Lukasz.h2o Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca a co w temacie używek? "Czy to bezpieczne isc w uzywki (np. jesli wizualnie nie jest uszkodzony i gra czysto to ok, brac i nie ma ryzyka?), czy jednak po kilku kilkunastu latach membrany sie rozsypują i glosnik do kosza?" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca (edytowany) 43 minuty temu, Lukasz.h2o napisał: "Czy to bezpieczne isc w uzywki (np. jesli wizualnie nie jest uszkodzony i gra czysto to ok, brac i nie ma ryzyka?), czy jednak po kilku kilkunastu latach membrany sie rozsypują i glosnik do kosza?" Mój znajomy ma 25 letniego RELa i nic mu się nie dzieje. Oczywiście nowoczesne RELe grają lepiej bo technologia poszła do przodu, ale jeśli sprzęt jest dobrej jakości, nie trzymany na Słońcu i nie mrożony to powinien działać bez problemu. Edytowano 19 czerwca przez pavello Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 20 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: a co w temacie używek? "Czy to bezpieczne isc w uzywki (np. jesli wizualnie nie jest uszkodzony i gra czysto to ok, brac i nie ma ryzyka?), czy jednak po kilku kilkunastu latach membrany sie rozsypują i glosnik do kosza?" REL. ale musisz go sprawdzić u sprzedającego. Jest dużo modeli które warto nabyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Głos na rela T9x Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz.h2o Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Szanowni, mam wzmaka za 2200 i kolumny za 1800... wiem ze to nie audiofilskie podejscie, ale nie moge wydac na uzuplnienie systemu 5-9 kpln! pewnie kupie cos za 1000-2000 z mozliwoscią zwrotu gdyby sie okazalo ze nie pomaga a jedynie "dudni"... no nic pozostaje mi podziekowac za pomoc mimo iz nie skorzystam z rad:/ milego dnia! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) @Lukasz.h2o Akurat ja mam w poważaniu audiofilskie pisanie oraz takowe podejście, po prostu rele bardzo dobrze spisują się w stereo, miałem dwa modele i na obu było czuć świetną jakość basu, jest soczyste uderzenie, moc oraz dopełnienie niskich jeśli ich brakuje, a jeśli nie to jest to fajna przyprawa, bardzo łatwo wpasowują się w całość - daj znaka jak tam wypadną testy Edytowano 20 czerwca przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca (edytowany) 20 godzin temu, Lukasz.h2o napisał: Szanowni, mam wzmaka za 2200 i kolumny za 1800... wiem ze to nie audiofilskie podejscie, ale nie moge wydac na uzuplnienie systemu 5-9 kpln! pewnie kupie cos za 1000-2000 z mozliwoscią zwrotu gdyby sie okazalo ze nie pomaga a jedynie "dudni"... no nic pozostaje mi podziekowac za pomoc mimo iz nie skorzystam z rad:/ milego dnia! Znajdziesz REL w tej cenie. Będzie on jednak wiekowy. Dlatego sprawdz go przy zakupie Edytowano 21 czerwca przez Piotr Sonido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 9 grudnia Udostępnij Napisano 9 grudnia Szukam suba do metrażu 18m2, ale chciałbym dobrego brzmienia do muzyki stereo jakoś moje Dali450 mają bas ale jest go trochę mało co można polecić. Zaznaczę że na rel t9x mnie nie stać, a chciałbym taki co mi nie braknie kopnięcia i do słuchania muzyki filmowej a z drugiej strony medalu do słuchania dobrej stopy też. Proszę o poradę. Myślę na rel. Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki górki na basie w akustyce pokoju. Chciałem kupić kolumny ale wiązało by się to z kosztami zmiany wzmacniacza na mocniejszy .A mój wzmacniacz nie ma nawet wyjścia na subaru poprostu zwykły cayin mt-35s, czyli lampowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marlin Napisano Piątek o 03:17 Udostępnij Napisano Piątek o 03:17 (edytowany) Dnia 9.12.2024 o 20:37, Radek Kostrzewski napisał: Szukam suba do metrażu 18m2, ale chciałbym dobrego brzmienia do muzyki stereo jakoś moje Dali450 mają bas ale jest go trochę mało co można polecić. Zaznaczę że na rel t9x mnie nie stać, a chciałbym taki co mi nie braknie kopnięcia i do słuchania muzyki filmowej a z drugiej strony medalu do słuchania dobrej stopy też. Proszę o poradę. Myślę na rel. Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki górki na basie w akustyce pokoju. Chciałem kupić kolumny ale wiązało by się to z kosztami zmiany wzmacniacza na mocniejszy .A mój wzmacniacz nie ma nawet wyjścia na subaru poprostu zwykły cayin mt-35s, czyli lampowy. Jeśli na zdjęciu jest Twoje pomieszczenie, to pytanie o SUBa zakrawa o surrealizm. Zainwestowałeś kasę w akustykę i chcesz dostroić brzmienie SUBem? Nie wiem jak to napisać, żeby było obrazowo. A napiszę, najwyżej mniej zbanują: trochę pedalska sytuacja. PS. Walcz o stereo, a nie żadne SUBy, które wypaczają przekaz. Edytowano Piątek o 03:18 przez Marlin 2 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Piątek o 04:29 Udostępnij Napisano Piątek o 04:29 (edytowany) 1 godzinę temu, Marlin napisał: najwyżej mniej zbanują Zanim to zrobią, zechciałbyś „swoimi”, ale salonowymi słowami wytłumaczyć, kiedy użyłbyś suba do stereo. I jak jeszcze zdążysz, to co masz na myśli pisząc wypaczony przekaz. Edytowano Piątek o 04:39 przez AudioTube 2 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Piątek o 09:02 Udostępnij Napisano Piątek o 09:02 Z tym wypaczonym przekazem troszkę się zgadzam bo sub w stereo powoduje wypaczony przekaz gdyż powinny być dwa po jednym na kanał 😀 to tak trochę żartem, trochę z praktyki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Piątek o 11:40 Udostępnij Napisano Piątek o 11:40 2 godziny temu, 77Mariusz77 napisał: Z tym wypaczonym przekazem troszkę się zgadzam bo sub w stereo powoduje wypaczony przekaz gdyż powinny być dwa po jednym na kanał 😀 to tak trochę żartem, trochę z praktyki 😉 Trochę w tym racji jest i to rzeczywiście jest argument na niekorzyść suba w stereo, ale z drugiej strony uzupełnienie tych na prawdę niskich zakresów na prawdę świetnie poprawia całościowy odbiór głębi więc wcale nie dziwi mnie chęć posiadania suba w takich zestawach. Wracając do tematu, ja również obstawałbym za Rel`em. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Piątek o 12:22 Udostępnij Napisano Piątek o 12:22 41 minut temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Wracając do tematu, ja również obstawałbym za Rel`em. Przebijam , rel x2😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 19:00 Udostępnij Napisano Piątek o 19:00 (edytowany) Dnia 9.12.2024 o 19:37, Radek Kostrzewski napisał: Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki górki na basie w akustyce pokoju. "Wieść niesie", że Kilka subwooferów bez korekcji robią lepsza robotę niż jeden z korekcją. Ps: zwłaszcza gdy "górki/dołki" są naprawdę duże/głębokie. Szybkie pytanko do "znawców sprzętu". Do ilu dB można poprawić mody pomieszczenia w obecnych subwooferach w kwocie poniżej "rel t9x"? Ps2: z tego co mi wiadomo rel w budżecie o który pytasz nie ma korekcji Dnia 9.12.2024 o 19:37, Radek Kostrzewski napisał: Sporo tam tego sprzętu na ścianach💪, samodzielnie "ogarnięte" czy też akustyk "maczał palce"? Edytowano Piątek o 19:02 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 07:02 Udostępnij Napisano Sobota o 07:02 (edytowany) Praca zespołowa ,ale upartość moja ogranicza lepsze efekty. Pewne rzeczy zostawiłem w pokoju a odbiło się to źle na pomiarach. Edytowano Sobota o 07:02 przez Radek Kostrzewski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 12:01 Udostępnij Napisano Sobota o 12:01 Na zakończenie mojej aktywnej „obecności” na forum króciutko o subach z dsp w stereo. Korzyści. Sub z dsp rozwiązuje problem słyszalnych modów/peaki. Jest dodatkowym źródłem niskich tonów, dzięki czemu w bardzo efektywny sposób „zasypujemy” nawet kilkunasto decybelową „dolinę/y”. Z tym musi się łączyć odcięcie zakresu midbasu z kolumn. Pojedynczy sub do stereo stawiamy pomiędzy kolumnami w miejscu, gdzie nie wzbudza modów. Jeden, dwa czy dwadzieścia subów?😏 Jeden poprawnie zastosowany to minimum i daje gwarancje fenomenalnego brzmienia/subiektywnie i na wykresie. Nie, nie wypacza przekazu. Dwa suby dajemy, gdy chcemy więcej basu, a jeśli one są bez dsp, to korzystnie/nieco wpływają na rozpraszanie modów. Powodzenia Chłopaki. Warto jest „walczyć” o czyste brzmienie. Nie dajcie sobie wmówić, że suby w stereo to zejście i nic innego. Te zejście, to na ostatnim miejscu. „Czysty” subbas/bas to moim zdaniem podstawa świetnego brzmienia w całym paśmie. Nie jest łatwo, są sposoby, rozwiązania. Pozdro. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Sobota o 14:41 Udostępnij Napisano Sobota o 14:41 2 godziny temu, AudioTube napisał: Na zakończenie mojej aktywnej „obecności” na forum A dokąd to, drogi Adamie się wybierasz? Ja się na nic takiego nie zgadzam. Jesteś jedną z barwniejszych i ciekawszych osób na tym forum i bez Ciebie to forum na pewno bardzo ale to bardzo dużo straci. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 15:21 Udostępnij Napisano Sobota o 15:21 Jesli nie T9 to T7x do takiego pomieszczenia wystarczy. Albo używana poprzednia seria? Jesli nadal ni to HT1205 tylko on ma tylko złącze RCA bez wysokopoziomowych albo SVS SB2000 PRO Jeszcze taniej to Fyne F3.12 albo używany Tannoy bo nowych nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 09:29 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:29 Dnia 14.12.2024 o 12:01, AudioTube napisał: Na zakończenie mojej aktywnej „obecności” na forum 😕 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts