mateolo2 Napisano 3 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 2023 13 minut temu, Bo0M napisał: Jaki czas, autorze wątku, dajesz kolumnom na wygrzanie? Słyszysz jakieś wyraźne różnice w charkterstyce dźwięku podczas tego procesu? Jestem ciekaw Teojej opinii. Przypomnij też przy okazji cały swój system i kabelki pozdrawiam Pierwsze 50h cicho, potem 50h na normalnym poziomie glosnosci po 150h już będę słuchał głośniej. Pełne wygrzanie 300h. Slysze czuć ze nabierają plastyczności, zwłaszcza na basie. Jesli chodzi o resztę systemu to głupio mi się tak publicznie chwalić każdym kabelkiem, listwa i wszystkim co tam mam. Ale podstawa to creek destiny, destiny cd, Bluesound Node 2 w zestawie z arcam Irdac z zasilaczem liniowym. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Dnia 3.02.2023 o 13:53, mateolo2 napisał: No…. I jak widać, tez rysują Muszę Cię zmartwić, to nie rysa ale odbicie lampy biurkowej, ten twardy wysoko połyskowy poliuretan naprawdę ciężko zarysować… 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 (edytowany) 30 minut temu, Prawie Audiofil napisał: KEFy wgniatają w fotel swoją potęgą i ogólnym wyrafinowaniem brzmienia , jest wszystko czego można oczekiwać-pięknie wybrzmiewające wysokie tony, mam wrażenie ,że jest ich chyba więcej niż zarejestrowano w studio ale jakiej klasy! Basy, no tutaj zdecydowane wskazanie na KEF, choc w pomieszceniu 18m2 obie konstrukcje potrafią zagrać tak ,że wypełniają pomieszczenie "zawystarczająco". Chcesz opadu sławnej audiofilskiej szczęki ze spektakularnym, żywym dzwiękiem, który daje radochę na krótszych dystansach -KEF R3. To ja dorzucę kolejne trzy grosze do skarbonki. Wysokie tony w R3 dla mnie też pięknie wybrzmiewają i są wysokiej klasy, ale z tym, że jest ich więcej niż zarejestrowano, to już się nie mogę zgodzić. Moim zdaniem jest ich ciut za mało, na czym cierpi zaangażowanie słuchacza w muzykę. Bas w R3 również dla mnie był "zawystarczający", na czym cierpiała dynamika nagrań. O ile spektakularnym też mógłbym dźwięk KEF-ów nazwać, to już żywym nie bardzo. Dla mnie grały za spokojnie. 30 minut temu, Prawie Audiofil napisał: BMN i jego Iluminator to nie żarty, głośnik doceniany i kosztujący swoje, tworzy podobne zjawiska przestrzenne ale charakterem jakby spokojniejszy, nie ściga się w tym zakresie z Kefami, jest wg mnie bardziej na długodystansowe delektowanie się muzyką. Tu się zgadzam. Dla mnie jednak Illuminator (w odsłuchanej aplikacji) też grał za spokojnie i za delikatnie, bez pazura i elementu zaskoczenia. Widać z tych dwóch opinii, jak ważny jest gust i punkt odniesienia. Co dla jednego żywe, dla drugiego spokojne. Edytowano 4 lutego 2023 przez Kraft 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 16 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Muszę Cię zmartwić, to nie rysa ale odbicie lampy biurkowej, ten twardy wysoko połyskowy poliuretan naprawdę ciężko zarysować… Czemu zmartwić?! W takim razie tylko się ciesze, ze nie masz rysy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Ja aktualnie od 4 godzin słucham swoich r3 - oznak zmęczenia brak Natomiast jak nadmieniłem, słabsze realizacje płyt nie powodują takich emocji jak np. aktualnie odsłuchiwany pierwszy album Dire Straits. Góra pięknie cyka, błyszczy, jest jej w sam raz. Średnica piękna, wokal na środku. Bas nasycony, cieplejszy, ale dobrze kontrolowany. Od razu wrzucam głośniej, nóżka sama tupie 😁 Dźwięk się nie degraduje, jest bardziej "koncertowo", całe pasmo pozostaje zszyte, nic nie męczy, całość gra pięknie A kolumny maja dopiero jakieś 30 godzin grania za sobą. Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 A na jakich kolumnach wcześniej słuchałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 34 minuty temu, Bo0M napisał: Ja aktualnie od 4 godzin słucham swoich r3 - oznak zmęczenia brak Natomiast jak nadmieniłem, słabsze realizacje płyt nie powodują takich emocji jak np. aktualnie odsłuchiwany pierwszy album Dire Straits. Góra pięknie cyka, błyszczy, jest jej w sam raz. Średnica piękna, wokal na środku. Bas nasycony, cieplejszy, ale dobrze kontrolowany. Od razu wrzucam głośniej, nóżka sama tupie 😁 Dźwięk się nie degraduje, jest bardziej "koncertowo", całe pasmo pozostaje zszyte, nic nie męczy, całość gra pięknie A kolumny maja dopiero jakieś 30 godzin grania za sobą. Pozdrawiam Jak głośno ich słuchasz na tym wczesnym etapie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 (edytowany) 12 minut temu, J4Z napisał: A co, zepsują się? Nie, z ciekawości pytam. Plus ciekaw jestem czy trzyma się zaleceń kefa co do ich wygrzewania Edytowano 4 lutego 2023 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 (edytowany) 1 minutę temu, J4Z napisał: Dlaczego więc Ty jesteś tak ostrożny z głośnością przez pierwsze kilka(dziesiąt/set) godzin? Bo dostałem maila od kefa z zaleceniami co do ich wygrzewania. Wiec co mi szkodzi Edytowano 4 lutego 2023 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Panowie nie przesadzajcie z tą ostrożnością, membrany nie wyskoczą 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 4 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 19 minut temu, muzofan napisał: Panowie nie przesadzajcie z tą ostrożnością, membrany nie wyskoczą 😉 Ale po co je męczyć jak są jeszcze nowe. Ja normalnie słucham głośno muzyki 85-90db - nie chce nowych kolumn rozkręcać do tego poziomu na razie, niech zachowawczo i tradycyjnie się wygrzeja najpierw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Chciałbym usłyszeć 90 dB z takich monitorów 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 pytałeś o kolor, a jest 15 stron i 400 odpowiedzi....kolor już wybrany, kolumny są już grzane, o co kaman ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Moje R3 maja 44godz za sobą od 10godz słucham z normalna głośnością. Największe zmiany nastąpiły w tych pierwszych 10godz na basie. Na początku nie było go prawie wcale. Teraz jest świetnie. Mam denona 1600 jesze za godz 9 na denku nie dałem. Mateolo mi nie pozwala Pozdrawiam Mateolo dzięki że mnie namówiłeś 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 Ja pamiętam jak malutkie Menuety próbowały nagłośnić jakaś salkę na zlocie, było tam może z 40m2 to był wyczyn 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 1 godzinę temu, soberowy napisał: A na jakich kolumnach wcześniej słuchałeś ? Wcześniej miałem Buchardt s300 mk2. Bas był zbyt rozlazły jak na mój mały pokoik 1 godzinę temu, mateolo2 napisał: Jak głośno ich słuchasz na tym wczesnym etapie ? Nie słucham ich głośno. Z reguły mam potencjometr na godzinie 9.00 i jest dobrze na moim metrażu. Na godzinie 10.00 robi się już trochę koncertowo. Przy dobrze zrealizowanych nagraniach jest duży komfort na takiej, a nawet większej głośności. Nie różnicuje też etapów wygrzewania. Jstem zdania, że normalne słuchanie muzyki ten proces spełnia. Nie uważam też, że potrzebne jest 300 godzin. Myślę, że kolumny się "układają" o wiele wcześniej i nie ma różnicy w charakterze dźwięku między 50 a 300 godzin. Ale to oczywiście moje moje zdanie Największą różnice, jak dla mnie, wnosi jakość realizacji nagrań. Pink floyd, czy przytoczone Dire Straits mogę słuchać głośno, godzinami. Oczywiście przykładów jest znacznie więcej. A jak jest coś słabo nagrane, od razu czuję i słyszę mniej basu, wysokie rejestry stają się bardziej suche, mniej słyszalne, muzyka bardziej się zlewa. Btw. Fajny temat nam się narodził i ciekawie się rozwija pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 52 minuty temu, Bo0M napisał: Btw. Fajny temat nam się narodził i ciekawie się rozwija pozdrawiam Nom 🥴 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 5 godzin temu, Kraft napisał: Bas w R3 również dla mnie był "zawystarczający", na czym cierpiała dynamika nagrań. Czyżby buła na basie? Kwestia doboru odpowiedniego wzmacniacza i problem z głowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 1 minutę temu, lysy napisał: Czyżby buła na basie? Kwestia doboru odpowiedniego wzmacniacza i problem z głowy. Oh, Rafał, Rafał... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 5 minut temu, lysy napisał: Czyżby buła na basie? Kwestia doboru odpowiedniego wzmacniacza i problem z głowy. Rafał, masz dzisiaj gorszy dzień. Każdemu może się zdarzyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 25 minut temu, lysy napisał: Czyżby buła na basie? Kwestia doboru odpowiedniego wzmacniacza i problem z głowy. Za mały damping factor🤪. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 42 minuty temu, Kraft napisał: Oh, Rafał, Rafał... Jeżeli wzmacniacz nie ogarnia dolnego pasma, to problem z dynamiką murowany. Pozdrawiam! 38 minut temu, kaczadupa napisał: Rafał, masz dzisiaj gorszy dzień. Każdemu może się zdarzyć Jedyne co mi w tej chwili doskwiera to brak muzyki, ale czuję się dobrze. Dziękuję! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 lutego 2023 @lysy - Rafał jeszcze trochę. Dasz radę. 👍. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 (edytowany) Dnia 4.02.2023 o 14:34, Kraft napisał: To ja dorzucę kolejne trzy grosze do skarbonki. Wysokie tony w R3 dla mnie też pięknie wybrzmiewają i są wysokiej klasy, ale z tym, że jest ich więcej niż zarejestrowano, to już się nie mogę zgodzić. Moim zdaniem jest ich ciut za mało, na czym cierpi zaangażowanie słuchacza w muzykę. Bas w R3 również dla mnie był "zawystarczający", na czym cierpiała dynamika nagrań. O ile spektakularnym też mógłbym dźwięk KEF-ów nazwać, to już żywym nie bardzo. Dla mnie grały za spokojnie. Tu się zgadzam. Dla mnie jednak Illuminator (w odsłuchanej aplikacji) też grał za spokojnie i za delikatnie, bez pazura i elementu zaskoczenia. Widać z tych dwóch opinii, jak ważny jest gust i punkt odniesienia. Co dla jednego żywe, dla drugiego spokojne. Może inaczej, oprócz gustów, ważny jest też wzmacniacz. A nigdzie nikt nie poleca łączenia marantza z tymi KEF"ai - wręcz przeciwnie, takie połączenie jest odradzane - sporo o tym na zagranicznych forach. Ja się o tym niestety przekonałem osobiście. Z marantzem też czułem że było za spokojnie i było wrażenie wycofanej góry. Generalnie ten zestawie chyba nie bardzo się lubi, sprawiał po prostu wrażenie zamulonego. Chociaż trochę dziwne że brakowało Ci góry na R3, a na LS50 nie brakuje? Edytowano 6 lutego 2023 przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 (edytowany) 46 minut temu, lukluk71 napisał: Chociaż trochę dziwne że brakowało Ci góry na R3, a na LS50 nie brakuje? Bo to inaczej zestrojone kolumny. A Marantz jest wzmacniaczem wybitnie uniwersalnym. Ponoć do wszystkich kolumn tak samo nie pasuje;). Przynajmniej tak piszą. Edytowano 6 lutego 2023 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts