Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Kraft napisał:

Felix Laband "Miss Teardrop" - w tym nagraniu jest dużo fajnych efektów przestrzennych. Różne dźwięki powinny nam się materializować przed liną kolumn, a część z nich grać mniej więcej na linii uszu

Świetny utwór , nie znałem. naliczyłem u siebie pięć płaszczyzn dźwięku i to realnych, a nie " na granicy percepcji " :)

Od pół metra za linią kolumn ,  20-30 cm. za linią kolumn , linia kolumn , choć ze wskazaniem na nieco / ok. 15 cm. / przed kolumnami , metr przed kolumnami i na linii uszu / fajnie bas dociera do linii uszu i jak by tu kończył swój bieg :) /

11 godzin temu, Kraft napisał:

Sting "Mad About You" - w 01:08 zza pleców słychać bas

U mnie zza punktu odsłuchu po lewej stronie.

9 godzin temu, JaZz napisał:

W utworze Amy Winehouse - fuck me pumps z pierwszego albumu na początku  słychać kroki, korek szampana i mniej więcej w tym momencie z prawej strony  wchodzą odgłosy rozmów i nazwijmy to pubu.

- kroki środek 40-50 cm. za linią kolumn z prawej do lewej na  odcinku półtora metra.

- głosy w tym samym momencie co kroki , z prawej metr od środka sceny za linią kolumn.

- korek jest rewelacyjny ! :) Z lewej metr przed kolumną.

- odgłos nalewania , bąbelki , z lewej  za linią i na linii uszu.

- kieliszki środek z lewej na linii kolumn.

Tak to wygląda u mnie , na wszelki wypadek przed odsłuchem zrobiłem test kanałów i fazy :) 

6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

proponuje w takim razie rzucić "uchem" na utwory Qsound

Nie moja muza , ale przyznam , że do testów fajne utwory.

Uwielbiam tego typu testy , można się wiele dowiedzieć o własnym systemie , akustyce pomieszczenia , dokonując porównania z opisami tych samych fragmentów utworów. A że zawsze coś jest do poprawy ..... :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
Dnia 14.01.2021 o 10:19, Kraft napisał:

Felix Laband "Miss Teardrop" - w tym nagraniu jest dużo fajnych efektów przestrzennych. Różne dźwięki powinny nam się materializować przed liną kolumn, a część z nich grać mniej więcej na linii uszu (z lepszych kolumn trochę za uszami, z gorszych trochę przed).

Mnie bardziej zastanawia czy istnieja wogóle kolumny które "tego nie potrafią"? Bo wydaje mi sie ze to kazde kolumny dobrze zagrają podobnie jak effekty z płyty Watersa. Jeszcze nie spotkałem kolumn ktore by nie potrafiły tych efektów przekazać (watersa). 

Moim zdaniem warto by było poszukać utworów które dobrze ukażą scene tylko na naprawde dobrych kolumnach a nie na pierwszych lepszych z brzegu (nawet tych najtanszych). Chociaz moim zdaniem duzo do powiedzenia ma akustyka!

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
9 godzin temu, Kraft napisał:

KEF reklamuje swoje nowe LS50 Meta sloganem "Every note. Every word. Every detail.". Kurde, Quadral przespał sprawę. To idealne hasło reklamowe dla serii Aurum. Bardziej do niej pasuje.

Próbowałeś w mniejszym pomieszczeniu używać wkładek z gąbki do tuneli br ?

Napisano
1 minutę temu, MobyDick napisał:

Próbowałeś w mniejszym pomieszczeniu używać wkładek z gąbki do tuneli br ?

Jeśli chodzi Ci o LS-y to tak. O dziwo, przy ustawieniu na biurku, blisko ściany, basu wcale nie jest za dużo. Grają więc aktualnie bez gąbek.

Napisano

Zatyczek faktycznie nie dostałem (a są w zestawie?). Na LS-y mam kilka pomysłów. Być może na biurku nie zostaną. Ale to za jakiś czas. Muszę najpierw trochę pogłówkować (i okupić się w pewne akcesoria).

Napisano (edytowany)

Powinieneś dostać z kolumnami takie wkładki z gąbki. Skontaktuj się z tym od kogo je kupiłeś może je gdzieś ma. To się przydaje. To nie tylko zatyczki lecz również tunele obniżające strojenie tuneli br.

d2FjPTMzOHgwLjcyMQ==_src_21985-max_kef_l

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Jeśli masz takie odczucie to trzeba je odetkać :) . Nie wszystkie kolumny br mogą funkcjonować jako obudowa zamknięta.  Te które się do tego nadają zamyka się w sytuacjach gdy wymaga tego akustyka pomieszczenia. Częściej potrzeba jednak takich tuneli które zmniejszają przekrój tunelu br.

Napisano
6 minut temu, MobyDick napisał:

Częściej potrzeba jednak takich tuneli które zmniejszają przekrój tunelu br.

To może akurat się sprawdzić, choć u mnie po przewaleniu pewnej ilości sprzętu rozwiązaniem okazała się dopiero korekcja modów przez cyfrowy equalizer 🙂

Napisano

Z ciekawości zerknąłem jeszcze na siedzibę Quadrala w Hannoverze. Mają strasznie mały szyld (jak na firmę z obrotem ok. 3 milionów Euro). Szacunek za powściągliwość i klasę. Może to wyraz ich filozofii.

Quadral_Hannover_DSCN0901.thumb.jpg.bcb1f8af5700e1385e59d98d651f63c5.jpg

1280px-Quadral_Hannover_DSCN0900.thumb.jpg.1fa8f9431d68083b4e0feaf88e3ec7ab.jpg