Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo

Polar

Recommended Posts

43 minuty temu, Lukasz.h2o napisał:

"Czy to bezpieczne isc w uzywki (np. jesli wizualnie nie jest uszkodzony i gra czysto to ok, brac i nie ma ryzyka?), czy jednak po kilku kilkunastu latach membrany sie rozsypują i glosnik do kosza?"

Mój znajomy ma 25 letniego RELa i nic mu się nie dzieje. Oczywiście nowoczesne RELe grają lepiej bo technologia poszła do przodu, ale jeśli sprzęt jest dobrej jakości, nie trzymany na Słońcu i nie mrożony :D to powinien działać bez problemu.

Edytowano przez pavello

20 godzin temu, Lukasz.h2o napisał:

a co w temacie używek?
"Czy to bezpieczne isc w uzywki (np. jesli wizualnie nie jest uszkodzony i gra czysto to ok, brac i nie ma ryzyka?), czy jednak po kilku kilkunastu latach membrany sie rozsypują i glosnik do kosza?"

REL.

ale musisz go sprawdzić u sprzedającego. Jest dużo modeli które warto nabyć.

Szanowni,
mam wzmaka za 2200 i kolumny za 1800... wiem ze to nie audiofilskie podejscie, ale nie moge wydac na uzuplnienie systemu 5-9 kpln! 
pewnie kupie cos za 1000-2000 z mozliwoscią zwrotu gdyby sie okazalo ze nie pomaga a jedynie "dudni"...

no nic pozostaje mi podziekowac za pomoc mimo iz nie skorzystam z rad:/
milego dnia! :)

@Lukasz.h2o Akurat ja mam w poważaniu audiofilskie pisanie oraz takowe podejście, po prostu rele bardzo dobrze spisują się w stereo, miałem dwa modele i na obu było czuć świetną jakość basu, jest soczyste uderzenie, moc  oraz dopełnienie niskich jeśli ich brakuje, a jeśli nie to jest to fajna przyprawa, bardzo łatwo wpasowują się w całość - daj znaka jak tam wypadną testy ;)

Edytowano przez S!N!

20 godzin temu, Lukasz.h2o napisał:

Szanowni,
mam wzmaka za 2200 i kolumny za 1800... wiem ze to nie audiofilskie podejscie, ale nie moge wydac na uzuplnienie systemu 5-9 kpln! 
pewnie kupie cos za 1000-2000 z mozliwoscią zwrotu gdyby sie okazalo ze nie pomaga a jedynie "dudni"...

no nic pozostaje mi podziekowac za pomoc mimo iz nie skorzystam z rad:/
milego dnia! :)

Znajdziesz REL w tej cenie. Będzie on jednak wiekowy. Dlatego sprawdz go przy zakupie

Edytowano przez Piotr Sonido

• 5 months later...

Szukam suba do metrażu 18m2, ale chciałbym dobrego brzmienia do muzyki  stereo jakoś moje Dali450 mają bas ale jest go trochę mało co można polecić. Zaznaczę że na rel t9x mnie nie stać, a chciałbym taki co mi nie braknie kopnięcia i do słuchania muzyki filmowej a z drugiej strony medalu do słuchania dobrej stopy też. Proszę o poradę. Myślę na rel. Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki  górki na basie w akustyce pokoju.

20231212_212952.jpg

Chciałem kupić kolumny ale wiązało by się to z kosztami zmiany wzmacniacza na mocniejszy .A mój wzmacniacz nie ma nawet wyjścia na subaru poprostu zwykły cayin mt-35s, czyli lampowy.

Dnia 9.12.2024 o 20:37, Radek Kostrzewski napisał:

Szukam suba do metrażu 18m2, ale chciałbym dobrego brzmienia do muzyki  stereo jakoś moje Dali450 mają bas ale jest go trochę mało co można polecić. Zaznaczę że na rel t9x mnie nie stać, a chciałbym taki co mi nie braknie kopnięcia i do słuchania muzyki filmowej a z drugiej strony medalu do słuchania dobrej stopy też. Proszę o poradę. Myślę na rel. Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki  górki na basie w akustyce pokoju.

20231212_212952.jpg

Chciałem kupić kolumny ale wiązało by się to z kosztami zmiany wzmacniacza na mocniejszy .A mój wzmacniacz nie ma nawet wyjścia na subaru poprostu zwykły cayin mt-35s, czyli lampowy.

Jeśli na zdjęciu jest Twoje pomieszczenie, to pytanie o SUBa zakrawa o surrealizm. Zainwestowałeś kasę w akustykę i chcesz dostroić brzmienie SUBem? :) Nie wiem jak to napisać, żeby było obrazowo. A napiszę, najwyżej mniej zbanują: trochę pedalska sytuacja. PS. Walcz o stereo, a nie żadne SUBy, które wypaczają przekaz.

Edytowano przez Marlin

1 godzinę temu, Marlin napisał:

najwyżej mniej zbanują

Zanim to zrobią, zechciałbyś „swoimi”, ale salonowymi słowami wytłumaczyć, kiedy użyłbyś suba do stereo
I jak jeszcze zdążysz, to co masz na myśli pisząc  wypaczony przekaz.

Edytowano przez AudioTube

2 godziny temu, 77Mariusz77 napisał:

Z tym wypaczonym przekazem troszkę się zgadzam bo sub w stereo powoduje wypaczony przekaz gdyż powinny być dwa po jednym na kanał  😀 to tak trochę żartem,  trochę z praktyki 😉

Trochę w tym racji jest i to rzeczywiście jest argument na niekorzyść suba w stereo, ale z drugiej strony uzupełnienie tych na prawdę niskich zakresów na prawdę świetnie poprawia całościowy odbiór głębi więc wcale nie dziwi mnie chęć posiadania suba w takich zestawach. 

Wracając do tematu, ja również obstawałbym za Rel`em. 

Dnia 9.12.2024 o 19:37, Radek Kostrzewski napisał:

Pytanie które rel mają korekcję aby trochę zlikwidować dołki  górki na basie w akustyce pokoju.

"Wieść niesie", że Kilka subwooferów bez korekcji robią lepsza robotę niż jeden z korekcją. 

Ps: zwłaszcza gdy "górki/dołki" są naprawdę duże/głębokie.

Szybkie pytanko do "znawców sprzętu". Do ilu dB można poprawić mody pomieszczenia w obecnych subwooferach w kwocie poniżej "rel t9x"? 

Ps2: z tego co mi wiadomo rel w budżecie o który pytasz nie ma korekcji

Dnia 9.12.2024 o 19:37, Radek Kostrzewski napisał:

20231212_212952.jpg

Sporo tam tego sprzętu na ścianach💪, samodzielnie "ogarnięte" czy też akustyk "maczał palce"?

Edytowano przez Chyba Miro 84

Na zakończenie mojej aktywnej „obecności” na forum króciutko o subach z dsp w stereo. 

Korzyści. Sub z dsp rozwiązuje problem słyszalnych modów/peaki.
Jest dodatkowym źródłem niskich tonów, dzięki czemu w bardzo efektywny sposób „zasypujemy” nawet kilkunasto decybelową „dolinę/y”. Z tym musi się łączyć odcięcie zakresu midbasu z kolumn. 

Pojedynczy sub do stereo stawiamy pomiędzy kolumnami w miejscu, gdzie nie wzbudza modów

Jeden, dwa czy dwadzieścia subów?😏 Jeden poprawnie zastosowany to minimum i daje gwarancje fenomenalnego brzmienia/subiektywnie i na wykresie. Nie, nie wypacza przekazu. 
Dwa suby dajemy, gdy chcemy więcej basu, a jeśli one są bez dsp, to korzystnie/nieco wpływają na rozpraszanie modów. 

Powodzenia Chłopaki. Warto jest „walczyć” o czyste brzmienie. Nie dajcie sobie wmówić, że suby w stereo to zejście i nic innego. Te zejście, to na ostatnim miejscu. „Czysty” subbas/bas to moim zdaniem podstawa świetnego brzmienia w całym paśmie. Nie jest łatwo, są sposoby, rozwiązania. Pozdro.