Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) 5 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Nie, czy myślisz, że dzisiejsze mierniki doszły do kresu możliwości i już nic lepszego nie wynajdą w przyszłości? coś co jednak będzie mogło pokazać te subtelne różnice? Jesteśmy w stanie zmierzyć absolutnie każdą właściwość dźwięku, nie ma takiej rzeczy, która jest nierejestrowalna/niemierzalna. Wiemy też na 100%, bo potwierdziło to 100 lat doświadczeń, jakie są możliwości ludzkiego aparatu słuchu. Jedynie audiofile opowiadają jakieś śmieszne bzdury, że słyszą coś, czego nie wychwyci najczulsza na świecie aparatura. Edytowano 15 kwietnia 2021 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 @Dzik , ok. masz rację , TYLKO CO Z TEGO PRZEKŁADA SIĘ NA AUDIO W PRAKTYCE W NASZYCH CZTERECH ŚCIANACH. Przeczytaj sobie jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisał Bogusław 7 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: A może, czemu Ty NIECHCESZ POJĄĆ, że ludzie lubią grając z ""marnego" gramofonu, przez wzmacniacz lampowy (może przez DAC lampowy) na starych lampach z rozrzutem w parametrach? a ten cały obiektywizm mają w ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 7 minut temu, tomek4446 napisał: Ale ludziska słuchają Dzik właśnie uszami i te fale są przez aparat słuchu przenoszone do receptorów w mózgu, i to mózg przetwarza INDYWIDUALNIE te bodźce ,na to jak odbieramy muzykę. O jakim obiektywizmie do cholery piszesz ? Piszę o istnieniu czegoś albo nie, a nie o interpretacji. Jeżeli czegoś nic nie wykrywa, to nie ma prawa tego być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 minutę temu, Dzik napisał: Piszę o istnieniu czegoś albo nie, a nie o interpretacji. Jeżeli czegoś nic nie wykrywa, to nie ma prawa tego być. Rozumiem , że słuchasz muzyki na oscyloskopie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Ja pier.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Masz rację , i na tym zakończmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 15 minut temu, Dzik napisał: Jedynie audiofile opowiadają jakieś śmieszne bzdury, że słyszą coś, czego nie wychwyci najczulsza na świecie aparatura. Jest mi niezmiernie przykro, że nie chcesz tego zaakceptować/przyjąć do wiadomości, rodzice wpoili mi skromność i na siłę nie będę nikogo przekonywać do własnych przekonań, czego i Tobie życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Tylko jak to się ma do tego co uszy słyszą? Są bardziej czułe niż urządzenia pomiarowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 3 minuty temu, Dzik napisał: Jedynie audiofile opowiadają jakieś śmieszne bzdury, że słyszą coś, czego nie wychwyci najczulsza na świecie aparatura. Tylko, że tej aparatury nikt na poważnie nie wykorzystuje. Amir kupił sobie zabawkę analizator i puszcza elektryczny sinus przez klocki oczekując na brawa gawiedzi. Zatem brawo. Problem jest taki, że jego pomiary są wyrwane z kontekstu audio. Jego sinus nie ma nic wspólnego ze złożonym sygnałem audio. Badane klocki są testowane nie w systemie audio tylko na stole laboratoryjnym. Co wyniki jego badań mają wspólnego z tym co słyszę? Jak opisują relacje między elementami zestawu tworzącego dźwięki, które odbierają moje uszy? Taki obiektywizm jest ograniczony do małego elementu skomplikowanej i sporo większej układanki odpowiedzialnej za to co słyszę. Z mojego punktu widzenia słuch jest bardziej obiektywny mimo, że nie wyświetli mi na czole ile dB i Hz aktualnie do ucha dociera. Wrażenia słuchowe i nasza pamięć nie mają skal i nie są skalibrowane wg jakichś norm, a mimo to dla mnie różnice wynikające ze zmian daka czy innych kabli, które są słyszalne w miejscu odsłuchu są bardziej obiektywne i realne niż zero różnicy w dB czy mV wykazane, gdzieś na wyjściu egzemplarza sprzętu wyjętego z systemu, które to wartości nie uwzględniają wpływu wielu innych czynników mogących wpływać na te pomierzone wartości. Nie znaczy to, że te wartości nie stanowią o zerowej różnicy czy jakości jako takiej tego badanego egzemplarza sprzętu. Stanowią ale tylko dla tego egzemplarza i tych szczególnych laboratoryjnych warunków. Każde inne warunki, w tym te w których słuchamy mogą sprawić, że różnica nie wyniesie zero, a to co słyszymy jest realne i nie jest to wyimaginowane placebo, a tym samym ma wpływ na jakość 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Czyli należy olać kalibrację np. w kinie domowym albo to co pokazuje REW etc. bo lepiej na słuch wszystko zrobić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) 7 minut temu, MariuszZ napisał: Tylko, że tej aparatury nikt na poważnie nie wykorzystuje. Amir kupił sobie zabawkę analizator i puszcza elektryczny sinus przez klocki oczekując na brawa gawiedzi. Zatem brawo. Problem jest taki, że jego pomiary są wyrwane z kontekstu audio. Jego sinus nie ma nic wspólnego ze złożonym sygnałem audio. Badane klocki są testowane nie w systemie audio tylko na stole laboratoryjnym. Co wyniki jego badań mają wspólnego z tym co słyszę? Jak opisują relacje między elementami zestawu tworzącego dźwięki, które odbierają moje uszy? Taki obiektywizm jest ograniczony do małego elementu skomplikowanej i sporo większej układanki odpowiedzialnej za to co słyszę. Z mojego punktu widzenia słuch jest bardziej obiektywny mimo, że nie wyświetli mi na czole ile dB i Hz aktualnie do ucha dociera. Wrażenia słuchowe i nasza pamięć nie mają skal i nie są skalibrowane wg jakichś norm, a mimo to dla mnie różnice wynikające ze zmian daka czy innych kabli, które są słyszalne w miejscu odsłuchu są bardziej obiektywne i realne niż zero różnicy w dB czy mV wykazane, gdzieś na wyjściu egzemplarza sprzętu wyjętego z systemu, które to wartości nie uwzględniają wpływu wielu innych czynników mogących wpływać na te pomierzone wartości. Nie znaczy to, że te wartości nie stanowią o zerowej różnicy czy jakości jako takiej tego badanego egzemplarza sprzętu. Stanowią ale tylko dla tego egzemplarza i tych szczególnych laboratoryjnych warunków. Każde inne warunki, w tym te w których słuchamy mogą sprawić, że różnica nie wyniesie zero, a to co słyszymy jest realne i nie jest to wyimaginowane placebo, a tym samym ma wpływ na jakość 😉 Muzyka składa sie z sinusów. A rożnice jakie slyszysz są tak samo wyimaginowane jak wiedza ktora tu właśnie przedstawiłeś. Edytowano 15 kwietnia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 minutę temu, eMBe napisał: Czyli należy olać kalibrację np. w kinie domowym albo to co pokazuje REW etc. bo lepiej na słuch wszystko zrobić? Nie, bo kalibracje zrobi lepiej REW. Ale zrobisz nim identyczny pomiar świetnie grajacego systemu z wyższej półki i taniego badziewia. Bo uwzględnia zbyt mało kryteriów do oceny dźwięku. I o tym pisze @MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 minutę temu, Kenobi napisał: Muzyka składa sie z sinusów. Dźwięki perkusyjne też? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 (edytowany) 15 minut temu, eMBe napisał: Czyli należy olać kalibrację np. w kinie domowym albo to co pokazuje REW etc. bo lepiej na słuch wszystko zrobić? Jesli chcesz aby sprzęt grał mozliwie najblizej oryginałowi to kalibracja cie przyblizy. A jak chcesz ustawić pod gust to kazdy chwyt dozwolony. 9 minut temu, MariuszZ napisał: Dźwięki perkusyjne też? 😉 Wszystko da sie rozbic na sinusy, mozemy dojsć do prawie nieskonczonej ich ilosci ale beda to sinusy 10 minut temu, MariuszZ napisał: Dźwięki perkusyjne też? 😉 Wracając do perkusji to kazdy talez, beben drga, rezonuje, z roznymi ilosciami czestotliwosci. Edytowano 15 kwietnia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Nikt przecież nie zamierza obiektywizować czy w inny sposób ewaluować gustu, bo wg obiektywnych kryteriów możemy ocenić co najwyżej wierność reprodukcji - zmiksowanych i poddanych masteringowi w studiu - nagrań. Jeżeli jednak mówimy o tym, czy jakieś zjawisko dźwiękowe w ogóle występuje, czy nie (nie wiażne, czy się komuś podoba/nie podoba), to nie ma takiego zjawiska, którego nie dałoby się zarejestrować i zmierzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 16 minut temu, marcinmarcin napisał: Nie, bo kalibracje zrobi lepiej REW. Ale zrobisz nim identyczny pomiar świetnie grajacego systemu z wyższej półki i taniego badziewia. Bo uwzględnia zbyt mało kryteriów do oceny dźwięku. I o tym pisze @MariuszZ Jakich kryteriów nie uwzględnia? Gustu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Ja juz z tego tematu i nie tylko wybrałem sobie kilka dobrych tekstów Bede miał na poprawe humoru jak bedzie znow deszczowo w uk 🤣🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 2 minuty temu, eMBe napisał: Jakich kryteriów nie uwzględnia? Gustu? Nie uwzględnia tego, że droższy sprzęt zawsze musi, MUSI, grać lepiej, a jak gra "gorzej", to pomiary są błędne, niepełne albo po prostu "nie grają". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 Problemem dla systemow korekcji nie jest sprzet tylko glownie pomieszczenia. 41 minut temu, marcinmarcin napisał: Nie, bo kalibracje zrobi lepiej REW. Ale zrobisz nim identyczny pomiar świetnie grajacego systemu z wyższej półki i taniego badziewia. Bo uwzględnia zbyt mało kryteriów do oceny dźwięku. I o tym pisze @MariuszZ Pomiar nie bedzie identyczny. Moze wyglądac podobnie bo to pomieszczenie wprowadza największe znieksztalcenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 33 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Ja juz z tego tematu i nie tylko wybrałem sobie kilka dobrych tekstów Bede miał na poprawe humoru jak bedzie znow deszczowo w uk 🤣🤣🤣🤣 hehe , czyli nie długo, chociaż ja byłem w Belfast a to inny deszcz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Dzik napisał: Nie uwzględnia tego, że droższy sprzęt zawsze musi, MUSI, grać lepiej, a jak gra "gorzej", to pomiary są błędne, niepełne albo po prostu "nie grają". I znowu wszystko do jednego wora... Mam teraz tańszy wzmacniacz (Cyrusa) bo poprzedni droższy grał gorzej. A mierzył się identycznie. Nie byłem w stsnie na wykresach Rew znaleźć istotnej różnicy. A w dźwięku była bardzo duża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: I znowu wszystko do jednego wora... Mam teraz tańszy wzmacniacz (Cyrusa) bo poprzedni droższy grał gorzej. A mierzył się identycznie. Nie byłem w stsnie na wykresach Rew znaleźć istotnej różnicy. A w dźwięku była bardzo duża. 1. Jakie to konkretnie modele wzmacniaczy? 2. Gdzie mogę znaleźć wspomniane pomiary? 3. Na czym polegała ta "bardzo duża" różnica w dźwięku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 15 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 9 godzin temu, marcinmarcin napisał: A ten Jag to nie jest przypadkiem blutututu i kompresja stratna? W pogardzanym Chromecast Audio masz przynajmniej bezstratne 16/44.1 Jest, ale "ponoć" brzmi tak cudownie że urywa głowę przy samym krzyżu. Sprawdźmy to u sceptyka 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Fafniak , kilka razy robiłem test N70A i za cholerę nie wychodziło , jedyne co zmieniłem to wyłączyłem B/T w RME i zadziałało , czy jeszcze coś zmieniłem w samym N70A , nie wiem , jeżeli to nieświadomie. No u mnie bitperfect działa niezależnie czy włączę B/T czy wyłaczę 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: I znowu wszystko do jednego wora... Mam teraz tańszy wzmacniacz (Cyrusa) bo poprzedni droższy grał gorzej. A mierzył się identycznie. Nie byłem w stsnie na wykresach Rew znaleźć istotnej różnicy. A w dźwięku była bardzo duża Ale rozumiem że zupełnie swobodnie interpretujesz wyniki pomiarowe i wiesz co mierzysz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Dzik napisał: 1. Jakie to konkretnie modele wzmacniaczy? 2. Gdzie mogę znaleźć wspomniane pomiary? 3. Na czym polegała ta "bardzo duża" różnica w dźwięku? A proszę bardzo, na zdrowie: 1) Atoll in100se/Cyrus One 2) Masz amplitudę na zdjęciu - dodam że zniekształcenia też były na bardzo zbliżonych poziomach/pogłosy/impuls etc 3) Atoll z tymi kolumnami jazgotał, kłuło w uszy i źle się słuchało. Po pół godziny miałem dość i byłem zmęczony. Cyrus zagrał miękko i ciepło, nie męczy. @MariuszZ może wyliczyć ile parametrów pomija REW, Amir i wszyscy święci w temacie 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts