KrólKiczu Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Bo to dwie różne rzeczy. Oczywiście, ale tak jak pisze Ardian dla każdego te przymiotniki oznaczają co innego. Dla mnie osobiście nie mają żadnego znaczenia. Ale zawodowi audiofile pewnie pożądają tych cech systemu. 1 godzinę temu, J4Z napisał: @Rafał S Muszę przyznać że ja już trochę zmęczony jestem i chyba niedługo wysiadam. 😀 Nie poddawaj się 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Bo to dwie różne rzeczy. Też prawda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 (edytowany) Dnia 17.08.2022 o 09:40, seba3002 napisał: Rafał, a można wiedzieć jakimi kryteriami (oczywiście poza budżetem) kierujesz się przy wyborze wzmacniacza? Główny cel to sprawić, żeby cięższy rock wreszcie dobrze zagrał, nie psując przy tym reszty. Cele techniczne (w stosunku do Sola II) były następujące: - trochę otworzyć soprany - rozruszać tweetery moich Canto ( @Fafniak - przepraszam: głośniki wysokotonowe ), - lekko utwardzić średnicę, - odrobinę (ale naprawdę minimalnie) zmniejszyć źródła pozorne i oddalić wokale, - opcjonalnie: jeszcze trochę poprawić kontrolę basu (choć już wcześniej było nieźle), - nie schrzanić tego, co już było dobrze, tzn. zachować odpowiednie uderzenie na dole, gęstość, nasyconą barwę i na tyle długie wybrzmienia, żeby scena była budowana również w głąb. W końcu udało mi się osiągnąć to wszystko i to znacząco poniżej 15k. Do tego poprawiła się dynamika. Oczywiście, troszkę średnicy i ogólnie masy dźwięku ubyło, ale miałem rezerwę, więc było z czego zdejmować. To wciąż nie jest szczegółowo grający system (detale wypadały lepiej z Trigonem Exxceedem), a wybrany wzmacniacz nie jest dla każdego. Wynikiem jest silnie analogowe brzmienie i duży dźwięk, niektórzy powiedzieliby może, że mam ilość kosztem dokładności, no ale to też trochę cecha Canto i w tym budżecie właśnie na to postawiłem. W każdym razie jestem bardzo zadowolony, że szukałem do skutku i dlatego innym doradzam to samo. Aż mi się nie chciało na urlop wyjeżdżać. Teraz jestem na Kaszubach, internet nie zawsze wskakuje, za to woda w jeziorze ma 23 stopnie, więc wybaczcie dłuższą zwłokę w odpowiedziach. Edytowano 18 sierpnia 2022 przez Rafał S 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 @Rafał S - cóż. Pozostaje życzyć powodzenia To ja się pochwalę - w tym i poprzednim tygodniu przewaliłem u siebie 6 różnych piecyków. Tu lepiej, tam gorzej. Rockowiec nie radzi sobie z elektroniką, tu za ciepło, tam za gęsto lub za jasno. Za miękko, za twardo i tak bez końca. Co nagranie to inaczej. Plan na przyszły tydzień - mainstream totalny i Denon PMA-1700NE. Nie mam już pomysłów. Jak nie przypasuje, a nadziei nie mam żadnych to zostaję z tym co mam lub uszczuplam trochę kolekcję. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 W tygodniu 6 wzmacniaczy? Trochę krótko jak na tyle sztuk, kiedy ja szukałem wzmaka to tygodniowo przerabiałem jeden w kolejnym następny, taka ocena jeden na dzień to trochę za mało, by rzetelnie coś ocenić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 W przyszły weekend wezmę podrasowanego icepowera. Ocenisz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 1 godzinę temu, lpomis napisał: @Rafał S - cóż. Pozostaje życzyć powodzenia To ja się pochwalę - w tym i poprzednim tygodniu przewaliłem u siebie 6 różnych piecyków. Tu lepiej, tam gorzej. Rockowiec nie radzi sobie z elektroniką, tu za ciepło, tam za gęsto lub za jasno. Za miękko, za twardo i tak bez końca. Co nagranie to inaczej. Plan na przyszły tydzień - mainstream totalny i Denon PMA-1700NE. Nie mam już pomysłów. Jak nie przypasuje, a nadziei nie mam żadnych to zostaję z tym co mam lub uszczuplam trochę kolekcję. A próbowałeś u siebie przetestować jakąś dzielonkę? Oczywiście w dopuszczalnym budżecie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 38 minut temu, DiBatonio napisał: W tygodniu 6 wzmacniaczy? 6 w dwa tygodnie. Ale słuchając czasem po 10 godzin dziennie to nie problem dla mnie 33 minuty temu, mkk napisał: W przyszły weekend wezmę podrasowanego icepowera. O. O. O. Jaram się! 🤩 5 minut temu, muzofan napisał: A próbowałeś u siebie przetestować jakąś dzielonkę? Z dzielonek miałem tylko zestaw od Nuprime. Okropieństwo. No ale może kiedyś nadrobię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 Ok. Tak zapytałem bo jak dla mnie dużo lepsze efekty soniczne daje rozdzielenie pre od grzejącej się końcówki mocy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 19 minut temu, lpomis napisał: 6 w dwa tygodnie. Ale słuchając czasem po 10 godzin dziennie to nie problem dla mnie Wyczynowiec z Ciebie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 1 godzinę temu, lpomis napisał: Nie mam już pomysłów A może kolumny jeszcze jakieś potestowac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: A może kolumny jeszcze jakieś potestowac? Albo znaleźć mniej stresogenne hobby 😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 27 minut temu, lpomis napisał: 6 w dwa tygodnie. Ale słuchając czasem po 10 godzin dziennie to nie problem dla mnie Wojtku drogi! Jeśli lubisz testować, wpadaj do mnie w przyszłym tygodni na testy nowego telewizora Daj uszom odpocząć. Nie powiem jakiego, aby nie zapeszyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 Albo po prostu zacząć słuchać muzyki. Ja włączam rano i gra mi przez cały dzień i czasem noc (z wieczorną przerwą) i bez stresu rozglądam się jakie by tu sobie sprawić inne kolumny 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 14 minut temu, marcinmarcin napisał: A może kolumny jeszcze jakieś potestowac? Jeszcze tego mi trzeba 13 minut temu, seba3002 napisał: Albo znaleźć mniej stresogenne hobby 😉 I z kogo się będziesz śmiał? 5 minut temu, MMarek napisał: nowego telewizora O. I to jest myśl. Obstawiam Soniaka. Z przyjemnością wpadnę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 12 minut temu, lpomis napisał: I z kogo się będziesz śmiał? No myślę, że ktoś by się znalazł 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 1 godzinę temu, lpomis napisał: Z dzielonek miałem tylko zestaw od Nuprime. Okropieństwo. No ale może kiedyś nadrobię. Tylko nie łącz tego z h190. Nawet pre60 tego wzmacniacza nie uratowało. Zwykłe HiFi z tego Hegla i nic więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 48 minut temu, moss napisał: Zwykłe HiFi z tego Hegla i nic więcej. A co ma kuźwa być? Snopowiązałka? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 (edytowany) 20 godzin temu, J4Z napisał: A mamy już ogólnodostępną informację co to za wzmak, @Rafał S? 🤨😏 No dobra. Zostałem najprawdopodobniej pierwszym w Polsce (czyli też na świecie) nabywcą wzmacniacza Haiku SOL Indigo, który ukazał się oficjalnie na rynku na początku sierpnia. Bodaj w kwietniu słuchałem jego prototypu i czekałem na oficjalną premierę, którą miała nastąpić w maju - czerwcu - lipcu... Potem straciłem wiarę i prawie już kupiłem inny piecyk, zresztą świetny, kiedy nowy SOL Indigo wreszcie u mnie zagościł. Okazał się lepszy od prototypu (kontrola średnicy) i podbił mnie od razu. Wprawdzie zarówno moja Asia, jak i mój kumpel, którzy ze mną słuchali, głosowali za tym drugim wzmacniaczem, ale poziom emocji przy słuchaniu rocka z Indigo był zbyt wysoki, żebym mógł wybrać cokolwiek innego. W zasadzie, jak go usłyszałem, to już nawet nie brałem pod uwagę odsłuchów kolejnych wzmacniaczy z listy (Heed Lagrange, Rega Aethos, Bladelius Tyr III). Wojtek - sorry za offtop. Pozdrawiam pełen podziwu dla tempa Twoich poszukiwań. Edytowano 19 sierpnia 2022 przez Rafał S 5 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 (edytowany) Rafał a możesz dać ładne fotki gorącej nowości od Haiku Audio. Ostatnio wyczytałem, że są również dostępne Haiku ze srebrnym frontem. Mi się ocznie podobają ich wzmacniacze lampowe ale..., że mój barani łeb nie chce lampy to tylko podziwiam te piecyki. Oczywiście gratulacje, masz już spokój z wyborem swojego serca systemu. Ps. A ja najbardziej zazdraszczam Ci transportu Cyrusa. Tak bym chciał go mieć u boku mojego "daka". No ale nie można mieć wszystkich rarytasów Edytowano 19 sierpnia 2022 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 19 minut temu, Rafał S napisał: sorry za offtop Żadne sorry. Brawo! Gratuluję. Dawaj fotki, pisz jak to gra! 👾 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 28 minut temu, seba3002 napisał: A co ma kuźwa być? Snopowiązałka? Dla chłopa ze wsi jak znalazł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 27 minut temu, seba3002 napisał: A co ma kuźwa być? Snopowiązałka? Seba nie wiesz jak to jest? Niektórzy jadą po Heglach i takich innych, a prawdziwego HiEndu nawet nie macali, co najwyżej w internetach na zdjęciach widzieli. Taki HiEndowy HiEnd zaczyna się od kilkuset PLN w górę, a to że jakiś recenzent sobie napisał co chciał to później tak jest. Wiele bardzo drogich systemów nawet za 30-40 tys za urządzenie nadal jest tylko sprzętem klasy hi-fi, ja to mam alergię na te określenia HiEnd co poniektórych sprzętów. Mam i ja co nieco, gdzie recenzent określał jako HiEnd 😆 Nie podniecam się tym wcale, bo i po co, słyszałem to i owo i siedzę pokornie, nie obnoszę się moimi hajendami, bo jakiś recenzent wykrzyczał w swoim słowotoku HI END😁 P.S. Słyszałem kilka Hegli i podobał mi się ich sznyt, akurat H190 najmniej mi przypadł do gustu 😉, ale Hegle to dobre zestawy, jak się wie z czym łączyć i jak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 W każdej dziedzinie słowa nadużywane tracą na wartości. High end już jest tak mocno obecny wszędzie że ciężko to się czyta... Swoją drogą to trochę żałuję że nigdy żadnego sprzętu marki Hegel nie sprawdziłem żeby mieć własne zdanie na temat panujących opinii w sieci 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 @mkk Czy oprócz bufora dodawałeś coś jeszcze? Mój niestety, jak został zapakowany w prowizorkę, tak tkwi w niej dalej. Jedyne ulepszenie, jakie dostał, to niezły preamp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts