Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Nadal mam podpięty poprzez to gniazdko wzmacniacz, ale był wyłączony w tym momencie. Chodziło mi wyłącznie o napięcie, o którym była mowa. Ono, niestety, nie jest rejestrowane. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) Yyy... To mnie się wydaje, że jednak jest Trzecia kolumna. Wcześniej było 239,1V. Powyżej 237,6V. Ogólnie, w dolnej linijce jest w kolejności od lewej: chwilowy prąd (w mA), chwilową moc, chwilowe napięcie, zużycie energii. To ostanie jest w czasie, więc nalicza, gdy urządzenie jest używane. Zapewne można zresetować. Edytowano 1 listopada 2021 przez nowy78 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) Przez nierejestrowane mam na myśli fakt, że nie ma np. ciągłego wykresu żebym mogła popatrzeć w jakich zakresach waha się napięcie, a nie widzieć wyłącznie tu i teraz. Przykro mi że nie mówię technicznie zrozumiałym językiem. Edytowano 1 listopada 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Ach, w tym rzecz. To chyba jednak ja powinienem przeprosić, jako że wyraźnie napisałaś "rejestrowane", co ja odczytałem jako "mierzone" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 No właśnie myślałam, że rejestrowane to właściwe słowo 🙂. Teraz pytanie laika bo zasilacz już dobrze nagrzany. Czy powodem może być, że jest przeznaczony do innego urządzenia? NAD 1050 5V 2A, zasilacz 5V 3A Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 To może w takim razie doprecyzujmy, co to znaczy "dobrze nagrzany". Czy można na nim długotrwale utrzymać dłoń? Zasilacze transformatorowe z reguły grzeją się bardziej niż impulsowe, ze względu na mniejszą sprawność stablizacji. Dodatkowo, gdy transformator nie ma zapasu mocy, względem zakładanego obciążenia, jest dopasowany w punkt, też będzie dobrze ciepły, lub wręcz gorący. W tym konkretnym przypadku ze względu na dość niskie napięcie zasilania, konieczne jest dostarczenie większej ilości prądu, aby uzyskać moc potrzebną do zasilenia urządzenia. Im więcej prądu, tym większe straty mocy w stabilizatorze, czyli więcej ciepła do odprowadzenia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Temperatura mierzona pirometrem na górze obudowy 46 stopni. Przy otworach wentylacyjnych 64 stopnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 O, to rzeczywiście sporo. Zerknąłem co tam w Tomanku siedzi. Stabilizatorem jest LM338T - dość popularny układ, z dużą ilością różnych zabezpieczeń, więc uszkodzić się nie powinien. Jednak jeżeli przy otworach jest aż 64C, to na pewno nie robi to dobrze elektrolitom, przyspieszając ich zużycie. Jak już wcześniej wspominałem, zasilacze transformatorowe korzystniej jest dobierać ze sporym zapasem, aby uniknąć problemu z temperaturą. Jeżeli jednak pracuje i nie grymasi (nie wyłącza sie z przegrzania)... Ja dla przykładu zasilam RME z 20W zasilacza transformatorowego, który też robi się dość gorący. Miało być tymczasowo, ale jak wiadomo, prowizorki są najtrwalsze Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Wybrałam zasilacz dedykowany, choć pewnie zapas mocy by nie zaszkodził, ale zakładam że robią to fachowcy. No nic, będę się kontaktować jutro. Pech jakiś z tym prądem, faktycznie Tomek ma rację. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Dlatego zapewne nie ma się czym przejmować. Ten typ tak po prostu ma Nie jest zbyt ekologiczny. Można się pocieszyć, że w zimę ma swój wkład w domowe ciepełko Aczkolwiek skonsultować nie zawadzi. Dodam jeszcze, że masz Asiu dość wysokie napięcie w gniazdku, co też przyczynia się do zwiększenia strat mocy w zasilaczu (jak również, tu już ogólnie, nieco większych rachunków za energię elektryczną). Wszak na wyjściu, co by się nie działo ma być 5V. Nadwyżka zamieniana jest w ciepło. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 4 minuty temu, nowy78 napisał: Dodam jeszcze, że masz Asiu dość wysokie napięcie w gniazdku, co też przyczynia się do zwiększenia strat mocy w zasilaczu No właśnie o to chodzi a sporo czytałem z ciekawości o fotowoltaice i niektórzy mają duży problem przy wysokiej produkcji energii. Jak w okolicy brak jest duzego odbiorcy skoki napięcia potrafią być naprawdę wysokie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 (edytowany) Niestety, u nas krążą legendy na temat skoków napięcia. To jeden z powodów zakupu tego gniazdka. Wiem, że to nie woltomierz, ale w zupełności wystarcza żeby mieć pogląd. Przy okazji - oryginalny zasilacz impulsowy dołączony do miniDSP ma ,5V 2A. @tomek4446 @marcinmarcin jakie macie napięcie w gniazdku? Swoją drogą dac Arcama, który kupiłam ma zasilacz Tomanka - to może da mi jakieś porównanie (jak dotrze). Edytowano 1 listopada 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 We wsi warszafka na urynowie 230 - odchyłki max 0,5V Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Buuu, to ja raz widziałam 246.7 V. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Może jeszcze uzupełnię, że ta nadwyżka w gniazdku nie przesądza o grzaniu się zasilacza. Dokłada jedynie małą cegiełkę. Głównym powodem jest sposób pracy stabilizatora liniowego i dość znaczne w tym konkretnym przypadku obciążenie (względem dopuszczalnego). Przed chwilą, Asia napisał: 246.7 V 😲 Tyle to nie mieliśmy nawet, gdy firma w której pracuję była jedynym odbiorcą energii z podstacji, która wcześniej zasilała duży zakład. Było coś ok 242V Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Jeszcze mały eksperyment - zasilacz liniowy do miniDSP, dla którego jest finalnie przeznaczony, zasilacz impulsowy miniDSP do dac-a NADa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1 minutę temu, nowy78 napisał: Może jeszcze uzupełnię, że ta nadwyżka w gniazdku nie przesądza o grzaniu się zasilacza. Dokłada jedynie małą cegiełkę. Głównym powodem jest sposób pracy stabilizatora liniowego i dość znaczne w tym konkretnym przypadku obciążenie (względem dopuszczalnego). Hmmm nie mi dyskutować bo nie siedzę w tym tak głęboko, ale kilka razy rozmawiałem z ludźmi budującymi wzmacniacze, zasilacze i zwracali na to mocno uwagę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Bo w niektórych przypadkach faktycznie może mieć to spore znaczenie. Np gdy zasilamy wzmacniacz napięciem niewiele mniejszym od tego, które zniosą tranzystory, czy elektrolity w zasilaczu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 52 minuty temu, Asia napisał: Jeszcze mały eksperyment - zasilacz liniowy do miniDSP, dla którego jest finalnie przeznaczony, zasilacz impulsowy miniDSP do dac-a NADa. Po prawie godzinie jest dobrze. Zasilacz w połączeniu z DDRC-22D ledwie letni, brzęczenie słyszę jak przyłożę ucho do pokrywy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 @nowy78 Piotrek , mam pytanie , czy te duże wartości napięcia jakie ma Asia w gniazdku mogły się przyczynić do zaburzenia działania filtra Schaffnera ? Pożyczyłem Asi listwę z tym filtrem / ten prototyp który pomagałeś mi poskładać/ i listwa powodowała zakłócenia w CD. Sprawdziłem listwę u siebie i jest ok. Zastanawiam się co może być przyczyną. A u mnie stabilne 240 V Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: jakie macie napięcie w gniazdku? 235-242 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 To może powinnam zainwestować w jakąś listwę ze stabilizatorem? Czy jak się takie ustrojstwo nazywa. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Niestety, u nas krążą legendy na temat skoków Moi Rodzice mają cały czas duze skoki. Przez 10 lat poszło chyba z 5 dysków twardych. Tata kupił laptoka i się skończyły problemy Przed chwilą, Asia napisał: To może powinnam zainwestować w jakąś listwę ze stabilizatorem? Czy jak się takie ustrojstwo nazywa. Nie przeceniałbym tych ustrojstw Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Nawiązując do sąsiadów to podobno inwertery fotowoltaniczne często sieją zakłóceniami. Ludzie skarżą się na problemy z funkcjonowaniem elektroniki w domu. Jeżeli takie zakłócenia w sąsiedztwie wyciekają do sieci energetycznej to możliwe, że są przyczyną problemów. Trafa toroidalne od składowej stałej mocno się grzeją przez to, że do nasycenia im niewiele potrzeba i wtedy wydają również dziwne dźwięki. Może faktycznie warto przetestować jakąś dobrą listwę z filtrami? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 3 godziny temu, Asia napisał: Po prawie godzinie jest dobrze. Zasilacz w połączeniu z DDRC-22D ledwie letni, brzęczenie słyszę jak przyłożę ucho do pokrywy. Wygląda na to, że podłączenie daca NADa zasilaczem przeznaczonym dla DDRC nie było dobrym pomysłem. Podłączony zgodnie z przeznaczeniem jest zupełnie chłodny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts