Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Zrobiło się ostatnio nieprzyjemnie w temacie "Czego słuchasz?". Pojawiły się głosy, że kolega @Adi777 wrzuca tam zbyt dużo płyt, czym irytuje innych forumowiczów. Akurat sam poświęciłem ostatnio koledze Adi nieco przemyśleń, o czym później, więc tym bardziej zacząłem się zastanawiać, dlaczego jego wpisy mogą być dla pozostałych tak wpieniające. Czy można za dużo pisać o muzyce na forum audio? W końcu nawet tysięczny wpis na temat jakiejś audiofilskiej bzdury nikogo tutaj (poza mną;) nie irytuje. W kółko Macieju to samo od lat. A jak Adi wspomni (po raz pierwszy) o jakieś płycie, to jest to bezsensowne "ładowanie w kaczy kuper". Dlaczego tak? 

Jeśli chodzi o dyskutowanie o muzyce Adi wydaje się być w tej chwili najbardziej aktywnym forumowiczem. Niby plus. Jeśli jednak spojrzymy na sprawę z szerszej perspektywy, jest też użytkownikiem, który z wszystkich aktywnych kolegów ma najtańszy, najmniej szanowany, wręcz śmiechowy sprzęt - komputerowe głośniczki Edifiera. Czy to przypadkiem nie policzek dla audiofilskiej społeczności? Czy to nie podważa sensowności całego hobby? Jeśli można fascynować się muzyką - a jestem przekonany, że Adi to właśnie robi - mając taki "sprzęt", to po co przepłacać? 

Moim zdaniem Adi za mało się interesuje sprzętem. To złamanie klubowych reguł. Okazanie lekceważenia. I to irytuje. Nie może być tak, że kupuje się byle co (i to przez duże "B") i "gra muzyka". No ludzie...

Postawa Adiego przypomina o istocie sprawy, o czymś, co zastało przez lata przez część społeczności zagubione i może dlatego jest taka drażniąca. Słuchamy muzyki z użyciem sprzętu, czy sprzętu za pomocą muzyki? Czy Adi nie udzielił przypadkiem nieprawidłowej odpowiedzi?

Wracając do moich przemyśleń o działaniach Adiego. Dla mnie jego postawa stała się inspiracją. Pozwoliła mi powrócić na właściwe tory. Liczy się muzyka. Niestety, na dłuższą metę sprzętowe poszukiwania psują radość z obcowania z tym, co najważniejsze. 

Dziękuję Adi. Dla mnie możesz pisać, ile wlezie. 

Edytowano przez Kraft
  • Lubię to 1
Napisano

Kraft, szukasz głębszej filozofii tam, gdzie jej kompletnie nie ma.

Nie chodzi o to, że Adi777 za dużo pisze o muzyce, bo prawie wcale o niej nie pisze, tylko że wkleja niebotyczne ilości odnośników. Połowa jego wszystkich postów znajduje się w temacie, o którym mowa.

Mnie też to lekko irytowało, ale zamiast się odzywać, po prostu założyłem własny temat, dla samego siebie, właśnie do PISANIA o muzyce. Dopiero jak Rega się odezwał, to też wyraziłem własne zdanie.

Napisano

Apeluję do Administracji o usunięcie tego wątku. Tego nam tylko brakuje, żeby wszyscy komentowali zachowania wybranych forumowiczów niczym na zebraniu partyjnego kolektywu. Zakładanie wątków "imiennych" (zarówno promujących, jak i piętnujących) niczemu dobremu nie służy.

• Lubię to 3
  • Gratulacje 1
Napisano
13 minut temu, Dzik napisał:

Nie chodzi o to, że Adi777 za dużo pisze o muzyce, bo prawie wcale o niej nie pisze, tylko że wkleja niebotyczne ilości odnośników. Połowa jego wszystkich postów znajduje się w temacie, o którym mowa.

Naprawdę nie ma "mniej potrzebnych" postów na forum niż Adiego? Dlaczego akurat jego wpisy spotkały się z krytyką? Dla mnie to dziwne. 

4 minuty temu, Rafał S napisał:

Tego nam tylko brakuje, żeby wszyscy komentowali zachowania wybranych forumowiczów niczym na zebraniu partyjnego kolektywu.

To już mamy od dawna. A czym była krytyka Adiego w wątku "Czego słuchasz?" ? Myślę, że jak są sprawy do wyjaśnienie (a najwyraźniej są), to lepiej to zrobić w osobnym wątku, niż zaśmiecać tematyczny.

• Lubię to 1
Napisano
Przed chwilą, Kraft napisał:

Naprawdę nie ma "mniej potrzebnych" postów na forum niż Adiego? Dlaczego akurat jego wpisy spotkały się z krytyką? Dla mnie to dziwne. 

Najwięcej tematów na forum to wątki założone przez ludzi, którzy wpadają tutaj przelotem po radę – i przy tych okazjach powracają też najczęściej jak bumerang różne kontrowersyjne sprawy. 

Napisano (edytowany)

Niechaj każdy słucha na czym chce, trzeba to uszanować, chociaż ...... przyznam ze różnica między sprzętem salonowym a sypialnianym w moim domu jest duża i ten pierwszy pozwala usłyszeć więcej i lepiej, no ale to nie temat o tym.

Jak popatrzę na ilość postów mendy formowego które w 3/4 są bez sensu, to propozycje muzyczne Adi mają przynajmniej "wartość" ... zapoznawczą czy wspomnieniową.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano
4 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Jak popatrzę na ilość postów mendy formowego które w 3/4 są bez sensu

Kto to jest Menda Forumowy™ i czy można dostać taki tytuł zamiast Uczestnika?

• Lubię to 1
Napisano (edytowany)

A co na to "gwiazda" tego tematu?

Po pierwsze, raz piszę o wklejanej przeze mnie muzyce, raz nie, tak, mi też się czasami nie chce.

Edytowano przez Adi777
Napisano
3 minuty temu, Adi777 napisał:

Niezłe jaja 😁

A ja stanę w obronie Adiego :) . Nie wkleja tylko muzyki :) . Czasem krytykuje też coś co wklejają inni :D . W końcu ten temat jest poświęcony muzyce której słuchamy. A jak ktoś słucha sobie dicopolo lub muzyki etnicznej aborygenów, to mu nie wolno coś wkleić w tym temacie :D ? 

• Lubię to 1
Napisano

Chcę tylko zarażać innych muzyką, to wszystko, tym bardziej, że na tym forum znacznie częściej pisze się o sprzęcie. W sumie, to strona o sprzęcie audio głównie.

Napisano (edytowany)

Mam sąsiada, który próbował tak "zarażać" innych muzyką przez otwarte okno, kiedy tylko robiło się cieplej, aż w końcu ktoś umieścił kamień w tym oknie (i o dziwo nie byłem to ja).

Edytowano przez Dzik
  • Zdezorientowany 1
Napisano
1 minutę temu, PaVson napisał:

Bez urazy kolego 🙂 

Dlaczego miałbym się urazić? 😁

Nawet będąc nazwany trollem i żałosnym się nie uraziłem 😉

Mam dużo dystansu do siebie. 

Napisano

Ale jaki problem zerknąć na temat i albo pominąć albo posłuchać?

Fakt, dużo wrzuca, ale dzięki temu klikalność leci ;) ...

Napisano

Nie uważasz @Dzik, że to trochę inne "zarażanie"?

Przed chwilą, gienas napisał:

Fakt, dużo wrzuca, ale dzięki temu klikalność leci ;) ...

Tak, na tym głównie mi zależy. Bycie forumowym celebrytą 😄

Napisano
4 minuty temu, Adi777 napisał:

Nie uważasz @Dzik, że to trochę inne "zarażanie"?

Uważam, ale widzę też punkty styczne. Ludzie mają bardzo różny gust, stąd inwazyjność w eksponowaniu własnego co do zasady nie jest mile widziana w żadnej formie.

Napisano
12 minut temu, Dzik napisał:

Mam sąsiada, który próbował tak "zarażać" innych muzyką przez otwarte okno, kiedy tylko robiło się cieplej, aż w końcu ktoś umieścił kamień w tym oknie (i o dziwo nie byłem to ja).

Łomatko :) okno małe czy kamień duży?

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...