Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach.

Q21

Recommended Posts

1 minutę temu, MariuszZ napisał:

Zrób sobie baner z kartonu i idź protestować pod redakcję. Może naczelny dostrzeże i się opamięta 🤦‍♂️

Kasa kasa kasa. Nie opamięta się chyba że mu się zapłaci więcej. Widzę że bagatelizujesz i chcesz wyśmiać temat. 

Nie ma się z czego śmiać to poważna sprawa to są oszustwa, manipulacje, półprawdy itd itp.

A jak cię to śmieszy to ciekawe jaki masz z tego interes. Poproszę o dowody grających kabli to cofnę wszystko co napisałem i jeszcze na piśmie przeproszę.

6 godzin temu, michaudio napisał:

Uwaga!!! Zostanie użyta okrutna broń... Logika. 

Jeżeli ktoś stawia hipotezę (że słyszy kable) to ciężar dowodu (bezsprzecznego udowodnienia jego racji) leży po jego stronie. 

Błąd. Słyszący kable nie stawiają hipotez, że slyszą. Oni po prostu slyszą. Co tu udowadniać? Zakładasz, że kłamią więc to Ty powinieneś przytoczyć dowody na kłamstwo 😎

To że słyszą to żaden dowód. Badania oparte na kontroli to są dowody. Nie obracaj kota ogonem. Ja słyszę jak w Tokio Suzuki myje zęby co rano i udowodnij mi że nie słyszę. Odwrotnie to nie działa

Jak można takie prymitywne zagrywki stosować. W podstawówce może by zadziałało.

3 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

A jak cię to śmieszy to ciekawe jaki masz z tego interes. Poproszę o dowody grających kabli to cofnę wszystko co napisałem i jeszcze na piśmie przeproszę.

Nie mam żadnego interesu. Czasami angażuję się w dyskusję licząc, że co bardziej krewscy kablowi sceptycy opamiętają się w swoich krucjatach.

Na razie nie masz za co przepraszać, ale będę monitorował dyskusję 😎

11 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

To że słyszą to żaden dowód

To że słyszą, a to co na to wpłynęło to są dwa odrębne tematy

Ja nie mam wątpliwości że słyszą

Tylko na to słyszenie wpływa samopoczucie, zmiana temperatury otoczenia, zmiana ciśnienia atmosferycznego, , przyjmowane specyfiki, w tym leki i używki, np zapalenie papierosa rozszerza naczynia krwionośna, itp

Wszystkie te czynniki wpłyną bardziej na zmianę słyszenia niż kabel zasilający. A ze akurat zbiegły sie z jego wymiana, no to "słyszą"

Ja im wierzę

31 minut temu, MariuszZ napisał:

Błąd. Słyszący kable nie stawiają hipotez, że slyszą. Oni po prostu slyszą. Co tu udowadniać? Zakładasz, że kłamią więc to Ty powinieneś przytoczyć dowody na kłamstwo 😎

Drogi Mariuszu Z z całym szacunkiem dla Twojego wykształcenia i dorobku naukowego... 

Stawianie logiki na głowie nie jest dowodem.

Niczego nie zakładam, wyciągam logiczny wniosek z braku opracowań naukowych na temat słyszenia kabli.

Nie neguję tego że ktokolwiek słyszy kable, tyle tylko że nikt nie jest w stanie tego udowodnić w kontrolowanych, powtarzalnych warunkach. Nic więcej.

1 godzinę temu, no_i_fajnie napisał:

Zaczales od pytania

Czy zauważyłeś dużo szczegółów? Może chaos obrazów, dźwięków, kakofonię zależności i wpływających na siebie elementów? Jesteś mega inteligentnym gościem. 

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że poziom na który przypadkowo wszedłeś, wymaga intensywnego ogarniania i rozumienia. 
Spekuluję, że może mu towarzyszyć poczucie niepewności, rozdrażnienia, niecierpliwości, a nawet złości i zazdrości. 
Zauważyłem , że im wyższy poziom świadomości, tym jaśniejsze zrozumienie i większy spokój oraz szersza perspektywa. A jak z Twoim doświadczaniem świadomości?

Meloman sprzedaje swój wzmacniacz za  5 tyś, dokłada kolejne 5 tyś,  kupuje nowy wzmacniacz na 10 tyś i cieszy sie nowym dzwiękiem

Audiofil do swojego wzmacniacza za 5 tyś, kupuje kabel zasilający za 6 tyś, i za 3 miesiące będzie szukał kolejnego "ulepszacza"

Powodem jest ciągły brak zadowolenia z efektów końcowych

kiedyś na innym forum przejrzałem wątek  "Nasze pokoje odsłuchowe", i przestał mnie dziwić fakt braku zadowolenia z dzwięku

Jeden forumowicz napisał nawet że wyciągnął kolumny z rogów pokoju i wszystkie aspekty dźwięku sie poprawiły. Niestety po 2 dniach wrócił i dodał kolejny wpis, że niestety  kolumny wróciły do rogów , bo "żona się nie zgodziła", więc prosi o poradę który kabel zasilający doda basu

Ludzie to sobie sami robią na własne życzenie

47 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Kasa kasa kasa. Nie opamięta się chyba że mu się zapłaci więcej. Widzę że bagatelizujesz i chcesz wyśmiać temat. 

Nie ma się z czego śmiać to poważna sprawa to są oszustwa, manipulacje, półprawdy itd itp.

Ale popłynąłeś :) po co tak. Myślisz że to forum czy jakieś inne jest działalnością charytatywną? Jak ktoś płaci za reklamę to forum go reklamuje i tyle. Nie odpowiada ci nie czytasz nie kupujesz kabla. 

Dla mnie można nawet skarpety reklamować które ocieplają dźwięk bo grzeją w nogi i sam jako dorosły zdecyduje czy kupić je czy nie. Tu nie ma żadnego oszustwa, a rola marketingu taka właśnie jest by pomóc w sprzedaży. 

Jeśli widzisz natomiast gdzieś znamiona przestępstwa zgłoś na policję :)

11 minut temu, Billy napisał:

Meloman sprzedaje swój wzmacniacz za  5 tyś, dokłada kolejne 5 tyś,  kupuje nowy wzmacniacz na 10 tyś i cieszy sie nowym dzwiękiem

Według niektórych wzmacniacz nie wpływa na dźwięk, także nie tędy droga do bycia melomanem ;)

18 minut temu, Wing0 napisał:

Nie odpowiada ci nie czytasz nie kupujesz kabla. 

Można i tak, ale można też inaczej. Można się organizować w ruchy konsumenckie i przeciwstawiać się tej marketingowej maszynie.

I tu też jest wybór. Można przejawy konsumenckiej samoobrony wspierać, można ignorować, a można też wyśmiewać i zwalczać. 

Edytowano przez Kraft

6 minut temu, Kraft napisał:

przeciwstawiać się tej marketingowej maszynie.

Ale czy masz silne karty w dłoni? Wydaje mi się, chyba, że przeceniam, że potrzebujesz jakiejś niezwykłej energii za którą no trzeba zapłacić. 
A czy nie korzystniej tak ustawić tory/zmienić, by ta maszyna sama się wykoleiła? 

28 minut temu, Kraft napisał:

Danie ludziom choć szansy zrozumienia świata, to moim zdaniem już sporo.

Ci którzy już "usłyszeli" , zdania nie zmienią.

100 razy łatwiej oszukać ludzi, niz przekonać że zostali oszukani

1 godzinę temu, Billy napisał:

Jeden forumowicz napisał nawet że wyciągnął kolumny z rogów pokoju i wszystkie aspekty dźwięku sie poprawiły. Niestety po 2 dniach wrócił i dodał kolejny wpis, że niestety  kolumny wróciły do rogów , bo "żona się nie zgodziła", więc prosi o poradę który kabel zasilający doda basu

13 godzin temu, MariuszZ napisał:

Wg moich doświadczeń, które są skromne, zmiana okablowania powoduje zmiany SQ, które określiłbym uchwytnymi, ale na granicy percepcji, bardziej są to wrażenia niż przekonania, że coś w muzyce przeszkadza lub coś powoduje, że słucha się jej z większą przyjemnością. Żadnych spektakularnych zmian na zasadzie skoku o klasę jakości SQ. 

Oczywiście jest to teoretycznie możliwe. Wystarczy wyobrazić sobie scenariusz, gdy jakiś przewód zapobiegnie lub doprowadzi do rezonansu w urządzeniu i zdegraduje SQ lub zmieni w taki sposób, że komuś bardziej się spodoba.

Myślę, że to najlepsze podsumowanie. Zarówno nasza elektronika, jak i słuch są na to wrażliwe w różnym stopniu. W swoim systemie podejrzewam zjawisko, którego opis pogrubiłem. Dodałbym jeszcze, że nawet niewielkie zniekształcenia wprowadzane przez kable będą mocno słyszalne jeśli obejmą częstotliwość rezonansową pomieszczenia. Na wybranych płytach dużo bardziej słyszałem swoje "dudnienie" z niektórymi kablami. I zapewniam, że nie mówimy tu o subtelnościach.

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

Ale popłynąłeś :) po co tak. Myślisz że to forum czy jakieś inne jest działalnością charytatywną? Jak ktoś płaci za reklamę to forum go reklamuje i tyle. Nie odpowiada ci nie czytasz nie kupujesz kabla. 

Dla mnie można nawet skarpety reklamować które ocieplają dźwięk bo grzeją w nogi i sam jako dorosły zdecyduje czy kupić je czy nie. Tu nie ma żadnego oszustwa, a rola marketingu taka właśnie jest by pomóc w sprzedaży. 

Jeśli widzisz natomiast gdzieś znamiona przestępstwa zgłoś na policję :)

Według niektórych wzmacniacz nie wpływa na dźwięk, także nie tędy droga do bycia melomanem ;)

No właśnie nie można. Na przykładzie kabli.

Przeczytaj obiektywnie od si. Tu są tylko fakty. Często nawet ludzie nie mają świadomości że mogą coś z tym zrobić. 

W dzisiejszych czasach idzie łatwiej znaleźć. Policja się nie zajmuje takimi tematami tylko są od tego odpowiednie instytucje. Wychodzi na to że nawet jak kupiłeś taki kabel to jesteś w stanie go zwrócić jeżeli kupiłeś a opis czy reklama wprowadza w błąd.

Nie możesz sprzedawać skarpet które ocieplają dźwięk to nie jest zgodne z prawem jeżeli nie masz dowodów że to robią. Przynajmniej teraz będziesz tego świadomy. A jak sprzedasz w taki sposób poprzez taką reklamę i ktoś będzie chciał zwrotu pieniędzy i udowodni takie praktyki to będziesz zmuszony oddać pieniądze.

W wielu życiowych kwestiach mamy większe prawa niż się nam wydaje. A nie uczciwe praktyki można tępić tylko trzeba mieć świadomość jak. 

Cytat poniżej

Tak, istnieją instytucje i organy, do których można zgłaszać nieuczciwe reklamy kabli audio, szczególnie jeśli producent lub sprzedawca wprowadza klientów w błąd, np. poprzez fałszywe twierdzenia o "rewolucyjnym wpływie na jakość dźwięku".

1. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK)

➡ Gdzie zgłosić?

UOKiK zajmuje się ochroną konsumentów i walką z nieuczciwą reklamą.

Można zgłosić wprowadzanie w błąd w reklamie, np. jeśli sprzedawca sugeruje "cudowne brzmienie" kabli bez żadnych dowodów technicznych.

Jak zgłosić?

Online przez formularz na stronie UOKiK

Listownie: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa

---

2. Inspekcja Handlowa

➡ Kiedy zgłaszać?

Jeśli sklep lub firma wprowadza w błąd klientów, np. twierdzi, że ich kabel "poprawia jakość basu i separację instrumentów", a to nie jest poparte dowodami.

Inspekcja Handlowa może skontrolować sprzedawcę i wymusić usunięcie fałszywych informacji.

➡ Jak zgłosić?

Kontaktować się z wojewódzkim inspektoratem Inspekcji Handlowej: Lista placówek

---

3. Rzecznik Praw Konsumenta

➡ Kiedy warto skorzystać?

Jeśli kupiłeś drogi kabel na podstawie fałszywych obietnic, możesz zgłosić sprawę do rzecznika.

Może on pomóc w odzyskaniu pieniędzy lub w dochodzeniu swoich praw.

➡ Jak zgłosić?

Lokalny rzecznik konsumentów – znajdziesz w urzędzie miasta lub starostwie.

Online: Lista rzeczników

---

4. Komisja Etyki Reklamy (KER)

➡ Co robi?

Rozpatruje skargi dotyczące wprowadzających w błąd reklam (np. "nasz kabel dodaje powietrza do dźwięku").

Jeśli reklama narusza zasady etyki, firma może zostać zobowiązana do jej usunięcia.

➡ Jak zgłosić?

Online: KER – Zgłoś reklamę

---

5. Europejski Urząd ds. Ochrony Konsumentów (ECC-Net)

➡ Kiedy zgłaszać?

Jeśli firma sprzedająca „magiczne” kable działa w innym kraju UE, możesz zgłosić problem do ECC-Net.

Pomogą, jeśli zostałeś wprowadzony w błąd przez zagranicznego sprzedawcę.

➡ Jak zgłosić?

Formularz zgłoszeniowy ECC-Net (dla spraw międzynarodowych)

---

Podsumowanie – gdzie zgłaszać?

1. UOKiK – jeśli reklama wprowadza w błąd (np. magiczne właściwości kabli).

2. Inspekcja Handlowa – jeśli sprzedawca stosuje oszustwa reklamowe.

3. Rzecznik Konsumenta – jeśli padłeś ofiarą takiej reklamy i chcesz odzyskać pieniądze.

4. Komisja Etyki Reklamy – jeśli reklama narusza standardy etyki (np. niepoparte twierdzenia o brzmieniu).

5. ECC-Net – jeśli sprawa dotyczy zagranicznej firmy w UE.

Jeśli chcesz podjąć realne działania, najlepiej zebrać screeny reklam, opis produktu i dowody (np. testy ABX, pomiary), żeby mieć mocniejsze argumenty. Mogę pomóc złożyć ci wniosek o nie uczciwe praktyki. Od czego zaczynamy? 

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

Żeby nie być gołosłownym zgłosiłem tę reklamę do odpowiedniej instytucji z opisem. Zobaczymy co z tym z robią i czy coś zrobią.

Przed chwilą, Butler napisał:

Gorzej jak w UOKiK pracuje ktoś kto słyszy kable. 🤣

Nawet zabawne 🙃. Tylko nawet jak słyszy kable to musi trzymać się procedur.

27 minut temu, Rafał S napisał:

Myślę, że to najlepsze podsumowanie. Zarówno nasza elektronika, jak i słuch są na to wrażliwe w różnym stopniu. W swoim systemie podejrzewam zjawisko, którego opis pogrubiłem. Dodałbym jeszcze, że nawet niewielkie zniekształcenia wprowadzane przez kable będą mocno słyszalne jeśli obejmą częstotliwość rezonansową pomieszczenia. Na wybranych płytach dużo bardziej słyszałem swoje "dudnienie" z niektórymi kablami. I zapewniam, że nie mówimy tu o subtelnościach.

Zero dowodów. Ty uważasz ty słyszysz. Poproszę o dowód. 

Jeżeli go dostanę to przeproszę na piśmie i będę głosił jak to zostałem oświecony i jak bardzo byłem w błędzie.

Jak ci kable wprowadzają zniekształcenia to kup solidne ofc 20zł za metr a wywal na śmietnik te zepsute.

11 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Żeby nie być gołosłownym zgłosiłem tę reklamę do odpowiedniej instytucji z opisem. Zobaczymy co z tym z robią i czy coś zrobią.

Tę "kable grają na twoją korzyść"? 

Wywiną się. Hasło jest wieloznaczne. Producenci wiedzą, że nie mogą obiecywać niczego konkretnego (bo sąd), dlatego wychwalanie cech swoich wyrobów zostawiają "recenzentom" . Tak jest bezpieczniej. 

Edytowano przez Kraft

1 minutę temu, Kraft napisał:

Tę "kable grają na twoją korzyść"? 

Wywiną się. Hasło jest wieloznaczne. Producenci wiedzą, że nie mogą obiecywać niczego konkretnego (bo sąd), dlatego wychwalanie cech swoich wyrobów zostawiają recenzentom. Tak jest bezpieczniej. 

Tak dokładnie tą. Dwuznacznie też na szczęście nie można wypisywać takich rzeczy bo mogą wprowadzać w błąd. 

Co z tym zrobią to się okaże.

Zacząłem krucjatę skoro powiedziałem to zrobiłem.

Na szczęście na zdjęciu są kable cyfrowe, które nie mają niczego wspólnego z graniem. 

Na nasze szczęście a na nieszczęście reklamy które wprowadza w błąd.