Adi777 Napisano 5 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2023 9 godzin temu, tomek4446 napisał: Od dwóch dni użytkuję ....... zlew. Gratki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 11 godzin temu, Bebop napisał: To się chlapie na boki, do garnków. Co prawda zawsze twierdzę , że instrukcje są dla mięczaków , ale NIE KĄPIEMY SIĘ W ZLEWIE !!! Od baterii do pierwszych palników mam 40 cm , trzeba się postarać by coś się nachlapało. Po za tym ten zlew jest cholernie głęboki co zapobiega wyżej wspomnianemu chlapaniu. Ale masz rację , Twój układ jest prawidłowy , tak w zasadzie powinno być. U mnie zaważyły nawyki. 3 godziny temu, Adi777 napisał: Gratki Dzięki. Wiele jeszcze takich drobnych przyjemności przed Tobą. Zobaczysz jakie to fajne uczucie cieszyć się z rzeczy , które wydają się takie oczywiste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 (edytowany) 12 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Ale kto ci zakosił blat roboczy pomiędzy zlewem, a kuchenką? Ja mi by architekt coś takiego zrobił to by dostał w p…..l… Są ludzie którzy są zadowoleni że mają swoje M Ja też tak mam ale pola.manewru nie było specjalnie 🤷🏿♂️ Jak by to powiedział mój sw.p. Teść - Mareczku to są niuanse 😉 Edytowano 5 września 2023 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 16 godzin temu, Adi777 napisał: No i stolik zamówiony Loftowe meble bardzo mi się podobają, ładny. Można prosić o zdjęcie kolumn w salonie ? Pamiętam, że narzekałeś na wymiary pokoju i ciekaw jestem jak udało Ci się to rozstawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2023 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Dzięki. Wiele jeszcze takich drobnych przyjemności przed Tobą. Zobaczysz jakie to fajne uczucie cieszyć się z rzeczy , które wydają się takie oczywiste Tak, wiem, brat tak ma 😉 2 godziny temu, soberowy napisał: Można prosić o zdjęcie kolumn w salonie ? Spoko, jak będę w domu to zrobię. Chciałbym mieć taki metraż pokoju jak w salonie, ale co zrobić. Mam nadzieję, że ta kardioida w kolumnach pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2023 Poleci mi ktoś przyzwoitą listwę zasilającą? Pod lapka i kolumny. Coś porządnego i bezpiecznego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 Polecam dywan zamiast listwy Mało praktyczne ustawienie tych monitorów. Dźwiękowo lepiej jak bliżej ściany ? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2023 1 godzinę temu, soberowy napisał: Polecam dywan W salonie i tak nie będę słuchał zbyt długo, a do pokoju listwa się przyda Mało praktyczne, ale inaczej ciężko by było ustawić. Kiedyś miałem przez chwilę bardziej symetrycznie, jak byłem sam na mieszkaniu, z większymi odległościami między kolumnami a mną, ale przy głośniejszym graniu nie wyrabiały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 Wracając do tematów kuchennych. Jakie są Wasze ulubione kuchenki do gotowania? Gazowe / elektryczne / indukcyjne? Ja przerobiłem wszystkie z powyższych i dla mnie jednak najlepsze są palniki gazowe. Wiem, nie są nowoczesne i brudzą garnki - ale jeśli ktoś rzeczywiście lubi i umie gotować to gaz jest niezastąpiony. Czasem w gotowaniu liczą się sekundy i potrzebna jest totalna kontrola nad temperaturą. Może indukcja jest nowoczesna i ładnie wygląda - ale to była najgorsza kuchenka w moich kulinarnych przygodach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 (edytowany) 3 godziny temu, soberowy napisał: Polecam dywan zamiast listwy @Adi777 nie słuchaj go drewniana podłoga zakryta dywanem to świętokradztwo Ta listwa na fotce jest ok. Jak pierun trzaśnie to najlepsza listw nie pomoże Edytowano 5 września 2023 przez gienas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 Ten "dywan" miałby przykryć kable na podłodze, czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 (edytowany) Na ogól niczego nie polecam, ale sam używam tej i .... nie narzekam. Edytowano 5 września 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 3 godziny temu, Bebop napisał: Ten "dywan" miałby przykryć kable na podłodze, czy jak? Może przykryć kable lub być ozdobą salonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2023 6 godzin temu, Bebop napisał: Wracając do tematów kuchennych. Jakie są Wasze ulubione kuchenki do gotowania? Gazowe / elektryczne / indukcyjne? O kurczę, myślałem, że elektryczne i indukcyjne to to samo 🙈 5 godzin temu, gienas napisał: Jak pierun trzaśnie to najlepsza listw nie pomoże Być może tak, ale ta z fotki ma z 50 lat, no i za krótka jest, więc muszę kupić coś nowego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 4 godziny temu, Adi777 napisał: myślałem, że elektryczne i indukcyjne to to samo 🙈 Gruby błąd, tzw wielbłąd 😉 @Bebop przy indukcji nie wolno chodzić z rozrusznikiem, a jedzenie moim zdaniem smakuje jak z mikrofalówki (miałem kiedyś, pierwsze czego się pozbyłem i zamieniłem na zwykła elektryczną). Jedyny minus zwykłej elektrycznej to brudzenie. Jedzenie z gazu/zwykłej e smakuje dobrze, no i nie ma ryzyka promieniowania, własnego, prywatnego nadajnika radiowego o mocy do 7kW 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 6 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2023 (edytowany) 25 minut temu, marcinmarcin napisał: nie ma ryzyka promieniowania, własnego, prywatnego nadajnika radiowego o mocy do 7kW 😁 O co chodzi z tym? Ja tam jestem przekonany, że z indukcją będzie dobrze. Trudno mi uwierzyć w jakieś wielkie różnice w smaku potraw między indukcją a gazem. Gazu w ogóle nie chcę mieć w domu. Zresztą, nawet jeśli to prawda, to i tak prawie zawsze używam wolnowaru, więc mi to lotto. Edytowano 6 września 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 (edytowany) Mam gazową kuchenkę z żeliwnym rusztem z IKEA. Na minus to po paru latach użytkowania poluzowały się gumowe stopki od rusztu, ponadto zagłębienie pod ten ruszt mogło by być nieco głębsze. Poza tym super. Tak w ogóle to w życiu bym się nie zdecydował na te ultra płaskie panele. Byle garnek wykipi i wszystko ląduje na podłodze. A zrobiłem w kuchni coś czego chyba nikt nie ma a super zdaje egzamin. Z kilku rurek miedzianych fi8mm polutowałem sobie podgrzewacz do potraw. Rurka przy rurce połączone z obu stron kolektorem co sobie w pracy wyfrezowałem. Pole podgrzewania to tylko 20x20cm. Żródłem ciepła jest ciepła woda, warunkiem działania jest pompka obiegowa w układzie CWU. No wiecie, do kuchni i łazienki oprócz zimnej rury idą dwie ciepłe które są w obiegu co pozwala na natychmiastowy odbiór ciepła bez czekania aż dopłynie ona z pieca/zbiornika/pionu. No więc ciepła woda ma u mnie około 45-50 stopni. Pierwotnie używaliśmy tego tylko na mleko dla najmłodszego syna, ale z czasem dosłownie do wszystkiego co musi dłużej być ciepłe, bo zdarza się że ciężko w jednym czasie przygotować na stół potrawy w tym samym czasie, część czeka i stygnie. Albo herbata dłużej ciepła, albo kawka nie jest zimna... A do mrożonek to już w ogóle genialne. Edytowano 6 września 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 5 minut temu, Adi777 napisał: O co chodzi z tym? Nie wiemy tak naprawdę, czy to jest obojętne dla zdrowia. Najważniejsza zdrowo-rozsadkowa zasada używając indukcję to garnek nie może być mniejszy od pola,a najlepiej żeby był ciut większy (wyłapie więcej energii). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Przykładacie tyle uwagi do kuchni. Ja jestem zdania, że na dobry obiad to do restauracji. Rozumiem, że ktoś lubi gotować. Znam bardziej fascynujące zajęcia. 48 minut temu, marcinmarcin napisał: Nie wiemy tak naprawdę, czy to jest obojętne dla zdrowia. Najważniejsza zdrowo-rozsadkowa zasada używając indukcję to garnek nie może być mniejszy od pola,a najlepiej żeby był ciut większy (wyłapie więcej energii). Marcin ..... doczytaj sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 (edytowany) 37 minut temu, audiowit napisał: Przykładacie tyle uwagi do kuchni. Ja jestem zdania, że na dobry obiad to do restauracji. Rozumiem, że ktoś lubi gotować. Znam bardziej fascynujące zajęcia. A ja mam lepsze pomysły na wydawanie kasy jak stołowanie się poza domem. Okazjonalnie, proszę bardzo. Ale u nas w domu gotowanie to rytułał i ważny element integracji w rodzinie. Robiłeś kiedyś w domu sam pierogi? Kopytka? Wiesz pewnie ile frajdy mają z tym dzieci. A krojenie cebuli i łzy w oczach? Itd, itd... Mam piękne wspomnienia z dzieciństwa z tym związane i chciałbym by i moje dzieciaki miały to samo. A nie... Idzie taka nastolatka na studia i nic poza pudełkowym żarciem sobie nie potrafi ogarnąć. A znam takie przypadki bo najstarsza córka to rocznik 2001 i kojarzę jej towarzystwo. Edytowano 6 września 2023 przez Butler 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 6 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2023 Na obiad do restauracji. Codzienie? Kurna, co za szlachta 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 2 godziny temu, audiowit napisał: Marcin ..... doczytaj sobie. Ale co mam doczytać, na poprzednim mieszkaniu pozbyłem się tego czegoś. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Ale co mam doczytać, na poprzednim mieszkaniu pozbyłem się tego czegoś. Marcin, na indukcję daje się garnek mniejszy od pola. A, że się pozbyłeś? Twój wybór. 3 godziny temu, Adi777 napisał: Na obiad do restauracji. Codzienie? Kurna, co za szlachta 😄 Codziennie, nie. Ale często. Co to ma do szlachty? Restauracja jest takim samym miejscem jak sklep, fryzjer, biblioteka. 4 godziny temu, Butler napisał: A ja mam lepsze pomysły na wydawanie kasy jak stołowanie się poza domem. Okazjonalnie, proszę bardzo. Ale u nas w domu gotowanie to rytułał i ważny element integracji w rodzinie. Robiłeś kiedyś w domu sam pierogi? Kopytka? Wiesz pewnie ile frajdy mają z tym dzieci. A krojenie cebuli i łzy w oczach? Itd, itd... Mam piękne wspomnienia z dzieciństwa z tym związane i chciałbym by i moje dzieciaki miały to samo. A nie... Idzie taka nastolatka na studia i nic poza pudełkowym żarciem sobie nie potrafi ogarnąć. A znam takie przypadki bo najstarsza córka to rocznik 2001 i kojarzę jej towarzystwo. Też mam wspomnienia. Moje dziewczyny potrafią gotować. Ja nie lubię, dla mnie to strata czasu. Jadam zdecydowanie częściej na mieście, bo jestem zajętym człowiekiem i gotowanie jest dla mnie stratą czasu. A skoro jesteście tacy domówi, to zapytajcie swoje Panie czy nie chciałyby przynajmniej raz w tygodniu zjeść obiad w restauracji, a nie stać nad garami. Że wspólnego spędzania czasu poz domem też są wspomnienia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 14 minut temu, audiowit napisał: A skoro jesteście tacy domówi, to zapytajcie swoje Panie czy nie chciałyby przynajmniej raz w tygodniu zjeść obiad w restauracji, a nie stać nad garami. Haha, moja żona pracuje w gastronomii. A w tajemnicy przyznam że jak już gdzieś na zewnątrz się stołujemy to najczęściej wybieramy bary mleczne. Taki placek po cygańsku w Kmarze na Jelitowie (Gdańsk) to jest obłęd. Jak prawdziwa restauracja to raczej u pracodawcy mojej żony bo ma trzy miejscówki w Gdańsku (każda o innym profilu) i mamy 50% zniżki. Ale to najwyżej kilka razy w roku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 No tak, to są argumenty nie do zbicia... Zawsze placek po cygansku i tylko w tych restauracjach gdzie zniżka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.