Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Każda jest conajmniej dobra. Zależy od preferencji słuchacza.
Jak ma być pazur w rocku czy metalu to Xr, a i jazz świetnie gra.

Muzyka elektroniczna podobnie.

W zasadzie Xr to najbardziej uniwersalny model z tego co Koledzy odsłuchiwali w bezpośrednich porównaniach i byli uprzejmi się podzielić wnioskami przez tyle lat na łamach klubu.

Darku_F

907XR jest wzmacniaczem nowszym.  Jest bardzo szczegółowa w przekazie, bardzo dynamiczna i z mocnym basem. Ten bas jest mocny, szybki i dobrze kontrolowany, schodzi nisko. Jeżeli porównać ją do 907 DR to bas w DR-ce wydaje się potężniejszy, ale tylko z powodu tego, że jest bardziej wypełniony ale nie tak szybki i detaliczny. Taki ciut bardziej ,,rozlazły,, Powiedzmy obrazowo - DR to bum a XR to łup, średnica przy basie DR-ki jest więc ciut przykryta ale jest dobra, to samo z górą, średnica w XR-ce jest bardziej czytelna. Średnie w XR-ce sa ciut ostrzejsze jak w DR-ce. Przy jasnych kolumnach potrafią zaboleć. Ogólnie DR-ka jest po ciemniejszej stronie muzy a XR-ka po jaśniejszej.  Wyglądem DR ma starszy dizajn a XR nowszy. DR-ki były tylko czarne a XR-ki miodowo złote. XR-ka nie posiada w wersji 907 regulacji tonów, ani niskich ani wysokich. Modele niższe 707 i 607  posiadają. Nie mam już kilka lat XR-k ale był to jeden z moich ulubionych modeli. Co ciekawe DR-kę też lubię. Ją posiadam, choć aktualnie ma ją mój kolega do słuchania.  Następca DR-ki KX już mi tak nie pasował. 

Ogólnie jeden i drugi wzmacniacz jest świetny ale w systemie nie tylko wzmacniacz decyduje o brzmieniu. Gra cały system , łącznie z kablami i suma tego daje efekt końcowy. Tak więc system gra tak, jak jego najsłabszy element.  Zarówno DR jak i XR są popularne wśród urzytkowników Sansui w naszym kraju. Warto więc popytać kto ma w okolicy Ciebie i posłuchać. Zawsze to sensowniej jak opierać się na zdaniu innych. Owszem , może być pomocne w wyborze ale to Ty i Twoje uszy są ostatecznym odbiorca a nie inni. 

Faktycznie, Witek ma rację, trzeba mieć szczęście i znać ludzi zakochanych w sprzęcie, to odnośnie FSM. Na temat Sansui nie mam wiedzy o dostępności, ale pewne jest że sprzętu nie przybędzie i trzeba szanować to co się ma w kolekcji. 

Edytowano przez Wuwuzela

• 2 weeks later...

Dzień dobry,

w zeszły weekend stałem się posiadaczem Sansui AU-X11. Na razie nie gra u mnie - zawiozłem go na przegląd do zaufanego spacjalisty. Mam do niego transformator 100V i tak planowałem go podłączyć, a wspomniany specjalista zapytał czy nie chciałbym go przerobić na 220/230V. Podobno w niektórych wzmacniaczach wystarczy w środku przestawić jakąś zworkę i wtedy przestawiamy napięcie. Jak to jest rozwiązane w Sansui? Czy ktoś z Was przerabiał swoje wzmacniacze? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że lepiej dołożyć zewnętrzny transformator, który przy okazji będzie ładnie stabilizował napięcie, niż ingerować w bebechy i przerabiać na 230V.

Ten model powinien dać się przepiąć na 230 lub 240V.

Lepszym rozwiązaniem i bezpieczniejszym jest przepięcie trafa na 240V.

Użycie drugie trafa na 100V zawsze jest gorszym rozwiązaniem a i podejrzewam, że na takim trafie to możeś mieć i te 110V...zmierz pod obciążeniem.

Zaufany specjalista bez problemy powinien ogarnąć temat i powinien wiedzieć jak to sprawdzić i jak to przełączyć.

W modelach na cały świat były montowane transformatory z wieloma oczepami na wszystkie standardy napięć na świecie . Na płycie przy przewodach podłączeniowych od transformatora są zaznaczone warianty konfiguracji napięcia wejściowego . Wystarczy podłączyć wg. schematu i gotowe. To nie jest przerabianie tylko rekonfiguracja . W wersjach na Japonię są transformatory tylko z jednym napięciem wejściowym .