Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
14 godzin temu, baliosia napisał:

15cm ...  i jakieś zachwyty, szkoda gadać.

28 minut temu, seba3002 napisał:

Mam 12,5 cm. Nie mogę się nim zachwycać?  

Możesz🤗😃 ale jak kobieta narzeka, że mało to nie dyskutujmy🤫😉

PS edytowano z wykorzystaniem systemu Pegassus

Napisano
38 minut temu, misiek x napisał:

Ta cena za te białe Sitary  raczej zawyżona

Ciężko powiedzieć. Swoje kupiłem za 4000zł - białe, stan praktycznie idealny. Do białych i czarnych była dopłata, ale mniejsza z tym. Myślę, że oprócz wszechobecnej drożyzny, na cenę ma tutaj też wpływ znikoma dostępność tych AP. Ich po prostu praktycznie nie ma na rynku wtórnym. Ostatnio czarne Sitary od handlarza na OLX w podstawowej okleinie poszły za 5600zł z pocałowaniem w rękę :)

14 godzin temu, baliosia napisał:

Dwa 15cm głośniczki na basie...  i jakieś zachwyty, szkoda gadać.

A stwierdzasz tak bo, gdyż, ponieważ, iż?

Napisano
1 minutę temu, misiek x napisał:

Tak to jest , jak chcesz sprzedać to obniżysz cenę i chętnych brak. Jak chcesz kupić to albo ofert brak albo ceny za wysokie . Ja swoje sprzedawałem kilka miesięcy a chętnych nie było . Cena była chyba atrakcyjna.😀

Cierpliwość, cierpliwość ....jak się człowiek postara to i kupi i sprzeda za dobry pieniądz. 

Napisano
3 godziny temu, seba3002 napisał:

Mam na basie 12,5 cm. Nie mogę się nimi zachwycać? Rozumiem, że wg Ciebie wykładnią dobrego grania jest duży głośnik basowy? 

Sam chciałbym się dowiedzieć, jak to w końcu jest. Ostatnio na forum w różnych miejscach czytam, że nie rozmiar, tylko dobra konstrukcja, technologia itd. Wierzę, że małe dobre monitory wiernie oddadzą wokale, kameralne akustyczne składy, wszelkiego rodzaju audiofilskie plumkanie itp. A jak jest z cięższym rockiem z mięsistymi riffami, nisko zawieszoną gitarą basową i mocną stopą? Dają radę? Albo jazzowy big band - czy zagrają ścianą dźwięku, jak te większe? Pytam, bo właśnie kupuję nowe kolumny i założyłem, że woofer 16.5 cm to minimum do większej i mocniejszej muzyki. Ale może niesłusznie?

Napisano
12 minut temu, Dedal75 napisał:

A co w ciemno bierzesz ? 

Jeśli tak to założenia Ci nie pomogą 😉 Pzdr

Nie, pożyczyłem dwa zestawy kolumn i słucham naprzemiennie - parę dni na jednych i parę na drugich. Na dole mają odpowiednio: 16.5 i 18cm. Mniejszych nie pożyczałem, bo jakoś sceptyczny jestem - pytanie, czy słusznie?

Napisano
24 minuty temu, Rafał S napisał:

Sam chciałbym się dowiedzieć, jak to w końcu jest. Ostatnio na forum w różnych miejscach czytam, że nie rozmiar, tylko dobra konstrukcja, technologia itd. Wierzę, że małe dobre monitory wiernie oddadzą wokale, kameralne akustyczne składy, wszelkiego rodzaju audiofilskie plumkanie itp. A jak jest z cięższym rockiem z mięsistymi riffami, nisko zawieszoną gitarą basową i mocną stopą? Dają radę? Albo jazzowy big band - czy zagrają ścianą dźwięku, jak te większe? Pytam, bo właśnie kupuję nowe kolumny i założyłem, że woofer 16.5 cm to minimum do większej i mocniejszej muzyki. Ale może niesłusznie?

To chyba chodzi bardziej o to w jakim pomieszczeniu mają grać, wtedy najlepiej dobrać rozmiar.

z mniejszych głośników po prostu nie poczujesz basu w kościach. A jak przesadzisz z rozmiarem to  czeka Cię "ból głowy" od basu. 

Ja mam podłogowe 13 cm woofer a bas jest lepszy niż z 2x16cm Tonsila. 🤣

Napisano (edytowany)

Głupoty piszesz 😁

Rozmiar to nie tylko M2 , ja mam problemy w pomieszczeniu 18m2 ale sprawdzalem tez różne moje kolumny w mniejszych pomieszczeniach i bylo lepiej niż u mnie , więc Panie Skuter daj Pan spokój . Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano
1 godzinę temu, Khedron napisał:

Panowie nie robcie tu awantury. Zwolennicy ogromnych niskotonowych glosnikow raczej wiele w ofercie Audio Physic nie znajda...

Znajdą, znajdą...  Kronos, Cardeas, Caldera...  ;)

AP_KRONOS.jpg

AP_CARDEAS.jpg

AP_CALDERA.jpg

Napisano
18 godzin temu, Rafał S napisał:

To nie jest takie proste przełożenie, że duże znaczy lepsze. Szczególnie jak piszesz o rocku, dużych składach. Ścianę dźwięku bez problemu uzyskasz i na monitorach, ale nie bardzo będziesz mógł wyróżnić co gdzie i jak gra. Nie będziesz zadowolony Duże membrany to i owszem duża powierzchnia i duże ciśnienie akustyczne, ale i też większa bezwładność i mogą nie wrabiać przy szybszej muzie. No i pomieszczenie, które generalnie decyduje jakie głośniki najlepiej się sprawdzą. Mody własne pomieszczenia mogą zdecydowanie podbić jak i zgubić bas i dlatego tak ważne jest przesłuchanie kolumn w docelowym miejscu.

• 2 weeks later...
Napisano

Ciekawe zestawienie wraz z ocenami trzech modeli Audio Physic: Sitara, Tempo VI, Scorpio II. Autorem jest Tomas20 z sąsiedniego forum. Mam nadzieję, że kolega się nie obrazi za to, że wstawiłem tutaj jego tabelkę :) Odsłuch w pomieszczeniu 24m2 na tym samym sprzęcie.

obraz.thumb.png.ea718b86632e99b68597c2147ae4c503.png

Napisano
8 godzin temu, lpomis napisał:

Ciekawe zestawienie wraz z ocenami trzech modeli Audio Physic: Sitara, Tempo VI, Scorpio II. Autorem jest Tomas20 z sąsiedniego forum. Mam nadzieję, że kolega się nie obrazi za to, że wstawiłem tutaj jego tabelkę :) Odsłuch w pomieszczeniu 24m2 na tym samym sprzęcie.

A powiedz mi czy masz jakieś porównanie swoich Sitar do AP C8? To są porównywalne modele?

Napisano

@slaw0001 - nigdy nie słyszałem APC8. Sitary są do maks 25m2 ze wskazaniem na mniejszy metraż. Obstawiam w ciemno, że zagrają szybciej, z mniej gumowym basem i z mniejszą jego ilością - to na bank. Wysokie też będą inne. W APC3 słyszę takie dziwne zapiaszczenie, szelest, ale przywykłem do tego. Sitary są bardziej dźwięczne, otwarte, prawdziwe.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Kraft napisał:

basu w APC5 nie odebrałem jako gumowego.

Ja też nie. Do czasu gdy nie posłuchałem tego w Sitarach :) Wtedy miałem dopiero dobre porównanie. Ale to absolutnie nie znaczy, że ten w serii Classic jest zły! Ba, jest nawet bardziej „przystępny”.

16 minut temu, Khedron napisał:

Jesli mozesz to podrzuc brzposredni link

Strona 137 w fanklubie AP na forum AS.

16 minut temu, Khedron napisał:

on uzyl stustopniowej

I po co to czepialstwo? Już wiemy, że masz wszystko najlepsze, nie musisz się z tym tak obnosić w każdym możliwym miejscu :)

Edytowano przez lpomis
Napisano
7 minut temu, Khedron napisał:

Zatem tak, z tej skali i zartuje i kpie bo nie ma zadnego sensu. 

Kiedyś taka fajna grupa angielskich komików, w jednym ze swoich filmów, doszła do wniosku, że generalnie nasze życie nie ma sensu. Wszystko inny przy tym to raczej pryszcz. Także może troszkę więcej dystansu 😉

Napisano (edytowany)
27 minut temu, Khedron napisał:

sporzadzanie stustopniowej skali (...) Juz dziesiec stopni to bardzo, bardzo duzo.

Zgadzam się, że 10 stopni w praktyce wystarczy. Natomiast, gwoli ścisłości: jeśli przyjąć, że najniższa ocena to 0, to skala byłaby 51-stopniowa. Z początku nawet próbował się trzymać 11-stopniowej (do 5, co 0.5). Warto też zauważyć, że najniższa ocena wyniosła 3, co przy podziale co 0.1 daje 21 stopni. :)

Edytowano przez Rafał S