Karol64208 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 🤣 6 minut temu, MariuszZ napisał: Zachęcam do głębszej analizy. Taak!!! zachęcam, ale też do zgłębienia wiedzy ze zrozumieniem. Pozdr. 🍻 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Kolego @waldi1965 chodzi mi bardziej o sposób prowadzenia dyskusji,niż o ocenę tego,co kto słyszy,lub czego nie słyszy . Gdy rozkręci się zadyma i moderacja ukryje część postów ,nie będzie danych ,by przynajmniej spróbować wyrobić sobie własne zdanie,choć akurat w tym temacie odpowiedż dają każdemu z nas uszy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 29 minut temu, fp74 napisał: A nie powinieneś słyszeć zapalonego? Zgaszonego nie powinno być słychać...🤣 Jedno oznacza drugie. Uwolnij umysł. 12 minut temu, Nowy75 napisał: Kolego @waldi1965 chodzi mi bardziej o sposób prowadzenia dyskusji,niż o ocenę tego,co kto słyszy,lub czego nie słyszy . Gdy rozkręci się zadyma i moderacja ukryje część postów ,nie będzie danych ,by przynajmniej spróbować wyrobić sobie własne zdanie,choć akurat w tym temacie odpowiedż dają każdemu z nas uszy Własne zdanie powinno się wyrabiać na swoich doświadczeniach a nie cudzych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 12 minut temu, Mikelas76 napisał: Ale. to trzeba byc kulturalnym? Pewnie nie,ale akurat zadymiarzy łatwiej mi podejrzewać o doktrynerstwo 14 minut temu, Mikelas76 napisał: Mozna mi wierzyc? Slysze kable zasilajace, IC, glosnikowe oraz DC... Można wierzyć i można nie wierzyć😀. Zależy w co wierzy czytający😀 17 minut temu, Mikelas76 napisał: Jak mozesz porownaj skrajnosci. Jak się trafi okazja,to się zrobi. Na podstawie dotychczasowych skromnych doświadczeń audio intuicja podpowiada mi,żeby w pierwszej kolejności skupić się na innych aspektach,np. akustyka 4 minuty temu, waldi1965 napisał: Własne zdanie powinno się wyrabiać na swoich doświadczeniach a nie cudzych. Pełna zgoda. A na początek warto od innych ogarnąć trochę danych, by jakoś ugryżć temat . Ja już się wyłączam,zostawiam miejsce tym,którzy chcą porozmawiać o kablach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu @MariuszZ, masz jakiś pomysł na brzmienie kabli USB? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Billy napisał: Czy posiadanie umiejętności czytania ze zrozumieniem, to aż tak nadzwyczajna cecha ? A do kogo to pytanie? Bo złożyłeś zdanie tak, że można je dwojako zrozumieć w sensie kolejnej prowokacji. Ale zwracam honor. 😘 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 42 minuty temu, ProjectPi napisał: masz jakiś pomysł na brzmienie kabli USB? Coś mi świta. Warto uchwycić się faktów poniżej i może temat się pojaśni, ale muszę jeszcze to przemyśleć. Sygnał cyfrowy jest dla użytecznego analogowego sygnału audio zakłóceniem. Sygnał "cyfrowy" ma normalne widmo częstotliwościowe czyli w zależności od częstotliwości transmisji i jej okresów tworzy spektrum częstotliwości nie będącej sygnałem "cyfrowym". Przewód USB ma żyłę masową. Może tworzyć pętle masy podobnie jak przewód PE w przewodzie zasilającym z masą interkonektów. Masa części cyfrowej urządzenia nie zawsze jest galwanicznie odizolowana od części analogowej. Wystarczy "przedzwonić" np. w Eversolo masę wejścia USB z masą wyjścia RCA. Jest wspólną. Warto by dokonać analizy czy rezystancja żyły masowej USB oraz masowej RCA w przypadku pętli masy będzie warunkowała czy i jakie wartości "analogowego" spektrum sygnału cyfrowego odłoży się na rezystancji masy interkonektów RCA zakłócając czy modyfikując użyteczny sygnał audio podawany do wzmacniacza. Pozdrawiam . M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, MariuszZ napisał: Coś mi świta. Warto uchwycić się faktów poniżej i może temat się pojaśni, ale muszę jeszcze to przemyśleć. Sygnał cyfrowy jest dla użytecznego analogowego sygnału audio zakłóceniem. Sygnał "cyfrowy" ma normalne widmo częstotliwościowe czyli w zależności od częstotliwości transmisji i jej okresów tworzy spektrum częstotliwości nie będącej sygnałem "cyfrowym". Przewód USB ma żyłę masową. Może tworzyć pętle masy podobnie jak przewód PE w przewodzie zasilającym z masą interkonektów. Masa części cyfrowej urządzenia nie zawsze jest galwanicznie odizolowana od części analogowej. Wystarczy "przedzwonić" np. w Eversolo masę wejścia USB z masą wyjścia RCA. Jest wspólną. Warto by dokonać analizy czy rezystancja żyły masowej USB oraz masowej RCA w przypadku pętli masy będzie warunkowała czy i jakie wartości "analogowego" spektrum sygnału cyfrowego odłoży się na rezystancji masy interkonektów RCA zakłócając czy modyfikując użyteczny sygnał audio podawany do wzmacniacza. Pozdrawiam . M W przypadku pętli masy jasna sprawa, podobnie jak z każdym innym okablowaniem które przez wspólna masę zaczyna uczestniczyć niechcianie w transmisji analogowego sygnału audio. Chodzi mi raczej o brzmienie jako właściwość kabla, uchwytna w prawidłowych warunkach polaczeniowych, może powinienem raczej użyć słowa sygnatura. Masz na to pomysł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 11 godzin temu, Billy napisał: Jak ktoś raz "usłyszał" to juz z tej drogi nie zawróci. Nie prawda. Powrót jest jak najbardziej możliwy. W przeciwnym wypadku nie byłoby mnie na tym forum. Szkoda że nie poznaliście mnie w czasach gdy twierdziłem, że np. Kable zasilajace grają. Zaciekle wypisywałbym o ich wpływie na brzmienie, a jako że nie było mnie na forum, to też nie miałem gdzie tego wypisywać - byłem po prostu "słyszącym je". Co takiego sprawiło, że obecnie już tak nie piszę? Oczywiście "pewne zdarzenie" z odsłuchem, gdy nie widziałem, który kabel gra (wiadomo co mam na myśli). To bardzo zmieniło mój punkt widzenia. Po "otrzasnieciu się" i zaakceptowaniu po pewnym czasie tego, co się wydarzyło, moim celem było "szukanie" przyczyn takiego stanu rzeczy. Tak dotarłem do czegoś, o czym wcześniej nie pisano "na lewo i prawo". Mowa tu o wpływie "psychoakustyki" i wszystkiego co związane z postrzeganiem/percepcją. Obecnie w tym temacie jestem już kilka grubych lat. Na tym forum założyłem tematy z tym związane, nie po to by tworzyć jakieś "g... burze" ale by dzielić się tym czego doświadczyłem (jak by nie patrzeć to swego rodzaju "oświecenie" ), a co za tym idzie chęć rozmów i wymiany doświadczeń (zupełnie jak chęć wymiany doświadczeń po zastosowaniu akcesorii akustycznych i ich wpływie na poprawę aspektów brzmienia - to przecież takie... ludzkie). Caly przekaz z mojej strony sprowadza się do tego, by się dodatkowo UPEWNIĆ, że to co słyszymy to NAPRAWDĘ KABLE. Pomoc w zweryfikowaniu tego upatruje TYLKO I WYŁĄCZNIE w teście ABX! Tak wynika z moich dotychczasowych obserwacji i doświadczeń. Dlaczego test ABX jest taki wspaniały? Ponieważ jesli "przejdziemy" go poprawnie, mamy 100% pewność, że to co słyszymy, to nie wpływ "psychoakustyki" i naprawdę słyszymy "że kable grają". Tylko tyle i aż tyle. Test ABX jest jednym z najlepszych "rzeczy" jakie poznałem w "świecie audio". Dlatego z mojej strony to nie jakaś krucjata, lecz POMOCNA DŁOŃ w kierunku kolegów i koleżanek. Szkodą jest to że często jest to widziane nie w ten sposób. Proszę, spójrzcie na to z mojej perspektywy, zanim ocenicie mnie zbyt pochopnie. AMEN. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts