nie obudziłem na 100% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) Czasem gdy dwa razy klikniesz "zapisz" zostaje w odpowiedzi taki "gotowiec". Wtedy "wyczyść edytor" czy jakoś tak tam jest . @misiek x ma czy nie ma, to narzekanie już męczy 😝 Edytowano 17 października 2020 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 października 2020 Udostępnij Napisano 17 października 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Samcro napisał: @misiek x ma czy nie ma, to narzekanie już męczy 😝 Piotrze , to tylko czysta brudna prawda . 1 godzinę temu, misiek x napisał: Piotr, wiesz co o tym myślę 🤣 Dlatego wypisuje się z klubu. Nie będę Wam głowy zwracał. To nie miejsce dla mnie. Tak bywa , że trzeba dojrzeć do pewnych decyzji. Ps Sansui to porządne urządzenia , tylko kilka modeli ma wyjścia ujowe. Nic poza tym, żeby nie było... Pozdrawiam, Edytowano 17 października 2020 przez faszi błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts