Rega Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Tomek - od wczoraj mieszkasz w Polsce? Tak jest od wielu lat , a od dwóch to szczególnie. Bez żadnych hamulców moralnych i wszystkich innych. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 @tomek4446 To jest podobny myk jak przesłuchiwanie w charakterze świadka we własnej sprawie. Tu akurat chodzi o to, że jako świadek nie możesz odmówić zeznań. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 „Za PiS mogę nawet oddać życie!” https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,29287921,za-pis-moge-nawet-oddac-zycie-odwiedzam-wujow-i-ciotki-z.html 🤦 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 Niechby tak wszyscy zwolennicy oddali... 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 Wystawienie tzw. "szopki" w urzędzie miasta łamie ustawę z 1905 r. o zasadzie laickości państwa francuskiego i neutralności służby publicznej. Umieszczanie „jakiegokolwiek znaku lub emblematu religijnego na pomnikach publicznych lub w jakimkolwiek miejscu publicznym, z wyjątkiem [...] muzeów lub wystaw" jest we Francji zabronione. – administracja publiczna nie może faworyzować jakiejkolwiek religii, a szopka jest symbolem chrześcijańskim par excellence – https://wyborcza.pl/7,75399,29296409,we-francji-toczy-sie-zazarty-spor-o-szopki.html Tak, z roku 1905. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 Nie to żebym się czepiał. ale u nas w Polsce ale w latach 50/60 wszystko się zmieniło... Po przewrocie w latach 90 gdyby wszystkich komunistów odjąć zostałoby Polaków 25 milionów. A nadal było 35 milionów... Francji gdyby tak zaimplementować system komunizmu... Zrresztą nie tylko Francji. Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, choć np w NRD do dziś widzę gdzie przebiegała granica wschód /zachód. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Dnia 25.12.2022 o 19:22, gienas napisał: Po przewrocie w latach 90 Ja bym tego akurat '89 przewrotem nie nazwał. Przewrót był w 1945 i 2015 - pierwszy komunistyczny, drugi faszystowski. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Mateusz Morawiecki wziął udział w noworocznym Q&A (questions and answers, pol. pytania i odpowiedzi) na Facebooku. W pewnym momencie premier wyraził szokujące oświadczenie. Stało się to po pytaniu od jednego z internautów: "Czy przywrócenie kary śmierci za najcięższe przestępstwa, w tym zdradę stanu, zahamuje pańskie oraz kolegów zapędy do niszczenia i grabieży polskiego mienia oraz sprowadzenia obywateli do rangi niewolnika?". W pierwszej części odpowiedzi na – jak sam ocenił – "ostre pytanie" premier odniósł się do poprzednich rządów PO. – Nie wiem, czy pan wie, na czym polegało rozprzedawanie polskich dóbr, przedsiębiorstw i firm w czasach Platformy Obywatelskiej – stwierdził Morawiecki. W dalszej części przekonywał oglądających go internautów, że to jego rząd zajmował się repolonizacją sprzedanych przedsiębiorstw. – Oni sprzedawali wszystko, nawet chcieli sprzedać Lotos do ruskich, nic im nie przeszkadzało. Szczerze powiedziawszy, pomylił pan adresy – oznajmił premier. Odnosząc się do "niewolników", Morawiecki mówił o podniesieniu wieku emerytalnego przez rząd PO-PSL, a także o obowiązku szkolnym dla sześciolatków. Mateusz Morawiecki: Jestem zwolennikiem kary śmieci – Generalnie z tą karą śmierci należałoby przemyśleć i nie postępować pochopnie jak współczesny świat, żeby szybko wyeliminować karę śmierci. Oczywiście ona za najcięższe przestępstwa moim zdaniem powinna być dopuszczalna – powiedział szef rządu Prawa i Sprawiedliwości. I dodał: – Uważam, że to był taki przedwczesny wynalazek lat 90. czy też wcześniejszych. Tutaj również nie zgadzam się z nauką Kościoła, ponieważ jestem zwolennikiem kary śmieci. https://natemat.pl/459859,mateusz-morawiecki-jestem-zwolennikiem-kary-smieci Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 (edytowany) Warszawska prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko Kazimierzowi Marcinkiewiczowi dotyczący uchylania się od obowiązku alimentacyjnego. Były premier z lat 2005-06 jest zobowiązany do płacenia swojej byłej żonie Izabeli Olchowicz alimentów w wysokości 4,5 tys. zł miesięcznie. https://natemat.pl/460066,marcinkiewicz-stanie-przed-sadem-byly-premier-komentuje Art. 286 KK. Oszustwo § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Jakich on ma prawników, to ja nie mam k... pojęcia. Przecież ten kurwiszon żeruje na nim. Cytat Według Rządu RFN sprawa reparacji i odszkodowań za straty wojenne pozostaje zamknięta, a Rząd RFN nie zamierza podejmować negocjacji w tej sprawie. No i tu się z niemieckim rządem nie zgadzam. Edytowano 3 stycznia 2023 przez dorsz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 9 minut temu, dorsz napisał: No i tu się z niemieckim rządem nie zgadzam. Możesz rozwinąć? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Dlaczego mam ciągłe wrażenie , że od 2015 roku , to Państwo opiera się tylko na tym co komuś zabierze , a jak już położyło przedsiębiorczość na łopatki, to z kolei co kto ma nam dać. UE , Niemcy reparacje , Amerykanie nas dymają jak to amerykanie, gość z Pcimia mi tłumaczy , że mnie złupił dla mojego dobra , bo jak by obniżył cenę paliwa ,gdy cena baryłki szła w dół , to stałbym w kolejce na stacji i jeszcze bym się przeziębił. Pinokio z Witek mówią mi co by było jak by wybory wygrała KO , skąd wiedzą ,tego już nie mówią. TVPis wycina z materiałów niewygodne fragmenty ,jak za dobrych czasów komunistycznej cenzury i to za moje pieniądze . I mają 30% poparcia ? Kocham ten kraj ! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 (edytowany) @tomek4446 no to jeszcze w/g dzisiejszych wiadomości policja będzie sprawdzać czy kierowca posiadający odbiornik radiowy w samochodzie, ma opłacony abonament RTV. I nie musi go uzywać. Wystarczy, że ma. A to, że orżnęli nas wszystkich kasując przynajmniej o złotówkę na każdym litrze paliwa za duzo w ciągu ostatniego pół roku to szukanie ,,dziury w całym,, . Szczyt arogancji. Edytowano 3 stycznia 2023 przez Rega Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 @Rega byłem u córki na wsi na wigilii. Przeprowadziła się z Warszawy / na razie twierdzi , że na stałe/. Zasymilowała się już z lokalną społecznością i to co ją najbardziej uderzyło to brak rozmów o polityce. Bywa z mężem na imprezach , jest zapraszana na imieniny , dożynki , sylwestra i ..... nikt nie gada o polityce. Zapytała kiedyś Sołtysa , czy polityka jest im obojętna ? I wiesz co usłyszała ? Że Oni , żyją swoim rytmem , to biedna wieś i ludzie skupiają się na przeżyciu dnia kolejnego. Tak było za rządów Solidarności , SLD, PO, PIS i nic się nie zmieniło. Bardziej ich interesuje z kim sypia córka sąsiada , czy kto się nawalił , niż kto rządzi tym krajem. I wiesz , że Oni są szczęśliwsi ? 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Bardziej ich interesuje z kim sypia córka sąsiada , czy kto się nawalił , niż kto rządzi tym krajem. A potem i tak pójdą zagłosować na PiS. Bo kto doł tyle jak nie łone Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 10 minut temu, lpomis napisał: A potem i tak pójdą zagłosować na PiS. Bo kto doł tyle jak nie łone Wiesz Wojtek , tu już nawet nie chodzi o to kto ile dał. Im po prostu wisi kto tu rządzi. i na tym polega genialny plan pis-u o urządzeniu punktów wyborczych przy kościołach. jak ksiądz powie z ambony , że trzeba zagłosować i nie na bezbożników to zagłosują. Dlaczego skoro chcą ułatwić wszystkim głosowanie nie wprowadzą głosowania przez internet ? A bo internetowo zagłosują młodzi , którzy do tej pory nie chodzą , bo im się nie chce , a to nie elektorat pis-u i jest za duże ryzyko przegranej. Proste ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Proste jak drut . Jeden z rykoszetów PZPR -> zawodówka i do roboty. Ten "trend" się utrzymuje utrzymywany przez PZPR aktualny... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 (edytowany) @gienas te zawodówki to akurat nie był głupie. Zapewniały normalne funkcjonowanie państwa. Potem ktoś wpadł na pomysł , że całe społeczeństwo musi mieć wyższe wykształcenie , pojawiły się licencjaty i takie tam i teraz hydraulik zarabia więcej niż wykładowca Politechniki czy Uniwersytetu 😂 Zawodówka nie ograniczała dalszego wykształcenia. Mój wujas skończył zasadniczą elektryczną , potem technikum morskie , Wyższą Szkołę Morską i 28 lat pływał jako kapitan na dużych statkach bazach. A więc jak ktoś chciał to mógł. Edytowano 3 stycznia 2023 przez tomek4446 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 (edytowany) Masz rację, kto chce - może, i zrobi. Mnie bardziej chodziło podejście - po co Ci szkoła, do roboty i już masz pieniądze... To podejście, jego propagowanie, działa cały czas -> jak widać po tym 30% poparciu... tfu na psa urok edit: Tak czytam siebie i widzę za czarno jednakowoż. Edytowano 3 stycznia 2023 przez gienas Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Dlaczego skoro chcą ułatwić wszystkim głosowanie nie wprowadzą głosowania przez internet ? Dobre pytanie. Porobili profile zaufane, huje muje żeby się zalogować, pisma urzędowe można wysyłać, pity rozliczać, myślę że technologicznego problemu by zagłosować nie powinno być problemu - oprócz tego potencjalnego związanego z przeciążeniem serwerów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 6 godzin temu, gienas napisał: Możesz rozwinąć? A to były jakieś negocjacje Polski z RFN w tej sprawie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 @dorsz po pierwsze: Wygrałem wojnę i stawiam warunki - nie negocjuję z przegranym. Po drugie, przykrzejsze: Alianci wygrali wojnę i postawili warunki reparacyjne. W których to warunkach jako Polska mieliśmy gówno do gadania. Alianci to Churchill, Stalin i Roosvelt. Stalin zabrał ( czytaj ukradł ) naszą część. Zawsze powtarzam że dobry ruski to... parafrazując zdanie XIX-wiecznych białych osadników o rdzennych Indianach. Polecam przewertować historię i chwilę się zastanowić. Bo dziś kurdupel nadaje się do kuracji Alexa na końcu "Clockwork orange" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 2 godziny temu, gienas napisał: @dorsz Polecam przewertować historię i chwilę się zastanowić. To przewertuj i się zastanów. Po wojnie byliśmy pod okupacją sowiecką, a nie suwerennym państwem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 8 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2023 Dnia 4.01.2023 o 19:30, dorsz napisał: To przewertuj i się zastanów. Po wojnie byliśmy pod okupacją sowiecką, a nie suwerennym państwem. E, przesadzasz. Jednak się zastanów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts