Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
20 godzin temu, DiBatonio napisał:

Ja słysząłem niejednokrotnie w Gdańsku Oliwa organy, nie musisz mi wierzyć. Ale ten system przy takiej muzyce organowej też powodował ciary, tak samo jak w Oliwie.

Ja też i powiem, że nie lubię kościelnych realizacji. Za dużo pogłosów a w Oliwe to szczególnie. Organow w kościele dobrze mi sie słuchalo w Bazylice w Swietej Lipce na Mazurach bo wystrój barokowy nieźle rozprasza. Wniosek? Każdy ma swoją Bazylike🤪

Myślę, że na pewno pomogłem w wyborze zestawu teraz 😂

Napisano (edytowany)
38 minut temu, slaw0001 napisał:

Myślę, że na pewno pomogłem w wyborze zestawu teraz 😂

Ani trochę 😁

Ja wybierać już nie muszę, a mowa była o czyimś systemie.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Dnia 7.03.2023 o 09:15, Artur Charicki napisał:

Coś w tym jest. W starszych kolumnach niekiedy jak glosniej gralem to z 2m czułem wiatr z tunelu a teraz trzeba podejść i przyłożyć rękę i dopiero czuć że coś wieje. 

No no, to na przestrzeni lat się na prawdę mocno zmieniło.

nie kojarzę stosunkowo nowych kolumn gdzie port dmucha jak szalony obecnie  :)

Napisano

możesz zostawić symetryczną ilość miejsca po obu stronach na kolumny ? :)

Tak będzie ok, a w porównaniu do tego od czego wychodziliśmy to jest wręcz super. Wiadomo tam się mieszka a nie jest to studio odsłuchowe. Ja jedyne co dodam, to na sam czas odsłuchu , że tak go nazwę w skupieniu, że siedzisz na kanapie i nic nie robisz tylko słuchasz, to bym wyciągał te kolumny z wnęk  i dał im więcej miejsca :) a na czsa słuchania w tle mogą stać tak jak stoją :)

Napisano

@Majkel75

Jest mega szansa, że w miejscu odsłuchowym/rysunek, będzie „czegoś” brakować.

To „coś” to jak wielu nazywa - bas.

Dla mnie to najważniejsze „coś” w całym paśmie.

Nie ma lekko, teraz Twoja kolej.

Zachęcam do przeczytania paru wątków w dziale akustyka. Czytałem, znalazłem. Trochę się spociłem.
Ja Tobie nie ułatwię, sam zdobyłem tą wiedzę. 

Powodzenia.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Michał Gałązka napisał:

możesz zostawić symetryczną ilość miejsca po obu stronach na kolumny ? :)

Tak będzie ok, a w porównaniu do tego od czego wychodziliśmy to jest wręcz super. Wiadomo tam się mieszka a nie jest to studio odsłuchowe. Ja jedyne co dodam, to na sam czas odsłuchu , że tak go nazwę w skupieniu, że siedzisz na kanapie i nic nie robisz tylko słuchasz, to bym wyciągał te kolumny z wnęk  i dał im więcej miejsca :) a na czsa słuchania w tle mogą stać tak jak stoją :)

Dziękuję za odpowiedź. 😀 Wiesz co? Trójkąt, czy równoboczny, czy też równoramienny powstały z wierzchołków: kolumna, kolumna, słuchacz stanowi pewnego rodzaju constans. Jeżeli przesunę kolumnę z narożnika  w prawo, tj. jeden z wierzchołków, muszę też przesunąć słuchacza, innymi słowy sofę. Wtedy wchodzę w drzwi wejściowe do pokoju. 🤔

Edytowano przez Majkel75
Napisano

Całość dosłownie delikatnie na prawo. Pożniej możesz w rogu zastosować jakieś panele. Ja tak miałem i było dobrze kiedyś.

One ci pochłoną nadmiar zbieranego tam basu. A jak przesuniesz w prawo to i wysuniecie do przodu będzie dobrze wyglądać.

Napisano

Znajomy ma z Struss Classic . No gra to nie źle, trochę jak by pomieszczenie miał inne może by to bardziej skrzydła rozwinęło , może uda się pożyczyć i sprawdzić w domu . Niestety Arcam ma problemy z jakimś  przekaźnikiem od głośności ,już po serwisie jest . Pzdr

• 1 month later...
Napisano
Dnia 10.03.2023 o 19:02, Majkel75 napisał:

Cześć, dziękuję Wszystkim za pomoc i cenne rady. Mam już jakiś pogląd. Pozostaje mi sprawdzić jak sprzęt gra. 

Pzdr Michał 

I jak, zdecydowałeś się już na coś?

Napisano
Dnia 13.04.2023 o 11:07, zabro napisał:

I jak, zdecydowałeś się już na coś?

Cześć, słuchałem połączenia Advance Acoustic A7 z Focal Aria 906 i Pylon Diamond 28. Focal-bardzo fajna scena, jednak dla mnie zbyt rozdzielcze granie, mało muzykalne. Diamond 28, obawiam się o wzbudzanie basu w pomieszczeniu. Całkiem fajne granie. Szukam dalej...