Gregox2 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Cześć. CA CXN i CXA61 z Heco Celan revel. 3. W pomieszczeniu 25 mkw zadziwiająco mocny bass. Zmieniłem pomieszczenie na salon 80 mkw - bass w zaniku 😞 Prośba o radę: co zrobić aby wydobyć więcej basu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 1. Adaptacja akustyczna. Napisz temat w odpowiednim dziale. 2. Po uporaniu się z akustyką, większe kolumny, które będą miały szansę nagłośnić pomieszczenie. 3. Mocna końcówka + preamp lub bardzo wydajna prądowo Integra. Moim zdaniem lepiej sprawdzi się zestaw dzielony. 4. Dopieszczanie brzmienia: źródła, kable, przewody. Wg mnie to podstawy, nad którymi musisz popracować. I w tej kolejności co napisałem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregox2 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) To ogólna odpowiedź. Przepraszam ale podając sprzęt sądziłem, że uda się ustosunkować. Mam interconnect van den hul the first metal i kabelki pamietam, że około 150 pln za metr, konfekcjonowane w salonie. muzyka TIDAL HiFi plus ze streamera cambridge audio cxn v2. A czy mały subwoofer nie byłby rozwiązaniem? Edytowano 4 czerwca 2022 przez Gregox2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 3 godziny temu, Gregox2 napisał: Zmieniłem pomieszczenie na salon 80 mkw - bass w zaniku Ciesz się , że nie mieszkasz na stadionie ,bo basu byś miał "0" 3 godziny temu, Gregox2 napisał: Prośba o radę: co zrobić aby wydobyć więcej basu? Kupić Dali Grand i spokój. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregox2 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Oki. Chyba nic się nie dowiem. Mimo wszystko dziękuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 +1 do wypowiedzi Endera, poza punktem 4 - kablami basu oczywiście nie wydobędziesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Niestety ale monitorkiem celan nie nagłośnisz tak dużego pomieszczenia, najpierw zmień na podłogowe, potem pewnie cambridge nie wyrobi, a i akustyką w takim pomieszczeniu należałoby się zająć. Jak koledzy dobrze prawią, to się nie obrażaj… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 33 minuty temu, Gregox2 napisał: Oki. Chyba nic się nie dowiem Ale przecież dowiedziałeś się już praktycznie wszystkiego. Przeskoczyłeś z monitorami na bardzo dużą powierzchnię/kubaturę i jesteś zdziwiony, że niskie tony zniknęły w pomieszczeniu. Pamiętaj, że to nie tylko gra sprzęt, ale również pomieszczenie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 47 minut temu, Gregox2 napisał: Oki. Chyba nic się nie dowiem. Mimo wszystko dziękuje. Ludzie całymi latami studiują akustykę żeby temat zrozumieć chociaż pobieżnie. A Ty chcesz uzyskać odpowiedź, w ciągu kilku minut na niesprecyzowane pytanie. Z takim podejściem jest oczywiste że niczego się nie dowiesz, bo nie szukasz odpowiedzi! Trochę cierpliwości kolego i trochę pokory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 5 minut temu, SIpo napisał: Ludzie całymi latami studiują akustykę żeby temat zrozumieć chociaż pobieżnie. Bez przesady, akustyka nie jest aż tak skomplikowana (żeby po wielu latach studiowania poznać ją tylko pobieżnie) 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Gregox2 napisał: A czy mały subwoofer nie byłby rozwiązaniem? jak najbardziej subwooferem poprawisz niskie tony ale pomieszczenie masz spore zatem wymiana kolumn i tak Cię raczej nie ominie. 1 godzinę temu, Gregox2 napisał: Mam interconnect van den hul the first metal i kabelki pamietam, że około 150 pln za metr, konfekcjonowane w salonie. to nie ma nic do rzeczy akurat, bez większego/istotnego wpływu na dźwięk. Edytowano 4 czerwca 2022 przez lolekdrugi 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 4 minuty temu, TomekN napisał: Bez przesady, akustyka nie jest aż tak skomplikowana (żeby po wielu latach studiowania poznać ją tylko pobieżnie) 😉 Dla amatora/entuzjasty wszystko wydaje się proste. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 1 minutę temu, SIpo napisał: Dla amatora/entuzjasty wszystko wydaje się proste. Nie napisałem, że akustyka jest prosta. Profesjonaliści spokojnie sobie z nią radzą. Za to pasjonaci audio potrzegają w niej niekończącą się ilość wiedzy i nigdy nieodgadnione zagadki. A tymczasem ludzie lądują rakietami - w pionie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregox2 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Wrócę do małego pomieszczenia ale to czułem jako amator od początku. Mam wrażenie, że poza wiedzą dot. sprzętu i dźwięku potraficie także diagnozować mentalność pytającego i jego emocje No i ustalić kto kim jest. super dziękuję za każdy wpis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 2 minuty temu, Gregox2 napisał: Mam wrażenie, że poza wiedzą dot. sprzętu i dźwięku potraficie także diagnozować mentalność pytającego i jego emocje No i ustalić kto kim jest. Trafne spostrzeżenie! Chociaż z wiedzą dot. sprzętu i dźwięku, to akurat tu jest różnie... 😉😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, Gregox2 napisał: A czy mały subwoofer nie byłby rozwiązaniem? Mały nie, ale większy już coś powinien zdziałać lub dwa mniejsze. Nic nie napisałeś, ile chcesz przeznaczyć na ten cel? Edytowano 4 czerwca 2022 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregox2 Napisano 4 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Wydałem 15000 zatem coś mogę dorzucić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Wiemy już ile wydałeś na sprzęt ( chyba o to chodzi ), a ja pytałem, ile chcesz wydać, aby ten bas się pojawił? Możesz wrzucić zdjęcie tego większego pomieszczenia? Pozdrawiam-Mysłowice! Rafał-Brzęczkowice! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 (edytowany) Jest szansa, że w twoim metrażu to zagra. No, ale budżet jeszcze raz do góry. https://akustyk.com.pl/p/40/133/akustyk-rr4 https://studio16hz.pl/portfolio/credo-d-400/credo-d-400/ https://www.olx.pl/d/oferta/yb-audio-huracan-xrs-zamiana-na-monitory-CID99-IDOeZK9.html Edytowano 4 czerwca 2022 przez moss 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Jedź do @Pumpurek. To około 90 km. Może uda się dobrać kolumny? Kwestia dogadania odsłuchu u siebie w domu, wypożyczenia, nie kupna. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 Tu jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 10 godzin temu, Gregox2 napisał: Zmieniłem pomieszczenie na salon 80 mkw To jest prawie jak hangar, a nie salon. Do takiego pomieszczenia musisz zmienić cały system. Obowiązkowo głośniki podłogowe z mocnym basem (najlepiej głośnik 18 cali). Do tego mocny wzmacniacza, który napędzi i będzie kontrolować te kolumny. 4 godziny temu, Gregox2 napisał: Wrócę do małego pomieszczenia Zauważ proszę, że producenci konstruując dane urządzenie audio, a zwłaszcza kolumny zakładają, że będą one użytkowane w standardowych warunkach domowych. Myślę, że przyjmują statystycznie, że metraż takiego pomieszczenia to powiedzmy od 16 do 35 m2. Raczej nikt nie myśli, że będzie to grało w pomieszczeniu o pow. 80 m2. Oczywiście są pewno kolumny, które są pod tak wielkie pomieszczenia dedykowane. Trzeba poszukać. Dużo można też poprawić akustyką, ale do tak wielkiego pomieszczenia to ja bym się decydował zatrudnić profesjonalistę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 26 minut temu, Melo-man napisał: Oczywiście są pewno kolumny, które są pod tak wielkie pomieszczenia dedykowane. Trzeba poszukać. Przeta pisałem na początku , Dali Grand. Basu nie zabraknie to pewnik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Dali Grand. Basu nie zabraknie to pewnik. subwoofer i tak zrobi to lepiej i zapewne taniej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2022 6 minut temu, lolekdrugi napisał: subwoofer i tak zrobi to lepiej i zapewne taniej Nie byłbym taki pewien. U mnie to rozwiązanie się nie sprawdziło , ale to oczywiście o niczym nie świadczy. Przypomnij ile kosztuje sub do muzy ? W Grandach masz zestrojone wszystkie przetworniki , sub to kombinacja z odpowiednim ustawieniem , więc nie dość , że pozycjonowanie kolumn to jeszcze suba. A i jak odciąć niskie z tych Heco ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts