Sundin997 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, fp74 napisał: Poniżej pytanie, nie polemika żeby była jasność. Odpowiem również w podobny sposób Nikt z ludzi których znam, nie miał okazji "przepuścić" sygnału przez tak drogie transporty, wiec nie uzyskano wyników, ale... teoretycznie - naprawdę czysto teoretycznie - można w sekcji cyfrowej zamontować kość DSP Nie mam pojęcia czy tak jest Porównanie plików dałoby odpowiedź 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Czy nie mamy w chałupie mnóstwa rzeczy , które tak naprawdę sprawiają nam przyjemność , Exacly Rolex i Casio wskazują tą samą godzinę - casio nawet dokłdniejszy A jednak to po Rolexy jest kolejka , a casio leżą na półkach każdego sklepu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Znasz jakieś konkretne wyrokiem prawne gdzie ktoś wygrał bój o kable? Ale kto miałby ten "bój" toczyć i po co ? Jak sklepy deklarują - i na deklaracjach się nie kończy - rzeczywiście to robią - że jak nie "usłużysz" to odeślij , kaska do zwrotu żeby uszkodzić kable trzeba sie mocna postarać, więc nikt kto nie "usłyszał" nie ma sie o co bić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, Billy napisał: Ale kto miałby ten "bój" toczyć i po co ? Czytałem o takim wyroku w UK. Chodziło o reklamę kabla zasilającego. Została urzędowo zakazana, bo producent nie był w stanie dowieść deklarowanych właściwości. Edytowano 14 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) Ciekawe co tu odpowiedzą. Kable grają jak byk Do tego eksperci polecają od dobrego brzmienia. Jakie studia trzeba skończyć by być takim ekspertem? Edytowano 14 godzin temu przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 48 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: No to czekamy na wątki o wyborze kabla ethernet bądź switcha z aksamitnym dźwiękiem Czekaj sobie, na drugim forum gdzie swiadomi ludzi pisza masz jedwabne kable 2 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Jakie studia Studia życia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, Mikelas76 napisał: Czekaj sobie, na drugim forum gdzie swiadomi ludzi pisza masz jedwabne kable Poproszę o link poczytam sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 minut temu, Kraft napisał: Czytałem o takim wyroku w UK. Chodziło o reklamę kabla zasilającego. Została urzędowo zakazana. I zapewne nic to nie dało, bo kabel poszedł do "testów" a tam "recenzent" napisał "Moim subiektywnym zdaniem" , albo "nie wiem jak to się dzieje , ale to słychać" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 5 minut temu, Billy napisał: I zapewne nic to nie dało, bo kabel poszedł do "testów" a tam "recenzent" napisał "Moim subiektywnym zdaniem" , albo "nie wiem jak to się dzieje , ale to słychać" Oczywiście, że tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu A tak na marginesie - i dla rozładowania atmosfery - to nie wiem czy wiecie ze dawniej w accuphase pracowały same szury i nieuki Dobrze ze ich wywalili i teraz urządzenia maja już "prawilne" gnizadko 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 31 minut temu, Billy napisał: Dobrze ze ich wywalili i teraz urządzenia maja już "prawilne" gnizadko Masz rację, teraz jest prawilne gniazdko. https://audioplaza.pl/products/31816-accuphase-e-280-wzmacniacz-zintegrowany-salon-poznan Hmmm wyższe modele też mają prawilne gniazdko. Nieładnie to manipulować i pokazywać stare modele sprzed epoki. Tylko, żeby obronić swoją „rację”. Zostawiam was z tym, oczywiście kibicuję 😆😆😆 Edytowano 13 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Popatrzmy co ten Krzysztof nam dał. 10m przewodu 1,5mm2 o oporze 0,44R. nie wiem dlaczego zawsze wyskoczysz z elaboratem na kilka stron (długość wpisu nie świadczy o znajomości zagadnienia), który zapewne nie dotyczy nikogo z forum, raczej nikt nie stosuje takiej długości przewodu z takim przekrojem. 🤣 A jeżeli mowa o tym to się nazywa tłumienność przewodów i wyraża się najczęściej dB/100 m i to nie oznacza że przewody grają. Jak widać skala oddziaływania dla odcinka 2m lub 3m jest prosta do obliczenia bez zbędnych wywodów, i bardziej zrozumiała dla mniej obeznanych z techniką. Czy ktoś słyszy 0,001 Watt?🤔 Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 29 minut temu, DiBatonio napisał: Nieładnie to manipulować i pokazywać stare modele sprzed epoki. Czy posiadanie umiejętności czytania ze zrozumieniem, to aż tak nadzwyczajna cecha ? 😮 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 55 minut temu, Billy napisał: wiem czy wiecie ze dawniej w accuphase pracowały same szury i nieuki Kiedyś już pisałem o tym. W starych wzmacniaczach wysokiej klasy ten drugi ma stałe wstawiony obwód miał taki że nie jeden nowy kabel za miliony by się nie powstydził;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) Ciekawi mnie jak wygląda reklamacja przewodów. Załóżmy, że ktoś kupi taki Tellurium Q Silver Diamond, słucha i po kilku miesiącach stwierdzi, że jednak nie słyszy tego co deklarował producent w opisie produktu. Podkreślę - W OPISIE, W OFERCIE, nie w reklamie. Tutaj fragment: "Silver Diamond ma jeszcze lepszą definicję basu, ulepszone detale i bardziej rozbudowaną górną granicę (bez żadnych zakłóceń) oraz coś specjalnego, co okazuje się trudne do zdefiniowania, ponieważ wcześniej nikt tego jeszcze nie słyszał. Świetna rozdzielczość, a jednocześnie zmniejszone widoczne ostrości. Muzyka jest przedstawiana jako spójna, żywa całość, z oszałamiającym realizmem i naturalnością." Jeżeli kupiony towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć reklamację, w której określi swoje żądanie dotyczące doprowadzenia towaru do stanu zgodności z umową. Konsument odsyła więc taki przewód do sprzedawcy z reklamacją (po ustawowym terminie na zwrot). I co dalej? Co ciekawe, aktualnie wiele opisów przewodów jest sprytnie skonstruowana i wcale nie mówi wprost jakiego wpływu na dźwięk możemy się spodziewać. Tak to wygląda przykładowo w GFmod Advanced Pro AC MKIII rev2: "Seria Advanced Pro to kable dla osób, które cenią: naturalną barwę dźwięku, rozdzielczość, nieskrępowaną dynamikę. Bez wyostrzania, konturowania i sztucznych efektów" Słowa klucze - "dla osób, które cenią". Nie mamy więc żadnej konkretnej deklaracji. Sprytnie. Edytowano 12 godzin temu przez lpomis 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 28 minut temu, lpomis napisał: Słowa klucze - "dla osób, które cenią". Nie mamy więc żadnej konkretnej deklaracji. Sprytnie. A co w tym sprytnego? W różnych systemach/pokojach zagra to inaczej. Jednemu bardziej drugiemu mniej. W menu kuchni hinduskiej mamy potrawy oznaczone jako pikantne. Dla mojej żone jest to prawie niejadalne. Dla mnie zwykle, pikantne... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: długość wpisu nie świadczy o znajomości zagadnienia 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Czy ktoś słyszy 0,001 Watt?🤔 No właśnie Karol. Piszesz dużo i o niczym. Na koniec śmiejesz się sam z siebie chyba. Masz tu kalkulator. Możesz sprawdzić na ile 1mW rozbuja twoje membrany Moje Heresy dadzą 66dB SPL z 1mW. Gluchy usłyszy 🤣 Poza tym prosili koledzy o badania jakieś nt. słyszalności kabli. Dałem przykład kabli od Krzysztofa z RS, który twierdził, że taki 2x5m przewód nie wpłynie na to co słyszymy bo czwórnik RLC, ktorym jest przewód ma zbyt mały wpływ jako filtr dolnoprzepustowy na pasmo przenoszenia systemu audio. Niestety nawet Krzysztof, którego cenię za wiedzę ma zbyt słabo rozwinięty zmysł abstrakcyjnego myślenia żeby dostrzec wszystkie scenariusze jakie mogą mieć miejsce, że jednak te kable usłyszymy. Nawet nie będę nimi zawracał Ci głowy. Nie skumasz 😎 Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 20 minut temu, MariuszZ napisał: Niestety nawet Krzysztof, którego cenię za wiedzę ma zbyt słabo rozwinięty zmysł abstrakcyjnego myślenia żeby dostrzec wszystkie scenariusze jakie mogą mieć miejsce, że jednak te kable usłyszymy. Jakiego trzebaby mieć pecha aby wzmacniacz budowany z setek różnych elementów które sumarycznie mogłyby dać w efekcie połączenia głośników kablem zmianę wyjściowego dźwięku? To są przypadki jeden na tysiąc, do tego dochodzi końcowy user jeden na tysiąc który to wyłapie i podejrzewam dlatego Krzysztof nie bierze ich pod uwagę, Offtop z cyklu nie znam się ale się wypowiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Moje Heresy dadzą 66dB SPL z 1mW. Gluchy usłyszy 🤣 jak zwykle nie rozumiesz, ale co mi tam... Porównaj te dwa odczyty z twojego kalkulatora; to jest bez tłumienia sygnału 100dB a teraz odejmiemy to z czego mam się śmiać 🤣 0,001W i porównaj odczyt. to zagadnienie nie jest takie jak mogło by się wydawać proste, dlatego należy poznać podst. fizyki i rozumieć , rozumieć fizykę elektryczności. Nie kombinuj co do wyników🤔 w moim wpisie mowa jest o tłumienności przewodów i jaki ma wpływ na brzmienie. Pozdr. P.S. Czy teraz @MariuszZ słyszysz? Edytowano 11 godzin temu przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Wtrącę się tylko dlatego,że kiedyś sam ,będąc zupełnie świeży na forum ,doprowadziłem nieopatrznie do wymiany argumentów nt kabli,która chyba nawet skończyła się interwencją moderacji . Ujmę to tak,sam nie usłyszałem w czasie jednego krótkiego testu,ale nie widzę powodu ,by nie wierzyć niektórym, zawsze kulturalnym, kolegom z forum,że ONI SŁYSZĄ . Sam może kiedyś porównam,potestuję ,dla zaspokojenia własnej ciekawości,ale żeby toczyć boje o kabelki,Panowie,życie jest zbyt krótkie😀 Gdzieś widziałem reklamę mojej Tagi: "Amplituner stereo klasy hi-end". Mam ich pozwać?😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 23 minuty temu, Nowy75 napisał: Wtrącę się tylko dlatego,że kiedyś sam ,będąc zupełnie świeży na forum ,doprowadziłem nieopatrznie do wymiany argumentów nt kabli,która chyba nawet skończyła się interwencją moderacji . Ujmę to tak,sam nie usłyszałem w czasie jednego krótkiego testu,ale nie widzę powodu ,by nie wierzyć niektórym, zawsze kulturalnym, kolegom z forum,że ONI SŁYSZĄ . Sam może kiedyś porównam,potestuję ,dla zaspokojenia własnej ciekawości,ale żeby toczyć boje o kabelki,Panowie,życie jest zbyt krótkie😀 Gdzieś widziałem reklamę mojej Tagi: "Amplituner stereo klasy hi-end". Mam ich pozwać?😀 Ja słyszę zgaszone światło. Czy to znaczy, że oświetlenie wpływa na sprzęt audio czy tylko działa moja głowa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, waldi1965 napisał: Ja słyszę zgaszone światło. Czy to znaczy, że oświetlenie wpływa na sprzęt audio czy tylko działa moja głowa? A nie powinieneś słyszeć zapalonego? Zgaszonego nie powinno być słychać...🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 43 minuty temu, Karol64208 napisał: jak zwykle nie rozumiesz, ale co mi tam... Nie jestem jasnowidzem więc pytanie potraktowałem wprost tzn. "Kto slyszy 0.001W". Mogłeś zapytać "kto slyszy różnicę 0.001W". Wtedy nie sięgnął bym po kalkulator. Wyjaśnione. Tylko, że nie chodzi w tej mojej analizie o straty mocy tylko o parametry Thiele Small'a przetwornika i ich wpływu na kształtowanie charakterystyki amplitudowo częstotliwościowej kolumny w zależności od parametru DF obwodu wzmacniacz-przewody-cewka zwrotnicy- przetwornik. Zachęcam do głębszej analizy. Może coś zaświta 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 38 minut temu, Nowy75 napisał: by nie wierzyć niektórym, zawsze kulturalnym, kolegom z forum,że ONI SŁYSZĄ Ale. to trzeba byc kulturalnym? Ja mysle ze wg niektórych uzytkownikow tego forum jestem niekulturalny 😉, a slysze kable. Mozna mi wierzyc? Slysze kable zasilajace, IC, glosnikowe oraz DC... 41 minut temu, Nowy75 napisał: Sam może kiedyś porównam,potestuję ,dla zaspokojenia własnej ciekawości,ale żeby toczyć boje o kabelki,Panowie,życie jest zbyt krótkie Jak mozesz porownaj skrajnosci. Neotech vs np. Cardas, lub oyaide... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts