DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 24 minuty temu, Billy napisał: Jednakże i tak występują w takim pomieszczeniu "zmienne" Sa nimi temperatura, ciśnienie atmosferyczne , oraz zmienne w postaci "kondycji" osoby słuchającej Serio ? A jak bardzo zmieni się temperatura w ciągu minuty, czy dwóch kiedy przepniesz kabel i wrócisz na miejsce odsłuchu? Jak bardzo w tym czasie zmieni się ciśnienie atmosferyczne w pokoju odsłuchowym w 2 minuty ? Ty to mówisz serio i w to wierzysz co piszesz ? 🤦🏻 2 minuty temu, Rafał S napisał: Dopiero Albedo Monolith zaakceptowałeś. Bo Albedo Monolith to bdb kabelki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 3 minuty temu, majkel74 napisał: Co do basu to różnic chyba nie stwierdziłem i raczej na pewno na ślepo bym ich nie wyłapał. Ja wtedy też nie. (Zmiany niemal wyłącznie w zakresie czystości góry i gęstości środka.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 9 minut temu, majkel74 napisał: Faktycznie Ty bardziej marudziłeś co nie zmienia faktu, że co do charakteru poszczególnych kabli byliśmy raczej zgodni, różnice w wysokich i wielkości źródeł pozornych były łatwe do wyłapania i słyszalne od razu. 8 minut temu, Rafał S napisał: Też tak uważam. Moim zdaniem jest to bardziej kwestia ilości zakłóceń z sieci, jakie wpadają do systemu i tego, na ile jest on podatny na drobne zmiany na wejściu. Np. mój poprzedni wzmacniacz (czysty tranzystor w klasie AB) reagował na zmiany okablowania w mniejszym stopniu niż obecny (hybryda z A-klasowym pre). Chwila chwila… A temperaturę i ciśnienie w pokoju sprawdzali ? Bo jak nie, to się nie liczy niestety, trzeba powtórzyć test. 😉 No szk….. nie mogłem się powstrzymać, sorry panowie, że się wtryniłem 😉😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 5 minut temu, DiBatonio napisał: Bo Albedo Monolith to bdb kabelki 😉 Świetna góra. U mnie trochę brakowało wypełnienia średnicy, ale zaznaczam, że była to wersja Monocrystal - ponoć bardziej analityczna i mniej organiczna od oryginału (nie miałem okazji porównać). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Już nie pamietam które mi się podobały najbardziej, generalnie te co miały „więcej wysokich”, pewnie z uwagi na nieubłagalne ograniczanie słyszalnego pasma wraz z wielkiem, co zrobić. Za lat 10 będzie pewnie człowiek szukał podkreślonych sybilantów, żeby się równowaga zgadzała… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 9 minut temu, Rafał S napisał: Ejże - a kto po wejściu skrzywił się na słabe soprany z Tellurium Ultra Black II? Dopiero Albedo Monolith zaakceptowałeś. Taki wybredny, że bez srebrnych XLR-ów nie pochodź. Hehe u mnie gościnnie siltech clasic legend vs tellurium silver diamond, u mnie tellurium wygrywa ale i tak nie zostaną. 9 minut temu, Rafał S napisał: Ejże - a kto po wejściu skrzywił się na słabe soprany z Tellurium Ultra Black II? Dopiero Albedo Monolith zaakceptowałeś. Taki wybredny, że bez srebrnych XLR-ów nie pochodź. Hehe u mnie gościnnie siltech clasic legend vs tellurium silver diamond, u mnie tellurium wygrywa ale i tak nie zostaną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 13 minut temu, majkel74 napisał: co nie zmienia faktu, że co do charakteru poszczególnych kabli byliśmy raczej zgodni, różnice w wysokich i wielkości źródeł pozornych były łatwe do wyłapania i słyszalne od razu Mógłbyś napisać jak to wyglądało w praniu? Dyskutowaliście o różnicach między sobą w trakcie lub po odsłuchach? W takim przypadku można się jednak sugerować opinią drugiej osoby, nie uważasz? Jest to rzeczą zupełnie ludzką i normalną. Ciekawie byłoby zrobić taki odsłuch i np. spisać na kartce (do której wglądu nie ma osoba towarzysząca) swoje wrażenia, wypunktować cechy brzmienia jakie się zauważyło. Nic nie sugerować w trakcie. Na końcu porównać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 minuty temu, mariol napisał: Hehe u mnie gościnnie siltech clasic legend vs tellurium silver diamond Silver Diamond to już dla mnie za wysokie progi. Wypożyczyłem za to na krótko Tellurium Ultra Silver II. Dla mnie podobny charakter, co Albedo Monolith, tylko chyba trochę bardziej twardo. Raczej nie odróżniłbym tych 2 w ślepym teście, mimo, że przewodnik inny. 2 minuty temu, lpomis napisał: Mógłbyś napisać jak to wyglądało w praniu? Dyskutowaliście o różnicach między sobą w trakcie lub po odsłuchach? Wszystko trwało bardzo krótko, bo Michał się spieszył. Główny cel był taki, żeby ogólnie posłuchać Pathosa, który był nowością w moim torze (Dynki przerobiliśmy poprzednim razem). A ponieważ byłem akurat na etapie wybierania XLR-ów, to coś przepięliśmy, tym bardziej, że z początku dźwięk Michałowi nie leżał. Gadaliśmy non stop, zwłaszcza ja. I tak - indoktrynowałem gościa swoimi odczuciami. W końcu byłem u siebie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 3 minuty temu, lpomis napisał: Mógłbyś napisać jak to wyglądało w praniu? Dyskutowaliście o różnicach między sobą w trakcie lub po odsłuchach? W takim przypadku można się jednak sugerować opinią drugiej osoby, nie uważasz? Jest to rzeczą zupełnie ludzką i normalną. Ciekawie byłoby zrobić taki odsłuch i np. spisać na kartce (do której wglądu nie ma osoba towarzysząca) swoje wrażenia, wypunktować cechy brzmienia jakie się zauważyło. Nic nie sugerować w trakcie. Na końcu porównać. No jak było, wszedłem, cześć, cześć, co tam słychać, no wszystko ok, no to pokaż co ten Pathos potrafi, no dobra, to przy okazji powiesz co o 3 kablach myślisz, no spoko, odpalaj, no i pierwszy odsłuch i mówię że jak dla mnie wszystko ok, ciut bym wolał więcej wysokich, drugi kabel - mówię ten ma więcej wysokich i bardziej przejrzysty, potem trzeci - był taki po środku. Potem był chyba powrót do tego drugiego. Taka procedura 😉 O proszę, jak się zeznania zgodziły 😁 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 26 minut temu, Rafał S napisał: Świetna góra. U mnie trochę brakowało wypełnienia średnicy, ale zaznaczam, że była to wersja Monocrystal - ponoć bardziej analityczna i mniej organiczna od oryginału (nie miałem okazji porównać). XLR Monolith Monocrystal mam do słuchawkowca, reszta jest na Albedo Monolith sprzed monocrystala, chyba w klubie Albedo na AS coś o tym piszą i zdaje się, że coś może być na rzeczy o czym piszesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 48 minut temu, Rafał S napisał: lekką nerwicę natręctw, Dobrze ze nie ja to napisałem bo była by burza "Nerwica natręctw" to zaburzenie zaliczano do grupy chorób psychicznych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 6 minut temu, DiBatonio napisał: XLR Monolith Monocrystal mam do słuchawkowca, reszta jest na Albedo Monolith sprzed monocrystala, chyba w klubie Albedo na AS coś o tym piszą i zdaje się, że coś może być na rzeczy o czym piszesz. Ja mam do daka z cd cyfrowego monocrystala i jak kiedyś wpiąłem po jakimś wireworldzie, tak nie myślę o dalszych zmianach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) @majkel74 @Rafał S - ok, jasna sprawa, dzięki za odpowiedzi. 44 minuty temu, Rafał S napisał: Gadaliśmy non stop, zwłaszcza ja Brzmienie kabli mogę sobie tam podważać, ale co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości i wierzę na słowo No i Rafał. Pamiętaj proszę napisać jak wyobrażasz sobie taki bardziej "laboratoryjny" odsłuch. @MariuszZ - przyznam szczerze, nie rozumiem trochę tego testu do którego linkowałeś na ASR. Nie jestem pewien do końca jak został przeprowadzony. Sample udostępnione na dropboxie też są jakieś uwalone. Jeden z nich jest bez dźwięku. Wrzuciłem do Audacity i wygląda to tak: Gdybyś mógł więc zgłębić nieco temat i wyjaśnić byłoby super. Napisz proszę (w miarę możliwości prosto ) jak wg Ciebie powinno wyglądać porównanie dwóch przewodów. Edytowano 17 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) 59 minut temu, fp74 napisał: to, że nie rozumiemy jak coś działa, nie znaczy przecież, że to nie działa. To oczywiste 59 minut temu, fp74 napisał: albo trzeba się wysilić i zgłębiać temat), że będziemy skłonni przypisywać jakieś skutki zjawiskom nadprzyrodzonym. W sumie kolega juz wyjaśnił 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Mam taką teorię, że część audiofili (przynajmniej mnie to dotyczy) cierpi na choćby lekką nerwicę natręctw, Byłbym skłonny zgodzić się z tą teorią Edytowano 17 godzin temu przez Billy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 21 minut temu, Billy napisał: "Nerwica natręctw" to zaburzenie zaliczano do grupy chorób psychicznych Proszę Cię, powstrzymaj się, jeśli możesz, od takich wpisów. 4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Kto chociaz raz rzetelnie zrobił test ABX w zaciszu domowym? Ponawiam pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Myślałem, że tylko ja mam nerwicę natręctw. A tu proszę. Nie jestem osamotniony. Aż miło. Pamiętam Rafał, jak kiedyś równolegle testowaliśmy kable Purista i obaj mieliśmy podobne odczucia co do tych kabli. I jak się okazuje to ta sama choroba temu winna😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 26 minut temu, Billy napisał: Dobrze ze nie ja to napisałem bo była by burza "Nerwica natręctw" to zaburzenie zaliczano do grupy chorób psychicznych [W tym miejscu powstrzymałem się od szyderczego wpisu]. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 10 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Proszę Cię, powstrzymaj się, jeśli możesz, od takich wpisów. Chwila Czy to była moja diagnoza ? Ja tylko stwierdzam fakty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Przed chwilą, mariol napisał: Pamiętam Rafał, jak kiedyś równolegle testowaliśmy kable Purista i obaj mieliśmy podobne odczucia co do tych kabli. I jak się okazuje to ta sama choroba temu winna😁 Twisted minds hear alike. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 22 minuty temu, lpomis napisał: Gdybyś mógł Hej, Jak tylko znajdę chwilę. Dopiero wróciłem ze Szczecina, a mam sporo na głowie 😎 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu A cóż to za cisza? 30 dniowy rozejm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts