Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach

Q21

Recommended Posts

Widzisz Adam, zamiast zapytac zwyczajnie,o co chodzi, skoro nie wiesz jak czlowiek, to atakujesz.

Takie to z Toba zarty.

Straszne uogolnienia są na tym forum. Powielanie tego co sie przeczytało na innym forum, rewelacyjne testy itd.

Natomiast jak przychodzi do konkretow to okazuje się, ze ludzie nie wiedza co to wzmacniacz cyfrowy, nie wiedza gdzie postep nastepuje w klD, nie znaja budowy kolumn, ba nawet nie wiedzą podstaw ustawienia subwoofera. Ale jest moda. Na dsp, subwoofery, klD itd. Takie przeblyski w mroku niewiedzy.

Moze najpierw warto pomysleć, doksztalcic sìę ( niekoniecznie na forum)

A jak probujesz sklonić ich do myslenia to napiszą Ci ze nie umiesz czytac i pisać. Ręce opadywują ;)

Dobrej nocy Ci zyczę.

41 minut temu, MariuszZ napisał:

Mógłbym Adam zmierzyć Cię Twoją miarką i udowodnić, że wszystko co pisałeś o wzmacniaczach jest po prostu Twoją projekcją, a sam jesteś jeleniem. Tylko po co? ;)

A wiesz Mariusz, że napisałem to już dawno na tym  Forum, iż należy moje testy wzmacniaczy traktować jako - poczytaj mi mamo. 

Nie mam z tym problemu. 

Zwyczajnie wpadłem w audiofilską głupotę, nie ja pierwszy i nie ostatni...

Nie wiem tylko co gorsze, moje bajanie o wzmacniaczach czy niechęć szefostwa forum do usunięcia tych wypocin, chociaż kilka razy o to prosiłem. 

Mariusz, sam doskonale wiesz, że nawet mając taką wiedzę techniczną jak Ty dalej brniemy w absurdy. Kupno wzmacniacza lampowego i potem walka z setką pętli mas... Jedne zniekształcenia przeszkadzają ale te wprowadzane przez lampy czy głośniki dedykowane pod słabe lampy już nie przeszkadzają, wyjątkowo koślawy potek nie przeszkadza a coś co ma o wiele mniejszy wpływ przeszkadza itd., itd. Kompletny brak logiki.

A wystarczy przez chwilę się zastanowić nad tym o czym piszą na forum  osoby logicznie i trzeźwo myślące o audio (chociażby Kraft) i wówczas nie trzeba będzie walczyć z ułomnościami lamp, pętlami masy, kablami dostrajać głośniki pod swój gust czy akustykę pokoju, ratować ułomności akustyki ułomnościami wzmacniaczy, próbować wydusić dynamikę z głośników, które nigdy  nam tego nie dadzą  itd. Ogólnie wydawać chore pieniądze na nic nie wnoszące durności czy walkę  z wiatrakami od strony technicznej kupując sprzęt niepoprawnie  skonstruowany i potem kombinować jak pozbyć się jego wad.

Ps. W audio bardzo łatwo jest zbłądzić ale bardzo ciężko jest się przyznać do błędu. A przecież to tylko zwykłe hobby.

Edytowano przez kaczadupa

7 godzin temu, kaczadupa napisał:

Mariusz, sam doskonale wiesz, że nawet mając taką wiedzę techniczną jak Ty dalej brniemy w absurdy.

Nie przesadzaj. Nie mam wiedzy takiej by brnąć w absurdy. Mam wiedzę techniczną na poziomie ... np. Łukasza, twórcy marki Lampizator.

Mimo, że czasami bajki opowiada to  nigdy bym się nie ośmielił mu powiedzieć, że brnie w absurdy. 

7 godzin temu, kaczadupa napisał:

walczyć z ułomnościami lamp, pętlami masy,

Kompromisy zawsze są. Zapoznaj się z technologią lampową i wróć do dyskusji z mocniejszymi argumentami. Pohukiwanie na lampy to za mało dla mnie 😎

Nie mam pętli masy więc argument uważam za nietrafiony.

My, Ja, Ty, On i każdy z użytkowników tego forum ma prawo do postrzegania audio wg swoich oczekiwań, wrażeń i  doświadczeń. Przewody, kable i inne media transmisyjne są częścią naszego hobby. 

Ty bagatelizujesz interkonekty i masz prawo, ale proszę nie sprowadzaj nas do poziomu "jeleni". Jesteśmy ludźmi bez względu na Twoją wiedzę i doświadczenia z przewodami.

Wiedza nie ma aż tak wielkiego znaczenia podczas muzycznych seansów. Liczą się wrażenia i zadowolenie więc zachęcam do refleksji... cieszmy się muzyką bez względu na stan posiadania sprzętu i osprzętu audio oraz wykształcenia 😉

Pozdrawiam. M

Z jednej strony poszedłeś tak daleko w techniczne niuanse audio a z drugiej popierasz audiovoodoo…
Nie wiem, może gdybym był moderatorem to na Twoim miejscu przyjąłbym taką samą postawę - nie krzywdzić nikogo, nawet jak wiem, że błądzi. A może chcesz, żeby każdy sam doszedł do tego, gdzie całkiem odleciał w audio. 

No nic. Dzięki, że mnie nie urlopowałeś na tydzień.
Forum uzależnia jak Coca Cola :)

Panowie, no właśnie... Słuchanie muzyki jest doświadczeniem czysto emocjonalno - cielesnym. 

Przyjrzyjmy się małym, nawet tym jeszcze niechodzącym dzieciom. Na muzykę reagują  całym ciałem, ruszają się (czy czasem wręcz miotają) w takt muzyki z rogalem na twarzy. Potem dorastają i stopniowo stygną, obciążone coraz większym zestawem "tego co wypada lub nie".

Dlatego starajmy się czerpać ze słuchania muzyki jak najwięcej radości. 

Ci co dobrze dopasowali graty do swoich potrzeb, (ich uszy złapały z nimi synergię) meldują że "nóżka sama chodzi"  i mają banana na dziobie już podczas odpalania sprzętu.  

Wszelkie próby wtłaczania czysto emocjonalnych doznań  ze słuchania muzyki w zabójczo racjonalne tabelki "parametrów dźwięku" są pozbawione sensu.

Podobnie jak dowolne rankingi kabli czy sprzętów, bo każdy ułożyłby je inaczej.

Dlatego dzielmy się własnymi doświadczeniami, bez oceniania innych i prób narzucania im własnego punktu widzenia.

Jedni coś słyszą, drudzy nie. To tak naprawdę bez znaczenia. 

Najważniejsza jest muzyka,

I niech tak pozostanie. 

Pozdrawiam 👊

6 godzin temu, michaudio napisał:

Wszelkie próby wtłaczania czysto emocjonalnych doznań  ze słuchania muzyki w zabójczo racjonalne tabelki "parametrów dźwięku" są pozbawione sensu.

Podobnie jak dowolne rankingi kabli czy sprzętów, bo każdy ułożyłby je 

Zarówno marketing audio jak i branża chce takich rankingów bo to się im zwyczajnie opłaca (jak największy zysk) i wiedzą, że my też tego chcemy - niestety z różnych, zupełnie pozbawionych logicznego wytłumaczenia  powodów.

To powoduje absurdy cenowe w audio oraz absurdy marketingowe i akurat każdego inny gust co do brzmienia nie ma z tym nic wspólnego i tego nie tłumaczy.

Łatwo jest zbłądzić, gdy producenci, branża i 99,9 % magazynów recenzujących sprzęt audio i audiovoodoo zastawia sidła na podatnego audiofila.

Czerpanie przyjemności ze słuchania muzyki zwalnia nas z logicznego myślenia o audio? 

20 minut temu, kaczadupa napisał:

Łatwo jest zbłądzić, gdy producenci, branża i 99,9 % magazynów recenzujących sprzęt audio i audiovoodoo zastawia sidła na podatnego audiofila.

Moim zdaniem największe kuku robi sobie samo środowisko audiofilskie. Tańczymy jak nam zagrają i jeszcze robimy głośniej. Zamiast odsiewać marketingowe plewy, to jeszcze dosypujemy piasku. No i potem zgrzyta.

Edytowano przez Kraft

No wiec wlaśnie :). Tanczycie jak Wam zagrają kupujac nowe nadmuchane parametrami, nienaprawialne, niskiej jakosci produkty.

A tyle jest ciekawego sprzetu z lat 90, to nie taki vintage jak Wam się wydaje.

Wszystko musi byc nowe, blyszczace z ekranem z "rewolucyjną technologią"

Z mojego doswiadczenia i obserwacji. Zwykle tacy osluchani audiofile, melomani, ktorzy juz wszystko przewalili i sie nasluchali lądują z lampką i kolumnami z lat 90, ewentualnie nowoczesnymi ale firm wogole nie omawianych na tym forum.

"Czerpanie przyjemności ze słuchania muzyki zwalnia nas z logicznego myślenia o audio? "

Nie, ale do logicznego myslenia potrzebna jest jakakolwiek wiedza. Podchodzicie do kabli jak do produktu voodu, a to część ukladu elektrycznego, gdzie kable tez maja fizyczne parametry.

Mam nadzieję, ze nie bedzie to rozwiazanie na poziomie klD. Choć wszystkiemu mozna zaimplementować "logiczną teorię".

1 minutę temu, Kraft napisał:

Zaryzykuję i powiem, że to już się stało.

Już dawno temu. Ale autor tego projektu juz dawno zmarł w dziwnych okolicznosciach ;)

Dla jasnosci mowie o pradzie.

Sygnaly audio tez są przesylane z zadowalajacą jakoscią.