Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Słuchałem 606 S2, a więc większych i ze starszym tweeterem - bardzo mi się podobały.

A ktoś dziś w ogóle kupuje Dali? ;)

Z ciekawości posłuchałem 606.s3 no znajdą nabywców .

Dali - pewnie ktos kupuje 

Na zlocie mnie zadziwiły  a w domu nie zagrały 🤷‍♀️

Edytowano przez Dedal
Napisano

Myślałem o trochę wyższej półce. Taka np. seria 700 Bowersa. Dlaczego najmniejsza podłogówka ma 4 głośniki?

2 minuty temu, Rega napisał:

Kilka modeli podłogowych Spendorów ma po dwa głośniki i .... raczej nikt nie nazwie ich złymi kolumnami.

Może sobie kiedyś spróbuję A3 albo A4. Kusi mnie. Raz już prawie kupiłem A4.

Napisano
1 minutę temu, Dedal napisał:

Z ciekawości posłuchałem 606.s3 no znajdą nabywców .

Dali - pewnie ktos kupuje 

Podobno tweetery S3 znacząco odmieniły ich brzmienie. Użytkownicy potwierdzają to co mówi producent - znacząca poprawa.

Co do DALI to trochę zażartowałem, w kontekście tego, że wątek o DALI Menuet kompletnie zszedł na inne kolumny.

3 minuty temu, Kraft napisał:

Myślałem o trochę wyższej półce. Taka np. seria 700 Bowersa. Dlaczego najmniejsza podłogówka ma 4 głośniki?

Klient płaci, to wymaga (większej liczby głośników).

Napisano

Motoryzacja jest chyba najlepszym przykładem, że producenci aut też idą w zła stronę. Uszczęśliwiają klientów gadgetami, pierdółkami a zapominają o istotnych cechach i parametrach samochodów. Głupie nowe trendy.

Ze sprzętem audio może być tak, ze jest dostosowany bardziej do nieruchomości na Zachodzie. W końcu Zachód jest największym rynkiem zbytu. W amerykańskich czy kanadyjskich domach kuchnia a nawet łazienka potrafi być większa od niejednego całego mieszkania w naszym grajdołku (tzw nowoczesne budownictwo to mieszkania o powierzchni ok. 20 m.kw :) ).

Co by nie narzekać na sprzęt audio - to przynajmniej stał on się dziś dużo bardziej przystępny i jakość, nawet dobra, nie kosztuje tyle co kiedyś.

5 minut temu, Rega napisał:

Większa liczba głośników nie zawsze oznacza lepszą jakość

Dokładnie,  jak zobaczycie chińskie kolumny na Allegro do kilkuset złotych to mają więcej głośników niż najdroższe Focale czy Sonus Faber.

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

jakość, nawet dobra, nie kosztuje tyle co kiedyś.

Jakosć to pojęcie względne. To co dla jednego będzie dobre , dla innego to zaledwie sieczka, dostępna wszędzie i za grosze. Prawdziwa jakość kosztowała , kosztuje i BĘDZIE kosztowała. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Rega napisał:

Prawdziwa jakość kosztowała , kosztuje i BĘDZIE kosztowała. 

Jakość wykonania tak, ale jakość dźwięku to już niekoniecznie.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Kraft napisał:

Może sobie kiedyś spróbuję A3 albo A4. Kusi mnie. Raz już prawie kupiłem A4.

Miałeś na myśli A2 lub A4 lub A7? Nie ma A3, przynajmniej w aktualnej gamie Spendora. Sam myślałem o A4, ale to już konkretna cena się robi.

P.S. W DHL Niemcy chyba strasznie spodobała się paczka z Bowersami 706 S3... mam nadzieję, że po weekendzie w końcu je dostanę...

Edytowano przez tomasz1w
Napisano
2 godziny temu, tomasz1w napisał:

Sam myślałem o A4, ale to już konkretna cena się robi.

Słuchałem ich kiedyś w Nautilusie z Circle Labs-em A200. Bardzo organiczne soprany i średnica, ładnie zszyte ze sobą. Wokale, barwa instrumentów, scena - bez zastrzeżeń. Brakowało mi tylko basu. Dziwiłem się, że jest go tak mało z podłogówki. Wciąż tego nie rozumiem. Monitory Dynaudio S40 zagrały wtedy (to samo ustawienie i wzmacniacz) mocniejszym dołem mimo mniejszych skrzynek.

Napisano (edytowany)

12 godzin temu, Kraft napisał:

A jeszcze dopowiem, że ostatnio najwięcej słucham na Bowersach 607 s2 (ale w mniejszym pokoju -10 m2). Dali i QA (razem z LS-ami) czekaja, aż mi się te Bowersy znudzą (I coś nie mogą się doczekać;).

Jak już Ci się znudzą, sprzedaj wszystkie paczki jakie masz i kup wyższy model B&W od obecnie posiadanego :) 

Edytowano przez MMarek
Napisano
16 minut temu, MMarek napisał:

Jak już Ci się znudzą, sprzedaj wszystkie paczki jakie masz i kup wyższy model B&W od obecnie posiadanego :) 

Tylko w tych 607 s2 niczego mi nie brakuje. Na biurku w 10 m2 są idealne.  W tych warunkach nawet na basie wymiatają. 707 to już trochę większa kolumna. 

Napisano (edytowany)

Wracając do Spendorów A4: z perspektywy czasu, po lekturze doświadczeń kilku forumowiczów z subami (ostatnio @KrólKiczu) myślę, że jeśli jakiekolwiek paczki proszą się o subwoofer, to właśnie te A4. Świetna reszta pasma i tylko bas odstaje. Tutaj z subikiem mógłby być kapitalny i kompletny dźwięk. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
6 minut temu, Rafał S napisał:

myślę, że jeśli jakiekolwiek paczki proszą się o subwoofer, to właśnie te A4. Świetna reszta pasma i tylko bas odstaje. 

No to w takim razie A4 jednak nie dla mnie. Świetną resztę pasma to już mam.

Napisano (edytowany)

A ja coś takiego:

w dostępnych powszechnie poradnikach “jak wybrać dobre kolumny” piszą, że trzeba zwracać uwagę na 3 parametry - moc, impedancję i tzw. skuteczność czy też sprawnośċ. Z tym, że moc jakby najmniej ważna.

No, ale impedacja to powinna być 8 Ohm, a sprawność powyżej 90-95 albo i więcej.

Chodzi mi o to, że jak sprawdziłem, moje antyczne Dali Menuet 150 mają impedancję 4 Ohmy i tę sprawność 85 dB.

Młodsze o 30-40 lat Menuety SE mają podobnie.

Czy to znaczy że te parametry są w ogóle nieistotne? Znaczy, nijak się nie mają do wrażeń odsłuchowych?

Edytowano przez TAtomicus
Napisano
14 minut temu, TAtomicus napisał:

Czy to znaczy że te parametry są w ogóle nieistotne? Znaczy, nijak się nie mają do wrażeń odsłuchowych?

W dzisiejszych czasach zasadniczo nieistotne.  Te podane nijak się mają do wrażeń słuchowych.

• 3 weeks later...