Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach.

Q21

Recommended Posts

wav.jpg.2ffbe5b1649e40206d91a1e6e2f0dde3.jpg

Udostępniam też wyżej wstawiony plik z różnicami w nagraniach w jakości zapisanej jak oryginalny sampel, tj. 24/96.

https://mega.nz/file/TaRUQb7T#ZTWim0AXVcwT505T_n-mm3t0BsNTwQzMJhFwMOUcBms

Naprawdę nie mam najmniejszego pojęcia jaki trzeba mieć czuły słuch i sprzęt żeby wyłapać takie niuanse w nagraniu. Po prostu sobie nie wyobrażam. Za nic w świecie nie potrafię i nigdy nie zbliżę się nawet do wyniku 16/16.

Dnia 10.03.2025 o 09:39, Chyba Miro 84 napisał:

Na domiar tego wszystkiego, taki typowy audiofil (pisze ogolnie - nie mam nikogo konkretnego na myśli), pisze jak ważne są WTYKI W KABLU!

Panowie, naprawdę lubie żarty, ale to jest juz "prze-żart" 🤣

No to mam problem w takim razie, bo za audiofila to się nie uważam, no co najwyżej za melomana ale dzisiaj założyłem na kable pierwszy raz w życiu wtyki bananowe i aż się wystraszyłem tego co nagle usłyszałem.  Już dwa razy zakładałem i zdejmowałem. To się powtarza. To nie żart.

Nie chciałem, dlatego zrezygnowałem. Regulowałem ustawienie kolumn i nie zauważyłem, że kabel się w jednym zacisku poluzował.  Połapałem się dopiero na drugim utworze, że mi stereo zniknęło 😁.  No więc dawaj wtyki, żeby to jakoś ucywilizować. No ale było gorzej. Bas jakoś tak zaczął mocno wybrzmiewać aż przeszkadzało. Jak ktoś chce pogłębić bas to jest to może jakaś tania metoda

Ps. może bas się nie pogłębił,  bo to jeszcze nie byłoby tak źle,  on się rozedrgał.

Edytowano przez fp74

Dnia 10.03.2025 o 08:39, Chyba Miro 84 napisał:

Na domiar tego wszystkiego, taki typowy audiofil (pisze ogolnie - nie mam nikogo konkretnego na myśli), pisze jak ważne są WTYKI W KABLU!

Zacytowałeś ten fragment z którego wynika że opisuję że WTYKI W KABLU...  i później mój komentarz, że to prze-żart.

Czy zwróciłeś mimo wszystko w jakim kontekście zostało to "opowiedziane"?

Jeśli nie, to zamieszczę raz jeszcze całość:

Dnia 10.03.2025 o 08:39, Chyba Miro 84 napisał:

Pisałem już kiedyś że nie kupiłbym sprzetu od typowego audiofila. Zonglerka kablami non stop. Zastanawiacie się czasem jak wyglądają np. Te złocone wejścia rca? Audiofil Uwagę przykłada do różnych wtyków w kablu, ale ilością wielokrotnych wymian "niszczy" warstwę złoconą w wzmacniaczach, cd-kach dac-ach itd. Na domiar tego wszystkiego, taki typowy audiofil (pisze ogolnie - nie mam nikogo konkretnego na myśli), pisze jak ważne są WTYKI W KABLU!

Czyli że z jednej strony uwaga skierowana na wtyki jako "poprawa" brzmienia. A co z ścieraniem wierzchniej warstwy czesci pozłacanej? Przecież to by było "pogorszenie". W tym wypadku jest to nie logiczne. Rozumiem że zdajesz sobie sprawę że gniazda rca są pozłacane, a nie w całości z czystego złota! 

Toteż w związku z powyższym zadałem pytanie:

38 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

co Cię skłoniło do tego by przejść z gołego kabla na wtyki?

Bardzo byłem ciekaw odpowiedzi, skoro zacytowałeś akurat tamten wpis...

To wszystko...

Edytowano przez Chyba Miro 84

Akurat padło na Twój wpis jako pierwszy jaki znalazłem w dyskusji, a zahaczył wlasnie o temat wtyków.  To już akurat wiem, że Ameryki nie odkrywam, ot po prostu wyrażam swoje doświadczenie tudzież opinię w dyskusji o kablach. Moje dzisiejsze odkrycie niestety trochę mnie martwi, bo spodziewam się, że skoro wtyki wpłynęły na brzmienie, to kolejne podejrzenie pada na kable...😆. A to  moze oznaczać w przyszłości wydatki i kombinacje.

2 minuty temu, fp74 napisał:

Akurat padło na Twój wpis jako pierwszy jaki znalazłem w dyskusji, a zahaczył wlasnie o temat wtyków. 

Luzik 🍻

4 minuty temu, fp74 napisał:

Moje dzisiejsze odkrycie niestety trochę mnie martwi, bo spodziewam się, że skoro wtyki wpłynęły na brzmienie, to kolejne podejrzenie pada na kable...😆. A to  moze oznaczać w przyszłości wydatki i kombinacje.

Wiem. Też to kiedyś "przechodziłem".

Tzn. Nie dosłownie, ale coś w tym stylu.

Pamiętam,że jak przechodziłem z golasów na wtyki,też grzecznie zapytałem na forum ,czy nie będzie degradacji dźwięku,bo się wcześniej naczytałem i zrobiła się taka afera,że interweniowała moderacja😁. Dzięki temu uważnie słuchałem ,co się zmieniło i nic nie wychwyciłem. No,ale się nie liczy ,bo w tamtym czasie byłem zupełnie świeży i ustawiałem monitory na oko.Później był krótki test,już przy mierzonych ustawieniach monitorów,ale znowu kabelki zbliżone klasowo i cenowo,miałem prawo nie wychwycić. Także dalej stoję w rozkroku,nie potwierdzam,nie zaprzeczam😁

Zresztą,koledzy kablarze twierdzą,że chodzi o cyzelowanie dźwięku,a nie o zamiennik elektroniki,czy kolumn,więc myślę ,że pogadać można,a bić się nie trzeba. Co do branży,to ona musi słyszeć,podobnie jak w budżetowej elektronice przemycać klientom komponenty hi-end😁. Taką chłopaki mają robotę. Zgadzam się ,że tu na forum,trzeba reagować na przypadki skrajne,jak wciskanie komuś kabla zasilającego za 2k do setu za 3k. A całą resztę ,niech ludzie słuchają sami

1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

Pamiętam,że jak przechodziłem z golasów na wtyki,też grzecznie zapytałem na forum ,czy nie będzie degradacji dźwięku,bo się wcześniej naczytałem i zrobiła się taka afera,że interweniowała moderacja😁. Dzięki temu uważnie słuchałem ,co się zmieniło i nic nie wychwyciłem. No,ale się nie liczy ,bo w tamtym czasie byłem zupełnie świeży i ustawiałem monitory na oko.Później był krótki test,już przy mierzonych ustawieniach monitorów,ale znowu kabelki zbliżone klasowo i cenowo,miałem prawo nie wychwycić. Także dalej stoję w rozkroku,nie potwierdzam,nie zaprzeczam😁

No widzisz, a ja nie pytałem czy będzie degradacja po prostu  poinformowałem, że była. Argument, że byłeś nowy....? Hmmm, no albo coś słyszysz albo nie, ewentualnie trochę.  Co tu ma nowy czy stary, drogi czy tani sprzęt? Po co komplikować.

8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Rozumiem że zdajesz sobie sprawę że gniazda rca są pozłacane, a nie w całości z czystego złota! 

Ty pytasz serio?

Czy zdaje ci się, że tylko ty pojąłeś tę wiedzę tajemną ?

Jprdl 🤦‍♂️

8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

A co z ścieraniem wierzchniej warstwy czesci pozłacanej? Przecież to by było "pogorszenie". W tym wypadku jest to nie logiczne.

Jak ktoś żongluje kablami jak oszalaly to może po kilku latach zajdzie taka sytuacja, że powloka zejdzie. W taniutkich wtykach, czy gniazdach jest jej bardzo malutko.

Nielogiczne, to jest poruszanie tego typu rozkminek.

8 godzin temu, fp74 napisał:

Moje dzisiejsze odkrycie niestety trochę mnie martwi, bo spodziewam się, że skoro wtyki wpłynęły na brzmienie, to kolejne podejrzenie pada na kable...

A pokażesz co to za wtyki, gdzie są dostepne, z czego zrobione ?

Edytowano przez DiBatonio

18 minut temu, fp74 napisał:

Melodika MDBAN4

Aha 🤭

A kupowałeś je w audioplaza, czy gdzie?

Dlaczego nie wybrałeś BFA i innej marki np. KaCsa BP-6201B  ci chociaż napisali, że ich wtyki są z miedzi berrylowej, bo melodika jedynie, że są "precyzyjnie" wykonane i maźnięte złotkiem.

🤭

Chyba w AVstore. Poza głośnikowymi, resztę mam z Melodiki, więc nie zastanawiałem się za bardzo nad czymś innym. Ale może to lepiej się stało, bo jeżeli wtyki mają być kolejnym elementem, który może wpływać na dźwięk, a nie muszę ich mieć (chodziło mi tylko o jakieś takie uporządkowanie, bo jak pisałem wcześniej jeden kabelek mi się poluzował), to z nich rezygnuję i cześć pieśni. Te co podałeś wyżej to sobie zapiszę w kajeciku, jak kiedyś zmienię zdanie, to będą jak znalazł.

Przy okazji, jak jestem  w wątku o kablach, to ktoś mnie oświeci na temat różnicy w połączeniu transportu plików z dac - coax/usb? Dotyczy Ifi zezn stream + dacmagic 200. Wiadomo, że ewentualną różnicę dźwięku to sobie sprawdzę na ucho ale poza tym jakieś plusy/minusy?

1 godzinę temu, fp74 napisał:

Melodika MDBAN4

To kiepskie wtyki, gdzieś słyszałem że przyciągają magnes. dodatkowo brak sensu zakładania czegoś takiego bo i tak słabe połączenie skręcane masz we wtyku. (czyli do słabego połączenia dodajesz jakiś ciężki kawał nie wiadomo jakiego metalu) Przylutuj dobry miedziany banan typu kacsa bp303, który jest, lekki, mocno siedzi w gnieździe bez strat na oporze, do tego bezstratne połączenie lutowane i nie wrócisz do kabli skręcanych. Mam zbyt szeroko kolumny i połaczenie skręcane jest wybitnie niestabline bo w zależności od siły skręcenia balans lata od lewej do prawej kolumny....

sprawdź swoje magnesem, będziemy mieli potwierdzenie czy faktycznie  ;) 

Edytowano przez marcinmarcin

2 godziny temu, fp74 napisał:

Argument, że byłeś nowy....? Hmmm, no albo coś słyszysz albo nie,

Zgadzam się,ale jest jeszcze ten moment kiedy się nie umie słuchać,choć to może brzmi głupio,wydaje mi się ,że na początku przygody sporo rzeczy puszczałem mimo uszu,a teraz jestem uważniejszy

No i pytałem ,bo się naczytałem różności,teraz sprawdzam jeśli mogę

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Ty pytasz serio?

Czy zdaje ci się, że tylko ty pojąłeś tę wiedzę tajemną ?

Jprdl 🤦‍♂️

To nie było pytanie 🤣

Jprdl 🤦

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Jak ktoś żongluje kablami jak oszalaly to może po kilku latach zajdzie taka sytuacja, że powloka zejdzie. W taniutkich wtykach, czy gniazdach jest jej bardzo malutko.

Nielogiczne, to jest poruszanie tego typu rozkminek.

Ty chyba zapominasz jak mocno ściskają gniazda rca niektóre IC! 

Nawet tu na forum kilkukrotnie doradzaliśmy co zrobić z wyrwanym gniazdem podczas przepinania urządzenia, bo tak silnie trzymał kabel!

Trochę wyobraźni wystarczy by uzmysłowić sobie ile razy wystarczy takimi kablami zrobić ruchów by ta warstwa "złocenia" zniknęła. 

Czysta LOGIKA!

Ps: złoto ma to do siebie, że stosunkowo łatwo je zetrzeć.

Edytowano przez Chyba Miro 84

20 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

złoto ma to do siebie, że stosunkowo łatwo je zetrzeć.

Zloto ma to do siebie, że jest miękkie. A kiedy ta warstewka, bo raczej nie wrastwa w tanich gniazdach i wtykach do tego dochodzi, to masz odpowiedź. 

20 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

To nie było pytanie

Bo postawiłeś sobie wykrzyknik?

Przy tak sformułowanym zdaniu na końcu tego zdania powinien być znak (?).

Zatem popraw się na przyszłość w składni, interpunkcji itp.

Jprdl 🤦‍♂️