sonique Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 8 minut temu, Adi777 napisał: W grudniu miałem 230, więc niby podwyższone, za wysokie, ale chyba właśnie nie do końca. Po pewnej grudniowej dacie lepiej cholesterolu nie badać i pojawić się na pobraniu krwi kilka tygodni później jak się sprawy unormują;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Myślę, że najlepiej nie popadać w skrajności. Jeść to co pasuje, ALE w odpowiednich ilościach. Może będę moralizował, ALE miałem kolegę, który bardzo starał się utrzymywać swoją wagę na odpowiednim poziomie, wystrzegał się tłuszczy, ryby tylko z jezior, itd, itd, itd. MIAŁEM. Zmarł w wieku 38 lat. Nieoperacyjny tętniak mózgu. Tak, więc z bardzo dużym dystansem podchodzę do spraw zdrowego żywienia. Nie dlatego, ze nie warto, ale dlatego, ze nawet te wszystkie samoograniczenia mają się nijak do tematu długości i jakości zycia. Już kiedyś chyba wspominałem o mojej babce - żyła 106 lat i nigdy nie była na diecie, ani w szpitalu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 21 minut temu, Adi777 napisał: W grudniu miałem 230, więc niby podwyższone, za wysokie, ale chyba właśnie nie do końca. Niemniej, teraz jem zdecydowanie więcej zdrowszych tłuszczów. Dorosły mężczyzna cholesterol w ok 270mg/dl nie jest żadnym problemem. Dobry lekarz nic z tym nie będzie robił, a tym bardziej przepisuwal jakieś tabsy. Te więcej ryja w organizmie iż ten "podwyzszony" cholesterol do 230mg/dl. Dieta to dobry kierunek, ale nie daj się zwariować z tym poziomem cholesterolu. Sprawdź sobie normy na przestrzeni lat, przy okazji też te dotyczące cukru, jak pięknie je zaniżają. 26 minut temu, Adi777 napisał: Co z tego, że z puszki? To z tego, że jest to już sardynka przetworzona. Zobacz sobie co musi się znaleźć w takiej puszce by ta ryba mogła sobie w tej puszce leżeć z 6mies. Polecam na Netflix "Mission Blue" i "Ciemne strony rybołówstwa" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 @Rega100% racji. Dieta czy ćwiczenia są ważne tylko dla dobrego samopoczucia i/lub wyglądu. Oczywiście jasne że mogą przedłużyć życie i jego jakość, ale wiele zależy też od genów i przysłowiowego szczęścia... Statystyka, statystyką ale jakoś tak bywa że jednostki statystyka nie tyka 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 27 minut temu, sonique napisał: Po pewnej grudniowej dacie lepiej cholesterolu nie badać i pojawić się na pobraniu krwi kilka tygodni później jak się sprawy unormują;) Mnie to nie dotyczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 @Wing0 - nie chciałbym być źle zrozumiany - nikogo nie namawiam do rezygnacji ze zdrowego żywienia. Jednak widziałem juz zbyt wiele osób , które pomimo zachowania wielu reżimów żywieniowych, coraz bardziej zapadały na zdrowiu. Obecnie mam prawie 63 lata, Mam sporą nadwagę, jednak NIGDY nie przebywałem ani dnia w szpitalu, U lekarza jestem dwa razy w roku, kiedy wypisuję leki od nadciśnienia (mam wrodzone i wykryte w wieku 12 lat), badań cholesterolu, trójglicerydów, itp,itp itp nigdy nie robiłem. Słodycze jem od zawsze, cukier mam na poziomie 110-120 (nawet po kilku cukierkach czy tez piwie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 (edytowany) 23 minuty temu, Rega napisał: te wszystkie samoograniczenia mają się nijak do tematu długości i jakości zycia. Już kiedyś chyba wspominałem o mojej babce - żyła 106 lat i nigdy nie była na diecie, ani w szpitalu. Jasne, że tak może być. Dobra dieta, sport, brak nałogów i zgon po 40, a z drugiej strony można pić, palić, jeść "wszystko" i żyć długo. Dla mnie odżywianie, dieta, to jest też kwestia, powiedzmy, hobby. Edytowano 8 kwietnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 No więc właśnie z okazji nadchodzących świąt, zyczę wszystkim samych smakołyków na stołach. Każdemu z osobna tego co uważa za najodpowiedniejsze. I obyśmy PO świętach spotkali się w tym samym składzie, bez oczekiwania na kogoś po zabiegu płukania żołądka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Umiejętność radzenia sobie ze stresem plus regularna, niekoniecznie wyżyłowana aktywność fizyczna - bez względu na pogodę. Dorosłym bez nałogów, poza wrodzonymi ograniczeniami i obciążeniami genetycznymi, życie skraca głównie nadmierny stres i brak aktywności fizycznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 9 minut temu, sonique napisał: Drosłym bez nałogów, poza wrodzonymi ograniczeniami i obciążeniami genetycznymi, życie skraca głównie nadmierny stres i brak aktywności fizycznej. A stres w dużej mierze można niwelować tym właśnie wysiłkiem fizycznym. Nie ma nic lepszego na reset łepetyny niż solidny spacer czy godzina orbitreku do zadyszki :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 W dużej mierze tak właśnie jest. Jednak mocny, długotrwały stres ima się terapii wysiłkiem. Wtedy potrzeba czegoś mocniejszego i bardziej kompleksowego, czegoś co zajmie się przyczyną, a nie skutkiem. Taki dystres jest bardzo destrukcyjny. Dlatego częsta aktywność jest tak ważna. Bo lepiej się walczy wchodząc w kryzys silnym niż osłabionym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 2 godziny temu, sonique napisał: życie skraca głównie nadmierny stres i brak aktywności fizycznej. Tylko, że nadmiar tej aktywności fizycznej też nie jest dobra. Każdy wysiłek to katabolizm i związany też z tym hormon stresu kortyzol. Ten drugi jest czasem potrzebny, pomaga w syntezie białek do mięśni itp. mówiąc zupełnie ogólnie. Jednak ważne, by nie doprowadzać do jego zbyt wysokiego poziomu. Tak, że ten. A i jeszcze coś wrzucę coś o kortyzolu. Czynniki redukujące poziom kortyzolu: suplementacja magnezem, fosfatydyloseryną, ashwagandhą; przyjmowanie konkretnych aminokwasów: tauryna, teanina, gaba, 5-HTP; odpowiednie dawkowanie kwasów tłuszczowych omega-3; przyjmowanie witaminy C; rozciąganie po treningu; muzykoterapia; masaże, relaks. Czynniki zwiększające poziom kortyzolu: niedobór snu; nadmiar wysiłku fizycznego; długotrwały okres redukcji tkanki tłuszczowej; sytuacje stresowe; nadmierne spożywanie kofeiny; infekcje wirusowe. Pozdrawiam jajecznie 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 2 godziny temu, DiBatonio napisał: muzykoterapia Czyż nie po to jesteśmy na tym forum aby jak najlepiej dopieścić sprzęt i zwiększyć skuteczność muzykoterapii? Ja zdecydowanie tak…;) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 12 godzin temu, DiBatonio napisał: muzykoterapia Tu akurat my audiofile i melomani wygrywamy z resztą społeczeństwa. Dla mnie dobry kawałek (w zależności od nastroju) działa "cuda". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2023 (edytowany) Obiecane zdjęcia ciast 1 Makowiec z kremem śmietankowym i karmelem 2 Sernik waniliowy z musem pistacjowym 3 Malinowa chmurka 4 Gróa lodowa Edytowano 9 kwietnia 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 (edytowany) Lubicie poziomki? Właśnie BYŁ litr do zagospodarowania. Znikają w zastraszającym tempie. Kto przechodzi to nie może się powstrzymć aby garsci nie zaczerpnąć. 😉Zapach obłędny. Edytowano 17 lipca 2023 przez Rega 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 3 godziny temu, Rega napisał: Lubicie poziomki? Bardzo. Skoda, że w Holandii nie ma, a przynajmniej nigdy nie widziałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 Ja też lubię, ale córka z wnukiem bardzo szybko je ,,zagospodarowali,, Dla mnie pozostało zbieranie oraz zapach w słoiku😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 Zjadłbym sobie z bitą śmietaną do kawki 🥺 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 Oooo a u mnie jagody już Roman. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 @Wing0Od czasu (1996) kiedy po powrocie z lasu znalazłem na sobie 14 kleszczy, pomimo repelentu, zrezygnowałem z własnoręcznego zbierania jagód. I więcej nikt mnie nie namówi. Pomimo, że bardzo lubię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 U mnie od zawsze się zbierało, kleszczy miałem masę na sobie i w sobie ;p. Ot taka przypadłość grzybiarza zapaleńca. Na wsi u babci "dary" lasu były bardzoooo długo uzupełnieniem diety i zarobków jak na wsiach bieda była. Ciężkie ale piękne czasy... Teraz na wsi mleko kupują w kartonie, mało kto wie jak kosa wyglądała:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 (edytowany) W tym roku malutko, dżemiki porobione i dla pominiętych w tamtym roku , co nieco na łyczek będzie 😉 Edytowano 17 lipca 2023 przez Dedal75 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 4 godziny temu, Rega napisał: Kto przechodzi to nie może się powstrzymć aby garsci nie zaczerpnąć. W uk nikt nie zbiera grzybów, jagód, poziomek, jerzyn czy dzikich malin. Kiedyś nawet robiłem zdjęcia, bo był to tak niecodzienny widok gdy np. Krzak pełen jagód był bardziej fioletowy niz zielony patrzac z daleka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 lipca 2023 @Chyba Miro 84 ale powiem Ci jedną , ciekawą rzecz. Otóż mój kuzyn, pracujący w Norwegii przywozi mi suszone grzyby, Borowiki. Owszem to borowiki i ..... tylko to bo po wysyszeniu nie mają tego aromatu polskich borowików. Sam zbierałem podgrzybki w Danii. Tyle było, ze tak jak Pawlak w Kochaj albo rzuć - ,,... grzybów to u nas tyle że kosą ....,, ale po wysuszeniu aromatu zadnego. Podobnie z jeżynami - małe kwaśnie i aromatu nie ma. Nieraz smialiśmy się z córką z Duńczyków kupujących w marketach ,,wymiarowe,, kwaśne holenderskie lub hiszpańskie pomidory. Oni NIE ZANAJĄ smaku dobrych pomidorów, Np polskich malinówek. Kiedyś znajomemu duńczykowi zawiozłem półtora kilograma polskich malinówek (trzy sztuki). Zachwycał się ich smakiem jeszcze przez pół roku. Potem zapomniał i dalej kupował te pięciocentymetrowe kwasy z Holandii, które smakują jak skrzyżowanie cytryny z oponą. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts