Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

Z tym bywa różnie - spotkałem się z wieloma wzmacniaczami ( również na rynek japoński) gdzie przełącznik napiec nie był wyprowadzony fabrycznie ale trafo miało odczepy na napięcia europejskie i wtedy też wymagane jest "przerobienie" trafa...

Ale fakt w przypadku Sansui jest mała szansa, iż wstawili trafo uniwersalne. Ten producent był konsekwentny co do standaryzacji.

• 5 weeks later...
Dnia 5.05.2020 o 12:17, czubsi napisał:

Wzmacniacz AU-X1111MOS ma niemal identyczny schemat jak 907/907i/907iMOS limited/B2102mos a w dodatku podwójny desymetryzator jak w modelu DR

Witam . Przeczytałem wszystko z tego forum i zaraziłem się Sansuidozą. Zaryzykowałem i sprowadziłem z  Japonii 907 i Mos L.. Gra nienajgorzej  ale jest trochę rozjechana trzeba by ją przeczyścić i wyregulować.

Mam pytanie czy  posługując się danymi z serwisówki  AU -X1111MOS  można dokonać regulacji AU a 907i Mos limited ? Skoro schemat ma prawie identyczny jak AU -X1111 Mos.

Pozdrawiam .

Panowie, w AU-X1 i X11 mamy dwa pokrętła Power Amp Level na prawy i lewy kanał. Jakie jest ich praktyczne zastosowanie? Czy to jest jakieś usprawnienie w stosunku do jednego pokrętła Volume?

Jak powinno się je ustawić? Czy warto je przekręcić w maksymalną pozycję? U mnie są ustawione gdzieś pomiędzy 1/4-tą a połową. Wtedy jestem bezpieczny że jak jakieś dziecko w domu przekręci Volume na maksa to nie dostanę zawału :) Ale wątpię, że taki właśnie cel przyświecał konstruktorom Sansui ;)

Topen

Odpowiedź jest trudna ...

To są dwa inaczej zbudowane wzmacniacze i nie odniesiesz instrukcji strojenia jeden do jeden niestety ...

Procedura jest trudna i upierdliwa - w zasadzie nie do opisania na forum ...

Po pierwsze : X 1111 ustawiasz na 27 mV natomiast 907imos limited na 26 mV

Na Twoim miejscu raczej ograniczyłbym się do strojenia samej końcówki mocy czyli skupił się na pr-kach KV 1,2,3,4.

To ogarniesz bo jest to podobne do strojenia każdej alfy. Pr-ki JV sobie póki co odpuść - rzadko są rozjechane chyba, że ktoś tam grzebał... Ja to nazywam strojeniem krzyżowym . Kiedyś jeden koleś się na mnie obraził bo mu niedostatecznie pomogłem w strojeniu 907 (tam robi się to tak samo) skończylo sie to sprzedaniem wzmacniacza na części chyba ... Podobnie stroi się końcówkę B2301L ale tam płyta z j-kami jest z tyłu i łatwiej dostępna , istnieje też trik żeby to sobie bardziej jeszcze ułatwić natomiast w 907i mos limited musisz się dobrać do przedniego panelu . Najlepiej ściągnąć cały panel przedni bo musisz mieć dojście do TP1 i TP2.

Jak się jednak uprzesz na strojenie  j-ek to :

1) odnajdź płytę 5668. (jest pod przednim panelem) i punkty kontrolne TP1 i TP2.  Multimetr podpinasz pod TP1 i GND i stroisz jvr1L (czyli lewy kanał) . Następnie podpinasz multimetr pod TP2 i GND i stroisz jvr1P  (czyli prawy kanał) i już w zasadzie mógłbyś olać ale zapewne się dalej uprzesz ... więc odnajdź płyty 5659 (moduły końcówek mocy) i na nich piny HOT i COLD i analogicznie multimetr pod H/C i stroisz do 0 jvr2L i jvr2R czyli lewy i prawy kanał.

Niby jest sposób by pierwsze z tych strojeń zrobić przy użyciu płytki 5664 (chyba z dołu jest) Odnajdź tam piny we wtyczkach oznaczone 53 (lewy kanał) 56 (prawy kanał). Do pinu 53 i gnd multimetr i kręcisz do 0 pr-ką jvr1l i analogicznie do pinu 56 i gnd i kreciś do 0 pr-ką jvr1r . Ustawienie końcówki to już znasz 🙂

Poniał ???

Edytowano przez czubsi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Witaj. Sprzętem audio zainteresowałem się około roku temu. Także jestem laikiem w tych sprawach. Około roku temu kupiłem gramofon Technics SL 1300 po serwisie od człowieka polecanego na jednym z forów gramofonowych. Podłączyłem to do starej wieży Technicsa. Wczoraj kupiłem wzmacniacz (jak się okazuje poprzedni właściciele też są tu na forum i mogłem trochę popytac o ten konkretny egzemplarz, za co przy okazji dziękuję). I to w zasadzie tylko tyle na początek. Teraz dokupię trafo i podłącze to tych byle jakich kolumn Technicsa od wieży. Trochę kasy odłożę i będę dopiero myślał o kolumnach. Niestety ale nie mam kasy na wszystko na raz a wolę kupić w miarę sensowne rzeczy. Od wczoraj czytam o trafach i myślę czy przez eBay nie ściągnąć Kashimura. Powierzchnia salonu to 45m. Dodatkowo jeszcze otwarty jest na korytarz i jadalnie. 

Edytowano przez ralfs269

Cieszę się że trafiłem na to forum bo tutaj widzę że są osoby które miło się odnoszą do początkujących. Zapytałem się o podstawy na forum Sansui Polska na Facebooku to najpierw administrator dal mi ostrzeżenie że niby się nabijam nie znając podstaw a jak mu opisałem co i jak to mnie usunął i zablokował dostęp do forum.  Nigdy jeszcze z czymś takim się nie spotkałem. Dobrze że na tym forum są przyjaźnie nastawione osoby do początkujących użytkowników. 

Edytowano przez ralfs269

Nowy, dobra firma-wygląda rozsądnie 😎

Pamiętaj (pewnie dobrze o tym wiesz),  że dojdzie Ci jeszcze cło (transport opisany jako bezpłatnie do Polski i nie tylko).

1500VA to Ci wystarczy nawet na zestaw dzielony czy 2-3  wzmacniacze (jak dodasz listwę).

Mimo wszystko dziwnie wygląda ta informacja na tylnej ściance "Made in China".

Pozdrawiam

Dlaczego ma dojść transport? Na części ofert jest podana kwota a na części że bezpłatnie. Jak czytałem to z cłem bywa różnie. Zastanawiam się właśnie czy jest różnica w tym przypadku czy jak kupię z firmy czy od osoby prywatnej to lepiej? Przejrzałem wiele ofert i na wszystkich jest made in china. Bo rozważam ten albo Airlink. Do tego Japońskiego jakoś bardziej mam przekonanie nie wiem czy słusznie. 

Edytowano przez ralfs269

1500VA to i tak sporo ponad 1KW, więc masz zapas pod kolejne Sansui.

O kosztach transportu tego konkretnego "chińskiego Japończyka" pisałem że w opisie jest bezpłatny do Polski 😎

Skoro Marek napisał że używa takiego i jest zadowolony-to cenna rekomendacja 👍i warto Mu zaufać

Pozdrawiam

Dnia 10.02.2023 o 07:53, ralfs269 napisał:

Teraz dokupię trafo i podłącze to tych byle jakich kolumn Technicsa od wieży. Trochę kasy odłożę i będę dopiero myślał o kolumnach

... Powierzchnia salonu to 45m.

A jakie to kolumny Technicsa-coś większego czy maleństwa od miniwieży?

Bo jeśli małe lub kiepski model, to wg mnie  warto kupić niedrogie używane podłogówki które potem sprzedasz w podobnej cenie gdy już ubierasz na docelowe? Będzie już na czym sluchać i poznać brzmienie Twojej alfy 😎 Ja bym nie wytrzymał, gdyby mój Sansui miał się męczyć z były czym (ale nie znam Twoich uwarunkowań i możliwości, dlatego pytam i sugeruję ewentualne rozwiązanie).

Pozdrawiam

Cześć ralfs269

Mogę Ci odstąpić moje Martin Logan SL3. Jak nie musisz mieć potęgi i szybkości na basie a piękną przestrzeń to te kolumny

zagrają z Twoim Sansui 907.  L-kę miałem krótko i nie pamiętam już jak to grało ale miałem 907 DR czyli następcę i 907 KX.

Oba wyrabały się z Loganami. Ceną do dogadania.

Jan

Pewnie tak.

Masę wody w Wiśle upłynęło od tego czasu. Masę propozycji padło co do trafa, każde między 600 a 1000VA będzie dobre. Warunek by nie brumiło. Te plasticzane pudliszcza miałem kiedyś i loterja czy będzie cicho czy nie. Reszta już bardziej fachowo wygląda. Nie pomogę, bo na to czy będzie brumić czy nie nie mam wpływu. Ja zwykle mam trafa ze Skierniewickiego Eurotrafo ale oni oddają trafo jedynie zalane i z wyprowadzonymi przewodami. Opakowac trzeba sobie samemu , no i najważniejsze dodać japońskie gniazdo/gniazda. 

Pozdrawiam