Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, RLC2 napisał:

UNITRA kolejna reaktywacja ciąg dalszy porównali do kilku innych marek m.in.  JBL SA750, Sony 7.2-Kanałowy 8K TA-AN1000 oraz Panasonic SA-XR700 tylko po co do amplitunerów KD? 

https://www.dlahandlu.pl/technologie-i-wyposazenie/kontrowersje-wokol-ceny-wzmacniacza-unitra-przygotowalismy-porownanie-i-krotka-probke-dzwieku,121942.html

jesli to rzeczywiscie ich sprzet gra to nie moge powiedziec by mi sie to nie podobalo.

Napisano
11 godzin temu, RLC2 napisał:

UNITRA kolejna reaktywacja ciąg dalszy porównali do kilku innych marek m.in.  JBL SA750, Sony 7.2-Kanałowy 8K TA-AN1000 oraz Panasonic SA-XR700 tylko po co do amplitunerów KD? 

https://www.dlahandlu.pl/technologie-i-wyposazenie/kontrowersje-wokol-ceny-wzmacniacza-unitra-przygotowalismy-porownanie-i-krotka-probke-dzwieku,121942.html

O ludzie, co za kretyństwo! Może Mantę da się takimi artykułami promować, ale jeśli myślą, że trafią nimi do klientów z grubszym portfelem, to są totalnymi amatorami. To nie wróży dobrze. 

Napisano
8 godzin temu, Kraft napisał:

Może Mantę da się takimi artykułami promować, ale jeśli myślą, że trafią nimi do klientów z grubszym portfelem, to są totalnymi amatorami.

Panie, ale oni w dizajn idą i promują  u architektów..

https://label-magazine.com/dizajn/artykuly/kultowa-marka-unitra-wznawia-produkcje-pokazano-nowe-audiofilskie-sprzety?fbclid=IwAR3h3UDZYCOg98bv0bJYx7XElnk9zn2JBVdSDsKHHUAFX_bUIPHJjtBldp4

Tera architekci będą to oferowali w pakiecie z meblami z mdfu na wysoki połysk.

Oby ta nowa Unitra nie skończyła jak SAAB!

Napisano
8 godzin temu, Kraft napisał:

O ludzie, co za kretyństwo! Może Mantę da się takimi artykułami promować, ale jeśli myślą, że trafią nimi do klientów z grubszym portfelem, to są totalnymi amatorami. To nie wróży dobrze. 

Szefostwo Nowej Unitry i tak będzie dążyć do celów jakie sobie postawili, tyle naszego co sobie tutaj pogadamy 🙂 ale chociaż tyle zostaje 😉 Osobiście jestem ciekaw jak się sprawa dalej rozwinie.

Napisano
Dnia 17.06.2023 o 17:35, Artur Brol napisał:

Sprzedac nerkę I zestaw kupic.

To ile sobie za nereczkę liczysz ? 😮 

No chyba, że sprzedajesz dwie..... :) 

A co do jakości Unitry....to była jednak taka tandetna, plastikowa.

Co by nie mówić,  Radmor (teść ma do dzisiaj, tuner przestrojony gra ! , a mieli i moi rodzice) nie piszę tak tylko dlatego, że wychowywałem się w Gdyni :)  (na ulicy Hutniczej do dzisiaj jest firma Radmor, ale teraz produkująca radiostacje na statki) jakościowo nakrywał ją czapką. 

Dobre materiały, metalowe pokrętła i panel przedni, dobrej jakości wskaźniki i drewniane boczki. To był fajny sprzęt i gdy rodzice przesiedli się z wieży SONY (taka wypaśna z gramofonem ) na Radmora + Altus to przeskok jakościowy był bardzo duży.

Szkoda że już nic z tego nie zostało.....

...ale ja jestem sentymentalny...i chyba już stary (?) :) 

Napisano

Nie nie sprzedaje.

Nigdy nie wiadomo czy się jedna nie zepsuje 😏

Kolega ma wrodzona chorobę nerek , teraz z jedną chodzi i czeka na dawcę.  Cóż lato się zaczyna więc szanse większe.

Tak więc po namyśle jednak ee nie. Co moje i zdrowe to moje. 😁

Wracając do audio , jak mówisz szkoda ze niektóre firmy sobie nie poradziły choć to nie znaczy że Polacy nie potrafią. Potrafia i to pokazuja na całym swiecie.

i niech tak będzie a może kiedyś jeszcze lepiej.

Sami Polacy zawsze wpatrzeni byli w zachód a tak naprawdę to nie jestesmy gorsi od innych nacji tylko mniej szczęśliwi jeśli chodzi o umiejscowienie na mapie i co za tym poszło zawsze brakowało nam funduszy. Teraz jest już dużo lepiej.

Nie używaj tego słowa dla niektórych z nas to jak pobudka i niezbyt przyjemna. Ja sam chyba przestanę się w lustrze przyglądać 😁 przynajmniej z bliska - moze to pomoze

Napisano

Unitra nigdy  nie celowała w klasę sprzętu hiend i trudno tutaj porównywać ówczesne konstrukcje do portfolio takich potęg jak Pioneer, Sony, Technics,...Produkowano głównie na rynek wewnętrzny o rodzime elementy, które były takie sobie...szczególne braki były w półprzewodnikach bo i u nas szczytem techniki był tranzystor 2N3055 gdzie w tym okresie japońskie tranzystory Toshiba były 3 razy mocniejsze z 3 x szerszym pasmem. Wyprodukowanie wzmacniacza 2 x 50 W było nie lada wyczynem. Dodatkowo w latach 80 tych Japończycy zaczęli stosować tanie i zaawansowane procesory zintegrowane u nas raczkowała wtedy technologia CMOS co jeszcze bardziej pogłębiło różnice technologiczne. To tak trochę jak z techniką telewizyjną - w latach 80 tych na zachodzie upowszechniły się tv kolorowe (Saba, TFK, Nordmende,..) u nas w latach 80 tyvh Unimor klepał jeszcze sprzęt czarno biały oparty o proste układy scalone.

Unitra miała kilka model ciekawych z wyższej półki które były wersjami ekspertowymi czy też powstały przy współpracy z zagranicznymi firmami; Sanyo, Grundig, Thomson. Wzmacniacz PA428 wyglądał super i konstrukcyjnie dorównywał wyrobom konkurencji. Ale tutaj tranzystory mocy dali Francuzi....

Obecna reaktywacji Unitry. Czemu nie - jest jakaś pasja, pomysł i szukanie niszy. To widać iż to nie będą produkty i firma globalna w stylu Marantz a raczej manufaktura - mała firemka oferująca coś innego, specyficznego. Sam obecny wzmacniacz z wyglądu jest specyficzny...bo i mało kto stawia na taki design ( mało kto stosuje wskaźniki VU). Zresztą nie ma szans aby powstała teraz jakakolwiek duża nowa firma audio - za duże koszty wejście w rynek a i rynek jest już podzielony. Obecnie powstaje ogrom małych firemek audio , które coś tam próbują sprzedać. Na samym rynku krajowym mamy kilu znanych producentów min. wzmacniaczy lampowych. Obecna Unitra to firemka składająca się z kilku osób to nie jest i  nie będzie kombinat zatrudniający tysiące osób.

Warto wspomnieć iż nie takie potęgi upadły jak Unitra; nie poradził sobie Telefunken, Grundig, Saba, RFT, Dual, Grundig, Philips,...w zasadzie wszystkie europejskie potęgi audio przegrały z producentami japońskimi. No zostało trochę starej angielskiej szkoły audio ale te firmy raczej zawsze celowały w specyficzny, loklany rynek.

Miałem kilka wyższych modeli sprzętu Unitra i nie oceniam tego sprzętu najgorzej.

Napisano (edytowany)
13 minut temu, elektron6 napisał:

u nas szczytem techniki był tranzystor 2N3055

Wiem coś na ten temat - musiałem w 1980r wymienić w mojej Kleopatrze. I gdyby nie znajomy radioamator, który zdobył dla mnie te tranzystory , to mógłbym moją Kleopatrę wyrzucić na śmietnik. 

Edytowano przez Rega
Napisano
1 godzinę temu, elektron6 napisał:

Yamaha wiadomo:) wskaźniki VU + przełączniki hebelkowe.

Moda na retro i wskaźniki VU powróciła już jakiś czas temu: Advance Acoustic, NAD, Technics...

Wzmacniacz Unitry będzie miał w swoim segmencie silną, markową konkurencję. Do tego tańszą i bardziej zaawansowaną technicznie.

NAD_01.png.38bb06510f184a24642d9c1cc35ca1a0.png

jbl-sa750-srebrny.jpg.295b9d44c28d3df84539debcb3ad9e89.jpg

Napisano (edytowany)

Można kombinować żeby zrobić u nich zlot forumowy dla nich to darmowa reklama przecież, myślę że chętnie by poznali opinię audiofili. 

Edytowano przez RLC2
Napisano (edytowany)

Prawie jak Izera , kupa kasy na projekt. Lata minęły kasa w błoto i nowy projekt bo niby nie modny już a zamiast fabryki ściernisko,😁 

UNITRA to nie tylko marka , to jest wspomnienie tamtych czasów (dla mnie) , no ale jak komuś się przelewa to z sentymentu może zamówić w ciemno 😉

Edytowano przez Dedal75