Rafał S Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 48 minut temu, marcinmarcin napisał: a gra z nim tak dobrze że mocno rozważam zakup... Zdradzisz jaki? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 33 minuty temu, marcinmarcin napisał: "Sygnał" a raczej dane, będą zawsze takie same. Pytanie co bardziej zakłóca część analogową twojego systemu. Sieć z zewnątrz (np. system Docsis) czy wkładka SFP na przykład.... u mnie sporo się pobawiłem z siecią, w tym kilka róznych switchy z liniowym zasilaniam, a i tak finalnie skończyłm na WIFI. Genialny i najprostszy test zakłócania z sieci można wykonać odpinając kabel RJ45 ze streamera. Jak jakość poprawi się, oznacza to że sieć zakłóca i robi pętle masy czy insze syfy. PS. idealny temat na ślepe testy U mnie zawsze przechodził każdy... moment wypięcia kabla dawał taki boost jakościowy że trudno byłoby nei usłyszeć Dzięki, dalej się tej zasady trzymam Marcinie przerabiałem kiedyś Twój temat ze switchem. Świetny wątek. A tutaj miałem nadzieję usłyszeć od kolegi Chmarski, że te dane są identyczne i w sumie izolacja galwaniczna jest zbyteczna, bo zwykłe kable nic nie przenoszą dodatkowego i nic nie psują.😄 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: O jak miło... Wiesz potrafie czytać między wierszami... Ty chyba o mnie piszesz... ☺️ A tak pozatym to przepraszam że narazie odpisuje z opóźnieniem, ale czytam i zbieram informacje do nowego tematu, ktory sie pojawi. Jako "zwiastun" mogę zdradzić że niektórzy tu piszący (słyszący) robia wszystko by "pogrążyć" nieświadomie swoich kolegów "słyszacych"... No nic tam.... wracam do lektury forumowej 😉 O jak miło... Wiesz potrafie czytać między wierszami... Ty chyba o mnie piszesz... ☺️ A tak pozatym to przepraszam że narazie odpisuje z opóźnieniem, ale czytam i zbieram informacje do nowego tematu, ktory sie pojawi. Jako "zwiastun" mogę zdradzić że niektórzy tu piszący (słyszący) robia wszystko by "pogrążyć" nieświadomie swoich kolegów "słyszacych"... No nic tam.... wracam do lektury forumowej 😉 O jak miło... Wiesz potrafie czytać między wierszami... Ty chyba o mnie piszesz... ☺️ A tak pozatym to przepraszam że narazie odpisuje z opóźnieniem, ale czytam i zbieram informacje do nowego tematu, ktory sie pojawi. Jako "zwiastun" mogę zdradzić że niektórzy tu piszący (słyszący) robia wszystko by "pogrążyć" nieświadomie swoich kolegów "słyszacych"... No nic tam.... wracam do lektury forumowej 😉 Nie pisałem nic między wierszami i pragnę Cię uspokoić, że nie piłem do Ciebie. Nie obraź się, ale nie śledzę jakoś szczególnie Twoich wpisów (nie bardziej niż inne) i nie mam nawet pojęcia co tam mogłeś wziąć do siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 50 minut temu, Kraft napisał: Nie konkretny wynik liczbowy, ale fakt wyłapania różnic. Dowód, że można taki test przejść z pozytywnym wynikiem. Podsumujmy: fakt zaliczenia testu (mniejsza o te 16/16) uważasz za wystarczający do zatwierdzenia procedury testowej, ale niewystarczający do... zaliczenia samego testu. I dlatego chcesz ten test powtórzyć, czy tak? Obawiam się, że wciąż mnie to przerasta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: Czyli jednak glosnikowe grają Dziękuję Proszę Jednak nie w takich aspektach, o jakich piszą tu ludzie na forum nie ma różnic w "brzmieniu" miedzy miedzią 4N a 6N, bo różnica to setna oma na metr bierzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 27 minut temu, Rafał S napisał: Obawiam się, że wciąż mnie to przerasta. Może przez to, że na siłę starasz się przypisać mi złą wolę. To utrudnia zrozumienie o czym piszę. Być może chodzi tu o efekt primingu. Wskaż mi proszę miejsce w dyskusji, w którym podważyłem wyniki testu wrzuconego przez Mariusza. Potem wskaż mi miejsce, w którym napisałem, że chciałbym ten test powtórzyć. Edytowano 14 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 57 minut temu, Rafał S napisał: Zdradzisz jaki? Napisze na pw, bo tu będzie niepotrzebna burza 🙂 kabel jest perfekcyjnym zamulaczem i ladnie temperuje moje dość jadowite kolumny... 25 minut temu, Billy napisał: nie ma różnic w "brzmieniu" miedzy miedzią 4N a 6N, bo różnica to setna oma na metr bierzący Gratuluje pewności siebie w ogłaszaniu swoich twierdzeń dla mnie osobiście totalnie nieprawdziwych 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 47 minut temu, mariol napisał: Marcinie przerabiałem kiedyś Twój temat ze switchem. Świetny wątek. A tutaj miałem nadzieję usłyszeć od kolegi Chmarski, że te dane są identyczne i w sumie izolacja galwaniczna jest zbyteczna, bo zwykłe kable nic nie przenoszą dodatkowego i nic nie psują.😄 Jaką izolację galwaniczną masz na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 5 godzin temu, DiBatonio napisał: Większej bzdury nie czytałem, ale jak ci lepiej po tym.... Sprostowałem tylko twoją bzdurę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 35 minut temu, Kraft napisał: Może przez to, że na siłę starasz się przypisać mi złą wolę. Nie. Ja raczej grzeszę naiwnością i doszukuję się u innych dobrych pobudek. Dzięki temu lżej mi się żyje. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 56 minut temu, Billy napisał: Jednak nie w takich aspektach, o jakich piszą tu ludzie na forum nie ma różnic w "brzmieniu" miedzy miedzią 4N a 6N, bo różnica to setna oma na metr bierzący Czyli w takim gdzie jest ta "granica" w którą kablosceptycy uważają za taką gdzie są różnice? Kto o tym ma decydować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 godziny temu, DiBatonio napisał: Okazało się, że dobrze usłyszałeś cechy jakie wnoszą te kable, bo tak sie składa, że Premier jeszcze gdzieś u mnie leży w kącie, a Inidium miałem przez chwilę, więc nasze opinie sie pokrywają co do tych kabli. Pamiętasz? zresztą byli świadkowie tamtej rozmowy. No i elegancko. Teraz wystarczy to powtórzyć testem ABX, i będzie wiadomo czy to wpływ "pewnych czynników" (wstaw dowolne) czy jednak wpływ kabla. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, Butler napisał: Kto o tym ma decydować? nie "kto" tylko "co" Opisz procesy zachodzące w kablu głośnikowym, które odpowiadają za "zwiększenie basu" Bo żeby doszło do "zwiększenia" basu, to musi wrosnąć powiedzmy o 3 db, częstotliwość 70 hz ze spadkiem 3 oktawy powiedzmy co dzieje sie w kablu że wzrasta ten poziom ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, dexter1023 napisał: Jestem w stanie uwierzyć osobom, które nie słyszą kabli, bo system musi mieć już jakiś tam poziom. Wydaje mi się, że przypadku jakiegoś zestawu do 3-4k nie ma raczej sensu zastanawiać się nad kablami. Acha... Czyli zestaw za 5k to już wystarczający "poziom" by móc Twoim zadaniem zabierać głos na forum. 👍 Ps: uff dobrze że mój jest droższy niż 5k, bo jeszcze by mnie zdyskredytowali 🤭 Edytowano 13 godzin temu przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 3 minuty temu, Billy napisał: Bo żeby doszło do "zwiększenia" basu, to musi wrosnąć powiedzmy o 3 db, częstotliwość 70 hz ze spadkiem 3 oktawy powiedzmy Zakladasz błędnie że wykres pokaze wszystko. Miałem kiedyś kolumny których wykres praktycznie pokrywał się z focalami kolegi, a moje grały ciepło, focake ekstremalnie jasno... Mam kable grające wściekle jasno i jeden bardzo ciemny. Pomiar ani drgnie. Po prostu kryteria pomiarowe są niedoskonałe i uwzględniają za mało aspektów 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 6 minut temu, marcinmarcin napisał: Zakladasz błędnie że wykres pokaze wszystko. Miałem kiedyś kolumny których wykres praktycznie pokrywał się z focalami kolegi, a moje grały ciepło, focake ekstremalnie jasno... Pomijając fakt że pomiary robione są w komorach bezechowych, to "praktycznie taki sam" na oko, nie oznacza "taki sam Wystarczy 5-6 db więcej na 10 000 hz a na wykresie to będzie "mała górka" plus pomieszczenie z odbiciami które tez zakres uwypukli i masz róznice A wy piszecie o tym że dokładnie w tych samych pomieszczeniach , na tych samych sprzętach wymieniacie kabel i słychać róznice Jednakże i tak występują w takim pomieszczeniu "zmienne" Sa nimi temperatura, ciśnienie atmosferyczne , oraz zmienne w postaci "kondycji" osoby słuchającej Urządzenia nie mają "słabszych dni" nie dostają kataru, nie skacze im ciśnienie krwi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 9 minut temu, Billy napisał: nie "kto" tylko "co" Opisz procesy zachodzące w kablu głośnikowym, które odpowiadają za "zwiększenie basu" Bo żeby doszło do "zwiększenia" basu, to musi wrosnąć powiedzmy o 3 db, częstotliwość 70 hz ze spadkiem 3 oktawy powiedzmy co dzieje sie w kablu że wzrasta ten poziom ? Ja nie potrafię tych procesów wyjaśnić. Skoro wątek kablowy legitnie wbrew temu działa to przynajmniej mam okazję by zadać pytanie, kto/co decyduje o tym że dane kable przestają dawać różnice. Gdzie ona jest. Jeśli w pewnych wypadkach są ewidentne to kto/co wyznacza granicę że stają stają niemożliwe do zmierzenia i wykrycia. Na razie to niektórzy mają totalnie ortodosyjne wpisy że różnice absolutnie nie mogą być słyszalne, nie i już, nie bo nie, bo to prąd i basta, kto myśli inaczej ten "gupi". Z takim podejściem chciałbym się rozprawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, Butler napisał: to przynajmniej mam okazję by zadać pytanie, kto/co decyduje o tym że dane kable przestają dawać różnice ok rozumie osobiście przyjąłbym 1 db w powtarzalnych pomiarach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Jednak się wypowiem, a czy to argument za, czy przeciw już sam nie wiem, nie oceniam. Podaję przykład z życia człowieka, co się nie zna za bardzo, dość skrajny (przykład, nie człowiek) ale coś chyba obrazujący. Miałem z braku laku podłączone nowe kolumny tym co było pod ręką - 10m kabla głośnikowego noname ze speckabli, 2x4mm, służące na co dzień do podłączenia głośnika odsłuchowego gitary elektrycznej kolegi. Pancerne kable, jak będę się kiedyś wieszał, to tylko na takich. Po 2 dniach wpiąłem docelowe kable (van damme up-up-lcofc 2x2,5 długość 4m). Zgodnie z przewidywaniami skok jakościowy oczywisty ale żeby czapkę z głowy zerwało to nie. Moje wnioski: primo, jakość kabla w oczywisty sposób wpłynęła na charakter dźwięku i nie ma tu znaczenia, czy chodziło o przekrój, rodzaj miedzi czy długość albo jeszcze coś innego - parametry czysto fizyczne zmieniły dźwięk; secundo, nawet przy tak dużym skoku w podstawowych parametrach kabla, skok jakości nie był proporcjonalny (a do ceny to już na pewno nie). Ja wiem, że piszę o kablach głośnikowych ale jaki jest niby argument racjonalny, że głośnikowe tak, a inne nie? Jeszcze tylko moim zdaniem teza, że kable wpływają na systemy dopiero na jakimś poziomie jakości jest błędna. Wg mnie nie ma to związku, bo niby na czym miałby polegać. Że niby lepiej słychać? Jeżeli kabel wpływa na dźwięk to wpływa i już. Dziękuję za chwilę uwagi. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Dnia 9.03.2025 o 00:08, majkel74 napisał: Nie tak dawno razem z @Rafał S „testowaliśmy” interconnecty. Żadne wielkie testy, kilka przełączeń. (...) Nie były to jak dla mnie duże różnice, ale tez nie nazwałbym ich wyłącznie subtelnymi czy na granicy percepcji. Przewody nie zmieniały może jakości dźwięku, bardziej jego charakter w ramach określonego poziomu jakosciowego. Dzięki. Zauważ, Michał, że słuchałeś obcego systemu i na cudzym terenie. Mam taką teorię, że część audiofili (przynajmniej mnie to dotyczy) cierpi na choćby lekką nerwicę natręctw, jeśli chodzi o dźwięk. Jednego irytuje, że bas minimalnie poluzowany, innego, że góra o ździebko za gładka czy szorstka, to znów ktoś chciałby, żeby środek był cieplejszy, ale tak tylko ociupinkę. "W gościach" słuchamy na luzie - wrażenie ogólne, że miło gra, a nawet jak mniej miło, to dobra muzyka i tak się obroni. A u siebie można dzielić włos na czworo i byle drobiazg potrafi swędzieć, czy uwierać (znów: mnie!). Jak się to trochę poprawi kabelkiem, to dyskomfort na jakiś czas znika i stąd potem barwne opisy wpływu przewodów, z których podśmiewają się niektórzy. Cóż poradzić - nie da się precyzyjnie zmierzyć niewygody, ani dokładnie wycenić, ile warte jest usunięcie jej. Być może mówimy czasem o gramach czy milimetrach, ale przecież drzazga wbita w palec to też nie jest istotny procent masy naszego ciała. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Faktycznie Ty bardziej marudziłeś co nie zmienia faktu, że co do charakteru poszczególnych kabli byliśmy raczej zgodni, różnice w wysokich i wielkości źródeł pozornych były łatwe do wyłapania i słyszalne od razu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 7 minut temu, fp74 napisał: Jeszcze tylko moim zdaniem teza, że kable wpływają na systemy dopiero na jakimś poziomie jakości jest błędna. Też tak uważam. Moim zdaniem jest to bardziej kwestia ilości zakłóceń z sieci, jakie wpadają do systemu i tego, na ile jest on podatny na drobne zmiany na wejściu. Np. mój poprzedni wzmacniacz (czysty tranzystor w klasie AB) reagował na zmiany okablowania w mniejszym stopniu niż obecny (hybryda z A-klasowym pre). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Co do basu to różnic chyba nie stwierdziłem i raczej na pewno na ślepo bym ich nie wyłapał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 19 minut temu, Butler napisał: Ja nie potrafię tych procesów wyjaśnić. Skoro wątek kablowy legitnie wbrew temu działa to przynajmniej mam okazję by zadać pytanie, kto/co decyduje o tym że dane kable przestają dawać różnice. Gdzie ona jest. Jeśli w pewnych wypadkach są ewidentne to kto/co wyznacza granicę że stają stają niemożliwe do zmierzenia i wykrycia. Na razie to niektórzy mają totalnie ortodosyjne wpisy że różnice absolutnie nie mogą być słyszalne, nie i już, nie bo nie, bo to prąd i basta, kto myśli inaczej ten "gupi". Z takim podejściem chciałbym się rozprawić. to, że nie rozumiemy jak coś działa, nie znaczy przecież, że to nie działa. Nie każdy musi/chce wiedzieć. Ale wtedy jest takie ryzyko (i albo się na to godzimy albo trzeba się wysilić i zgłębiać temat), że będziemy skłonni przypisywać jakieś skutki zjawiskom nadprzyrodzonym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Przed chwilą, majkel74 napisał: Faktycznie Ty bardziej marudziłeś Ejże - a kto po wejściu skrzywił się na słabe soprany z Tellurium Ultra Black II? Dopiero Albedo Monolith zaakceptowałeś. Taki wybredny, że bez srebrnych XLR-ów nie pochodź. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts