Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo

Polar

Recommended Posts

Dzięki za konkretną odpowiedź na moją prośbę. 

12 godzin temu, pairtick napisał:

To są dane świetnie brzmiących kolumn, które kupiłem w 2013

11-12 lat. A karton mi się nie podoba. A może zechciałbyś kiedyś wstawić kilka zdjęć i opowiedzieć o tym „związku”/Wasze systemy. Dziękuję.

12 godzin temu, pairtick napisał:

ani na wspieranie ich subwooferem

Rozumiem Twój punkt widzenia.

A czy któryś z Kolegów doświadczył, że to kolumny mogą wspierać subwoofer? I razem wspierać jakość brzmienia?

Dnia 14.02.2025 o 22:14, audiowit napisał:

Zacznij od miejsce pod fotelem odsluchowym.

Obleciałem cały pokój z subem. Ustawienie zaraz obok miejsca odsłuchowego lub pod nogami jest wg mnie zdecydowanie najlepsze. Gdybym miał dedykowany fotel a nie sofę, to chętnie postawiłbym go pod nim. Dzięki więc za pomysł.

Tak czy inaczej, oddaję małego Rela. Mimo sporej poprawy w odbiorze to nadal nie jest poziom kontroli ani szybkości jaka by mi odpowiadała. Odczucie "poduchy" wciąż jest obecne bez względu na to co wykręcę na gałeczkach. Może jeszcze kiedyś sprawdzę coś od innego producenta. Na razie są inne audio priorytety :)

8 godzin temu, AudioTube napisał:

A może zechciałbyś kiedyś wstawić kilka zdjęć i opowiedzieć o tym „związku”/Wasze systemy. 

Cała "tajemnica" polega na tym, że ja słucham muzyki a nie sprzętu. Jak kupiłem, to nie po to aby w kółko coś zmieniać. Tym bardziej, że brzmienie mam wyśmienite 😇 

Tannoy_Kensington_GR_unbx-0008.jpg

Screenshot_20250216-204957.jpg

13 godzin temu, lpomis napisał:

Obleciałem cały pokój z subem. Ustawienie zaraz obok miejsca odsłuchowego lub pod nogami jest wg mnie zdecydowanie najlepsze. Gdybym miał dedykowany fotel a nie sofę, to chętnie postawiłbym go pod nim. Dzięki więc za pomysł.

Tak czy inaczej, oddaję małego Rela. Mimo sporej poprawy w odbiorze to nadal nie jest poziom kontroli ani szybkości jaka by mi odpowiadała. Odczucie "poduchy" wciąż jest obecne bez względu na to co wykręcę na gałeczkach. Może jeszcze kiedyś sprawdzę coś od innego producenta. Na razie są inne audio priorytety :)

Fajny post. Tez bym tak postawił :)

Ktory mały REL? To może JL Audio? Mały a wariat. Albo KEF ale te drogie.

Jakies 16 lat temu na audio show w UK slyszalem samorobki na Tannoy dual concentric, po 3 duze glosniki (chyba 10 cali) w kolumnie.Nie wygladalo to za pieknie ale brzmialo naprawde rewelacyjnie.Te ktore posiadasz znalazlem jedna pare na sprzedaz za 4500 € na slowacji.Fajne paczki, z calej serii chyba najladniesze.

5 godzin temu, pm525 napisał:

Te ktore posiadasz znalazlem jedna pare na sprzedaz za 4500 € na slowacji.Fajne paczki, z calej serii chyba najladniesze.

Na eBay są Tannoy Definition DC10A za £3.5k, taki sam głośnik, brak regulacji i audiofilskie podstawki 😉 

5 godzin temu, AudioTube napisał:

@pairtick odnotowałem, bo to rzadkość na tym forum, że tyle lat z przyjemnością zachwycasz się tym brzmieniem.

Jestem ciekawy, czy oprócz zalet, są jakieś wady, bariery, ograniczenia tego typu driverów. 2 in 1.

Jak się okazało już po zakupie, to nie tylko mnie się podobają Tannoye 😇 

Screenshot_20241121-194516.jpg

Screenshot_20250217-161510.jpg

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Gdzieś czytałem że obudowy do Tannoy-a powstają w Polsce. 

Mowa o tych "droższych". 

Z tego co pamiętam, nie mniej niż od piętnastu lat. A od czasu likwidacji fabryki w Szkocji, robią w Polsce 👍 

I tak patrząc na ich stronę, to po lewej Fyne Audio, a po prawej Tannoy 😁 

https://diora.swidnica.pl/produkty/

DJI_0313~2.jpg

Update: 

* As it turns out, our Polish contributor didn't check his facts. "Only the entry-level Tannoy residential loudspeakers (Mercury, Revolution, Precision) are made in China. The vast majority of Tannoy loudspeakers including all of the high-end residential, Prestige traditional and most pro-audio/touring models are still made in Scotland. The Definition series (including the Tannoy Definition DC10A) is made at Tannoy’s headquarters and main factory in Coatbridge in Scotland."

https://6moons.com/audioreviews/tannoy5/1.html

Lipiec 2013.

23 godziny temu, lpomis napisał:

Kilka stron wcześniej jest początek historii.

https://forum.audio.com.pl/topic/84904-subwoofer-do-stereo/?do=findComment&comment=698010

Na razie odpuszczam temat z subem. To nie dla mnie.

Rozumiem, dzieki!

20 godzin temu, pairtick napisał:

Na wypadek gdyby ktoś faktycznie nie znał tego typu głośników: 2 in 1 👍 

c629692f6f48d10ab993b4e6236440b5.jpg

kgba7bbleonvrcs5qdxz.jpg

lqvvkvej1popatadszxf.jpg

mzomyctplu08wityyjmw.jpg

1458542828pic6.jpg

Mają 2 w 1 nic się nie dokupuje :)

4 godziny temu, pairtick napisał:

Update: 

* As it turns out, our Polish contributor didn't check his facts. "Only the entry-level Tannoy residential loudspeakers (Mercury, Revolution, Precision) are made in China. The vast majority of Tannoy loudspeakers including all of the high-end residential, Prestige traditional and most pro-audio/touring models are still made in Scotland. The Definition series (including the Tannoy Definition DC10A) is made at Tannoy’s headquarters and main factory in Coatbridge in Scotland."

https://6moons.com/audioreviews/tannoy5/1.html

Lipiec 2013.

Bardzo stare info bo żadnej z tych serii jużnie ma :(

Miałem

Focal zdaje się też robi u nas.

Czy coś się zmieniło? My to jednak umiemy :)

A mnie ciekawi trochę inna kwestia, rel który jest de facto zajebisty subwooferem i najlepiej gra przez połączenie speak on (wklepane do dwóch plusowych terminalni ) na logikę jako jedna sztuka gra w mono czy źle rozumuje? To wtedy lepiej zainwestować w gorsze 2 x T9x czy w jedną petardę s510 bo ten to już jest kosa ( wiadomo ze najlepiej w dwa lepsze tylko wtedy to suma jest kolosalna )