Skocz do zawartości

Okazje w audio - temat zbiorczy ( promocje / zniżki / kupony / błędy cenowe )

Recommended Posts

Napisano
28 minut temu, kaczadupa napisał:

Jeżeli grają w podobnym stylu jak QR1SE to to jest hit. Nie polecam. 

Ty tak na poważnie?

Porównujesz właściwie pozbawione basu mini monitory QR1 z odtwarzającymi dowolną ilość basu trójdrożnymi QR5 czy jeszcze większymi QR7?

To kompletnie inne granie, swobodne odtwarzanie basu zmienia diametralnie tonalność całości przekazu. Jest znacznie bardziej zrównoważony.

Posłuchaj kiedyś grających pełnym pasmem kolumn, to zrozumiesz, co tracisz słuchając pukających mini monitorów. 

Napisano
42 minuty temu, kaczadupa napisał:

Bas w naszych pokojach to ciężki temat

Zwłaszcza jak wszyscy idą w polecane przez branżę 'audiofilskie popierdółki'.

"Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy.

Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy." -- Koji Okazaki (Yamaha)

Napisano
5 godzin temu, michaudio napisał:

Ty tak na poważnie?

Porównujesz właściwie pozbawione basu mini monitory QR1 z odtwarzającymi dowolną ilość basu trójdrożnymi QR5 czy jeszcze większymi QR7?

To kompletnie inne granie, swobodne odtwarzanie basu zmienia diametralnie tonalność całości przekazu. Jest znacznie bardziej zrównoważony.

Posłuchaj kiedyś grających pełnym pasmem kolumn, to zrozumiesz, co tracisz słuchając pukających mini monitorów. 

Jeżeli ktoś lubi buczące mody pomieszczenia, to może sobie wstawić dużą podłogówkę do małego pokoju.

Napisano
Przed chwilą, Marcinzp napisał:

Jeżeli ktoś lubi buczące mody pomieszczenia, to może sobie wstawić dużą podłogówkę do małego pokoju.

Jeżeli ktoś ma problemy z akustyką, to nic dobrze nie zagra...

Obojętnie duże czy małe kolumny.

Jeżeli akustyka sprzyja, to można posłuchać muzyki w całej okazałości. Bez kastrowania basu.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, michaudio napisał:

Jeżeli akustyka sprzyja, to można posłuchać muzyki w całej okazałości. Bez kastrowania basu.

Czy możesz wrzucić zdjęcie Twojego, przygotowanego akustycznie pokoju? A na dowód tego, że z basem wszystko ok, jakieś pomiary? 

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano

Proszę czytać ze zrozumieniem, nie robiłem akustyki. Taką poprostu zastałem.

Mieszkam w starej kamienicy, mam wewnętrzną izolację cieplną.

Zależnie od pokoju mam jedną, dwie, lub nawet trzy ściany/przedścianki w suchej zabudowie, wypełnione wełną mineralną. Ściany o wysokości 2,90 metra, w efekcie mam jedną, dwie, lub trzy gigantyczne membrany bierne

Do tego dochodzi standardowe zagracenie meblami tapicerowanymi, regałami z książkami i płytami, 

Efekt jest taki, że nigdzie mi nic nie buczy. Czy to filmy, czy muzyka, mam przyjemny ciepły bas. Czy to z dwu i pół, czy z trójdrożnych podłogówek, jest punktualny, słyszalny jak i odczuwalny właściwie przy każdym poziomie głośności.

Niegdysiejsze kino domowe z dwoma subami, też dawało świetny bas.

Ot i cała tajemnica. Polecane nieraz jako rozwiązanie problemów z basem przedścianki i ściany dostałem z dobrodziejstwem inwentarza.

Nie robiłem pomiarów, bo nic mi w tym graniu nie przeszkadza.

Napisano
8 godzin temu, Marcinzp napisał:

ale mody to nie kwestia kolumn. One są. 

Lub nie

W 9 m grałem na sporych podłogowych. Byłem zadowolony.