no_i_fajnie Napisano Niedziela o 00:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 00:19 57 minut temu, pairtick napisał: Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, Hit. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Niedziela o 07:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:18 14 godzin temu, KrólKiczu napisał: Marcin. A masz może wykresy z REWa sprzed i po dodania suba? Mam, ale traktuje je zbyt intymnie 😀 poszukam kiedyś i wrzucę co się zrobiło na basie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 08:11 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:11 51 minut temu, marcinmarcin napisał: intymnie A gdzie przywitanie i fotka w klubie na N? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Niedziela o 08:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:24 12 minut temu, kaczadupa napisał: A gdzie przywitanie i fotka w klubie na N? Na razie słucha się nowej zabawki 😄 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 11:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:58 Dzięki za konkretną odpowiedź na moją prośbę. 12 godzin temu, pairtick napisał: To są dane świetnie brzmiących kolumn, które kupiłem w 2013 11-12 lat. A karton mi się nie podoba. A może zechciałbyś kiedyś wstawić kilka zdjęć i opowiedzieć o tym „związku”/Wasze systemy. Dziękuję. 12 godzin temu, pairtick napisał: ani na wspieranie ich subwooferem Rozumiem Twój punkt widzenia. A czy któryś z Kolegów doświadczył, że to kolumny mogą wspierać subwoofer? I razem wspierać jakość brzmienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Niedziela o 12:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:05 4 minuty temu, AudioTube napisał: A czy któryś z Kolegów doświadczył, że to kolumny mogą wspierać subwoofer? I razem wspierać jakość brzmienia? Z założenia to sub jest uzupełnieniem pełnopasmowego systemu jako sprzęt o bardzo ograniczonym zakresie przenoszenia częstotliwości, nie odwrotnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 12:10 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:10 Zatem patrzymy na to samo a widzimy inaczej. To wbrew pozorom bardzo częsty przypadek. Zastanawia mnie ile „ważą” te najniższe Herze - tak powiedzmy do 100Hz, a ile np 1250Hz, albo 3780Hz i dorzucę jeszcze 4589Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 17:26 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:26 Dnia 14.02.2025 o 22:14, audiowit napisał: Zacznij od miejsce pod fotelem odsluchowym. Obleciałem cały pokój z subem. Ustawienie zaraz obok miejsca odsłuchowego lub pod nogami jest wg mnie zdecydowanie najlepsze. Gdybym miał dedykowany fotel a nie sofę, to chętnie postawiłbym go pod nim. Dzięki więc za pomysł. Tak czy inaczej, oddaję małego Rela. Mimo sporej poprawy w odbiorze to nadal nie jest poziom kontroli ani szybkości jaka by mi odpowiadała. Odczucie "poduchy" wciąż jest obecne bez względu na to co wykręcę na gałeczkach. Może jeszcze kiedyś sprawdzę coś od innego producenta. Na razie są inne audio priorytety 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Niedziela o 17:37 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:37 Dobra decyzja, poparta odsluchami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Niedziela o 20:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:51 8 godzin temu, AudioTube napisał: A może zechciałbyś kiedyś wstawić kilka zdjęć i opowiedzieć o tym „związku”/Wasze systemy. Cała "tajemnica" polega na tym, że ja słucham muzyki a nie sprzętu. Jak kupiłem, to nie po to aby w kółko coś zmieniać. Tym bardziej, że brzmienie mam wyśmienite 😇 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Niedziela o 21:20 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:20 26 minut temu, pairtick napisał: Jak kupiłem, to nie po to aby w kółko coś zmieniać. Słuchałem ich na AVS , oraz w Salonie. Piękna stolarka. Z tego co pamiętam mają jeden przetwornik. Resztę się dokupuje , czy jak ? Gratulacje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:52 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:52 13 godzin temu, lpomis napisał: Obleciałem cały pokój z subem. Ustawienie zaraz obok miejsca odsłuchowego lub pod nogami jest wg mnie zdecydowanie najlepsze. Gdybym miał dedykowany fotel a nie sofę, to chętnie postawiłbym go pod nim. Dzięki więc za pomysł. Tak czy inaczej, oddaję małego Rela. Mimo sporej poprawy w odbiorze to nadal nie jest poziom kontroli ani szybkości jaka by mi odpowiadała. Odczucie "poduchy" wciąż jest obecne bez względu na to co wykręcę na gałeczkach. Może jeszcze kiedyś sprawdzę coś od innego producenta. Na razie są inne audio priorytety Fajny post. Tez bym tak postawił Ktory mały REL? To może JL Audio? Mały a wariat. Albo KEF ale te drogie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Poniedziałek o 07:15 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:15 19 minut temu, Piotr Sonido napisał: Ktory mały REL? Kilka stron wcześniej jest początek historii. https://forum.audio.com.pl/topic/84904-subwoofer-do-stereo/?do=findComment&comment=698010 Na razie odpuszczam temat z subem. To nie dla mnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Poniedziałek o 09:34 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:34 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Słuchałem ich na AVS , oraz w Salonie. Piękna stolarka. Z tego co pamiętam mają jeden przetwornik. Resztę się dokupuje , czy jak ? Na wypadek gdyby ktoś faktycznie nie znał tego typu głośników: 2 in 1 👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano Poniedziałek o 10:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:57 Jakies 16 lat temu na audio show w UK slyszalem samorobki na Tannoy dual concentric, po 3 duze glosniki (chyba 10 cali) w kolumnie.Nie wygladalo to za pieknie ale brzmialo naprawde rewelacyjnie.Te ktore posiadasz znalazlem jedna pare na sprzedaz za 4500 € na slowacji.Fajne paczki, z calej serii chyba najladniesze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 11:05 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:05 @pairtick odnotowałem, bo to rzadkość na tym forum, że tyle lat z przyjemnością zachwycasz się tym brzmieniem. Jestem ciekawy, czy oprócz zalet, są jakieś wady, bariery, ograniczenia tego typu driverów. 2 in 1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Poniedziałek o 16:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:13 5 godzin temu, pm525 napisał: Te ktore posiadasz znalazlem jedna pare na sprzedaz za 4500 € na slowacji.Fajne paczki, z calej serii chyba najladniesze. Na eBay są Tannoy Definition DC10A za £3.5k, taki sam głośnik, brak regulacji i audiofilskie podstawki 😉 5 godzin temu, AudioTube napisał: @pairtick odnotowałem, bo to rzadkość na tym forum, że tyle lat z przyjemnością zachwycasz się tym brzmieniem. Jestem ciekawy, czy oprócz zalet, są jakieś wady, bariery, ograniczenia tego typu driverów. 2 in 1. Jak się okazało już po zakupie, to nie tylko mnie się podobają Tannoye 😇 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano Poniedziałek o 21:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:48 Tannoy uzależnia. Miałem kilka: xt8f, Devon, 12 DC w customowych obudowach, DC10t Obecnie Berkeley a.d. 1976 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 23:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:16 Dnia 16.02.2025 o 21:20, tomek4446 napisał: Piękna stolarka. Gdzieś czytałem że obudowy do Tannoy-a powstają w Polsce. Mowa o tych "droższych". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Wtorek o 01:06 Udostępnij Napisano Wtorek o 01:06 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Gdzieś czytałem że obudowy do Tannoy-a powstają w Polsce. Mowa o tych "droższych". Z tego co pamiętam, nie mniej niż od piętnastu lat. A od czasu likwidacji fabryki w Szkocji, robią w Polsce 👍 I tak patrząc na ich stronę, to po lewej Fyne Audio, a po prawej Tannoy 😁 https://diora.swidnica.pl/produkty/ 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Wtorek o 01:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 01:40 Update: * As it turns out, our Polish contributor didn't check his facts. "Only the entry-level Tannoy residential loudspeakers (Mercury, Revolution, Precision) are made in China. The vast majority of Tannoy loudspeakers including all of the high-end residential, Prestige traditional and most pro-audio/touring models are still made in Scotland. The Definition series (including the Tannoy Definition DC10A) is made at Tannoy’s headquarters and main factory in Coatbridge in Scotland." https://6moons.com/audioreviews/tannoy5/1.html Lipiec 2013. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:23 23 godziny temu, lpomis napisał: Kilka stron wcześniej jest początek historii. https://forum.audio.com.pl/topic/84904-subwoofer-do-stereo/?do=findComment&comment=698010 Na razie odpuszczam temat z subem. To nie dla mnie. Rozumiem, dzieki! 20 godzin temu, pairtick napisał: Na wypadek gdyby ktoś faktycznie nie znał tego typu głośników: 2 in 1 👍 Mają 2 w 1 nic się nie dokupuje 4 godziny temu, pairtick napisał: Update: * As it turns out, our Polish contributor didn't check his facts. "Only the entry-level Tannoy residential loudspeakers (Mercury, Revolution, Precision) are made in China. The vast majority of Tannoy loudspeakers including all of the high-end residential, Prestige traditional and most pro-audio/touring models are still made in Scotland. The Definition series (including the Tannoy Definition DC10A) is made at Tannoy’s headquarters and main factory in Coatbridge in Scotland." https://6moons.com/audioreviews/tannoy5/1.html Lipiec 2013. Bardzo stare info bo żadnej z tych serii jużnie ma Miałem Focal zdaje się też robi u nas. Czy coś się zmieniło? My to jednak umiemy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 05:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:47 A mnie ciekawi trochę inna kwestia, rel który jest de facto zajebisty subwooferem i najlepiej gra przez połączenie speak on (wklepane do dwóch plusowych terminalni ) na logikę jako jedna sztuka gra w mono czy źle rozumuje? To wtedy lepiej zainwestować w gorsze 2 x T9x czy w jedną petardę s510 bo ten to już jest kosa ( wiadomo ze najlepiej w dwa lepsze tylko wtedy to suma jest kolosalna ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:33 Zalezy od akustyki pomieszczenia. Model T9x jest świetny. Wiec w opcji dwóch takich nie nazwał bym ich "gorsze". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano wczoraj o 08:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:28 Podłączenie drugiego jak u mnie , stoją przy kolumnach jest od razu wyraźnie słyszalne. Warto spróbować jak ktoś nie próbował. Bonusem jest to , że wtedy jeżeli bas ma grać z lewej strony na przykład to gra z lewej a nie są dwa kanały sumowane do jednego i to się słyszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts