Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Natchnięta wątkiem "Wasze systemy" chciałabym prosić o podzielenie się zdjęciami jak wygląda u was organizacja kabli. Im więcej sprzętu tym trudniej to ogarnąć. Nie liczę na wielki odzew, ale może jednak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Cześć @Asia, może ktoś nazwać mnie jak chce, ale u mnie kable leżą luźno za sprzętem. Brak jakichkolwiek szkodliwych zjawisk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 A sprzątanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 (edytowany) Sprzątanie , a to odsuwam szafkę razem ze sprzętem i z kablami i po problemie, gramofon wisi na ścianie tak więc nie muszę go na nowo ustawiać. Edytowano 30 sierpnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Kwestia estetyki ale większość ma luźno. Problemy robią się np przy robocie sprzątającym. Ja akurat puściłem ostatnio kable w listwie przyściennej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Może jakaś dokumentacja fotograficzna jak ktoś odważny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Wiesz, ciężko zrobić foto pomiędzy szafką a ścianą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Można ukryć kable ale trzeba to przemyśleć. Ja już od roku skończyłem zabawę z kabelkami więc glosnikowe ukryłem. Ale jak często przepinasz, szukasz tych najlepszych, nazywając po imieniu - słyszysz kable - to wstrzymaj się z ostateczną organizacją. Ostatnio gdy kolega pożyczył mi kimber 4vs na tydzień to po prostu tradycyjnie rzuciłem je na podłodze i tyle. Interkonekty miałem pospinane taśmą na rzepy, do kupienia spokojnie na allegro na metry lub szpulka 5m. Ale nie sprawdziło się to, trochę bawiłem się w przepinanie i zawsze trzeba było te rzepy odpinać. Zresztą ortodoksyjnie patrząc lepiej nie trzymać w jednej wiązce różnych kabli by nawzajem nie oddziaływały na siebie. Nie jestem w stanie oczywiście stwierdzić czy kable spięte rzepem i kable luzem grały inaczej. Są tu dobrzy fachowcy od ślepych testów, ja nie.https://allegro.pl/oferta/organizer-kabli-tasma-opaska-rzep-rzepowa-10mm-5m-9706061226 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 1 godzinę temu, Wito76 napisał: Interkonekty miałem pospinane taśmą na rzepy, do kupienia spokojnie na allegro na metry lub szpulka 5m. Ale nie sprawdziło się to, U mnie też. Może teraz gdy już nie zmieniam położenia klocków , choć , nie , wkurza mnie ta taśma 2 godziny temu, Wito76 napisał: Ja akurat puściłem ostatnio kable w listwie przyściennej. Jak dużej ? Bo ja muszę schować ........ No dobra , w listwie przyściennej upchnąłem głośnikowe do tyłów KD oraz kabel do suba. 2 godziny temu, Asia napisał: Może jakaś dokumentacja fotograficzna jak ktoś odważny? Jestem tak szczęśliwy z nowego zakupu / pre/ , że co mi tam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 He,he,he widoczek pyszny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 (edytowany) No dobra, ale masz tam także kd, prawda? Ja na razie mam mało sprzętu i niewiele kabli, ale widzę tu duże pole do zamieszania w przyszłości, i to nie aż tak odległej. Najpierw DDRC-22D, potem DAC. A gdybym dodała drugi wzmacniacz (lampowy) i chciała sobie szybko przełączyć? Edytowano 30 sierpnia 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 46 minut temu, Asia napisał: Najpierw DDRC-22D, potem DAC. A gdybym dodała drugi wzmacniacz (lampowy) i chciała sobie szybko przełączyć? I już jesteś tylko o krok od sytuacji ze zdjęcia 49 minut temu, Asia napisał: No dobra, ale masz tam także kd, prawda? Tak dochodzi jeszcze okablowanie KD , Asusa / multimedia/ i TV. 54 minuty temu, Marek Muszyński napisał: He,he,he widoczek pyszny Sam nie wiem jak ja to robię , że to wszystko działa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Jak dużej ? Bo ja muszę schować ........ No dobra , w listwie przyściennej upchnąłem głośnikowe do tyłów KD oraz kabel do suba. Kurcze, nie powiem Ci teraz, poza domem jestem. Standardowa listwa pcv przyścienna jaką stosujemy po montażu paneli. Tak z pamięci jakieś 7cm wysokości. Ale niezbyt wygodnie się je upycha tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 15 minut temu, Wito76 napisał: Ale niezbyt wygodnie się je upycha tam. Ja po kilku przymiarkach zastosowałem takie https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-panele-scienne/listwy-i-akcesoria-wykonczeniowe/listwy-przypodlogowe-pcv/listwa-przypodlogowa-pcv-dab-bourbon-lm-60-mm-arbiton,p193491,l200.html Zdejmuje się górę listwy , kable można umieścić także w dolnej części / te stałe/, a w górnej te które częściej zmieniamy. Nie polecam listew z wysuwanym samym środkiem , bo raz że się mało mieści , a dwa że łamią się zaczepy i potem dramatycznie źle to wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 No właśnie mam te z wysuwanym środkiem, Vox bodajże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 13 minut temu, Wito76 napisał: No właśnie mam te z wysuwanym środkiem, Vox bodajże. Wszystko zależy od ilości kabli i ich średnicy. U mnie się nie sprawdziły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Ja mam organizer kabli do tv , taki szeroki dynks kupowany w 2-3m kawałkach. Obtacza się kable i zaciska na rzepie , fajnie wygląda - końcówki można trytytką docisnąć albo takim mniejszym rzepowym czymś do kabli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Próbowałem różnych opcji z kablami. Próba organizacji pod kątem estetyki skończyła się tym, że miałem problem za każdym razem, kiedy potrzebowałem coś wypiąć, przepiąć, przestawić, bo musiałem wyciągać kable z organizerów. Brak organizacji, czyli "byle jak" to problem przy sprzątaniu, wygląda to paskudnie, a przy tym np. kabel zasilający idący obok antenowego może przenosić zakłócenia na ten drugi. Dlatego po remoncie zamiast na chama organizować kable, postanowiłem lepiej zorganizować ustawienie samego sprzętu, a kable mam lajtowo zorganizowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 54 minuty temu, Dzik napisał: postanowiłem lepiej zorganizować ustawienie samego sprzętu, A co dokładnie masz na myśli? Nowy mebel pod sprzęt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 20 minut temu, Asia napisał: A co dokładnie masz na myśli? Nowy mebel pod sprzęt? Niekoniecznie nowy mebel. Rozstawiłem sprzęt bardziej pod kątem tego, jak jest ze sobą połączony (czyt. pod kątem połączeń), tak aby kable możliwie najmniej się ze sobą krzyżowały. Rozmieszczenie gniazdek też było czynnikiem, bo cały tor audio mam pod jednym gniazdkiem, a pierdoły typu lampki, ładowarki i inne mają oddzielną listwę podpiętą do innego gniazdka. Ponadto dopasowałem długość kabli do rozmieszczenia, aby nic nie było za krótkie/za długie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Rozumiem. Dobry pomysł jak się już ma wszystko co do szczęścia potrzebne. 3 godziny temu, Kubakk napisał: mam organizer kabli do tv Coś co przypomina peszel do kabli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 (edytowany) . Edytowano 30 sierpnia 2021 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Na razie wysnuwam wniosek, że najlepszym sposobem na organizację kabli jest all-in-one 😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 (edytowany) Albo wentylowana szafa rack i wszystko schowane. Ja idę tą drogą. Edytowano 30 sierpnia 2021 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Nie czujesz się jak byś nadal był w pracy? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts